Ilta Sanoma

Helsingin kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa ei enää ensi vuoden alusta lähtien tarjoilla lihaa.

Helsingin kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan vastedes sesongin mukaista kasvisruokaa tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita ja kahvimaitona kauramaitoa.

Helsingin kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan vastedes sesongin mukaista kasvisruokaa tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita ja kahvimaitona kauramaitoa.

Helsinki kertoi tiistaina, että kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jatkossa vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa. Liharuoista ja kertakäyttöastioista luovutaan 1.1.2022 alkaen.

Helsingin tavoitteena on varmistaa, että ympäristöasiat otetaan tarjoiluissa entistä paremmin huomioon.

Linjaus koskee esimerkiksi kaupungin kokouksia, seminaareja, työpajoja ja yleisötilaisuuksia. Siitä voidaan kaupungin mukaan poiketa kuitenkin "pormestarikunnan tai muun kaupungin ylimmän johdon järjestämissä korkean tason vierailuissa tai vastaavissa tilaisuuksissa perustelluista syistä".

Kaupungin linjaus innoitti poliitikkoja ja muuta someväkeä monenlaisiin väittelyihin asiasta.

Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen korosti päätöksen tärkeyttä ilmastolle.

- Tärkeä ilmastopäätös Helsingiltä. Linjaus toteuttaa myös Atte Harjanteen (vihr) aloitetta liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä.

-?Tänään tuli työsähköpostiin tiedote, jonka luin kiireessä pintapuolisesti. Mutta asiahan on mitä mainioin, lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Silja Remes puolestaan iloitsi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä sen sijaan pöyristyi.

- En käy enää yhdessäkään Helsingin kaupungin tilaisuudessa enkä edistä Helsingin asiaa millään tavoin ennen kuin tämä muuttuu. Minulla on erityisruokavalio: liha, Kärnä twiittaa.

- Helsingissä ei jatkossa tarjoilla lihaa kaupungin tapahtumissa, poislukien poliitikkojen kekkerit. Olisiko järkevämpää päättää tarjoilla vain kotimaista ruokaa? Säästyisi ilmasto ja huoltovarmuus, perussuomalaisten helsinkiläinen kansanedustaja Mari Rantanen kirjoittaa.

Somekeskusteluissa heräsi myös hämmennystä siitä, mitä "vastuullisesti pyydystetty lähikala" käytännössä tarkoittaa: mistä se tulee, mitä se on ja kuka sen pyydystää.

Sataedun kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio pohtii, että vastuullisesti pyydetty kala kuulostaa hänen mielestään järkevältä ratkaisulta, mutta ihmettelee lihan jyrkkää kohtaloa:

-?Miksi lihan kohdalla kielto kattavampi? Kotimainen riista olisi hieno lisä tarjoiluissa.

Myös poikkeus lihan tarjoiluun "korkean tason" tilaisuuksissa ihmetyttää. Asiasta jyrähti muun muassa entinen Sdp:n kansanedustaja, nykyinen Liike Nytin jäsen Mikael Junger.

- 1) "Pomot syö lihaa, kansa ei" on surkea tarina, 2) juuri pomot ovat saaneet meidät tähän ilmastojamaan, 3) joku pomo voisi jopa oppia tuosta ja viedä idean omaan organisaatioon, Junger twiittaa.

Kasvisruokalinjaus herättänee tulevaisuudessa keskustelua myös muiden kaupunkien valtuustoissa. Twitterissä vastaavaa päätöstä ehdittiin toivoa jo ainakin Turkuun.

- Mitä Helsinki edellä, sitä muut suuret perässä? Olemme ottaneet paljon askeleita ilmastokestävämmän ruuan puolella. Meillä yhtenä Suomen kovimmista ilmastokaupungeista olisi nyt paikka tehdä sama päätös, vihreiden Turun kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen kirjoittaa.

Ilta Sanoma
mardi 2 novembre 2021 21:55:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.