Ilta Sanoma

Hassane Bande (vas.) pettyi Erik ten Hagin (oik.) toimintaan.

Hassane Bande (vas.) pettyi Erik ten Hagin (oik.) toimintaan. Kuva: Ivan Bessedin ja Federico Guerra Maranesi / ZUMA / MVphotos

Hassane Bande oli 19-vuotias, kun hän sai unelmiensa siirron Amsterdamin Ajaxiin. Raju loukkaantuminen ja nykyisen ManUn luotsin Erik ten Haagin tyly kohtelu peittivät kuitenkin auringon pitkäksi aikaa. Nyt Bande hakee uutta vauhtia uralleen HJK:ssa.

Se oli tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Vasta 19-vuotias Hassane Bande oli siirtynyt vuotta aiemmin kotimaastaan Burkina Fasosta Belgian liigaan ja räjäyttänyt heti pankin takomalla 11 liigamaalia 25 ottelussa. Se poiki tarjouksen suurelta ja mahtavalta Amsterdamin Ajaxilta.

Unelmien siirto toteutui, kun Ajax maksoi nuorukaisesta kesällä 2018 9,5 miljoonaa euroa. Hän valitsi Ajaxin, vaikka kiinnostuneiksi seuroiksi huhuttiin myös Manchester Unitedia ja Arsenalia.

Amsterdamissa kaikki meni kuitenkin pieleen.

Banden alku Ajaxissa oli katastrofaalinen. Taivas musteni jo ensimmäisessä harjoituspelissä, kun burkinafasolainen loukkasi jalkansa niin rajusti, että koko ura oli vaarassa.

HJK:n Hassane Banden uralla on ollut vaikeita hetkiä.

HJK:n Hassane Banden uralla on ollut vaikeita hetkiä. Kuva: Ivan Bessedin

Pohjeluun murtuma ja nilkan siderepeämä pitivät Banden sivussa kentiltä yli vuoden päivät.

Kun huippulupaus sai itsensä kuntoon pitkän ja tuskallisen kuntoutuksen jälkeen, uusi takaisku oli jo odottamassa. Bande pääsi harjoituspelissä kentälle yhden puoliajan ajaksi, minkä jälkeen Ajaxia tuolloin valmentanut Erik ten Hag oli nähnyt tarpeeksi.

Nykyisin Manchester Unitedia luotsaava, ylistetty ten Hag ilmoitti 19-vuotiaalle tuon yhden puoliajan jälkeen tylysti, että tämän tulevaisuus on muualla. Hän eväsi Bandelta pääsyn myös edustusjoukkueen treeneihin ja patisti tämän reservijoukkueen matkaan.

-?Ymmärrän, että kyse oli hänen joukkueestaan ja hän päättää, mutta se että hän pani minut treenaamaan U19-joukkueen kanssa oli epäkunnioittavaa. On totta että palailin ison loukkaantumisen jälkeen, mutta mielestäni hän ei kohdellut minua hyvin. Hän kohteli toisia pelaajia paremmin, Bande sanoo nyt harjoitusten jälkeen Helsingin olympiastadionin lounasravintolassa.

Erik ten Hag ohjeisti Hassane Bandea Ajaxia harjoituksissa kesällä 2018.

Erik ten Hag ohjeisti Hassane Bandea Ajaxia harjoituksissa kesällä 2018. Kuva: Pro Shots Photo Agency / Sipa USA / MVPhotos

Bande ei muistele uransa isoimpaan pestiin kivunnutta entistä luotsiaan erityisen lämpimästi. Hän koki kohtelunsa epäreiluksi.

-?En ollut ainoa, jolla oli taustalla iso loukkaantuminen. Yksi toinenkin pelaaja palasi kehiin samoihin aikoihin kanssani, mutta hän pysyi joukkueen mukana ja sai minuutteja, Bande ruotii.

-?Ei ole helppoa näyttää parastaan yhden puoliajan aikana, kun on ollut noin pitkään sivussa. Kun kaksi pelaajaa on samassa tilanteessa, mutta toista kohdellaan hyvin ja toista huonosti, se ei ole minusta reilua. Mutta se on jalkapalloa.

Jo siirto Belgian liigan Mecheleniin oli tuolloin 18-vuotiaalle Bandelle valtava harppaus. Hän oli pelannut siihen asti koko uransa kotimaassaan ja edusti kotikaupunkinsa Ouagadougoun ylpeyttä Salitasia.

Ensin nuorukaista tarjottiin belgialaiselle suurseuralle Anderlechtille, mutta testijakso ei johtanut sopimukseen. Mechelenissä kuitenkin tärppäsi.

Mechelenissä peli lähti kulkemaan heti. Vaikka seura ei ollut sarjan vahvimpia ja putosi kauden päätteeksi, Bande viihtyi erinomaisesti.

Mechelenissä kaikki sujui.

Mechelenissä kaikki sujui. Kuva: Jasper Jacobs / Belga / ZUMA / MVphotos

-?Jalkapallo ei ole kiinni vain kentällä tapahtuvista asioista. Joskus kyse on siitä, miten ihmisiä kohdellaan kentän ulkopuolella. Belgiassa oli helppo sopeutua, koska minulle annettiin rakkautta ja minut otettiin osaksi perhettä. Silloin, kun kentän ulkopuolella asiat ovat noin hyvin, voi keskittyä vain jalkapalloon, Bande kehuu.

Kuten sanottua, huippukausi johti suurseurojen kiinnostukseen ja unelmasopimukseen. Räjähdysmäinen murtautuminen eurooppalaiseen jalkapalloon sai nuorenmiehen hämilleen.

-?Oli jo valtava askel siirtyä burkinafasolaisesta akatemiasta Belgian liigaan. Se oli jo yksi unelman täyttymys. Nyt minulla oli mahdollisuus siirtyä Ajaxiin. Se oli minulle vielä isompi askel ja asia, josta unelmoin. Iso seura, jossa on pelannut isoja pelaajia.

Lopulta alku Ajaxissa oli kuitenkin toistaiseksi vaikein vaihe Banden nuorella uralla.

Ajax kuulosti Banden unelmien täyttymykseltä, mutta kaikki meni loukkaantumisen myötä pieleen.

Ajax kuulosti Banden unelmien täyttymykseltä, mutta kaikki meni loukkaantumisen myötä pieleen. Kuva: Pro Shots Photo Agency / Sipa USA / MVPhotos

Loukkaantumisesta toipumisen ja ten Hagin tylyn ilmoituksen jälkeen Bande ilmoitti seurajohdolle tarvitsemansa peliminuutteja. Hän halusi reservijoukkueen mukana treenaamisen sijasta lähteä lainalle, ja toive toteutui.

Ensimmäinen lainapätkä sveitsiläisessä Thunissa ei vielä ollut menestys, mutta seuraava yritys kroatialaisessa NK Istrassa palautti peli-ilon. Bande pelasi Kroatiassa ensin puoli kautta ja sitten kokonaisen kauden. Tällä kokonaisella kaudella hän sai runsaasti vastuuta ja iski hienot seitsemän liigamaalia.

Aika Ajaxin miehenä tuli lopullisesti päätökseensä, kun Bande siirtyi viime kesänä Ranskan kakkostasolle Amiensin paitaan. Onnistuneen Kroatian-lainan jälkeen odotukset olivat korkealla, mutta Bande pettyi uuteen osoitteeseensa pahanpäiväisesti.

-?Amiens on seura, jolla ei ole kunnianhimoa. Seuran johdolla ei ole hajuakaan, miten ihmisiä tulisi kohdella. Välillä tuntui, ettei meillä ole valmentajaa. Sinne tuotiin pelaajia joka puolelta, mutta oikeastaan treenanneet kunnolla. On vaikea näyttää kentällä osaamistaan, kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä pallon kanssa. Me vain juoksimme, ei ollut mitään suunnitelmaa. Ei kovin ammattimaista, hyökkääjä ruotii.

Ranskan Ligue 2:n Amiens oli Bandelle (kesk.) paha pettymys.

Ranskan Ligue 2:n Amiens oli Bandelle (kesk.) paha pettymys. Kuva: Icon Sport / Sipa USA / MVPhotos

Banden vastuu jäi Ranskassa vähäiseksi. Hänen mukaansa seurassa ei juuri välitetty siitä, miten kukin suoriutui treeneissä ja peleissä, vaan peliminuutit jaettiin selässä lukevan nimen perusteella.

-?Sisään tuotiin pelaajia isoilla nimillä, eikä näiden tarvinnut tehdä mitään peliaikansa eteen. Sen sijaan muut eivät juuri kentälle pääse, vaikka tekisivät kuinka kovasti töitä ja pelaisivat hyvin. Tämä johtui siitä, että he halusivat myydä nuoria pelaajia eteenpäin. Mutta ei jalkapallo toimi niin, nuorenkin pelaajan pitää ansaita paikkansa kentällä.

-?Kun tein sopimuksen Amiensiin, kaksi kuukautta myöhemmin minulle ilmoitettiin, että "hankimme pari uutta kaveria, sinun on parempi lähteä lainalle". Olin treenannut kesän tosi hyvin ja olin harjoituksissa joukkueen parhaimmistoa, joten ilmoitus ihmetytti. Eikä se joukkue edes voittanut, mutta samat kaverit pelasivat silti.

Kun HJK tänä kesänä otti yhteyttä, Bande oli iloinen. Hän halusi kipeästi pois Ranskasta, eikä häntä haitannut sekään, että tilipussi ei ole Suomessa ihan samaa suuruusluokkaa.

-?Olin todella iloinen, kun pääsin lähtemään Amiensista. Se ei ollut hyvä paikka pelata. Vaikka sarja on hyvä, seura oli kamala ja epäammattimainen. Vaikka palkkani oli siellä parempi kuin täällä, se ei haittaa. Olen vielä nuori pelaaja, ei minun tarvitse hakea vielä viimeisiä rahastuksia. Minulle tärkeintä on päästä pelaamaan hyvässä ympäristössä.

Hassane Bande oli tyytyväinen saatuaan siirron Helsinkiin.

Hassane Bande oli tyytyväinen saatuaan siirron Helsinkiin. Kuva: Ivan Bessedin

Siirto ei kuitenkaan yllättäen ollutkaan läpihuutojuttu. Vaikka Amiens oli ilmoittanut Bandelle, että tämän olisi parempi etsiä uusi pelipaikka, seura ei vastannut HJK:n yhteydenottoihin.

-?Siinä meni tuhottoman kauan, seura ei edes vastannut viesteihin. En voinut kuin ihmetellä, mitä he oikein haluavat. Ensin he halusivat minun lähtevän, ja sitten kun oli kiinnostusta, eivät vastanneet viesteihin.

-?Olin todella iloinen, kun siirto viimein saatiin maaliin. Viimein voin taas pelata jalkapalloa!

Alku HJK:ssa oli sopeutumista tekonurmeen ja uuteen pelitapaan, mutta pikkuhiljaa Bande on pääsemässä vauhtiin. Burkinafasolainen murtautui Veikkausliigan seuraajien mieliin upealla lisäajan voitto-osumallaan hurjaksi äityneessä ottelussa SJK:n vieraana.

Osuman hän iski myös Konferenssiliigan lohkovaihedebyytissään Helsingissä kreikkalaista PAOKia vastaan.

Hassane Bande juhli syyskuussa PAOKia vastaan tekemäänsä maalia.

Hassane Bande juhli syyskuussa PAOKia vastaan tekemäänsä maalia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Europelit olivatkin yksi oleellinen syy sille, että hän päätyi HJK:hon kahden vuoden sopimuksella.

-?Kun HJK otti yhteyttä, en tiennyt juuri mitään suomalaisesta jalkapallosta. Viime kaudelle HJK kuitenkin pelasi Romaa ja muita kovia joukkueita vastaan Euroopan liigassa, joten ajattelin että sen on oltava hyvä joukkue.

Johtomaali europelidebyytissä tietysti ilahdutti, vaikka ottelu kääntyikin lopulta tappiolliseksi. Tällä hetkellä hän on muutenkin tyytyväinen elämäänsä Helsingissä ja asemaansa seurassa.

Sitä Bande ei kuitenkaan uskalla luvata, että hän pelaisi Veikkausliigaa vielä kesällä 2025.

-?Jalkapallossa ei koskaan tiedä. Ehkä pysyn täällä kaksi vuotta, ehkä vuoden. Ei voi tietää. Minun on vain keskityttävä jalkapalloon ja hyviin asioihin, näemme sitten mitä tuleman pitää.

HJK voi varmistaa Suomen mestaruutensa sunnuntaina vierasottelussa VPS:ää vastaan. Kamppailu alkaa kello 16.

Ilta Sanoma
dimanche 8 octobre 2023 12:52:00 Categories: Ilta Sanoma Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.