Ilta Sanoma

Julkaistu:

Siviilit pakenevat sotatoimien alta Pohjois-Syyriassa. Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen alueelle.
Arviolta jopa 100 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Turkin Pohjois-Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen takia, YK arvioi AFP:n mukaan. Turkki myös tukee syyrialaisia kapinallisryhmiä taistelemaan kurdeja vastaan alueella.


Turkin vastaiselta rajalta vievät tiet ovat täyttyneet pakenevista siviileistä, joista osa on lähtenyt matkaan jalkaisin ja osa autoilla, jotka on pakattu täyteen.

Harva tietää, pääsevätkö he palaamaan kotiinsa.


Eniten ihmisiä on paennut Tel Abyadin ja Ras al-Ainin rajakaupungeista.

-?Ihmisiä lähtee päivittäin enemmän ja luvut kasvavat, YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP totesi lauantaina.


Kurdilääkäri Farid Mustafa pakeni Ras al-Ainin kaupungista viimeisimpien joukossa torstaiyönä vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa. Hän pelkää, ettei koskaan pääse palaamaan kotiinsa.

-?En ole huolissani talostani, sen voi antaa tuhoutua, mies sanoi Reutersille.

-?Mutta entä, jos kaupunkini on poissa, mitä minä silloin teen?


Mustafa kertoi perheen pelänneen sotakoneita, jotka lensivät horisontissa.

-?Vannon, ettemme ole edes huolissani itsemme puolesta vaan lapsiemme. He itkivät.


-?Minun piti lähteä mukanani vain ne vaatteet, jotka minulla on ylläni, Tal Abyadista paennut vaateliikkeen omistava Mikael Mohammad kertoi puolestaan The Washington Postille.

Mohammad ja hänen perheensä pakenivat kaupungista heti hyökkäyksen alettua keskiviikkoiltana. Perhe nukkui maaseudulla, ulkona.

-?Olen saattanut menettää kaiken, minkä jälleenrakensin viimeisimpien vuosien aikana.


Monet pakenevat itään, kohti Hasakan kaupunkia, johon Turkki ei vielä ole iskenyt. Viranomaisilla ei ole riittävästi vesitankkeja, ruokaa tai suojaa annettavaksi tulijoille. Alueen koulutuslautakunnan johtaja Semira Haj Ali kertoi opetuksen keskeytyneen, jotta koulut voivat tarjota suojaa.

-?Olemme avanneet koulut Hasakassa ja jopa hääsalit, kaikki paikat, joissa on tilaa, jotta paenneet perheet saavat suojan. Odotamme, että heitä tulee lisää.


Kurdien Punainen Puolikuu sanoi lauantaina, ettei se voi lähettää lääkintäapua Ras al-Ainin kaupunkiin, koska sen ambulanssit joutuivat turkkilaisen tulituksen kohteeksi. Järjestön mukaan yksi sen lääkintäpisteistä joutui Turkin iskun kohteeksi lauantaina. Iskussa loukkaantui ambulanssin kuljettaja ja auto vaurioitui.


Syyrian tilannetta seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin hyökkäyksessä on Pohjois-Syyriassa kuollut 28 siviiliä. Ainakin seitsemän kuoli ilmaiskuissa ja kranaatti-iskuissa Ras al-Ainin ja Tal Abyadin kaupungeissa. Kolme kuoli tykkitulessa Kamishlissa. Lisäksi kurdijohtoisten SDF-joukkojen rivissä taistelleiden 81 taistelijan kerrotaan kuolleen.


Useita myös kerrotaan kuolleen, kun autopommi räjähti Kamishlissa. Terrorijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

Turkkilaislähteiden mukaan Turkissa on kuollut 17 siviiliä, kun kurdit ovat vastanneet hyökkäykseen. Lisäksi Turkin puolustusministeriön ja uutistoimisto Anadolun mukaan turkkilaisia sotilaita on kuollut neljä.


Akcakalessa surtiin perjantaina 9 kuukautta vanhaa syyrialaista Mohammed Omar Shaaria. Pojan pienen arkun päälle oli laskettu Turkin lippu.

-?Kirottu PKK, surijat sanoivat The Guardianin mukaan viitaten Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat on julistanut terroristipuolueeksi.


Syyrian kurdijoukoilla SDF:llä on kytköksiä PKK:hon. PKK:n lisäksi osansa suuttumuksesta sai hallitus, joka ei ollut evakuoinut rajakaupunkeja ennen sotilasoperaation alkua.


Toisaalta kaikki eivät tue Turkin operaatiota, joskaan he eivät uskalla sanoa sitä ääneen. AFP:n mukaan hallitus on tällä viikolla pidättänyt ainakin 121 operaatiota sosiaalisessa mediassa kritisoinutta.

-?Pelkäämme sanoa mitään operaatiota vastaan, mies sanoi uutistoimistolle.

Mies pyysi, ettei hänen nimeään kerrottaisi julkisuudessa.

Toinen, viisikymppinen mies, valitteli lasten kuolemaa Turkissa ja koulujen tulitusta.

-?Olen kaikkia sotilasoperaatioita vastaan, olivat ne kummalta puolelta tahansa.
Ilta Sanoma
13. lokakuuta 2019 1:38:17 Categories: Ilta Sanoma MTV Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.