STT

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen - Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

STT - logoSTT 8/08/2020 03:11:33 STT
Kiinan ja Iranin kerrotaan pyrkivän vahingoittamaan presidentti Donald Trumpin (vas.) mahdollisuuksia marraskuun vaaleissa kun taas Venäjä on ottanut tähtäimeensä demokraattiehdokas Joe Bidenin. LEHTIKUVA / AFP © AFP / LehtikuvaKiinan ja Iranin kerrotaan pyrkivän vahingoittamaan presidentti Donald Trumpin (vas.) mahdollisuuksia marraskuun vaaleissa kun taas Venäjä on ottanut tähtäimeensä demokraattiehdokas Joe Bidenin. LEHTIKUVA / AFP

AFP

Kiina haluaa ennalta arvaamattomaksi kokemansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin häviävän marraskuiset presidentinvaalit, kertoo vaalien turvallisuutta tarkkaileva korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen.

Yhdysvaltain vastavakoilun johtajan William Evaninan mukaan Kiinan arvioidaan myös lisänneen pyrkimyksiään vaikuttaa Yhdysvaltain poliittiseen ilmapiiriin.

Evaninan mukaan Kiina yrittää painostaa poliittisia toimijoita, jotka vastustavat Kiinan mielestä maan intressejä. Lisäksi maa pyrkii torjumaan ja kääntämään huomiota pois itseensä kohdistuvasta kritiikistä.

Evanina on Yhdysvaltain kansallisen vastavakoilu- ja turvallisuuskeskus NCSC:n johtaja. Uutiskanava CNN:n mukaan Evanina kommentoi Kiinan vaikuttamisyrityksiä perjantaina tiedotteessa, jossa hän antoi päivityksiä vaaleihin kohdistuvista mahdollisista uhkakuvista.

Evanina kertoi myös Iranin käyttävän sosiaalista mediaa jakaakseen disinformaatiota, jonka se toivoo jakavan Yhdysvaltoja ja vahingoittavan Trumpia.

Evanina arvioi CNN:n mukaan, että monilla ulkomaisilla toimijoilla on mielipiteitä siitä, kenen tulisi voittaa marraskuiset vaalit. Hänen mukaansa edellä mainittuja mieltymyksiä tuodaan esille niin julkisten kuin yksityistenkin lausuntojen kautta. Salaiset vaikutusyritykset ovat sen sijaan harvinaisempia, hän lisää.

Venäjä Bidenin vastaisen disinformaatiokampanjan takana

Venäjä pyrkii vuorostaan vahingoittamaan Trumpin kilpakumppanin demokraattien Joe Bidenin vaalikampanjaa ja järjestelmää, jonka se kokee olevansa Venäjä-vastainen, keskus arvioi.

CNN kertoi aiemmin perjantaina, että yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat antaneet yhdysvaltalaispäättäjille ja presidenttiehdokkaiden vaalikampanjoille tietoa, joka viittaa siihen, että Venäjä on Bideniin kohdistuvan käynnissä olevan disinformaatiokampanjan takana.

Evanina kertoi perjantaisessa tiedotteessaan, että Venäjän pyrkimykset ovat linjassa sen kanssa, miten maan hallinto kritisoi Bidenia julkisesti hänen toimiessaan varapresidenttinä Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman kaudella.

Venäjä kritisoi tuolloin muun muassa Bidenin roolia hallinnon Ukraina-politiikassa ja siinä, miten hallinto tuki Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastaista oppositiota Venäjällä.

Evanina antoi uutiskanavan mukaan myös esimerkkejä Venäjän pyrkimyksistä vahingoittaa Bidenin kampanjaa. Venäjän hallintoon kytkeytyvät henkilöt ovat muun muassa pyrkineet nostamaan Trumpin ehdokkuutta esille niin sosiaalisessa mediassa kuin venäläistelevisiossakin.

Hän myös syytti Venäjä-myönteisen ukrainalaisparlamentaarikko Andri Derkatshin levittävän korruptioväitteitä torpedoidakseen Bidenin kampanjaa.

Tiedusteluyhteisö ei nosta yhtäkään uhkaa muiden yläpuolelle

Kansallisen tiedustelun johtajan toimistossa (ODNI) toimiva viranomainen painotti CNN:lle, ettei Evaninan mainitsemia uhkia ole listattu tärkeysjärjestyksessä.

- Kaikki nämä viholliset aiheuttavat uhan vaaleillemme ja on välttämätöntä, että teemme kansakuntana kaikki yhteistyötä niitä vastaan taistellaksemme, edellä mainittu viranomainen kertoi CNN:lle lausunnossa perjantaina.

Viranomaisen mukaan Evaninan julkistamat arviot ovat tuoreimmat, tarkimmat ja objektiivisimmat vaaliuhka-arviot, joita tiedusteluyhteisö voi tarjota salaamattomana tässä vaiheessa.

CNN:n mukaan demokraattijohtajat kritisoivat Evaninaa viime kuussa, kun hän antoi edellisen varoituksensa Venäjän, Kiinan ja Iranin vaalivaikuttamisesta. Demokraattipäättäjien mukaan hänen lausuntonsa eivät tarjonneet yhdysvaltalaisille tarpeeksi tietoa ulkomaisista vaikutusyrityksistä.

Perjantaina senaatin tiedustelukomitean väliaikainen puheenjohtaja republikaanien Marco Rubio ja varapuheenjohtaja demokraattien Mark Warner antoivat yhteisen lausunnon, jossa he kiittelivät Evaninaa hänen tarjoamistaan lisätiedoista, kertoo CNN.

He myös toivoivat, etteivät poliittiset johtajat käyttäisi tiedustelutietoja tavoitellakseen poliittista hyötyä.

samedi 8 août 2020 06:11:33

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.