Vähintäänkin kastikkeen resepti kannattaa ottaa ylös. Sen luvataan sopivan lähes mihin tahansa ruokaan.
Uutuuskirjassa vinkataan, että reseptin kastike sopii täydennykseksi lähes mihin tahansa ruokaan. Kuva: Tommi Anttonen
Uutuuskirja Pasta - sata parasta pastaa on nimensä mukaisesti reseptikirja 100 parhaan pastan saloihin. Reseptien joukosta löytyy klassikkoannoksien lisäksi esimerkiksi aasialaistyylisiä ja amerikkalaisia reseptejä sekä erikoisempiin raaka-aineisiin keskittyviä ohjeita, kuten kananmaksapasta.
Joukkoon mahtuu myös nuudelireseptejä, kuten ihana crispy chili-suolapähkinä, jonka ohjeen löydät tämän jutun lopusta.
- Pastaahan ne nuudelitkin laveasti tulkiten ovat, vettä ja vehnäjauhoja, ja joskus myös kananmunia, kirjassa sanotaan.
Reseptiin voi halutessaan käyttää nuudelin sijasta spagettia, jos haluaa pysyä puhtaasti pastassa.
Pasta-kirjan kirjoittajat Mikko Takala, Sami Rekola ja Tommi Anttonen povaavat reseptin kastikkeesta tulevaa ruokahittiä.
- Ensin maailman valloitti ketsuppi, sitten sriracha ja tässä on työryhmämme vahva veikkaus seuraavaksi kaiken kansan hittikastikkeeksi. Rapsakalla valkosipulilla ja chililastuilla maustettu pähkinäkastike on todella tymäkkä ja maukas umamilataus.
Tulisuutta voi säädellä haluamakseen cayannepippurin määrällä.
2 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 mietoa kuivattua chiliä
2 isoa salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 dl rypsiöljyä
2 rkl voita
0,5 dl soijakastiketta
1 dl suolapähkinöitä karkeana murskana
2 oksaa timjamia riivittynä
½ tl cayannepippuria
300 g vehnänuudeleita tai spagettia
2 kevätsipulin vartta silputtuna
Kuva: Tommi Anttonen
Valmistusohjeet
1. Paahda musta- ja valkopippureita sekä kokonaisia chilejä kuivalla pannulla, kunnes pippurit alkavat tuoksua paahteisen aromikkailta ja poksahtelevat. Siirrä sivuun jäähtymään ja murskaa karkeaksi rouheeksi.
2. Leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja lisää joukkoon voi. Anna ruskistua. Lisää sipulit pannulle ja ruskista miedolla lämmöllä vaalean hunajan sävyisiksi.
3. Sekoita joukkoon paahdettu pippurimurska, soija, pähkinät ja cayennepippuri. Anna jäähtyä ja lisää timjaminlehdet.
4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä. Valuta ja sekoita chilikastikkeen joukkoon. Viimeistele kevätsipulilla.
Resepti: Mikko Takala, Sami Rekola ja Tommi Anttonen: Pasta - sata parasta pastaa, Readme (2021)
Uutuuskirja on loistava joululahjaidea innokkalle kotikokille.
TetraSys Oy.