Ilta Sanoma

Julkaistu:

Suomeen Pori Jazzeille saapuva Christina Aguilera aloitti uransa
Mitä yhteistä on Christina Aguileralla, Pete Parkkosella, Antti Tuiskulla ja Anna Abreulla?

Kaikki ovat uudistaneet artistipersoonaansa muuttumalla seksuaalisesti provosoiviksi sekä imagoltaan että musiikiltaan.

Aguilera karisti korkeintaan vihjailevasti laulavan teinitähti-imagonsa neljännellä levyllään Stripped (2002). Hän oli levyä tehdessään vasta 21-vuotias, mutta jo iso nimi. Genie in a Bottle -hitti pari vuotta aikaisemmin oli käynnistänyt pyörityksen, johon mahtui miljoonamyyntiä, joululevy ja kaikenlaista, josta Aguilera sanoutui irti antamalla managerilleen potkut.

Stripped-albumin kannessa Aguilera poseeraa kuuluisasti vain hiukset rintojensa peittona.


Mutta Aguileran uusi linja ei ollut pelkkä markkinointitemppu. Aguilera julisti kasvaneensa aikuiseksi ja ottavansa nyt ohjat käsiinsä. Hänet on merkitty tekijäksi levyn useimpiin kappaleisiin.

Eikä seksuaalisuudessa ole kyse vain kohahduttamisesta ja paljaasta pinnasta. Strippedin balladi Beautiful oli hitti tuoreeltaan, myöhemmin siitä on tullut itsetuntoa nostattava tunnuslaulu ennen kaikkea seksuaalivähemmistöjen parissa.

Mitä yhteistä on Christina Aguileralla, Britney Spearsilla, Justin Timberlakella ja Ryan Goslingilla?

Kaikki näyttelivät ja lauloivat yhtä aikaa Disneyn Mickey Mouse Club -tv-sarjassa 1990-luvun puolivälissä.


Aguilera oli siis lapsitähti jo ennen kuin hänestä tuli teinitähti.

Ecuadorilais-irlantilaisten vanhempien jälkeläinen oli kuunnellut isovanhempiensa kotona blueslaulajia, löytänyt suureksi esikuvakseen Etta Jamesin ja tuli tarinoiden mukaan tunnetuksi kotikorttelissaan "isoäänisenä tyttönä".

Vähän myöhemmin koko Pittsburgh tunsi hänet, kun lahjakas lapsi kutsuttiin laulamaan kansallislaulua eri palloilujoukkueiden otteluihin - muun muassa jääkiekkojoukkue Pittsburgh Penguinsin Stanley Cup -finaaliin vuonna 1992. YouTubesta löytyy taltiointi, kun 11-vuotias Aguilera laulaa vahvasti jo tuolloin.

Pori Jazzin pääesiintyjät ovat herättäneet vuosikymmenten ajan keskustelua. Kaikkien musiikilliset näytöt eivät ole aina kelvanneet jokaiselle kritisoijalle.

Aguilerastakin on kuulunut supinoita. Lapsitähti, teinitähti, seksillä operoiva poptähti.


Hän on toki noita kaikkia, mutta myös kiistattoman lahjakas laulaja - ja näkemyksellinen artisti.

Sopraano Aguilera saavuttaa poikkeuksellisen laajan, neljän oktaavin äänialan. Häntä pidetään Whitney Houstonin ja Mariah Careyn ohella tärkeimpänä 1980- ja 1990-luvuilla popmusiikissa tilaa saaneen vahvan ja taiturimaisen, gospelista, jatsista ja soulista vaikutteita saaneen laulutyylin taitajana.

Ja mitä artistiuteen tulee, Aguilera on vaihtanut linjaa Stripped-levyn jälkeen jokaiselle albumilleen. Back to Basics -levyllä (2006) hän oli glamour-tähti 1920-1940-lukujen tyyliin, Bionic (2010) oli elektroninen ja sanoituksiltaan julistavan feministinen - ja viime vuoden Liberation otti vaikutteita r&b:stä ja hip-hopista.

Se esitteli myös Aguileran kansikuvassa ihan paljaana, ensimmäistä kertaa ilman meikkiä.

Christina Aguilera esiintyy Pori Jazzissa perjantaina 19. heinäkuuta.
Ilta Sanoma
14. heinäkuuta 2019 20:40:00 Categories: Ilta Sanoma The New York Times Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.