Uusi Suomi

Kiky-riita herätti myös ay-väen: "Tarvitaan uudet ja kaikille yhteiset pelisäännöt"

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 15/02/2020 13:00:00 Katja Incoronato
Päivä 30.5.2016 Kello 10.14.51
Finland, Helsinki, 
Sak, metalli
@Petteri Paalasmaa © Toimittanut Uusi SuomiPäivä 30.5.2016 Kello 10.14.51 Finland, Helsinki, Sak, metalli @Petteri Paalasmaa

Yhteisten pelisääntöjen puuttuminen käynnissä olevalla liittokierroksella huolestuttaa SAK:ssa.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kasvu ja vaikuttaminen -osaston johtaja Hannu Jouhki kertoo, että SAK:n hallitus on valmis esittämään työnantajaliitoille työehtoneuvotteluiden koordinaatioon sitoutumista nyt ja tulevilla sopimuskierroksilla.

"Ja yleisemminkin rakennetaan ja sovitaan uusi toimintamalli, joka on kaikkien hyväksyttävissä. Ennen seuraavaa sopimuskierrosta on yhdessä sovittava askelmerkeistä, joiden puitteissa voidaan sopia vaikkapa palkkaohjelmista aloilla, joilla palkkojen jälkeenjääneisyys on suurta tai liukumat pienet", hän sanoi puheessaan SAK:n Mikkelin Seudun paikallisjärjestön 90-vuotistapahtumassa.

Solidaarisuuteen perustuva koordinoitu malli voisi Jouhkin mukaan muodostaa uuden Suomen mallin. Mallissa kunnioitettaisiin viennin päänavausta. Palkansaajat sitoutuisivat pitämään kansantalouden kantokyvyn mukaan tehtyä päänavausta ohjenuorana alakohtaisille sopimuksille.

Lue seuraavaksi:

Jouhki painottaa, ettei koordinoitu työmarkkinamalli saa johtaa samapalkkaisuustavoitteista luopumiseen ja perusteettomien palkkaerojen lukitsemiseen.

Työnantajia edustavan teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle korostaa omassa ulostulossaan, että kiky-tunneista nokittelu vei käynnissä olevan liittokierroksen sivuraiteelle.

"Vaikka niin väitetään, kiky-tunnit eivät ole työnantajille ideologiaa vaan keino parantaa Suomen pärjäämistä kansainvälisillä markkinoilla. Julkisella sektorilla on taas omat taloustilanteeseen ja palvelutarpeeseen liittyvät haasteensa. Kaikkien kannalta on ykköskysymys, ettei Suomen kilpailukykyä heikennetä. Siksi nokittelu kiky-tuntien säilymisestä tai poistumisesta on sivuraiteella. Oikeampi kysymys on: paraniko kilpailukyky ja millä keinoilla. Jos ei, on syytä olla huolissaan. Suomella ei ole nyt eikä jatkossakaan varaa muuhun kuin siihen, että varmistamme yhdessä pärjäämisen maailmanmarkkinoilla. Muuten horjuu työllisyys eivätkä palkatkaan nouse", hän kirjoittaa blogissaan.

Käynnissä olevalla liittokierroksella on nähty varsin poikkeuksellinen lakkosuma juuri kiky-tunteja koskevien riitojen takia. Parhaillaan käynnissä on edelleen mekaanisen metsäteollisuuden lakko.

Lue myös:

15. helmikuuta 2020 15:00:00 Categories: MTV Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.