Ilta Sanoma

Julkaistu:

Kiina
Ellei oteta lukuun Hongkongia, Shanghaita ja muita moderneja suurkaupunkeja, Kiina on monella tavalla hyvin omintakeinen maa. Matkailija törmää siellä väistämättä ainakin näihin kuuteen hätkähdyttävään seikkaan.

1. Englantia ei osata

Ellei osaa kiinaa, kommunikointi paikallisten kanssa voi olla pelkkää viittomista. Englantia puhutaan vähän, jos ollenkaan. Tästä johtuen Kiina on myös käännöskukkasten luvattu maa. Vähän sinne päin käännettyjen, englanninkielisten katu- ja muiden kylttien tavaaminen tarjoaa jatkuvaa hupia.

2. Google ei toimi

Facebook, Instagram ja WhatsApp ovat Kiinassa sensuroituja. Samalle listalle kuuluvat myös esimerkiksi Google Maps, Gmail ja kaikki, mitä googletetaan. On todella hätkähdyttävä huomata, miten paljon niitä tarvitsisi silloin, kun se ei yhtäkkiä onnistu. Jos haluaa vapautua sensuurista, kannattaa ladata älylaitteeseen VPN, joka avaa internetin estot.

3. Ei löydy tuttua kiinalaista ruokaa

Kiinasta ei juurikaan saa sellaisia ruokia, mitä on tarjolla kiinalaisissa ravintoloissa Suomessa ja muissa länsimaissa. Paikallisia ruokia ei ole mukautettu länsimaiseen suuhun, vaan maut ovat aitoja.


Ravintolan ruokalista saattaa näyttää pikemminkin alakoulun biologiankirjalta eikä ravintolan menulta: siinä voi olla kuvia elävistä eläimistä - käärmeistä, kilpikonnista, peuroista ja pikkujyrsijöistä - niiden luonnollisessa elinympäristössään.

4. Tavat ovat omintakeiset

Kiinalaiset eivät ole välttämättä - ainakaan meidän silmissämme - kovin hienotunteista, kohteliasta ja huomaavaista porukkaa. Maahan ja lattialle syljeskellään missä ja milloin tahansa. Ruoan ryystäminen sekä ruuan pureskelu suu auki ja puhuminen samanaikaisesti ovat täysin hyväksyttyjä. Ruokapaikassa ravintoloitsija saattaa istahtaa viereiseen pöytään ja ryhtyä leikkaamaan varpaankynsiään. Keskellä vilkasta katua, tai missä tahansa, voi vastaan kävellä mies, joka nostaa yhtäkkiä paidan kainaloihinsa, paljastaen paljaan vatsakumpunsa. Miehellä on kuuma.

5. Pyjama on virallinen viikonloppuvaate

Se päällä voi mennä kadulle, kauppaan ja ravintolaan. Julkisella paikalla pidettyä pyjamaa pidetään eräänlaisena statussymbolina - merkkinä siitä, että henkilön ei tarvitse (ainakaan juuri sillä hetkellä) tehdä töitä. Saman tehtävän ajavat miesten ylipitkät kynnet.

6. Matkailija tuntee itsensä staraksi


Koko ajan joku tuijottaa tai ottaa valokuvia - joko luvan kanssa tai salaa, ja useimmiten ihan läheltä ja täysin häpeilemättä. Kun länsimainen matkailija istahtaa ravintolassa ikkunapöytään, saattaa ikkunan taakse kerääntyä nopeasti pieni fanilauma. Kiinassa pääsee toki mukaan myös moneen paikalliseen perhepotrettiin.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.
Ilta Sanoma
14. heinäkuuta 2019 20:20:00 Categories: Ilta Sanoma Matkat Mirror

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.