Tanja Poutiainen-Rinne ja Kalle Palander kilpailivat Levillä siitä, kumpi laskee kaksi laskua ajallisesti lähemmäksi toisiaan. Voitto ratkesi vai" /> Tanja Poutiainen-Rinne ja Kalle Palander kilpailivat Levillä siitä, kumpi laskee kaksi laskua ajallisesti lähemmäksi toisiaan. Voitto ratkesi vai" />

YLE

Alppihiihtäjät Tanja Poutiainen-Rinne ja Kalle Palander kahmivat Suomelle menestystä vuosituhannen taitteen molemmin puolin.

Kummankin urheilu-urasta alkaa olla jo vuosikymmen vierähtänyt. Kaksikko palasikin Levin maailmancup-viikonloppuna kilvoittelun makuun - hieman poikkeuksellisin säännöin.

- Lasketaan kaksi laskua. Se voittaa, kumpi laskee lähemmäksi ne ajat, Palander ohjeistaa.

Palander ja Poutiainen-Rinne hyppäsivät ankkurihissin kyytiin.

- Olen kerran vetänyt sadasosan eron tällaiseen kisaan, Palander uhittelee.

Palander ehdottaa panokseksi "kokiksia rinnekahvilassa".

- Otan haasteen vastaan, Poutiainen-Rinne toteaa päättäväisenä.

Katso Poutiainen-Rinteen ja Palanderin kisa jutun pääkuvana olevalta videolta.

Tanja Poutiainen pujottelee Torinon olympialaisissa.
Tanja Poutiainen-Rinne laski hopealle Torinon olympialaisten suurpujottelussa vuonna 2006.EPA / All Over Press

Poutiainen-Rinne on arvokisamitalien määrässä mitattuna Suomen kaikkien aikojen menestynein alppihiihtäjä.

Poutiainen-Rinne voitti urallaan kahdesti suurpujottelun ja kerran pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun. MM-mitaleja hän saavutti neljä ja olympiamitaleja yhden, suurpujottelun hopean Torinosta 2006.

Vain kirkkain mitali häneltä kuitenkin puuttuu aikuisten tasolta.

Kalle Palanderilla sen sijaan kulta löytyy: pujotteluspesialisti voitti ainoan arvokisamitalinsa, MM-kullan, Vailissa vuonna 1999.

Tässä leikkimielisessä kilpailussa Levillä voiton vei Poutiainen-Rinne, joka osui kahdella laskullaan 0,13 sekunnin päähän toisistaan. Tiukassa kilpailussa Palander laski kaksi laskuaan 0,17 sekunnin sisään, joten kilpailu oli äärimmäisen tasainen.

Poutiainen-Rinne hävisi kaksikon toisen vedon, jossa kilpailtiin siitä, kumpi selvittää radan nopeammin. Palander oli nopeampi noin 0,7 sekunnin erolla. Poutiainen-Rinne joutui tappion takia tekemään kymmenen punnerrusta.

Katso Poutiainen-Rinteen ja Palanderin Urheilustudio-vierailu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Urheilustudiossa Torino-viikonloppu

Ylen Urheilustudiossa muistellaan tällä kaudella aiempia talviolympialaisia. Tänä viikonloppuna palataan vuoteen 2006 ja Torinoon, jossa Poutiainen-Rinne saavutti suurpujottelun olympiahopeaa.

Kaudella 2004-05 Poutiainen-Rinne oli juhlinut sekä pujottelun että suurpujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa. Seuraava kausi ei lähtenytkään liikkeelle yhtä menestyksekkäästi, ja Poutiainen-Rinne matkusti Torinoon haastajan roolissa.

- Kun mentiin Torinon olympialaisiin helmikuussa, minulla ei ollut yhtäkään palkintopallisijaa siltä kaudelta. En yhtäkkiä ollutkaan mitalisuosikki huolimatta edelliskauden kristallipalloista. Toisaalta se vei minulta ehkä ne paineet pois. Olivathan ne hienoja hetkiä, Poutiainen-Rinne muistelee lähes 16 vuoden takaisia tapahtumia.

Palanderin muistot Torinosta ovat puolestaan vähemmän lämpimiä. Hän oli pujottelussa ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena ja kiinni mitalissa. Suomalaistähden toisen kierroksen huippuveto kuitenkin hylättiin, sillä hänen toinen suksensa kiersi yhden portin väärältä puolelta.

Alppihiihdon maailmancup jatkuu Levillä sunnuntaina, kun naiset kisaavat viikonlopun toisen pujottelukilpailunsa. Ensimmäinen kierros alkaa kello 11.30 ja sitä voi seurata suorana Yle TV2:ssa.