Muutos tulee voimaan yli vuoden myöhässä aikataulusta. Alaikäisen tietojen jakaminen perustuu terveydenhoitohenkilöstön arvioon lapsen kypsyydest" /> Muutos tulee voimaan yli vuoden myöhässä aikataulusta. Alaikäisen tietojen jakaminen perustuu terveydenhoitohenkilöstön arvioon lapsen kypsyydest" />

YLE


Alaikäisen puolesta asiointi Omakanta-palvelussa mahdollistuu Siun soten alueella tänä syksynä. Muutos tulee voimaan yli vuoden myöhässä aikataulusta.

Lainsäädännön tasolla muutokset on tehty jo viime vuoden puolella. Tietojärjestelmän ongelmien vuoksi alaikäisen terveystietojen katsominen tulee kuitenkin mahdolliseksi vasta nyt.

Muutostyöt etenevät terveydenhuollon organisaatioiden omien päätösten mukaisesti. Siun sotessa alaikäisen puolesta asiointi tulee käyttöön ensimmäisten sote-yhtymien joukossa.

Tähän saakka huoltaja ei ole nähnyt yli 10-vuotiaan lapsen terveystietoja Omakannasta. Tämä on aiheuttanut ongelmia lapsiperheissä, kun tietoja ei ole päässyt katsomaan ilman pankkitunnuksia, jollaisia harvalla alaikäisellä on käytössään.

Kansanedustaja näkee palvelussa puutteita

Savo-Karjalan vaalipiirin outokumpulainen kansanedustaja Hanna Huttunen (kesk.) teki asiasta maaliskuussa kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille. Siinä itsekin 12-vuotiaan lapsen äiti esitti huolensa paitsi lapsiperheiden, myös sote-henkilöstön puolesta.

- Oman lapsen tietojen perään piti soitella useamman kerran, ja se tuntui pahalta myös hoitohenkilöstöä kohtaan, varsinkin koronakriisin keskellä.

Huttunen kiittelee, että muutos on viimein tulossa, mutta näkee palvelussa edelleen puutteita ja käytännön asioita hankaloittavia tekijöitä.

Terveyteen liittyvien tietojen jakaminen perustuu lähtökohtaisesti lapsen suostumukseen, joka on tehtävä jokaisen palvelutapahtuman kohdalla erikseen. Tämä tekee palvelusta äärimmäisen työlään sekä perheille että terveydenhuollon parissa työskenteleville.

Tiedot eivät myöskään näy palvelussa takautuvasti.

- Esimerkiksi koronapassia ei välttämättä voi ladata, jos lapsi on saanut rokotukset ennen Omakannan muutoksia, vaan se on pyydettävä terveydenhuollosta, Huttunen ihmettelee.

"Ohjeistettu ja ratkaistu hankalasti"

Terveydenhoitohenkilöstö arvioi, onko lapsi kypsä päättämään tietojensa jakamisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallisen ohjeiston mukaan arvio on kirjattava jokaisen palvelutapahtuman kohdalla erikseen.

Siun soten hallintoylilääkäri Petri Kivinen myöntää, että asetelma on hankala ja työllistää kaikkia osapuolia.

- Muutos on aiheuttanut meille paljon ylimääräistä työtä muun muassa koulutusten ja keskustelujen muodossa sekä huolta henkilöstössä lapsen kypsyyden arvioinnin suhteen.

Muutos on työllistävyydestään huolimatta erittäin toivottu myös sairaanhoitopiireissä.

Kivisen mielestä ongelma on ollut erityisen hankala vakavasti sairaiden lasten kohdalla. Mitä vaikeammasta asiasta on kyse, sitä parempi tiedonkulun olisi oltava.

- Henkilökohtaisesti ajattelen, että tämä olisi myös teknisesti pitänyt kyetä ratkaisemaan sujuvammin, Kivinen toteaa.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

mardi 2 novembre 2021 08:56:53 Categories: Omakanta YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.