Ilta Sanoma

Laaja digimarkkina-asetus voi pakottaa viestipalveluja keskenään yhdessä toimiviksi, The Register näkee. WhatsApp kumppaneineen saattaa kuitenkin olla suojassa.

Jatkossa puhelinalustalla voi olla aiempaa vähemmän merkitystä käyttäjälle.

Jatkossa puhelinalustalla voi olla aiempaa vähemmän merkitystä käyttäjälle. Kuva: Jenni Kivimäki

Euroopan unionin luonnosasteella oleva digimarkkinasäädös Digital Markets Act voi pakottaa muun muassa Applen, Facebookin ja Googlen suuria viestialustoja toimimaan yhdessä, The Register kirjoittaa.

Säädös voisi tarkoittaa, että esimerkiksi Applen iMessagen käyttäjä voisi lähettää viestejä suoraan Facebookiin tai Googlen viestipalvelua Android-puhelimessa käyttävälle ja toisin päin. Muutos olisi siis huomattavasti laajempi kuin Facebookin jo käynnissä oleva hanke yhdistää sen omat viestipalvelut.

Lue lisää: Nyt se on päätetty: WhatsAppiin tulossa kiistelty uudistus

Säädöksessä portinvartijoiksi lasketut yritykset voitaisiin pakottaa toteuttamaan yhteentoimivuus sakkojen uhalla. Portinvartijoita ovat yritykset, jotka tarjoavat avainasemassa olevan viestintäalustan ainakin kolmessa EU-maassa yli 45 miljoonalle käyttäjälle kuukausittain. Muitakin ehtoja on.

Kuitenkin esimerkiksi WhatsApp, Telegram, Signal ja muut viestimet, joissa käyttäjä tunnistetaan puhelinnumerolla, saattavat tältä osin jäädä säädöksen ulkopuolelle. Nykyisellään säädös pätee numeroista riippumattomiin ihmisten välisiin viestintäpalveluihin. Tällainen on esimerkiksi Facebook Messenger.

Digimarkkina-asetusta työstetään rinnakkain digipalveluasetuksen kanssa. On arvioitu, että se voi aiheuttaa radikaaleja muutoksia siihen, miten esimerkiksi Google, Apple, Amazon tai Facebook voivat toimia EU-alueella.

Digipalveluasetuksen on määrä rajoittaa teknologiayhtiöiden valtaa estämällä niitä suosimasta omia palvelujaan kilpailijoiden kustannuksella. Seurauksena voi käydä muun muassa niin, että Applen on avattava iPhone epävirallisille sovelluksille.

Lue lisää: EU virittelee todellista pommia Applea vastaan - iskisi kipeästi

Säädöksiä hiotaan vielä pitkään jäsenmaissa, Euroopan parlamentissa ja Euroopan komissiossa. Koko paketti voi astua voimaan ensi vuonna tai vasta 2023.

Ilta Sanoma
mardi 30 novembre 2021 14:56:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.