Pääministeri Abdallah Hamdokin on määrä muodostaa teknokraattihallitus ja poliittiset vangit on määrä vapauttaa." /> Pääministeri Abdallah Hamdokin on määrä muodostaa teknokraattihallitus ja poliittiset vangit on määrä vapauttaa." />

YLE


Sudanin armeija palauttaa syrjäytetyn pääministerin Abdallah Hamdokin johtamaan maan hallitusta. Asiasta kertovat rauhanvälittäjät Reutersin ja AFP:n mukaan.

Sopimus saavutettiin vallan kaapanneen kenraali Abdel Fattah al-Burhanin ja poliittisten puolueiden välillä.

- Kenraali Burhan, Abdallah Hamdok, poliittiset vaikuttajat sekä kansalaisjärjestöt ovat saavuttaneet poliittisen yhteisymmärryksen Hamdokin palauttamisesta virkaansa ja poliittisten vankien vapauttamisesta, välittäjänä toimiva Umma-puolueen puheenjohtaja Fadlallah Burma Nasir kertoo AFP:lle.

Välittäjien mukaan Hamdokin on määrä muodostaa teknokraattihallitus.

- Sopimus julkistetaan tänään virallisesti sen jälkeen, kun sen ehdot ja poliittinen julistus on allekirjoitettu, välittäjien tiedote kertoo.

Myös Al-Burhanin nimittämän väliaikaishallinnon on määrä pitää kiireellinen kokous tänään ennen sopimuksen virallista julkistamista.

Hamdok on vaatinut kaikkien poliittisten vankien vapauttamista ja näiden palauttamista vallankahvaan ehtona neuvotteluille, Reutersin lähteet kertovat.

Vallankaappaus keskeytti demokratisoitumisen

Sudanilaisia naisia protestoimassa sotilashallitusta vastaan.
Vallankaappausta vastustavissa mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 40 ihmistä. Kuvassa sudanilaisia protestoimassa sotilashallitusta vastaan Khartumissa 26. lokakuuta. Mohammed Abu Obaid / EPA

Armeija kaappasi Sudanissa vallan 25. lokakuuta ja asetti pääministeri Hamdokin kotiarestiin. Maa oli tätä ennen ollut matkalla kohti demokratian vakiinnuttamista vuodesta 2019, jolloin pitkäaikainen diktaattori Omar al-Bashir syöstiin vallasta.

Armeija myös hajotti hallituksen ja pidätti useita siirtymäajan poliittisia päättäjiä.

Al-Burhan on väittänyt hallituksen syrjäyttämisestä lähtien, että kyseessä ei ole vallankaappaus, vaan pyrkimys ottaa korjaavia askelia demokratiasiirtymässä. Maata johtanutta siirtymäajan neuvostoa vaivasivat sisäiset ristiriidat siviilijohtajien ja armeijan välillä.

Aiemmin marraskuussa al-Burhan nimitti uuden maata johtavan väliaikaishallinnon, jota hän itse johtaa.

Vallankaappaus sai osakseen kansainvälistä vastustusta ja esimerkiksi Yhdysvallat jäädytti taloudelliset avustukset Sudaniin.

Sudanissa on nähty useita armeijaa ja vallankaappausta vastustavia massamielenosoituksia. Sellaista on odotettu myös tänään.

Turvallisuusjoukot ovat vastanneet mielenosoituksiin kovaotteisesti. Paikallisten lääkäreiden mukaan niissä on kuollut jo ainakin 40 ihmistä.

Lauantaina Sudanin viranomaiset ilmoittivat, että kuolemista käynnistetään tutkinta.

Lue lisää aiheesta:

Sudanissa neuvottelut pääministerin ja vallankaappaajien välillä ovat edenneet - sotilasjohtaja haluaa kiirehtiä hallituksen muodostamista

Sudaniin julistettiin hätätila - sotilaat vangitsivat varhain maanantaina maan siviilijohdon

Sudanin pääministeri on päässyt kotiinsa - muut siviilijohtajat ovat edelleen pidätettyinä

Afrikan unioni erotti Sudanin - Syynä armeijan väkivalta ja tappava isku mielenosoittajia vastaan

dimanche 21 novembre 2021 12:19:22 Categories: Sudan YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.