Ilta Sanoma

Uppsalassa on ammuskeltu tänä vuonna useita kertoja.

Uppsalassa on ammuskeltu tänä vuonna useita kertoja. Kuva: Seppo Kärki / IS

Raaka jengiväkivalta on vallannut Ruotsin. Pelkoa lietsoo erityisesti se, että jengisodissa käytetään yhä enemmän räjähteitä. IS vieraili Uppsalassa, jossa paikalliset ihmiset ovat hyvin huolissaan alueen väkivaltaisuuksista.

Uppsala, Ruotsi.

Kaksi poliisia kaivaa sorkkaraudoin ja taskulampun valoa apuna käyttäen pienen, keltaisen rivitalon puuverhoilua. He näyttävät etsivän seinään uponneita luoteja.

Talo vaikuttaa olevan lapsiperheen koti. Se sijaitsee rauhallisen oloisessa ruotsalaislähiössä. Etupihalla seisoo rivissä erikokoisia polkupyöriä. Pienimmät ovat selvästi lasten. Talon edustaa koristavat värikkäät ulkovalot.

Uppsalan pohjoispuolella olevan Nybyn kylän rauha rikkoutui 4. lokakuuta, kun rivitaloasunnon seinään ammuttiin useita laukauksia aamuyön tunteina.

Aamupäivällä rikospaikka vilisee poliiseja ja alue on eristetty nauhoin ulkopuolisilta.

Poliisipartion johtaja kertoo, ettei voi tuoreeltaan kommentoida tapahtumia medialle.

Poliisipartio tutkii Ruotsin Uppsalassa sijaitsevassa Nybyn kylässä tapahtunutta ammuskelua. Poliisit kaivavat luultavasti luoteja rivitalon ulkoverhoilusta.

Poliisipartio tutkii Ruotsin Uppsalassa sijaitsevassa Nybyn kylässä tapahtunutta ammuskelua. Poliisit kaivavat luultavasti luoteja rivitalon ulkoverhoilusta. Kuva: Seppo Kärki / IS

Tiedossa ei ole, että kukaan olisi loukkaantunut ammuskelussa. Poliisitiedotteen mukaan ampumista tutkitaan murhan yrityksenä, ja tapauksen yhteyttä mahdolliseen jengirikollisuuteen selvitetään.

Ruotsin yleisradion SVT:n saamien tietojen mukaan ammuskelu liittyisi Foxtrot-jengin sisäiseen välienselvittelyyn.

Naapuritalon rappusille ilmestyy säikähtäneen oloinen nainen. Hän kertoo heränneensä yöllä kovaan paukkeeseen ja on nyt hyvin peloissaan. Enempää nainen ei ehdi kertoa, sillä poliisi haluaa jututtaa häntä.

Poliisipartio vartioi Nybyn kylässä asuntoa, jota päin ammuttiin keskiviikkona varhain aamulla.

Poliisipartio vartioi Nybyn kylässä asuntoa, jota päin ammuttiin keskiviikkona varhain aamulla. Kuva: Seppo Kärki / IS

Pihapiiri on hiljainen, mutta välillä ohikulkijat pysähtyvät katsomaan poliisin toimintaa. Vanhempi pariskunta jää eristetyn alueen reunalle hämmästelemään.

- Asumme lähistöllä ja kuulimme, että täällä on ammuskeltu, pariskunnan nainen kertoo. Hän kertoo olevansa peloissaan.

- Olemme asuneet Nybyssä vuodesta 1998 saakka, eikä täällä ole ennen ollut tällaista. Mutta nyt nämä levottomuudet ovat tulleet lähelle. Yleensä sitä ajattelee, että näitä asioita tapahtuu vain isoissa kaupungeissa, mutta nykyään ammuskelua ja väkivaltaa on kaikkialla, hän kertoo.

- Olen huolissani, kun tällaista tapahtuu naapurustossa, nainen lisää.

Eläkeläispariskunta ihmettelee rauhallisessa ruotsalaislähiössä tapahtunutta ammuskelua. Väkivaltaisuuksien lisääntyminen on heidän mielestään pelottavaa.

Eläkeläispariskunta ihmettelee rauhallisessa ruotsalaislähiössä tapahtunutta ammuskelua. Väkivaltaisuuksien lisääntyminen on heidän mielestään pelottavaa. Kuva: Seppo Kärki / IS

Uppsalassa on ammuskeltu tänä vuonna jo useita kertoja.

Syyskuu: Mies kuoli ampumahaavoihin Uppsalan Sala Backenissa.

Heinäkuu: Uppsalan keskustassa ammuttiin miestä, joka haavoittui vakavasti.

Kesäkuu: Nuori mies joutui sairaalahoitoon, kun häntä ammuttiin Gottsundassa.

Maaliskuu: Kaksi miestä pidätettiin epäiltyinä ammuskelusta Fullerössä.

Siinä muutama esimerkki.

Väkivaltaisuuksilta ei ole vältytty Uppsalassa, joka on myös suosittu matkakohde ja opiskelijakaupunki.

Väkivaltaisuuksilta ei ole vältytty Uppsalassa, joka on myös suosittu matkakohde ja opiskelijakaupunki. Kuva: Seppo Kärki / IS

Ruotsi on viime vuosina kamppaillut koko ajan lisääntyvää jengiväkivaltaa vastaan. Syyskuun loppuun mennessä Ruotsin poliisi oli kirjannut 42 kuolemaan johtanutta ampumista. Pelkästään syyskuun aikana Ruotsissa kuoli 12 ihmistä jengien välisten yhteenottojen vuoksi, joukossa myös täysin ulkopuolisia uhreja.

Tällä hetkellä väkivaltaisuuksia lietsoo erityisesti yhden jengin sisäinen valtataistelu. Ruotsin poliisin mukaan väkivallan taustalla on Foxtrot-rikollisjengin johtohahmojen, Ismail Abdon ja Rawa "Kurdikettu" Majidin välienselvittely. Väitetysti Majid olisi tilannut Abdon äidin murhan, ja tämän uskotaan johtaneen kaksikon väliseen, raakaan koston kierteeseen.

Yksi syy sivullisten uhrien suureen määrään on se, että jengit käyttävät keskinäisessä sodassaan yhä enemmän räjähteitä. Viime vuonna Ruotsissa kirjattiin yhteensä 90 räjähdystä, kun tänä vuonna syyskuuhun mennessä räjähdyksiä on kirjattu jo 132.

Pommeja on räjähtänyt ympäri Ruotsia, kuten Uppsalassa sijaitsevassa Storvretan kylässä syyskuun lopulla.

Tapahtumapaikalla, keskellä uinuvaa ruotsalaiskylää, seisoo moderni, kaksikerroksinen omakotitalo. Tai ainakin se on joskus ollut sellainen. Nyt talo on tuhoutunut lähes täysin. Rakennuksen julkisivun suuret lasiseinät ovat räjähtäneet rikki, ja varsinkin talon alakerta on kärsinyt vakavia vaurioita.

Ruotsalaiskylässä tapahtunut räjähdys vaati yhden kuolonuhrin syyskuun lopussa. Räjähdyksen kohteeksi joutunut talo tuhoutui täysin asuinkelvottomaksi.

Ruotsalaiskylässä tapahtunut räjähdys vaati yhden kuolonuhrin syyskuun lopussa. Räjähdyksen kohteeksi joutunut talo tuhoutui täysin asuinkelvottomaksi. Kuva: Seppo Kärki / IS

Villaeristeet repsottavat talon kattorakenteista ja sisällä näyttää olevan kaoottinen sekasotku. Julkisivun suuret lasiseinät ovat pirstoutuneet pieniksi lasimuruiksi pitkin etupihaa.

Täällä tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 25-vuotias nainen torstaina 28. syyskuuta. Pommi oli viety viereiseen taloon, mutta räjähdys tuhosi myös naapuritalon.

Ruotsalaismedioiden saamien poliisitietojen mukaan räjähdyksen taustalla oli jengiriita ja tarkoituksena kostaa Foxtrot-pomo Majidille. Kuollut nainen oli tiettävästi täysin ulkopuolinen eikä liittynyt itse mihinkään jengiin.

Poliisi on kertonut tutkivansa räjähdystä törkeänä tuhotyönä ja murhana.

Räjähdyksen voima on ollut valtaisa. Tuhoutunutta taloa vastapäätä olevien talojen lasi-ikkunat ovat nekin rikkoutuneet paineaallon voimasta.

Myös räjäytettyä taloa vastapäätä olevan rakennuksen ikkunat pirstoutuivat räjähdyksen voimasta.

Myös räjäytettyä taloa vastapäätä olevan rakennuksen ikkunat pirstoutuivat räjähdyksen voimasta. Kuva: Seppo Kärki / IS

Pommi oli viety oikealla olevan, pressulla peitetyn talo luokse. Talon etuseinä romahti kokonaan. Naapuritalot kärsivät myös mittavia vaurioita.

Pommi oli viety oikealla olevan, pressulla peitetyn talo luokse. Talon etuseinä romahti kokonaan. Naapuritalot kärsivät myös mittavia vaurioita. Kuva: Seppo Kärki / IS

Talon viereiselle kadulle on tuotu kukkia ja hautakynttilöitä räjähdyksessä kuolleen naisen muistolle.

Läheisellä kadulla seisoo kaksi nuorta naista, toinen työntää lastenrattaita ja toinen kantaa taaperoikäistä lasta sylissään.

He kertovat asuvansa kyseisessä naapurustossa, mutta molemmat kieltäytyvät haastattelusta. Järkyttävästä tapahtumasta puhuminen on heidän mukaansa vaikeaa.

- Tuntuu hyvin raskaalta puhua tästä juuri nyt, toinen naisista sanoo surullisen oloisena.

Muistokynttilöitä räjäytetyn talon edessä kadulla.

Muistokynttilöitä räjäytetyn talon edessä kadulla. Kuva: Seppo Kärki / IS

Naapurustossa asuva eläkeläinen Tommy Östlund on ulkoiluttamassa koiraa räjähdyspaikan lähellä. Hän on valmis puhumaan siitä, minkälaisia ajatuksia lähistöllä tapahtunut räjäytys herättää.

- Ruotsi ei ole enää sama maa kuin minun nuoruudessani, hän kommentoi väkivallan lisääntymistä.

- Kauheaa, kun nämä tapahtumat tulevat lähelle, ja vielä nuori nainen kuoli räjähdyksessä, Östlund sanoo.

Tommy Östlund asuu räjäytetyn talon lähellä. Hän ulkoilee lähistöllä päivittäin iäkkään koiransa kanssa. Räjähdys naapurissa järkytti Östlundia.

Tommy Östlund asuu räjäytetyn talon lähellä. Hän ulkoilee lähistöllä päivittäin iäkkään koiransa kanssa. Räjähdys naapurissa järkytti Östlundia. Kuva: Seppo Kärki / IS

Hänen mielestään Ruotsissa on liian vähän poliiseja.

- Ennen poliiseja oli joka kylällä, ja he tunsivat paikallisen nuorison. Nykyään ei ole riittävästi resursseja, hän sanoo.

Sekin mietityttää Östlundia, miten tapaus vaikuttaa alueen asuntojen hintoihin.

- Varmaan vaikeaa saada taloja myytyä, ja hinnat laskevat, hän kertoo.

Keskellä kylää on pieni, siisti puistoalue. Sen nurmikolle on tuotu myös kynttilöitä, kukkia ja kirjeitä räjähdyksessä kuolleen naisen muistolle. Puiston penkillä istuu nainen, joka suostuu haastateltavaksi nimettömänä. Hän puhuu naapurustossa sattuneesta räjähdyksestä arasti.

- Räjähdyksen jälkeen mietin hetken, muuttaisiko pois, nainen kertoo.

- Mutta mihin menisin? Joka puolella Ruotsissa on samanlaista, samat ongelmat. Ampumisia ja räjähdyksiä on kaikkialla, hän jatkaa.

Storvretassa asuva nainen harkitsi räjähdyksen jälkeen muuttavansa pois, mutta päätti jäädä. - Alue on kuitenkin muuten hyvä ja kaunis. Täällä on paljon lapsiperheitä, hän sanoo.

Storvretassa asuva nainen harkitsi räjähdyksen jälkeen muuttavansa pois, mutta päätti jäädä. - Alue on kuitenkin muuten hyvä ja kaunis. Täällä on paljon lapsiperheitä, hän sanoo. Kuva: Seppo Kärki / IS

Nainen kertoo, että hänellä on 11-vuotias tytär. Hän on puhunut lapsensa kanssa tapahtuneesta jonkin verran.

- On sanottu, ettei kannata ehkä liikaa suurennella tapahtunutta lapsille, nainen kertoo ja jää miettimään.

- Vaikka onhan tämä todella suuri asia, hän sanoo hetken päästä.

- Yritämme vain elää normaalia elämää, nainen toteaa lopuksi.

Lähteet Aftonbladet, Dagens Nyheter, Ruotsin poliisilaitos, SVT, Aftonbladet, Upsala Nya Tidning, SVT.

Ilta Sanoma
samedi 7 octobre 2023 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.