Ilta Sanoma

Naisjuontajat saavat osakseen järkyttävää törkypalautetta.

Naisjuontajat saavat osakseen järkyttävää törkypalautetta. Kuva: Janne Aaltonen, Jussi Nukari, Paula Kaskimaa / IS, Pete Aarre-Ahtio / IS

Suomalaiset tv-julkkikset kertovat, että ulkonäköön liittyvä vihaposti tulee yleensä toisilta naisilta.

Televisiojuontaja Vappu Pimiä, 45, avasi hiljattain tärkeän keskustelun, jossa hän otti kantaa julkisuuden henkilöiden kohtaamaan vihapuheeseen.

Pimiä kertoi sosiaalisessa mediassa, kuinka vihapalautteen määrä kasvaa räjähdysmäisesti joka syksy, kun hän ilmestyy liki miljoonan suomalaiskatsojan tv-ruutuun Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontajana.

Pimiän mukaan hänen saamansa vihapalautteen antajat ovat lähes aina häntä itseään vanhempia naisia.

- Eilen illalla yksi nainen lähetti niin hirveän viestin arvostellen mun ulkonäköä, että olin ihan pöyristynyt, Pimiä hämmästeli Instagramissa viimeisimmän TTK-lähetyksen jälkeen.

Pimiä vakuutti seuraajilleen, että hän on vuosien aikana oppinut jättämään vihapostin omaan arvoonsa, mutta ei voinut olla ihmettelemättä ääneen, mistä kyseinen ilmiö kumpuaa.

- Mietin tällaisia ihmisiä, että missä heidän empatiakykynsä ja inhimillisyytensä on, Pimiä kysyi.

Vappu Pimiä avasi keskustelun naisjuontajien saamasta vihapalautteesta.

Vappu Pimiä avasi keskustelun naisjuontajien saamasta vihapalautteesta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Eikä aikaakaan, kun Vappu Pimiän puheenvuoro oli kasvanut kuumaksi perunaksi, johon yksi jos toinen halusi ottaa kantaa. Pimiän mukaan hän sai keskustelunaloituksensa jälkeen lukuisia viestejä ihmisiltä, jotka ovat törmänneet samaan ilmiöön.

Lue lisää: Vappu Pimiä kertoi saamastaan vihapalautteesta - inboxi räjähti

Uutisankkuri ja tv-juontaja Kirsi Alm-Siira, 49, päätti jo hyvän aikaa sitten, ettei hän enää avaa tuntemattomilta tulleita palauteviestejä. Vihapostin lähettäjät varmistivat sen, ettei positiivinenkaan palaute enää aina tavoita uutistenlukijaa.

- Suojelen itseäni kaikelta palautteelta parhaani mukaan. Olen päätynyt tähän toimintatapaan sen vuoksi, että palautteiden sisältö alkoi jossain vaiheessa tympiä, Kirsi Alm-Siira kertoo

Pitkän televisiouran tehneen uutisankkurin mukaan vihamielinen palaute on aina koskenut lähes poikkeuksetta hänen ulkonäköään.

- Jollekin olen liian lyhyt, jonkun mielestäni silmäni ovat liian isot ja jonkun mielestä leukaperäni mahduttaminen TV-ruutuun on haastavaa, hän luettelee.

Alm-Siira ei enää avaa uutisten palautelaatikkoa tai anonyymejä sähköposteja, mutta toisinaan hän törmää kurjaan kommentointiin sosiaalisen median puolella. Iso osa ulkonäköön liittyvästä kritiikistä tulee sielläkin toisilta naisilta.

Uutisankkuri uskoo, että tv:stä tutun julkkiksen lyttääminen on katsojalle jonkinlainen tapa purkaa omia tunteita.

- Uskon, että suoranaisia sontapalautteita lähettävät ihmiset, joilla on itsellä jotenkin ahdistavaa tai he ovat pettyneet joihinkin asioihin elämässään.

Pitkän televisiouran tehneen Kirsi Alm-Siiran mukaan vihamielinen palaute on aina koskenut lähes poikkeuksetta hänen ulkonäköään.

Pitkän televisiouran tehneen Kirsi Alm-Siiran mukaan vihamielinen palaute on aina koskenut lähes poikkeuksetta hänen ulkonäköään. Kuva: Terhi Ylimäinen

Vaikka supersuosittu uutisankkurikaan ei ole immuuni vihapuheelle, hänelle on vuosien varrella kasvanut paksu nahka suojaamaan pahimmalta solvaamiselta.

- En olisi voinut tehdä tätä työtä vuosia, jos menisin jokaisesta ilkkuvasta palautteesta tolaltani. Ehkä useimmin palaute kummastuttaa kuin herättää suuttumusta.

Uutisankkuri ei koskaan vastaa ilkkuvaan palautteeseen, tai poista ilkkuvia sanoja Instagramin kommenttikentästä, mutta toisinaan hän pysähtyy pohtimaan niiden syntyprosesseja.

- Joskus mietin, mikä on tilanne, jossa haukkumapalautetta lähetetään. Onko ihminen yksin kotona? Onko hän bussissa matkalla töistä kotiin, tai vaikka odottamassa lastaan harrastuspaikassa?

Yhtä kaikki, Alm-Siiran mielestä on parempi, että palautteen antaja purkaa pahan olonsa häneen kuin vaikka omaan perheeseensä.

Kirsi Alm-Siira ei enää avaa palautelaatikkoja.

Kirsi Alm-Siira ei enää avaa palautelaatikkoja. Kuva: Janne Aaltonen

Puoli Seitsemän -ohjelman juontaja ja meteorologi Anniina Valtonen, 33, kertoo saavansa vihaviestejä sekä miehiltä että vanhemmilta naisilta. Viestien sävy eroaa kuitenkin huomattavasti toisistaan.

- Miehiltä tuleva palaute on hyvin sopimatonta, mutta miehet ajattelevat puhuvansa nätisti tai kehuvansa. Oikeasti se on kuitenkin hyvin seksuaalista ja vastenmielistä, Valtonen kertoo.

Juontaja selittää, että miesten lähettämissä viesteissä muun muassa kuvaillaan sopimattomasti hänen vartaloaan ja mitä sille haluttaisiin tehdä.

Anniina Valtonen kertoo, että ilkeä palaute voi lannistaa etenkin huonona päivänä.

Anniina Valtonen kertoo, että ilkeä palaute voi lannistaa etenkin huonona päivänä. Kuva: Jussi Nukari / IS

Vanhemmat naiset puolestaan pyrkivät Valtosen mukaan tietoisesti satuttamaan.

- Niissä viesteissä kaikki asiat, joista minä koen, että ovat parhaimpia puoliani, niin ne käännetään ikään kuin minua vastaan. Esimerkiksi iloisuuteni on heidän mielestään todella ärsyttävää, tekopirteää ja teennäistä, Valtonen kertoo.

Hän kertookin, valitettavasti, oppineensa, että nainen voi olla toiselle naiselle peto.

- Mikä on ihan väärin. Naisten pitäisi nimenomaan tukea ja kannustaa toisiaan.

Raskaana oleva Valtonen kertoo huomanneensa, että ilkeän palautteen määrä kasvoi sen jälkeen, kun hän ilmoitti, ettei aio kertoa lapsensa sukupuolta julkisuuteen.

- Heti rupesi nousemaan tällaista ilkeyttä, että minä muka kiellän lapseni olemassa olon, jos en kerro lapseni sukupuolta. Ei, minä pikemminkin suojelen lastani. Kyllä minä ja läheiseni tiedämme lapseni sukupuolen ja nimen, mutta se ei kuulu katsojille, Valtonen toteaa.

Vanhemmat naiset kommentoivat ilkeään sävyyn myös Valtosen raskauden aikaista pukeutumista. Heidän mukaansa Valtonen pukeutuu liian paljastavasti raskaana olevaksi naiseksi.

- Se selkeästi viittaa vanhempaan naisväestöön, että ajatellaan, että raskaana olevan naisen pitäisi peittää itsensä.

Valtonen ei kuitenkaan anna ilkeiden kommenttien vaikuttaa hänen omiin päätöksiinsä.

- En missään nimessä aio pukeutua mihinkään telttaan. Olen pikemminkin onnellinen siitä, että lapsettomuushoidot on onnistuneet ja olen viimein raskaana. Vatsa alkaa olla niin iso muutenkin, että se on sama mitä pistän päälle, kyllä se sieltä väkisinkin näkyy.

Anniina Valtonen kertoo saaneensa ilkeää palautetta työskennellessään sekä meteorologina että juontajana.

Anniina Valtonen kertoo saaneensa ilkeää palautetta työskennellessään sekä meteorologina että juontajana. Kuva: Lassi Rinne

Valtonen ei tiedä, mistä ilkeä palaute kumpuaa, mutta hän arvelee sen johtuvan kommentoijien omasta pahasta olosta tai jonkinlaisesta kateudesta.

Hän ei ikinä vastaa viesteihin, vaan poistaa ne ja estää ilkeät törkypalautteen lähettäjät.

- Vaikka välillä tekisi mieli oikeasti laittaa takaisin samalla mitalla, siihen leikkiin ei vaan saa lähteä mukaan, hän toteaa.

Erityisesti Valtosta satuttavat kommentit tämän omista luoteenpiirteistä, jotka hän kokee omiksi vahvoiksi puolikseen. Vihapalautetta saatetaan lähettää sosiaalisen median lisäksi jopa kirjeitse.

- Mun hymyileväisyys, positiivisuus ja optimistisuus käännetään ärsyttäväisyydeksi, teennäiseksi ja virnistelyksi.

Viestit satuttavat etenkin silloin, jos päivä on ollut huono. Silloin niitä voi olla vaikea karistaa mielestä.

- Silloin yleensä jaan ne jonkun kanssa, työkaverin tai puolison. Niiden kanssa ei kannata jäädä yksin vellomaan, varsinkin jos on lähetyspäivä tulossa.

Valtonen toivoo, että jokainen palautteen antaja miettisi ensin kaksi kertaa, ennen kuin painaa lähetä-nappulaa.

- Onko viesti sellainen, että sen voisi sanoa kasvotusten? Kannattaa miettiä, mikä oikein ärsyttää. Onko se jokin omassa arjessa vai joku siellä televisiossa.

Katja Ståhl kertoo, että hänen ulkonäköään kommentoitiin ronskisti hänen ollessaan nuorempi.

Katja Ståhl kertoo, että hänen ulkonäköään kommentoitiin ronskisti hänen ollessaan nuorempi. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Pitkän linjan toimittaja ja tv-esiintyjä Katja Ståhl, 54, kertoo, ettei ole itse saanut haukkuja vanhemmilta naishenkilöiltä, mutta nuorempana hänen ulkonäköään ruodittiin ronskisti.

- Nuorempana sain paljon negatiivista palautetta ulkonäöstäni. Silloin olin ihmisten mielestä ruma, tyhmä ja ärsyttävä, Ståhl kertoo.

Ståhlin tapauksessa vihapostin määrä on vähentynyt iän myötä ja nykyään hän saakin lähes poikkeuksetta pelkkiä kehuja Elämäni biisi -ohjelman tiimoilta.

Sitä hän ei osaa sanoa, miksi toiset juontajat joutuvat sietämään enemmän kuraa kuin toiset.

- Ehkä ihmiset eivät ole niin kateellisia minun ulkonäöstäni, Ståhl letkauttaa.

Vaikka Ståhl on viime vuosina säästynyt vihaviesteiltä, hän kertoo olevansa tietoinen ilmiöstä ja ihmetelleensä aidosti kollegoiden kokemaa ryöpytystä.

- Eihän kenenkään ulkonäköä pidä arvostella, ei edes julkkiksen. Se on huonoa käytöstä, hän sanoo.

Vihapalautteen viljelijöille - nuorille ja vanhoille - Katja Ståhlilla on yksi vinkki:

- Hankkikaa harrastus!

Ilta Sanoma
samedi 7 octobre 2023 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.