Ilta Sanoma

Pompula vaihtoon, paplarit päähän ja hiusrutiini kuntoon. Näillä vinkeillä pidät kutrisi ehjinä.

Vaihda perinteinen ponnari pehmeään scrunchieen, niin vältät hiusten katkeilun.

Vaihda perinteinen ponnari pehmeään scrunchieen, niin vältät hiusten katkeilun. Kuva: Shutterstock

Säännöllisyys ja oikeat tuotteet ovat parturi-kampaaja Emilia Laitisen mukaan avainasemassa huonokuntoisten latvojen torjumisessa - mutta tärkeää on sekin, ettei hiustenhoito mene liian monimutkaiseksi.

Kokosimme yhteen Laitisen 4 vinkkiä kaksihaaraisten ja katkenneiden hiusten välttämiseksi.

Tämä vinkki voi aluksi tuntua itsestään selvältä, mutta Laitisen mukaan harva ihminen tajuaa, että hiukset tarvitsevat usein erilaisia aineita latvaan ja tyveen.

- Yleensä hiukset ovat hyvin eri tilassa niiden juuresta ja latvasta, sillä moni värjää ja lämpökäsittelee hiuksiaan, mikä pidemmän päälle näkyy nimenomaan latvan kunnossa. Tästä syystä latva tarvitsee usein hoitavampia tuotteita kuin tyvi.

Yksi Laitisen salaisista vinkeistä onkin valita hiustenhoitoon eriparipullot.

- Jos hiukset ovat esimerkiksi raidoitetut, voivat värjätyt latvat tarvita hoitavaa tuotetta ja värjäämätön tyvi puolestaan volyymia.

Hän huomauttaa, että myös eri hiustyypit kaipaavat eri tuotteita.

- Kihara hiuslaatu tarvitsee huomattavasti kosteuttavampia tuotteita kuin suora. Samat hoitotuotteet voivat saada toisen hiuslaadun kukoistamaan ja toisen lässähtämään.

Laitisen mukaan itselle sopivimmat tuotteet löytää usein parhaiten kysymällä kampaajalta, mitä omat hiukset tarvitsevat.

Aivan kuten ihonhoidossa, myös hiustenhoidossa avainasemassa on säännöllisyys.

- Unohdamme usein, että hiukset tarvitsevat yhtä säännöllistä hoitamista kuin kasvotkin.

Säännölliseen hiustenhoitorutiiniin tulisi kuulua niiden tuotteiden, jotka ovat omien hiusten kunnossa pysymisen kannalta olennaisia.

- Se, mitä hoitotuotteita omat hiukset tarvitsevat, riippuu paljon hiusten kunnosta, omasta hiuslaadusta ja hiustenlaittotottumuksista. Tuotteet kannattaa kuitenkin pitää minimissä, jotta niitä todella jaksaa myös käyttää.

Perustuotteiden lisäksi Laitinen lisää listaan myös säännölliset keratiinihoidot.

- Keratiinihoitoja käytetään usein paikkaamaan hiusten vaurioita, mutta säännöllisesti käytettynä ne myös ennaltaehkäisevät uusien vaurioiden syntymistä.

Laitisen mukaan säännöllinen lämpökäsittely on yksi suurimmista syistä latvojen kuivumiselle.

- Jos hiukset lämpökäsittelee liian kovalla lämmöllä ja ilman lämpösuojaa, ne kärsivät aina. Hiuksia ei tulisi myöskään repiä tai riuhtoa niitä muotoillessa.

Jos käyttää lämpösuojaa ja pitää raudan lämpötilan oikeana, ei lämpökäsittelystä pitäisi olla erityistä haittaa hiuksille. Laitinen kehottaa kuitenkin pohtimaan, voisiko hiukset muotoilla muullakin kuin hiusraudalla.

- Moni tarttuu rautaan, kun haluaa esimerkiksi otsikseen muotoa ja kuohkeutta. Raudan sijaan suosittelenkin muotoilemaan otsatukan tai verho-otsiksen esimerkiksi papiljoteilla.

Papiljotit ovat Laitisen mukaan paitsi harmiton, myös helppo tapa saada hiuksiin muotoa.

- Papiljotin voi laittaa kosteaan otsatukkaan esimerkiksi aamupalan ajaksi, sillä hiusten kuivuminen muotoonsa vie vain kymmenisen minuuttia. Kuivumista voi myös jouduttaa föönillä, joka on hiusrautaa hellävaraisempi lämpökäsittely.

Tiedätkö rätisevän äänen, joka lähtee, kun ponnarin vetää pois hiuksista? Emilia Laitisen mukaan se enteilee aina huonoa.

- Jos kuulet rätinää, kun ponnari irtoaa, katkot varmuudella hiuksiasi.

Laitisen mukaan perinteinen ponnari tulisikin vaihtaa paksumpaan ja pehmeämpään pompulaan. Trendikäs scrunchie, eli hiusdonitsi, on aina hyvä vaihtoehto.

- Hiusdonitsi kietoutuu hiuksen ympärille pehmeämmin ja ponnarin paine jakautuu hiuksiin tasaisemmin. Se on siis huomattavasti perinteistä ponnaria hellempi vaihtoehto.

Erityisesti metalliosia sisältäviä pompuloita kannattaisi Laitisen mukaan vältellä.

- Ponnari kannattaa myös poistaa hiuksista hellästi, eikä missään nimessä repimällä.

Hän muistuttaa, että revitpä hiuksiasi sitten pompulalla, pinneillä tai harjalla, niin yksi asia on varma: repiessä hiuksesi katkeilevat joka kerta.

Lue lisää: Oletko noudattanut näitä? Asiantuntijat murskaavat 12 hiusmyyttiä, joihin olemme uskoneet sokeasti

Lue lisää: Pahin kaksihaaraisten hiusten aiheuttaja on väärä ponnari - asiantuntija kertoo, miten kaksihaaraisia voi ennaltaehkäistä

Lue lisää: Saako hiukset todella kasvamaan shampoolla ja pillereillä? Näin Niinan hiukset muuttuivat kuukaudessa

Ilta Sanoma
jeudi 25 novembre 2021 16:30:00 Categories: Ilta Sanoma Tyyli

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.