Ilta Sanoma

Lihateknologian emeritusprofessori Eero Puolanne ja Makkaraklubi ry:n kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen tyrmäävät Helsingin kasvislinjauksen.

Helsingin kaupungin ruokalinjaus herättää keskustelua.

Helsingin kaupungin ruokalinjaus herättää keskustelua. Kuva: Kaija Toivonen, Timo Hämäläinen

Helsingin kaupunki teki tiistaina päätöksen, jonka mukaan jatkossa sen tapahtumissa tarjoillaan ainoastaan sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa. Lihaa tarjoillaan jatkossa vain pormestarikunnan tai muun kaupungin ylimmän johdon järjestämissä korkean tason vierailuissa tai vastaavissa tilaisuuksissa perustelluista syistä.

Lue lisää: Helsingin liha­linjauksessa on yksi poikkeus - "Halutessaan he voivat liha­ruokia tarjota"

Linjaus on herättänyt laajaa keskustelua muun muassa Twitterissä.

-?Sekasyöjänä ihmettelen päätöstä. Ei pitäisi rajata näin selkeästi vaihtoehtoja, vaan sallia mieluummin monia vaihtoehtoja, Makkaraklubi ry:n kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen kertoo Ilta-Sanomille.

Heikki

Heikki "Hese" Hyvärinen. Kuva: Timo Hämäläinen

Hänen mukaansa päätös on yhtä ongelmallinen kuin aikoinaan päätetty koulujen kasvisruokapäivä.

-?Ei pitäisi pakottaa ketään tällaiseen eikä liioin vaikkapa pakolliseen possupäivään, hän sanoo.

Helsingin linjauksessa on hänen mukaansa muitakin ongelmia.

-?Mitä ovat sesongin mukaiset kotimaiset kasvikset tammikuussa? Jos vihannekset pitää lennättää Suomeen, toimitaan vastoin ilmastotavoitteita, hän sanoo.

Tällainen johtaa hänestä noidankehään.

-?Vegetaristeja ja vegaaneja on Suomessa vain vähän. He eivät saisi sanella päätöksiä. Ei siis pitäisi toimia näiden eräänlaisten viherkhmerien mukaan vastoin enemmistöä, Hyvärinen kertoo.

Hän viittaa tahallisella kärjistyksellään punaisiin khmereihin eli vallankumouksellisiin maolaisiin, jotka hallitsivat Kamputseaa huhtikuusta 1975 tammikuuhun 1979.

Lue lisää: Helsingin linjaus lihansyönnin lopettamisesta sai somen kierroksille - kansanedustaja ilmoitti jo boikotin

Hyvärinen korostaa, että esimerkiksi Makkaraklubi ei suinkaan toimi vain makkaran syönnin edistäjänä, vaan korostaa kaikenlaisen hyvän ruoan ja ravinnon merkitystä.

-?Kun kokoonnuimme koronarajoitusten helpotuttua ensimmäisen kerran isommalla joukolla, ateriana oli tarjolla kalaa. Kun emme saaneet paistettuja silakoita, söimme paistettuja muikkuja. Olimme siis iloisia kalansyöjiä, hän kertoo.

Eero Puolanne.

Eero Puolanne.

-?Kaupungin päätös oli erikoinen ratkaisu, joka tuntuu olevan tämän hetken trendi ja jolla on kovasti mielenosoituksen luonne. Nyt vallitsee eräänlainen hurmos, ja silloin mennään helposti liian pitkälle, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ravitsemustieteiden osaston lihateknologian emeritusprofessori Eero Puolanne kertoo.

Hän kannattaa virallisia ravitsemissuosituksia.

-?Tuoreet vihannekset, kasvikset, kokojyväviljat ja hedelmät ovat erinomaista ravintoa, hän sanoo.

Puolanne muistuttaa, että myös lihaa ja maitotuotteita sisältävät ruoat ovat monin tavoin tärkeitä ihmiselle.

-?Liha on loistava proteiinin, vitamiinien ja hyvin imeytyvien kivennäisaineiden lähde. Odottavat äidit, pienet lapset, vanhukset ja syrjäytyneet hyötyvät erityisesti hyvästä ja monipuolista ravinnosta, johon kuuluu myös lihaa ja maitotaloustuotteita, hän kertoo.

Ilta Sanoma
mercredi 3 novembre 2021 23:22:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.