Ilta Sanoma

Sitoutumiskammosta ei aina tarvitsekaan päästä eroon - mutta jos kammo harmittaa, asiantuntijalla on vinkkejä niin sitoutumiskammoiselle kuin hänen kumppanilleenkin.

Kuva: Shutterstock

Sitoutumiskammo-sanaa käytetään arkipuheessa tiuhaan, mutta mitä sitoutumiskammo oikeastaan tarkoittaa?

Väestöliiton johtava asiantuntija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että vaikeus löytää sopivaa kumppaniehdokasta tai pysyvää parisuhdetta ei tarkoita sitoutumiskammoa. Sen sijaan sitoutumiskammosta kärsii ihminen, joka toistuvasti välttää sitoutumisen.

- Kun tämä tapahtuu toistuvasti ja käyttäytymiseen on muodostunut kaava, voi käytöstä kutsua sitoutumiskammoksi, Vaaranen sanoo.

Sitoutumiskammoinen siis lähtee suhteesta juuri kun se on vakavoitumassa tai peruu sitoutumiseen johtavat askeleet.

- Eräs merkki sitoutumiskammosta on, että henkilö toistuvasti jättää ihan hyviä, toimivia ja onnellisiakin ihmissuhteita vain sillä perusteella, että sitoutuminen tuntuu liian pelottavalta.

Voi olla, ettei sitoutumiskammoinen ole nähnyt elämänsä aikana hyviä, arvostavia, vahvoja tai intiimejä ihmissuhteita ympärillään.

- Se voi luoda pelon, että jos ei muutkaan eivät onnistu, miksi minä voisin onnistua? Siksi sitoutumisen riski saatetaan jättää kokonaan pois, Vaaranen kertoo.

Sitoutumiskammoinen ei välttämättä huomaa itse asiaa ollenkaan. Sen sijaan esimerkiksi ystävät voivat huomata käytökseen muodostuneen kaavan, kun kuuntelevat samanlaista erotarinaa kerta toisensa jälkeen.

- Moni pelkää suhteen onnellisuutta, tulevaisuutta ja kestävyyttä, ja siksi haluaa lähteä suhteesta ennen kuin tulee mitään ongelmia. Tämä on myös välttelykäyttäytymistä.

Voidakseen hyvin parisuhteessa sitoutumiskammoinen tarvitsee todella paljon perusturvaa, eli vakuuttelua siitä, että suhde on ja pysyy, eivätkä konfliktit kaada suhdetta. Myös tunne siitä, että arvostetuksi tulemisesta on tärkeä.

- Sitoutumiskammoinen tulisi vakuuttaa siitä, että ihmissuhteet eivät aina katkea, kumppani ei hylkää tai käytä hyväksi, vaan ihmissuhteet voivat olla myös vahvoja ja kestäviä, Vaaranen neuvoo.

Kumppani voi auttaa sitoutumiskammoista puhumalla ja näyttämällä, että on sitoutunut suhteeseen.

- Omaa sitoutumista voi näyttää osoittamalla suhteessa esimerkiksi pysyvyyttä, luotettavuutta ja rehellisyyttä sitoutumiskammoista kohtaan.

Läheskään kaikki eivät halua pysyviä tai pitkiä parisuhteita, eikä sitoutumiskammo ole mikään ongelma, josta tarvitsisi päästä eroon.

Jos asia kuitenkin vaivaa ja sitoutumiskammoinen haaveilee pysyvästä parisuhteesta, voi kammolle tehdä jotain. Erityisen tärkeää olisi keskustella oman kumppanin kanssa asiasta.

- Kannustaisin sitoutumiskammoista puhumaan todella rehellisesti ja avoimesti kumppanille peloistaan sitoutumistaan kohtaan.

Sitoutumiskammoinen voi myös miettiä mistä pelot sitoutumista kohtaan kumpuavat, miten niitä voisi käsitellä sekä millaista turvallisuuden tunnetta tarvitsisi, ettei pelon ja pakenemisen tunteita tulisi.

- Kun sitoutumiskammoinen osoittaa puheillaan ja teoillaan, että kokee suurta perusturvaa suhteessa ja on valmis suhteen seuraavaan askeleeseen, on hän saattanut päästä yli peloistaan sitoutumista kohtaan.

Ilta Sanoma
vendredi 19 novembre 2021 19:00:00 Categories: Ihmiset & suhteet Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.