Vinyylilevyjen saatavuusongelmaan vaikuttavat Kaliforniassa viime vuonna palanut tehdas sekä 2010-luvulla jatkuvasti kasvanut vinyylilevyjen kysy" /> Vinyylilevyjen saatavuusongelmaan vaikuttavat Kaliforniassa viime vuonna palanut tehdas sekä 2010-luvulla jatkuvasti kasvanut vinyylilevyjen kysy" />

YLE


Vinyylilevyt ovat tekemässä uutta tulemista - ainakin jos kysytään porilaiselta levykauppiaalta Ville Kivirannalta.

- Ulkomaisista uusista tuotannoista sata prosenttia julkaistaan myös vinyyleinä. Kotimaistakin alkaa olla tosi kattavasti, joten tarjontaa on, Kiviranta sanoo.

Artistit ja levy-yhtiöt siis arvostavat vinyyliä. Kasvavassa määrin niin tekevät myös yleisöt.

- Tänä vuonna kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa.

Kuuntele Ville Kivirannan haastattelu alta.

Taustalla tulipalo Kaliforniassa

Vinyylilevyjen kysyntä- ja tarjontaongelma juontaa juurensa vuoden 2020 helmikuuhun, jolloin Yhdysvalloissa Kaliforniassa paloi Apollo Masters -niminen vinyylilevytehdas.

Tehdas valmistaa lakkalevyjä eli lakattuja alumiinilevyjä, joihin albumeiden masternauhat kaiverretaan.

Kalifornialaistehtaan lisäksi maailmasta löytyy vain yksi vastaava tehdas, joka sijaitsee Japanissa.

- Raaka-aineongelma alkoi näkyä maailmalla syksyllä 2020. Tehdaskapasiteetti on tällä hetkellä liian pieni kysyntään nähden, Ville Kiviranta sanoo.

Rolling Stones -yhtyeen Decca-levymerkille tekemä vinyyliäänite levysoittimessa.
Neulan rahina, äänenlaatu ja keräilyn tunne - muun muassa näistä syistä musiikin ystävät pitävät vinyylilevyistä.Antti Haavisto / Yle

Kotimaisen musiikin kysyntään ainakin on luvassa helpotusta ensi vuoden puolella, kun Helsingissä aloittaa uusi vinyylilevytehdas, Helsingin Levypuristamo.

Tehtaan toimitusjohtaja Lupu Pitkänen ei uskalla luvata vielä tarkkaa aloituspäivämäärää, mutta lupien ja muun byrokratian kanssa on edetty hyvin.

- Tavoitteena on, että tehdas saadaan käyntiin kevään 2022 aikana, Pitkänen kertoo.

Helsingin Levypuristamon maksimikapasiteetti tulee olemaan jopa miljoona levyä vuodessa. Todellisuudessa Pitkänen uskoo, että levyjä valmistetaan joitain satoja tuhansia per vuosi. Kysynnän hän uskoo riittävän.

- Tuo Kalifornian tehdaspalo on yksi tekijä levyjen saatavuusongelmaan. Keskeisin syy nähdäkseni on kuitenkin, että kysyntä on tällä hetkellä niin kova. Se on kasvanut oikeastaan koko 2010-luvun eikä hidastumisen merkkejä näy.

Pitkänen ei ole huolissaan raaka-aineiden riittävyydestä, sillä vinyylilevyjen valmistukseen voidaan käyttää myös kuparia.

"Mitä nuo ovat?"

Mikä vinyylilevyissä sitten viehättää?

Levykauppias Ville Kiviranta uskoo, että nykypäivän digitaalisuus on yksi syy kysynnän kasvuun: ikään kuin vastareaktiona.

- Kaikki on nykyään napin painalluksen päässä. Ehkä vinyylilevyä arvostaa jo senkin takia, että kyseessä on fyysinen esine. Myös äänenlaatu on ihan toista, kun vertaa vaikka suoratoistopalveluihin, joissa äänenlaatu ei päätä huimaa.

Vinyylilevy on ollut monelle ensimmäinen formaatti, josta musiikkia on kuunneltu tai omistettu. Kivirantaa naurattaa, ettei tämän hetken nuoremmilla sukupolvilla ole välttämättä edes käsitystä, mikä vinyylilevy on.

- Meillä kotonakin käy lasten kavereita ja he näkevät paljon cd- ja vinyylilevyjä. He saattavat kysyä, että mitä nuo oikein ovat.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 3.12. kello 23.

Lue myös:

Vinyylilevyjen suosio miellyttää metallikitaristia - "fanitkin toivovat bändin musiikkia vinyylin muodossa"

Jan Richardsson keräsi 30 vuodessa kaikki the Rolling Stonesin Deccalle tekemät vinyylit - nyt hänellä on yksi maailman viidestä täydellisestä kokoelmasta

Masteroija Jaakko Viitalähde viimeistelee huippuartistien levyt: "Huonosti soiva ääni haisee pahalle"

jeudi 2 décembre 2021 23:14:00 Categories: YLE äänilevyt

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.