Ilta Sanoma

rac

Julkaistu:

Valkoinen talo sanoi vetävänsä joukkojaan Pohjois-Syyriasta, Turkin rajan läheisyydestä. Pari päivää tämän jälkeen Turkki hyökkäsi Syyriaan.
-?Tänään presidentti Donald J. Trump puhui Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa puhelimessa. Turkki pian aikoo edetä kauan suunnitellussa operaatiossa Pohjois-Syyriaan. Yhdysvaltojen joukot eivät tue tai ole mukana operaatiossa eikä Yhdysvaltojen joukkoja, jotka tuhosivat Isisin alueellisen "kalifaatin", ole välittömässä läheisyydessä.

Näin alkoi Valkoisen talon viime sunnuntaina julkaisema lausunto, joka sai aikaan valtaisan myrskyn paitsi Yhdysvalloissa myös maailmalla. Trumpin tulkittiin antaneen vihreän valon Turkin hyökkäykselle Syyriaan.

Keskiviikkona Erdogan ilmoitti, että operaatio "turvavyöhykkeen" perustamiseksi Pohjois-Syyriaan, Turkin vastaiselle rajalle oli aloitettu. Hyökkäyksessä on arvioitu kuolleen kymmeniä kurditaistelijoita ja siviilejä. Myös vajaa 20 turkkilaisten puolella taistellutta on kuollut sekä 4 Turkin armeijan sotilasta, AFP kertoo.


New York Timesin mukaan Erdoganin ja Trumpin tarkoituksena oli alunperin puhua vain kaupasta ja puolustusavusta. Erdogan kuitenkin sanoi olevansa valmis edistämään suunnitelmaa hyökätä Pohjois-Syyriaa hallinnoivia kurdeja vastaan. Avustajien mukaan Trump ilmaisi puhelussa, ettei tukenut päätöstä.

Politicon hallintolähteen mukaan Trump päätyi kuitenkin siirtämään amerikkalaisjoukot, koska Erdogan oli päättänyt jo hyökätä Syyriaan. Lähteen mukaan kansallisesta turvallisuudesta vstaavia virkamiehiä konsultoitiin päätöksessä.


Toisaalta toisen Yhdysvaltojen hallituksen politiikasta perillä olevan lähteen mukaan Trump toimi vastoin kansallisen turvallisuuden johtajien neuvoja. Lähde huomautti, että Trumpin ilmoitus tuli vain kolme päivää sen jälkeen, kun puolustusministeri Mark Esper ja Turkin puolustusministeri Hulusi Akar olivat puhuneet puhelimessa yhteisen turva-alueen perustamisen puolesta Syyrian ja Turkin rajalle.

-?Meillä on ilmapartiointia, meillä oli toinen maapartiointi tapahtumassa...sanoin hänelle vain, että työskennellään tämän parissa. Se on paras tie eteenpäin meille kaikille, joten olen keskittynyt siihen, Esper sanoi toimittajille viime viikon perjantaina.

-?POTUS (presidentti) poikkesi linjasta, Politicon lähde sanoi.

-?Meille, jotka olemme seuranneet häntä, se ei ollut kovin yllättävää, mutta se oli kuitenkin yllätys ja oli vastoin sitä, mistä Esper ja Akar olivat puhuneet.

Myös Fox Newsin lähteen mukaan Trump ei noudattanut etukäteen pohdittuja puheenaiheita. Lähteen mukaan rian vastaisen rajan pohjoispuolella.

-?Hän poikkesi käsikirjoituksesta.


Trump on hämmentänyt tilannetta ajoittain ristiriitaisilla lausunnoillaan ja twiiteillään. Esimerkiksi BBC:n Yhdysvaltoihin erikoistunut toimittaja kutsui kulunutta viikkoa "Trumpin hämmennyksen viikoksi".

Esimerkiksi maanantaina Trump varoitti tuhoavansa Turkin talouden, jos Turkki tekisi jotain, mikä ylittäisi rajat. Tiistaina Trump kuitenkin kehui Turkkia Yhdysvaltojen kauppakumppanina ja vakuutti Syyrian kurdeille, ettei Yhdysvallat ollut hylännyt heitä.

Torstaina Trump kuitenkin sanoi "pitävänsä" kurdeista, mutta kritisoi heitä siitä, etteivät he olleet auttaneet Yhdysvaltoja hyökkäämään Saksaan toisessa maailmansodassa. Kurdit taistelivat natseja kannattaneita irakilaisjoukkoja vastaan. Trump myös sanoi suosivansa vaihtoehtoa, jossa Yhdysvallat neuvottelisi sopimuksen Turkkien ja kurdien välillä.

Turkin ulkoministeri tyrmäsi Trumpin sovitteluajatuksen Deutche Wellen haastattelussa lauantaina.

-?Me emme suostu välitysmenettelyyn, emmekä neuvotteluun terroristien kanssa, ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi. Hän lisäsi, että vastapuolen pitäisi laskea aseensa.


Turkki on myös kiistänyt Trumpin lausunnon siitä, että maa ottaisi vastuun Pohjois-Syyriassa vangituista epäillyistä Isis-taistelijoista.

-?Mitä tulee Isis-taistelijoihin...jotka ovat vankilassa, jotka ovat lähellä rajaamme, tietysti meille on ensisijaisesti tärkeää tarjota turvaa ja vakautta niille alueille, joihin siirrymme, Erdoganin neuvonantaja Gülnur Aybet sanoi CNN:lle keskiviikkona.

-?Me suojelemme alueita, joissa on näitä vankiloita. Haluaisimme kuitenkin, että erityisesti leirien hallinnointi olisi kansainvälisen yhteisön yhteinen ponnistus.

Trump on sanonut pitävänsä pakotteita yhtenä mahdollisuutena reagoida Turkin toimiin. Pakotteet ovat asialistalla myös EU-johtajien tapaamisessa ensiviikolla, Bloomberg uutisoi.
Ilta Sanoma
12. lokakuuta 2019 23:56:44 Categories: Ilta Sanoma Länsiväylä Puheenaihe Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.