Gul är färgen på solsken och uppfattas mycket positivt av de flesta. I naturen använder djur och växter den gula färgen både för att locka och skrämma. Gult tillsammans med svart signalerar alltid fara - se bara på getingen, skallerormen och tigern!
Vi kan inte leva utan solen - gult är livets färg. Det är en positiv färg som man blir glad av. I naturen används de olika färgerna för att öka en arts överlevnadschans. En del använder färg för att bättre smälta in och andra för att synas bättre.
Som trafikljus
Full fart, se upp, stopp! I naturen signalerar ofta röda djur och växter att de är giftiga. Gult är inte lika hotfullt men ändå farligt. Grönt är däremot en ofarlig och lugnade färg - många ätliga växter är gröna och mycket i naturen har den färgen. Det är precis samma symbolfärger som används på trafikljus.
Ljus och färg
Solljus är en blandning av alla färger - så kallat vitt ljus. När någon färg tas bort från det vita ljuset, är det inte längre vitt utan får en viss färg. Den färgen som tas bort och den färg vi ser är varandras komplementfärger. Blå är komplementfärgen till gul. När vi tittar på en gul maskros överförs färgmeddelandet via ljusstrålar. Själva den gula färgen bestäms av speciella färgämnen i kronbladen.
Gul färg
Många av de gula färgerna i naturen skapas av ämnen som kallas karotenoider, till exempel b-karoten som består av kol och väte. Den kan absorbera blått ljus och färgen vi ser är därför komplementfärgen gul.
Färgämnena karotenoider skapar gul och orange färg hos både växter och djur.
Växterna
Gullviva, gulsippa, tussilago, maskros, fetknopp, kabbeleka och renfana är gula blommor som alla har någon giftig del - blommor, frön, växtsaft, rot eller blad. Solros är däremot inte giftig. Den har knallgula kronblad som lockar till sig insekter som ska pollinera blomman. Andra blommor lockar med sitt gula frömjöl.
Bin ser blommor som en mosaik av färger. Blommor har olika ultravioletta mönster som kan ses av bin men inte människor.
Djuren
Fåglar kan inte själv bilda karotenoider utan får dem genom att äta till exempel alger, växter eller insekter. De fåglar som är särskilt färgsprakande signalerar att de är friska och välnärda.
Ju mer karotenoider en koltrasthane äter desto gulare blir näbben. Och koltrasthonor föredrar hanar med starkt gulorange näbb eftersom de är bra på att skaffa föda.
På samma sätt kan gula fåglar, till exempel kanariefåglar, bli vita om karotenoider saknas i födan.
Hos däggdjur är karotenoider inte bara ett färgämne i pälsen, utan även en viktig del av immunförsvaret.
Varningsfärgerna
Kombinationen av kontrastfärgerna gult och svart betyder fara. Djuren signalerar att de är giftiga eller osmakliga, och kan på så sätt undkomma attacker. Några exempel på giftiga småkryp är geting, humla, karminspinnarlarver och getingspindel.
Det finns också arter som inte alls är giftiga, men ändå försöker se giftiga ut för att klara sig bättre. Ett exempel är blomflugor som är gula och svarta men saknar gift.
Gult.
. sägs vara den första färg spädbarn uppfattar
. förknippas med glädje, lycka och värme
. är stimulerande och piggar upp
. ökar hjärnans aktivitet och inlärningsförmåga
. är påskens färg
Visste du att.
. bina måste besöka tre miljoner blommor för att få nektar till en burk honung
. fåglarnas gula färg kommer genom födan
. när solen står lågt blir ljusets väg längre, det blåa ljuset sprids och solen ser rödare ut
Getingens gulsvartrandiga kropp signalerar fara. Och den är mycket riktigt giftig - och smakar dessutom illa. Detsamma gäller humlor.
Talgoxens gula färg på bröstet består av karotenoider som den får i sig genom att äta insektslarver.
Citronfjärilar övervintrar som färdiga fjärilar, och är därför en av de första fjärilar vi ser på våren. Det är bara hanen som är riktigt gul - honan är betydligt blekare.
Maskrosorna är anpassade för att pollineras av bin och öppnar sig inom en halvtimme efter att solen nått fram till dem, och sluter sig igen efter tre timmar. Det är för att bina ska stimuleras att hämta nektar när det är som ljusast.
Alla vuxna sångsvanar får gul färg på näbben - det sträcker sig från näsöppningen på näbben i en kil upp mot ögat. Tack vare den gula färgen kan artfränderna känna igen varandra.
Solen ger oss ljus, värme och energi - och är källan till allt liv på jorden. Det är gaserna väte och helium som brinner och gör att solen lyser och har gul färg.
Solrosor styrs av solen. På franska heter solros "tournesol" som betyder just "vänder sig efter solen". Detta fenomen kallas för heliotropism. Solrosor är en av få gula blommor som inte har någon giftig del. De knallgula kronbladen lockar till sig insekter som ska pollinera blomman.