Pitkät rekat leikkaavat niin henkilöstökuluja kuin polttoainekustannuksiakin. Siksi kuljetusyritykset ovat ottaneet yli 25-metrisiä yhdistelmiä vauhdilla " /> Pitkät rekat leikkaavat niin henkilöstökuluja kuin polttoainekustannuksiakin. Siksi kuljetusyritykset ovat ottaneet yli 25-metrisiä yhdistelmiä vauhdilla " />

YLE


Pitkä rekka pitää talvikelillä jopa paremmin kuin tavallinen täysperä. Henkilöautojen kuljettajat antavat jäteille paremmin tilaa kuin lyhyemmille yhdistelmille.

Näin kuvaa kuljettaja Juho Öljymäki, joka ajaa yli 25-metristä yhdistelmää nyt ensimmäistä talvea. Puolen vuoden kokemukset jätin ratissa ovat hyviä.

- Tämä on vakaa ajaa ja menee siinä missä pienemmätkin yhdistelmät. Liikenneympyrät ja tiukat käännökset ovat vähän ahtaampia, mutta muuten on ollut tosi hyvä, kuljettaja kertoo.

Pitkät eli yli 25-metriset rekat ovat lisääntyneet vauhdilla Suomen maanteillä. Nyt niitä on liikenteessä noin tuhat, arvioi Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti. Kolmisen vuotta sitten jättejä kulki reilut parikymmentä poikkeusluvalla ja ennalta määrätyillä reiteillä.

Erikoispitikä, yli 30-metrisiä rekkojakin riittää. Lahti arvioi, että niitä ajaa nyt Suomessa reilut viitisensataa, kun tammikuussa 2020 määrä oli kolmensadan paikkeilla.

Yleisimmin pitkä rekka tulee vastaan Jyväskylän ja Oulun välillä Nelostiellä, mutta niitä liikkuu kaikilla pääteillä.

Juho Öljymäki kuljettaja, Kuljetusliike Taipale istuu uuden 35 metriä pitkän HTC rekan hytissä.
Autoilijat antavat jättirekalle paremmin tilaa kuin pienemmälle täysperälle, kertoo Juho Öljymäki.Isto Matias Janhunen / Yle

Suomen teillä on saanut ajaa jopa 34,5-metrisellä ajoneuvoyhdistelmällä tammikuusta 2019 alkaen, kun aiemmin suurin sallittu mitta oli 25,25 metriä. Aiempaa isompia, niin kutsuttuja HCT-rekkoja, testattiin liikenteessä 2013 lähtien poikkeusluvilla.

- Kuljetusyritykset investoivat näihin todella voimakkaasti keväällä 2019. Silloin oli todella voimakas alkupyrähdys, ja sen jälkeen kasvu on ollut aika tasaista, Lahti kuvaa.

Kaksinkertainen kuorma

Pitkät rekat vähentävät niin henkilöstökuluja kuin polttoainekustannuksiakin.

Iso osa tavarasta liikkuu Lahden mukaan 12-metrisissä konteissa. Niitä mahtuu yksi vanhan mittaiseen rekkaan ja kaksi uuteen, pitkään yhdistelmään.

- Henkilöstökulut ovat kuljetusliikkeen suurin kustannuserä. Työteho on huimasti parempi, kun yksi kuski vetää kahtahta konttia kerrallaan, Lahti summaa.

Isot kuormat helpottavat Lahden mukaan myös mahdollista kuljettajapuolaa, joka saattaa levitä Länsi-Euroopasta ja Yhdysvalloista Suomeenkin.

- Kun kuljettajan työteho on parempi, voidaan maksaakin enemmän, hän toteaa.

Esimerkiksi jyväskyläläisen kuljetusliike Taipaleen automäärä on vähentynyt kuudella jättien ansiosta. Tällä hetkellä yrityksellä on noin 120 ajoneuvoyhdistelmää, joista noin 30 on yli 25-metrisiä.

- Kasvanut kuormatila helpottaa huomattavasti. On saatu lisää kapasiteettia käyttöön, jolloin yksikkökustannukset ovat pysyneet hallinnassa, sanoo Taipaleen tekninen johtaja Riku Vainio.

Vähemmän polttoainetta

Pitkät rekat vähentävät selvästi myös polttoaineen kulutusta.

- Ympäristöhyöty on merkittävä, Otto Lahti sanoo.

Polttoainetta kuluu merikonttien kuljetuksessa hänen mukaansa jopa 30 prosenttia vähemmän kuin vanhoilla rekoilla.

Kappaletavararahdissa eli esimerkiksi ruuan ja sekalaisen irtotavaran kuljetuksissa polttoainetta säästyy keskimäärin kymmenen prosenttia.

- Jossain tapauksissa säästö on selkeästi suurempi. Joku voi saada 15 prosentin polttoainesäästön ihan rahtiajossa tai elintarvikekuljetuksissa, Lahti sanoo.

Liikenneympyrät vaaranpaikka

Risteykset ja liikenneympyrät ovat Lahden mukaan pitkien rekkojen ja henkilöautojen törmäysten vaaranpaikka.

Esimerkiksi Jyväskylässä Vaajakosken liikenneympyrässä rekat ajavat pääsääntöisesti ulkokehällä. Henkilöauto voi puikkaista ohi sisäkaistalta. Pitkän rekan perävaunu lähtee käännöksessä kohti sisäkaarretta, jolloin henkilöauton tila kapenee.

- Tällaisissa tilanteissa autoilijan kannattaa miettiä kaksi kertaa, kannattaako sisäkaarteeseen tunkea, kun talvikelit alkavat olla parhaimmillaan ja kaistaviivoja ei näy lumen alta, Lahti sanoo.

Kaukokiidon pitkä rekka lumisella maantiellä. Rekka on ns. HTC-rekka ja sen kokonais massa on ylli 70 tonnia ja pituutta 35 metriä.
Valtaosa Kuljetusliike Taipaleen uusista rekoista on nykyään yli 25-metrisiä.Isto Matias Janhunen / Yle

Toisinaan henkilöauto on joutunut pahaan paikkaan myös Juho Öljymäen rekan vieressä liikenneympyrässä.

- Silloin on oltava hereillä koko ajan, että kukaan ei suikkelehdi sinne. Yleensä on osoitettava vilkulla hyvin aikaisin, minne on menossa, Öljymäki kuvaa.

Vastaavia vaaranpaikkoja ovat Lahden mukaan myös käännökset huoltoasemille tai vaikka pienen tehtaan pihaan. Silloinkin pitkä rekka joutuu usein käyttämään kahta kaistaa.

Tutkimukset eivät Otto Lahden mukaan ole löytäneet merkittäviä eroja vanhanmallisten ja pitkien rekkojen turvallisuudessa.

- Monet kuljettajat ovat sanoneet, että tämä on jopa parempi ja turvallisempi ajaa maantiellä kuin vanha lyhyt, sanoo Riku Vainio.

Myös lyhyempiä tarvitaan

Joka paikkaan pitkällä rekalla ei pääse. Siksi esimerkiksi Kuljetusliike Taipale tarvitsee jatkossakin alle 25-metrisiä yhdistelmiä.

Yhdeksän kymmenestä yrityksen uudesta rekasta on nyt jättejä.

- Ahtaat toimituspaikat ja vanhat kiinteistöt ovat sellaisia, joissa pitkällä ei ole hyvä toimia. Tällaisiin menemme lyhyemmällä autolla, Riku Vainio sanoo.

vendredi 3 décembre 2021 08:40:00 Categories: Liikenne ja kuljetus YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.