Hallitus jättää torstaina esityksen veronkorotuksen "määräämättä jättämisestä" tai "kohtuullistamisesta". Osakesäästötilejä on jo reilusti yli 2" /> Hallitus jättää torstaina esityksen veronkorotuksen "määräämättä jättämisestä" tai "kohtuullistamisesta". Osakesäästötilejä on jo reilusti yli 2" />

YLE


Syyskuussa Helsingin Sanomat kirjoitti seinäjokelaisesta opiskelijasta, joka oli saamassa yli kymmenen tuhannen euron veronkorotuksen siitä, että hän oli avannut vahingossa kaksi osakesäästötiliä.

Lain mukaan osakesäästötilejä saa olla vain yksi. On kuitenkin helppo unohtaa, että sijoitustili on jo kertaalleen avattu, jos sattuu olemaan useamman finanssitalon asiakas.

- En tajunnut silloin osakkeista oikeastaan mitään. Ajattelin silloin virheellisesti, että Nordnet liittyy Nordeaan ja Nordnet on Nordean sijoittamisen sivusto, opiskelija kertoi Helsingin Sanomille.

Osakesäästötilit otettiin käyttöön vuoden 2020 alussa. Tätä nykyä niitä on jo reilusti yli 200 000 suomalaisella. Moni ei kuitenkaan ole aivan varma, onko avannut sijoituksiaan varten perinteisen arvo-osuustilin vai osakesäästötilin.

Pankeillakaan ei ole ollut yhteistä rekisteriä, josta ne voisivat tarkistaa, onko osakesäästötiliä avaavalla henkilöllä sellainen jo ennestään.

Virhe oli hyvin inhimillinen, mutta rangaistus kova. Veronkorotus oli kymmenen euroa tiliä kohden joka päivä. Tällä tavoin reilussa vuodessa kasvoi HS:n artikkelissa mainittu yli kymmenen tuhannen euron summa.

Helpotusta luvassa

Moni muu teki saman virheen. Verohallinnon mukaan kaksin kappalein otetuista osakesäästötileistä määrättiin viime vuonna veronkorotuksia noin kahdelle sadalle ihmiselle.

Johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen kertoo Ylelle sähköpostitse, että osakesäästötilin veronkorotuksesta on tullut joitakin kymmeniä vapautushakemuksia marraskuun alkuun mennessä.

Tapauksia ei ole vielä ratkaistu.

Asiaan on tulossa selvyys tällä viikolla. Hallituksen on torstaina määrä antaa aiheesta lakiesitys.

Verotusmenettelysta annettuun lakiin lisätään säännöksiä, jotka koskevat osakesäästötileihin liittyvän veronkorotuksen "määräämättä jättämistä" ja "kohtuullistamista".

Tarkempaa tietoa esityksen sisällöstä ei vielä ole. Valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Antti Sinkmanin mukaan tämä johtuu siitä, että lakimuutos ei ole asian kiireellisyydestä johtuen käynyt lausuntokierroksella.

- Yleistasolla voi todeta, että ihmisille on määrätty näitä suuria veronkorotuksia ja ne on myös maksuunpantu. Tälle ongelmalle haetaan nyt ratkaisua.

Lakimuutos on tarkoitus käsitellä eduskunnassa ja saada voimaan vielä tämän vuoden puolella.

Osakesäästötilit ovat olleet Suomessa erittäin suosittuja, ja niitä on avattu paljon enemmän kuin lakia valmistellessa arvioitiin.

Lue myös:

Nuorten sijoittamisbuumi on kovempi kuin ehkä koskaan ennen - professori kiittää somea: "Säästäminen ja sijoittaminen on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää"

Ministeriö: Jättimätkyt tuottavaa lakia osakesäästötilistä saatetaan joutua muuttamaan - lain valmistelija yllättyi ihmisten tietämättömyydestä

Suomessa on nyt osakesijoittajia enemmän kuin koskaan - moni on tienannut pörssien koronahuumassa, mutta vaara ylihintaisista osakkeista kasvaa

mardi 2 novembre 2021 15:03:53 Categories: Osakesäästötili YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.