Opetushallitus kannustaa kouluja ja kuntia avoimeen tiedottamiseen, jos koulun oppilailla todetaan koronavirustartuntoja. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain." /> Opetushallitus kannustaa kouluja ja kuntia avoimeen tiedottamiseen, jos koulun oppilailla todetaan koronavirustartuntoja. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain." />

YLE


Kouluissa ja kunnissa on tällä hetkellä vaihtelevat käytännöt sen suhteen, miten oppilailla todetuista koronavirustartunnoista ja niihin liittyvistä altistumisista viestitään koteihin.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona Sipoonlahden koulussa todetuista tartunnoista, joista koulu tai kunta ei aluksi tiedottanut aiemmin tekemänsä linjauksen mukaisesti. Tieto tartunnoista levisi vanhempien Whatsapp-ryhmässä. Sittemmin kolme kokonaista luokkaa on asetettu karanteeniin.

Opetushallituksen juristi Laura Francke kannustaa kuntia avoimuuteen.

- Opetushallituksen näkökulmasta avoimuus on kannatettavaa. Kenenkään terveystietoja ei voi paljastaa, mutta yleisellä tasolla on mahdollisuus tiedottaa, Francke totesi Ylen aamun ja Ykkösaamun haastattelussa torstaina.

Samalla linjalla on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Uuden lastensairaalan infektiolääkäri Tea Nieminen.

- Wilma-viestintä olisi aiheellista. Onhan se vähän erikoista, jos ei edes kerrota. Pitäähän se saada tietää, jotta osaa hakeutua testeihin oireiden ilmaantuessa, Nieminen sanoi Ylen aamussa.

Niemisen mukaan koulu ei ole korkean riskin paikka eivätkä jatkotartunnat ole kovin yleisiä. Sekä Francken että Niemisen mielestä terveysturvallisuus on hyvällä tasolla kouluissa eikä käytäntöjä ole tarvetta kiristää.

Lapsilla jo "infektiovelkaa"

Viimeisen kahden viikon aikana eniten koronatartuntoja on todettu 10-19-vuotiailla. Vain hieman perässä tulee alle 10-vuotiaiden ikäryhmä. Ilmiö liittyy Tea Niemisen mukaan rokottamattomien epidemiaan.

- Virus etsii väestön, joka on sille altis. Lapsethan ovat kaikki rokottamattomia, ja niillä on nyt tartuntoja enemmän kuin aikaisemmin.

Niemisen mukaan näyttää väistämättömältä, että rokottamattomat, alle 12-vuotiaat lapset sairastuvat koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

- Pitkin matkaa asiantuntijat ovat sanoneet, että se väestö, joka ei itseään rokota, sen tulee sairastamaan. Oli kyse aikuisista tai lapsista. Milloin (he sen sairastavat), sitä me ei tiedetä.

Lapsilla on tällä hetkellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita, joista osa voi olla lapsille hankalampia kuin koronaviruksen aiheuttama tauti. Koronavirus on usein lapsilla lievä tai jopa oireeton, Nieminen muistuttaa.

- Rajoitusten takia lapset eivät ole kohdanneet viruksia, jotka kartuttaisivat vastustuskykyä. On puhuttu infektiovelasta, joka jo tänä syksynä kostautuu. Lapsilla on muita infektioita ihan hirveästi ja RS-virusepidemia on ollut poikkeuksellisen raju monessa maassa, Nieminen sanoi Ykkösaamussa.

Lue lisää:

Päivittyvä seuranta: Uudellemaalle luvassa kokoontumisrajoituksia, rokottamattomat aikuiset isossa riskissä, sanoo ylilääkäri

jeudi 18 novembre 2021 11:52:22 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.