Jalkapalloilija saattaa tienata esimerkiksi 300 euroa kuussa. Rikolliset voivat lähestyä pelaajaa ja tarjota hänelle 3 000 euroa yhdestä pelistä." /> Jalkapalloilija saattaa tienata esimerkiksi 300 euroa kuussa. Rikolliset voivat lähestyä pelaajaa ja tarjota hänelle 3 000 euroa yhdestä pelistä." />

YLE


Korona-aika on kasvattanut ottelumanipulaation riskiä jalkapallossa. Kansainvälisen pelaajayhdistyksen mukaan pandemian takia on yhä enemmän rikollisten houkutuksille alttiita pelaajia.

- Pelaajien rahavaikeudet ovat kasvaneet. Palkkoja on voinut jäädä maksamatta, heitä on kohdeltu huonosti ja he ovat selkä seinää vasten, sanoo kansainvälisen pelaajayhdistyksen oikeudellinen johtaja Roy Vermeer.

Yle haastatteli Vermeeriä, kun hän oli puhujana urheiluseuroille ja viranomaisille järjestetyssä koulutuksessa marraskuun alussa Tampereella. Kilpailumanipulaation vastaisen koulutuksen järjestivät Suomen urheilun eettinen keskus ja Poliisihallitus.

Kilpailumanipulaatio on tuloksiin vaikuttamista sääntöjen ja jopa lain vastaisesti. Sitä tapahtuu kaikenlaisessa urheilussa. Kaikkein yleisintä se on ehkä jalkapallossa. Usein kilpailumanipulaatio liittyy vedonlyöntiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen oikeudellinen johtaja Roy Vermeer seisoo Tampereen poliisimuseossa.  Hänellä on harmaa pikkutakki ja valkoinen kasvomaski.
Jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen oikeudellinen johtaja Roy Vermeer.Marjut Suomi / Yle

Puhujana koulutuksessa oli myös Suomessa kymmenisen vuotta pelannut kamerunilainen ammattijalkapalloilija Jean Fridolin Nganbe Nganbe. Hänen mukaansa pelaajien kehnot palkat lisäävät myös Suomessa ottelumanipulaation riskiä.

Mitä vähemmän pelaajalla on hävittävää, sitä suurempi voi olla houkutus sortua rikolliseen toimintaan.

- Pelaaja saattaa tienata esimerkiksi 300 euroa kuussa. Rikolliset voivat lähestyä pelaajaa ja tarjota hänelle 3 000 euroa yhdestä pelistä. Silloin pelaajan on helppo sotkeutua ottelumanipulaatioon, Nganbe Nganbe sanoo.

Palkkojen korottaminen olisi Nganbe Nganben mielestä tärkein keino ehkäistä ottelumanipulaatiota Suomessa. Myös pelaajien tiedon lisääminen ilmiöstä auttaisi.

Valkeakoskelainen ammattijalkapalloilija Jean Fridolin Nganbe Nganbe seisoo Tampereen poliisimuseossa. Hänellä on punertava kauluspaita ja valkoinen kasvomaski.
Valkeakoskelainen ammattijalkapalloilija Jean Fridolin Nganbe Nganbe.Marjut Suomi / Yle

Rikolliset järjestivät haamuotteluita

Tuloksen lisäksi rikolliset voivat yrittää vaikuttaa ottelun yksittäisiin tapahtumiin, kuten rangaistuspotkuihin, kulmapotkuihin tai varoituksiin.

Niin kutsuttu live-vedonlyönti on viime vuosina lisääntynyt. Siinä vetoa voi lyödä ottelun kuluessa yksittäisistä tapahtumista pelin sisällä.

Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan korona-aikaan useissa Euroopan maissa on havaittu myös niin kutsuttuja haamuotteluita.

Rikolliset järjestivät vedonlyöntejä otteluista, joita ei oikeasti pelattu ollenkaan. Haamuotteluita mainostettiin sosiaalisessa mediassa, blogeissa tai tekaistuilla nettisivustoilla.

Järjestäjät keksivät itse haamuotteluiden pelaajakokoonpanot, tilastot ja tulokset.

Rikollisten tuotot suuria

Vedonlyöntiin liittyvän rikollisuuden tuotot voivat olla suuria, mutta kiinni jäämisen riski voi olla pieni.

Europol arvioi, että vuosittaisten vedonlyöntimarkkinoiden koko on lähes 1 700 miljardia. Otteluiden järjestämiseen liittyvät rikolliset vedonlyöntitulot ovat arviolta 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomen suurimmasta vedonlyöntiskandaalista on aikaa kymmenisen vuotta. Ulkomaiset rikolliset vaikuttivat jalkapallo-otteluiden tuloksiin lahjusten avulla. Myös Nganbe Nganben joukkuekaverit Oulussa ottivat lahjuksia ulkomaisilta rikollisilta.

- Pahinta oli se, että loukkasin pahasti niskani kauden loppupuolella. Menetin melkein henkeni kentällä, ja samalla toiset pelaajat tekevät sellaista.

Suomen tekee vedonlyöntirikollisten kannalta kiinnostavaksi sen, että täällä jalkapalloa pelataan kesällä, jolloin isossa osassa maailmaa sarjat ovat tauolla.

Myös Suomessa seuroilla voi olla talousvaikeuksia ja pelaajien palkat ovat matalia. Pelaajasopimukset voivat olla lyhyitä.

Median huomio otteluita kohtaan on vähäisempää kuin monessa muussa maassa. Tämä vähentää kiinni jäämisen riskiä.

Pelaajille tarjotaan bitcoineja

Nykyään rikolliset lähestyvät urheilijoita usein sosiaalisen median kautta. Perinteisen rahan lisäksi urheilijoille saatetaan tarjota myös digitaalisia kryptovaluuttoja kuten bitcoineja. Tästä ilmiöstä varoitti jalkapallon pelaajayhdistys syyskuussa.

Rikolliset harvoin itse ovat suoraan yhteydessä urheilijoihin tai muihin urheilun parissa toimiviin henkilöihin. He voivat käyttää välikäsinä esimerkiksi entisiä urheiluihmisiä, joilla on valmiita kontakteja urheilijoihin, valmentajiin ja toimitsijoihin. Kohteena voivat olla myös tuomarit.

Välikädet etsivät pelaajia, jotka ovat kenties muita alttiimpia suostumaan rikollisten tarjouksiin. Alttiutta voivat lisätä rahavaikeuksien lisäksi esimerkiksi peliriippuvuus tai huumeiden käyttö. Otteluiden järjestämiseen voi liittyä pelaajien kiristämistä.

Kansainvälinen pelaajayhdistys suosittelee jalkapalloilijoille ympäri maailmaa Suomessa kehitettyä sovellusta, jonka avulla pelaajat voivat nimettömästi ilmoittaa rikollisten yhteydenotoista.

Mainehaittojen vuoksi urheiluihmiset ja -organisaatiot usein pelkäävät ilmoittaa siitä, että heille on tarjottu lahjuksia. Myös pelko rikollisjengien kostosta voi vähentää halua paljastaa tietoja.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta 11.11. klo 23 asti.

Lue lisää:

Pelaajayhdistys varoittaa yhteydenotoista, joilla halutaan vaikuttaa otteluiden tuloksiin Suomessa - jalkapalloilijoille on tarjottu bitcoineja

Koronavirus pysäytti urheilumaailman, mutta ei uhkapelaamista - Ruotsin viitosdivisioonajoukkueen harjoitusottelusta lyötiin vetoa jopa kymmenellä miljoonalla kruunulla

Huuhkajien menestys voi lisätä kilpailumanipulaatiota Suomessa - "Riskiryhmässä ovat huonosti palkatut, lopettamassa olevat tai eivät vielä huipulla olevat urheilijat"

Ainakin 135:tä tennispelaajaa epäillään sopupeleistä - taustalla Armenian järjestäytynyt rikollisuus

Ruotsin jalkapallossa iso määrä epäilyjä ottelumanipulaatiosta

mercredi 10 novembre 2021 14:04:00 Categories: YLE rikokset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.