Ilta Sanoma

Kuva: Reuters, Getty Images

Joskus karmivat mysteerit pysyvät mysteereinä vuosikymmenten ajan - kunnes pieni oivallus muuttaa kaiken.

Kokosimme tähän artikkeliin kolme murhamysteeriä, jotka jäivät aluksi selvittämättä, mutta ratkesivat yllättäen vuosia myöhemmin.

Pankkiiri John List eli amerikkalaista unelmaa.

Hänestä oli tullut vuonna 1965 paikallisen pankin varatoimitusjohtaja ja pääkirjanpitäjä Jersey Cityssä, New Jerseyssä. Päästyään kiinni isoihin rahoihin, hän muutti perheensä ja äitinsä kanssa Breeze Knollin kartanoon Hillside Avenuelle New Jerseyn Westfieldiin.

Viktoriaanisessa kartanossa oli 19 huonetta, joukossa hulppea tanssisali, sekä marmoriset tulisijat ja lasimaalattu kattoikkuna. List, hänen äitinsä Alma, vaimonsa Helen ja heidän kolme lastaan kävivät kirkossa kaikkina sunnuntaina, ja ulospäin perheidylli näytti täydelliseltä.

Asiat saivat hyytävän käänteen vain reilussa puolessa vuosikymmenessä.

John List menetti hyväpalkkaisen työnsä eikä onnistunut hankkimaan uutta. Sen sijaan, että olisi kertonut perheelleen, mitä oli tapahtunut, hän lähti joka aamu "töihin" kuten ennenkin, mutta viettikin päivän rautatieasemalla.

Listin perheen kartano Hillside Avenuella New Jerseyn Westfieldissa.

Listin perheen kartano Hillside Avenuella New Jerseyn Westfieldissa. Kuva: Getty Images

List väärensi tiliotteita pihistääkseen rahaa äitinsä tileiltä, jotta sai kartanon kulut maksettua. Hän kieltäytyi sosiaaliavustuksista, sillä ne olisivat tuhonneet hänen maineensa yhteisössä. Lopulta List näki vain yhden tien ulos umpikujasta: viiden ihmisen murhan.

Kun tiistai valkeni 9. marraskuuta 1971, hän ampui aamukahvilla olleen Helen-vaimonsa keittiöön. Seuraavaksi hän jatkoi kolmanteen kerrokseen surmaamaan vielä sängyssä olevan äitinsä. Lapset olivat koulussa. Ensimmäisenä kotiin tuli Patricia, 16, sitten Frederick, 13. Isä ampui molemmat.

John-poika oli pelaamassa jalkapalloa, ja List lähti hakemaan häntä kotiin. Kun he saapuivat yhdessä Breeze Knolliin, hän ampui poikaansa rintaan. Illalla hän asetteli uhrinsa makuupusseihin tanssisaliin ja peitti heidän kasvonsa.

Lopuksi hän kirjoitti pastorilleen kirjeen, jossa tunnusti tekonsa. List kertoi taloudellisesta ahdingostaan ja paljasti kuvittelevansa, että oli tehnyt perheelleen palveluksen.

Teurastuksen jälkeen List toimi järjestelmällisesti. Hän peruutti kaikki tilaukset ja ilmoitti lastensa kouluun, että perhe olisi lomalla muutaman viikon. Nukuttuaan yön talossa viiden ruumiin kanssa, hän sytytti huoneisiin valot, jätti keskusradion soittamaan uskonnollisia sävelmiä ja käveli ulos.

John List surmasi perheensä marraskuuta 1971. Hän hankki uuden henkilöllisyyden ja eli vapaana 18 vuotta ennen pidätystään.

John List surmasi perheensä marraskuuta 1971. Hän hankki uuden henkilöllisyyden ja eli vapaana 18 vuotta ennen pidätystään. Kuva: Getty Images

Naapurit alkoivat ihmetellä jatkuvaa valaistusta ja kartanon tyhjiä ikkunoita kuukauden kuluttua.

Poliisi saapui Breeze Knolliin 7. joulukuuta. Heitä tervehti autioissa huoneissa kaikuva urkumusiikki. Pian he löysivät tanssisalista veriset ruumiit ja John Listin kirjeen.

FBI löysi Listin Chevroletin Kennedy International -lentokentältä New York Cityssä, mutta itse miestä he eivät löytäneet 18 vuoteen.

Hirmutekonsa jälkeen List hankki uuden henkilöllisyyden. Hänestä tuli Robert P. Clark, coloradolainen kirjanpitäjä.

Hän meni uusiin naimisiin ja eli vapaana, kunnes America's Most Wanted -sarjan jakso John Listin murhista esitettiin 21. toukokuuta 1989. TV:ssä näytettiin havainnekuva, miltä List saattaisi näyttää 18 vuotta myöhemmin. Hänen naapurinsa soitti poliisille.

List pidätettiin yhdeksän päivää myöhemmin. Hänet tuomittiin 1990 viisinkertaiseen elinkautiseen. List kuoli vankilassa vuonna 2008. Hän oli 82-vuotias.

Stephanie Lazarus pidätettiin Sherri Rasmussenin murhasta kesäkuussa 2009.

Stephanie Lazarus pidätettiin Sherri Rasmussenin murhasta kesäkuussa 2009. Kuva: Getty Images

Tietotekniikka-alalla työskennellyt John Ruetten teki karmivan löydön myöhään illalla 24. helmikuuta 1986: hänen vaimonsa Sherri Rasmussen makasi kuolleena olohuoneessa pariskunnan asunnossa Kalifornian Van Nuysissa.

29-vuotiasta Rasmussenia oli ammuttu kolmesti. Ruumiissa näkyi myös pahoinpitelyn merkkejä. Poliisin mukaan kyseessä oli ryöstömurha, sillä Rasmussenin BMW oli kadonnut autotallista. Veriteosta epäiltiin kahta alueella murtoja tehnyttä latinomiestä.

Ruettenilla oli kuitenkin poikkeuksellinen kytkös poliisivoimiin. Hänellä oli ollut usean vuoden mittainen suhde LAPD:n etsivän Stephanie Ilene Lazarusin kanssa.

Naapurit kertoivat kuulleensa riitelyä talolta helmikuun 24. päivän aamuna. Tutkimuksissa kävi ilmi, että Lazarus oli aikaisemmin uhkaillut Rasmussenia tämän työpaikalla Glendalen Adventist -sairaalassa.

-?Mikäli minä en voi saada Johnia, ei saa kukaan muukaan, Lazarusin väitettiin huutaneen.

Stephanie Lazarusta epäiltiin murhasta 1986, mutta hänet vapautettiin epäilyistä pian, ja hän sai jatkaa työtään Los Angelesin poliisivoimissa.

Tapaus pysyi arvoituksena 23 seuraavaa vuotta.

Valamiehistö totesi Stephanie Lazarusin syylliseksi Sherri Rasmussenin murhaan maaliskuussa 2012. Hänet tuomittiin 27 vuodeksi vankilaan.

Valamiehistö totesi Stephanie Lazarusin syylliseksi Sherri Rasmussenin murhaan maaliskuussa 2012. Hänet tuomittiin 27 vuodeksi vankilaan. Kuva: Reuters

Kaikki muuttui, kun selvittämättömiä rikoksia tutkivat etsivät päättivät vilkaista Rasmussenin murhaa uudestaan helmikuussa 2009. He törmäsivät naisen DNA:han uhrin ruumiista löytyneessä puremajäljessä. Poliisi palasi epäillyksi, ja tutkijat vertasivat Lazarusin DNA:ta löytöön. Se täsmäsi.

Stephanie Lazarus pidätettiin murhasta 5. kesäkuuta. Oikeudenkäynti alkoi vasta 2012. Motiiviksi epäiltiin mustasukkaisuutta.

-?Purema, luoti, aseen piippu ja särkynyt sydän, lateli syyttäjä Shannon Presby suurta huomiota saaneessa oikeussalidraamassa.

Valamiehistö totesi Lazarusin syylliseksi 8. maaliskuuta 2012. Hänet tuomittiin 27 vuodeksi vankilaan. Hän kärsii yhä tuomiota Keski-Kalifornian naisten vankilassa ja voi anoa ehdonalaiseen 2039.

NYPD:n Paul Brown pitää kädessään Etan Patzin katoamisesta kertovaa julistetta (vuodelta 1979) poliisin tiedotustilaisuudesa huhtikuussa 2012.

NYPD:n Paul Brown pitää kädessään Etan Patzin katoamisesta kertovaa julistetta (vuodelta 1979) poliisin tiedotustilaisuudesa huhtikuussa 2012. Kuva: Reuters

Manhattanilla New Yorkissa asunut Etan Patz, 6, käveli toukokuun 25. päivänä 1979 ensimmäistä kertaa elämässään yksin bussipysäkille. Kävelystä tuli hänen elämänsä viimeinen. Tapaus piinasi suurkaupunkia liki 38 vuoden ajan.

Kun Etan ei palannut koulusta kotiin, vanhemmat Julie ja Stanley Patz ilmoittivat hänet kadonneeksi. 6-vuotiaan kohtalo sai pian valtavan huomion, ja poikaa etsittiin eri puolilta Yhdysvaltoja herkeämättä. Etanista tuli ensimmäinen kadonnut lapsi, jonka kasvot ilmestyivät maitotölkkien kylkiin.

FBI ja poliisi etsi johtolankoja Etan Patzin katoamiseen kellarista New Yrokissa huhtikuussa 2012.

FBI ja poliisi etsi johtolankoja Etan Patzin katoamiseen kellarista New Yrokissa huhtikuussa 2012. Kuva: Reuters

Presidentti Ronald Reagan julisti toukokuun 25. päivän Kansalliseksi kadonneiden lasten päiväksi vuonna 1983.

Pääepäilty oli pitkään Etanin lastenhoitajan miesystävä Jose Ramos, joka oli pidätetty Pennsylvaniassa lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta. Ramos rehenteli 1991 vankilassa tietävänsä yksityiskohtia Etanin tapauksesta, mutta poliisilla ei ollut mitään näyttöä häntä vastaan.

Etan julistettiin kuolleeksi vuonna 2001.

Valamiehistö katsoi Pedro Hernandezin syylliseksi Etanin sieppaukseen ja murhaan helmikuussa 2017. Hän sai elinkautisen.

Valamiehistö katsoi Pedro Hernandezin syylliseksi Etanin sieppaukseen ja murhaan helmikuussa 2017. Hän sai elinkautisen. Kuva: Reuters

Tapaus avattiin uudestaan vajaa vuosikymmen myöhemmin, ja poliisi sai vihjeen Pedro Hernandezista, joka oli Etanin katoamisen aikaan töissä saman bussipysäkin vieressä olevassa kaupassa.

Hernandez oli vihjeen mukaan tunnustanut kirkon rukousryhmässä 1982 surmanneensa nuoren pojan. Poliisi kuulusteli miehen sukulaisia ja sai kuulla, että "tunnustus" oli ollut perheen salaisuus vuosien ajan.

Hernandez pidätettiin. Hän kertoi kuulusteluissa houkutelleensa Etanin työpaikalleen, murhanneensa lapsen kellarissa ja hävittäneensä ruumiin. Asianajaja kiisti tunnustuksen luotettavuuden, koska Hernandez sairastaa skitsofreeniaa ja kärsii hallusinaatiosta.

Etan Patzin ruumista ei ole koskaan löytynyt.

Etan Patzin ruumista ei ole koskaan löytynyt. Kuva: NYPD / Reuters

Valamiehistö ei päässyt yksimielisyyteen viisi kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin päätteeksi 2015. Tuomari määräsi uuden oikeudenkäynnin. Helmikuussa 2017 valamiehistö katsoi Hernandezin syylliseksi Etanin sieppaukseen ja murhaan. Hän sai elinkautisen.

Käräjät herättivät paljon kysymyksiä. Tuomiosta huolimatta Etanin ruumista ei ole koskaan löytynyt eikä mikään konkreettinen todiste liittänyt Pedro Hernandezia murhaan.

Lähteet: ABC News, Murderpedia.org, Crimemuseum.org, CBSNews.com, New York Times

Ilta Sanoma
samedi 6 novembre 2021 20:01:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.