Gazzine

Tio steg till finare rosor

Logotyp för Gazzine Gazzine 08.06.2023 07:23:52 Cecilia Sandbring

Rosor tillhör våra allra mest älskade blommor ­- och är bra byggstenar i trädgården. De finns i olika storlekar och blommar gärna. Och med rätt sorter, lämplig växtplats och bästa skötsel får du dina rosor att blomma ännu mer! 

Rosor finns i så gott som alla färger, och deras växtsätt varierar kraftigt. Egentligen är alla rosor buskar, alltså fleråriga växter med vedartade, övervintrande grenar. Men man brukar dela in rosor i tre huvudtyper:

. Rabattrosor 

. Buskrosor 

. Klätterrosor 

Vilka rosor passar till vad?

Till buketter - välj rabattrosor

Lättskötta - välj buskrosor

Stora som breder ut sig - välj klätterrosor

Med historia - välj gammaldags rosor

Blommor hela sommaren - välj moderna rosor

Ett överflöd av blommor - kombinera olika rosor ur olika grupper

Sverige är indelat i 8 klimatzoner. Zon 1 är södra Sverige med längsta sommar och mildaste vintern och zon 8 är de nordligaste delarna med kort sommar och kallare klimat. Det finns rosor som man kan lyckas med även i norra Sverige.  Foto: Pixabay 

För att blomma rikligt behöver rosor framförallt sol, näring och vatten. Här får du mina bästa tips. Lycka till!

1. Välj rätt sorter

Det finns tusentals sorter. På etiketten finns information om färg, storlek, blomningstid och till vilken odlingszon rosen är härdig. 

Rosor köps krukodlade eller barrotade. Ju större kruka desto bättre. Se på rötterna! De ska vara ljusa med tunna, vita rothår inte mörka med svarta rothår. 

Köp kraftiga rosor med bra balans mellan rot och grenar. De med hårda, blanka blad är ofta motståndskraftiga mot sjukdomar. 

Sätt den nyköpta rosen i vatten ett dygn.

2. Hitta bra växtplats

Rosor vill ha minst sex timmar sol per dag. Direkt söderläge kan dock bli för varmt. Välj skyddat läge, men ändå luftigt. Plantera inte nära husgrunden eller under utskjutande tak. 

Bästa jorden är väldränerad, svagt sur, lerhaltig, mullhaltig och näringsrik. Rötterna dör i för blöt eller för torr jord. 

För mycket grus? Blanda ner rosjord, trädgårdskompost, lera och torvmull. 

Kompakt lera? Luckra upp och blanda i grov sand, kompostjord och torvmull.

Förbered jorden några veckor innan plantering. Plantera inte för tätt!

3. Plantera rätt

Barrotade rosor planteras på hösten i södra Sverige och på våren i norr - de krukodlade nästan när som helst.

Gräv en 50 cm djup, och lika bred, grop. Lägg grus i botten och en kulle av rosjord i mitten. Sprid ut rötterna över jordkullen och korta av för långa rötter - vik dem inte. 

Okuleringen (knöl där grenarna börjar) ska hamna 10-15 cm under markytan. Hellre för djupt än för grunt!

Blanda i benmjöl men gödsla inte mer. Häll på rosjord upp till markytan, stampa till och vattna. Lägg grov sand runt okuleringen, kupa upp jorden och vattna igen.

4. Vattna rejält

Vattna på sommarhalvåret, särskilt vid torka. Bästa tid är kvällen. Rosor vill ha mycket vatten, men det får inte bli kvar. Vattna rejält en gång i veckan ­- minst 25 liter. Vattnet ska tränga ner 50 cm i jorden, annars söker sig rötterna uppåt. 

Om tjälen sitter i länge på våren kan du vattna med ljummet vatten för att hjälpa rosen.

5. Gödsla rikligt

Tillför mycket kompost på våren. Gödsla med brunnen stallgödsel, köpt rosgödsel eller kogödsel. Aldrig färsk stallgödsel! Gödsla en gång till runt midsommar - inte senare, rosen måste hinna förbereda sig inför vintern.

Vattna mycket när du gödslat.

6. Bekämpa ohyra

Välj motståndskraftiga sorter för att slippa sjukdomar och insektsangrepp. Bra jord och ett soligt läge minskar risken för angrepp.

. Bladlöss, trips och rosenskottstekel: plocka, använd såpa och spola bort. 

. Mjöldagg, rosrost och svartfläcksjuka: gallra, täck marken med grus och vattna inte på bladen.

Där rosor vuxit tidigare kan det finnas nematoder. Byt ut jorden, plantera tagetes några år eller välj annan plats.

7. Bind upp  

Klätterrosor hakar fast med sina taggar. De trivs på pergolor, mot murar, på bågar och stolpar och de kraftigaste kan klättra i träd. Bind upp med blomstertråd och trä in grenarna där det behövs. Saknas stöd så breder de ut sig över marken och bildar snår.

Böjer du ner en gren som växer rakt upp så skjuter den nya skott.

8. Beskär

Beskär på våren när björkbladen är stora som musöron. Rabattrosor blommar på årsskott. Beskär så att det endast finns 4-6 ögon kvar på grenen. Kraftig beskärning ger få stora blommor, försiktig beskäring fler mindre blommor.

Buskrosor och klätterrosor blommar oftast på äldre grenar så var försiktig. Ta bort döda och risiga grenar. Korta in nya skott till hälften så grenar de sig. 

Använd ren och vass sekatör. Är grenen brun inuti är den död - klipp ner till vit, frisk ved. Klipp ovanför en utåtpekande knopp. Gör snittet snett så vattnet rinner av. 

Vildskott kommer från roten, ryck bort nedåt i marken. 

9. Plocka vissna blommor

Klipp bort torra grenar och fula blad. Plocka kontinuerligt bort vissna blommor på de remonterande rosorna så kommer nya knoppar. Kommer det en ny knopp längre ner på samma skott så knipsa av precis ovanför det bladfästet. När rosor blommat över blir de nypon som tar kraft från blomningen. Låt engångsblommande rosor få sina vackra nypon.

10. Täck på vintern

Rosor är frostkänsliga. Och på vårkanten torkar de lätt ut, värst är det när tjälen är kvar i marken och vårsolen gassar. Täck därför över rosorna med till exempel granris, kupad jord eller säckväv. 

Buskrosen ´Ghislaine de Féligonde´ blommar med stora klasar av små mycket starkt doftande blommor i olika aprikosgula nyanser. Klipp av de vissna blommorna så kommer det fler. En buskros blir i allmänhet 1-1,5 m hög och lika bred. Foto: Pixabay

Klätterrosen `Pink Cloude` är tålig och blommar rikligt med stora doftande blommor i klasar. Klätterrosor kräver bra klimat, god jord, mycket vatten och kontinuerlig plockning av vissna blommor för att blomma rikligt. Foto: Pixabay

Rabattrosen `Taniripsa` säljs under namnet "Rosa Aspirin". Den blommar med små vita eller blekt rosa blommor från juli till långt in på hösten när frosten kommer. De flesta moderna rosor är remonterande och blommar alltså två eller flera gånger. Foto: Pixabay

Rosor vill ha mycket vatten! Vattna rejält en gång i veckan på sommaren - minst 25 liter per planta. Vattna på jorden kring rosen, antingen med slang eller med vattenkanna - och undvik att blöta ner bladverket i onödan. Foto: Pixabay

jeudi 8 juin 2023 10:23:52 Categories: Gazzine

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.