Monen valmistajan myyntivalttina on nyt se, että lähes kaikki uusiin koruihin tarvitut jalometallit ovat kierrätettyjä." /> Monen valmistajan myyntivalttina on nyt se, että lähes kaikki uusiin koruihin tarvitut jalometallit ovat kierrätettyjä." />

YLE


Kuten moni muukin toimiala, myös korujen valmistus ja kauppa ovat Suomessa rakennemuutoksen kourissa.

Yritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvien kysymysten lisäksi haasteina ovat olleet muun muassa ulkomaisten verkkokauppojan tuotteet ja myös koronapandemia.

Nyt kuitenkin monet korujen valmistajat ovat toiveikkaita. Muun muassa alan suurimpiin suomalaisiin yrityksiin kuuluvalla kuopiolaisella Saurumilla odotukset ovat korkealla.

- Meillä odotetaan vahvaa joulumyyntiä. Meillä on loistava kesä takana ja myynti on kasvussa. Eli loistavat odotukset, sanoo Saurumin myyntijohtaja Helena Tikkanen.

jalometallialan näkymät, kuvassa Helena Tikkanen, Kaupallinen johtaja, Saurum . Kuvattu Vantaalla Hotelli Airportissa 05.11.2021
Suomalaiset haluavat muistaa toisiaan, ja erityisesti merkityksellisiin hetkiin ostetaan koruja, sanoo Saurumin myyntijohtaja Helena Tikkanen. Jouni Immonen / Yle

Myös alan etujärjestössä Suomen kultaseppien liitossa ollaan toiveikkaita. Koronan vähennettyä ulkomaanmatkailua on rahaa ohjautunut paikoin jopa tavanomaista enemmän jalometallituotteisiin. Toisaalta alan keskeiset raaka-aineet, kuten kulta, ovat kallistuneet.

- Se luo tietenkin painetta kultakorujen hintatasoon. Sen seurauksena hopea materiaalina on vallannut alaa. Hopeakoruja valmistetaan paljon ja myydään paljon, sanoo liiton toiminnanjohtaja Henrik Kihlman.

jalometallialan näkymät, kuvassa Henrik Kihlman Suomen kultaseppien liiton toiminnanjohtaja,   Kuvattu Vantaalla Hotelli Airportissa 05.11.2021
Kun investoi koruihin, ostaa kauneutta ja jotakin mistä voi nauttia. Sitten sillä on myös jalometalleihin liittyvä arvo, joka pysyy ja on hyvä bonus, tiivistää Kultaseppien liiton toiminnanjohtaja Henrik Kihlman. Jouni Immonen / Yle

Entä onko alalla nyt jotain erityisiä virtauksia ja trendejä?

Vaikka timanttien kaivamisella ja jalometallien hankkimiseen liittyvällä kaivostoiminnalla on hyvinkin synkkä historia, ainakin vastuullisuus ja reilu kauppa tekevät tuloaan jalometallialalle.

- Vastuullisuuteen liittyvät teemat nousevat koko ajan tärkeämmiksi ja tärkeämmiksi. Pidetään huolta siitä, että raaka-aineet ovat turvallisia eivätkä sisällä vieraita aineita. Myöskin pyritään siihen, että mahdollisimman paljon käytettään kierrätettyä materiaalia. Ja yhä enemmän tulee fair trade [reilun kaupan] tuotteita, joissa koko ketju on läpinäkyvä.

jalometalli alan näkymät, kultaiset kaula renkaat Kuvattu vantaalla 05.11.2011 Hotelli Aiportissa
Monet korut sopivat pidettäviksi niin juhlissa kuin arkenakin. Jouni Immonen / Yle

Monen valmistajan myyntivalttina onkin jo se, että lähes kaikki uusiin koruihin tarvitut jalometallit ovat kierrätettyjä.

- Hopeasta 93 prosenttia ja kullasta jopa 99 prosenttia on kierrätettyä raaka-ainetta, eli sitä suomalainen arvostaa tänä päivänä, kertoo Saurumin myyntijohtaja Tikkanen.

Entä millaisia hyödykkeitä korut ovat sijoitusmielessä? Kannattaako niitä ostaa jo pelkästään niiden arvokkaiden raaka-aineiden takia?

Kultaseppien liiton Kihlmanin mukaan koru on valmistettu koruksi, eli siinä on keskeistä taiteellinen työ. Jos taas haluaa sijoittaa raaka-aineisiin, silloin kannattaa ostaa jalometalleita harkkoina.

jalometallialan näkymät, Kuvassa kultainen panssarikoru, Kuvattu Vantaalla Hotelli Airportissa 05.11.2021
Perinteinen panssariketju voi sopia esimerkiksi isänpäivälahjaksi. 14 karaatin kullasta tehty raskas ketju maksaa kuitenkin usein tuhansia euroja.Jouni Immonen / Yle

- Kun investoi koruihin, ostaa myös kauneutta ja jotakin mistä voi nauttia. Sitten sillä on myös jalometalleihin liittyvä arvo, joka pysyy ja on hyvä bonus, Kihlman tiivistää.

Kuopiolainen koruvalmistaja Saurum teki parhaan tuloksensa 20 vuoteen

samedi 6 novembre 2021 20:25:18 Categories: Korut ja jalokivet YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.