Janne Järvinen lähetti medialle tiedotteen perjantaina.
Janne Järvinen ja Sinem Kurtbay saavuttivat keväällä Suomelle purjehduksen maapaikan Tokion kesäolympialaisiin. Järvistä ei tällä viikolla valittu olympiajoukkueeseen. Kuva: Jukka Saarikorpi Spv / Lehtikuva
Suomen Olympiakomitea ei valinnut purjehtija Janne Järvistä Tokion olympialaisiin. Tiistaina tehdyn päätöksen mukaan Suomen edustajat Nacra 17-luokassa ovat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen.
Järvinen sai huhtikuussa käräjäoikeudelta 2,5 vuoden vankeustuomion Katiska-vyyhdissä. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Järvinen kirjoittaa tiedotteessaan, että hänen mielestään Olympiakomitea ei vaikuta tehneen päätöstään urheilullisin perustein.
- Erikoista kuitenkin on, että Olympiakomitean päätöksessä ei ollut pelkästään heikot urheilulliset perustelut vaan myös asiavirheitä. Urheilullisin perustein Olympiakomitea ilmoitti minun ja Keskisen olevan tulosvertailussa tasaväkisiä. Minulla on pelkästään viimeisen vuoden aikana ollut lähes 200 harjoittelu- ja kilpailupäivää ja yli 4 vuoden kokemus lajin täysiaikaisena purjehtijana. Keskinen on purjehtinut venettä kokonaisuudessaan 11 kuukautta, Järvinen huomautti.
Järvinen toi esiin, että 4,5 vuoden aikana hänen kahdesta selkäleikkauksestaan johtuneiden sairauslomien ajan häntä on tuurannut varamiehenä Keskinen.
Olympiakomitean päätöksen mukaan Nacra 17 -luokassa luokassa näyttöjä ovat antaneet venekunta Kurtbay/Keskinen ja venekunta Kurtbay/Järvinen.
- Venekuntaan lasketaan kuuluvaksi miehistö, omistajat ja vene yhdessä. Näyttöjä ei siten ole antanut kaksi venekuntaa vaan yksi venekunta, joka on yhdessä tehnyt töitä olympiamenestyksen eteen, Järvinen viestitti.
- Tiimin roolitus on ollut kaikille alusta asti hyvin selvä. Uskallan väittää, että ilman työpanostani Suomella ei olisi koko olympiapaikkaa, mutta Suomessa ei myöskään olisi ollenkaan Nacra 17 -veneluokkaan liittyvää osaamista, asiantuntemusta tai kalustoa.
Järvisen mielestä hänellä on syytä viedä asia Urheilun oikeusturvalautakunnan käsiteltäväksi.
- Jos tuloslaskelmassa mukaan lasketaan näyttöjä, joiden vaikutus olympiavalintoihin on kirjallisesti etukäteen kielletty, ja perustelu näyttöjä antaneiden venekuntien lukumäärästä menee metsään, mitä meidän pitäisi ajatella päätöksen oikeudenmukaisuudesta kokonaisuutena?
- Se, että Suomen Olympiakomitea ei ole valmis noudattamaan yhdessä sovittuja pelisääntöjä, on hyvin vakava viesti koko suomalaiselle urheilulle.
TetraSys Oy.