Ilta Sanoma

Sakari

Sakari "Saku" Kuosmanen tunnetaan savolaismiehenä, joka on tehnyt tehnyt merkittävän uran muusikkona sekä näytellyt useissa elokuvissa. Kuva: Seppo Solmela / IS, Pentti Nissinen, Pentti Vänskä, Otava

Muusikko Sakari Kuosmanen kasvoi ilman isää, ja se jätti häneen jäljen. Kuosmanen puhuu kipeästä aiheesta tuoreessa elämäkerrassa.

Tänä päivänä itsellinen vanhemmuus on ylpeyden aihe, mutta 50-luvulla avioton lapsi oli suuri häpeä. Sen tietää Sakari Kuosmanen, 67, joka puhuu isättömyyden kokemuksestaan vastajulkaistussa elämäkerrassa Sakari Kuosmanen -?Ihana elämä (Otava). Muusikon elämän kipukohtiin pureutuvan teoksen on kirjoittanut Tommi Saarela.

Sakari Kuosmasen nimikkoteos julkaistiin 5. lokakuuta 2023.

Sakari Kuosmasen nimikkoteos julkaistiin 5. lokakuuta 2023. Kuva: Otava

Kuosmanen kertoo kirjassa, kuinka hänen elonsa alkoi Helsingissä syyskuun kuudentena vuonna 1956. Hänen äitinsä Anja oli tavannut yhdeksää kuukautta aiemmin nuoren miehen, joka ei halunnut houkuttelusta huolimatta olla missään tekemisissä uuden elämän kanssa. Äiti koetti pitää yhteyttä nuorukaiseen aina synnytykseen saakka, mutta luopui yrityksistä sen jälkeen.

Kuopiolainen Anja oli lähtenyt Helsinkiin opiskellakseen sairaanhoitajaksi, mutta joutui jättämään opinnot kesken ei-toivotun raskauden myötä.

- Äidin ja biologisen isäni kohtaaminen oli sattuma. Olen vahingonlaukaus. Äidillä oli varmastikin aluksi tahtoa yrittää sitoutua nuorukaiseen, joka hänet saattoi raskaaksi. Jos ei muuten, niin siksi, että avioliiton ulkopuolinen lapsi oli 1950-luvulla tolkuton häpeä. Mutta kaveri oli tipotiessään, joten äiti saattoi minut maailmaan ja palasi käärö kainalossa Kuopioon. Yksin, Kuosmanen kertoo kirjassa.

Calamari Union -elokuvan näyttelijät Sakari Kuosmanen, Sakke Järvenpää, Pate Mustajärvi ja Matti Pellonpää poseerasivat lehdistölle vuonna 1985.

Calamari Union -elokuvan näyttelijät Sakari Kuosmanen, Sakke Järvenpää, Pate Mustajärvi ja Matti Pellonpää poseerasivat lehdistölle vuonna 1985. Kuva: Pentti Nissinen

Pian pienen Sakarin elämään astui yhdenlainen isähahmo, äidin uusi kumppani ja tulevan velipuolen isä.

- Olen hyvin pitkälti naisten - Anja-äidin, Rauha-mummon sekä tätieni Eiran ja Tuulikin - kasvattama poika. Kasvoin ilman isää. Vaikka olihan isäpuolikin minulle melkein kuin isä, lämmin ja rakastava, Kuosmanen kertoo.

Vaikka asioista ei puhuttu suoraan, Kuosmaselle valkeni varhain, ettei saman katon alla asuva mies ollut hänen biologinen isänsä. Asia nousi esiin aikuisten riidellessä.

Sakari Kuosmasen ensimmäinen studioalbumi julkaistiin vuonna 1985. Kuva on otettu vuotta aiemmin.

Sakari Kuosmasen ensimmäinen studioalbumi julkaistiin vuonna 1985. Kuva on otettu vuotta aiemmin. Kuva: Timo Hämäläinen

- Olin pahassa iässä, häiriköivä teinipoika, kun äidillä ja isäpuolella tuli pahaa kränää. Äiti halusi niskaotteen isäpuolesta. Hän uhkasi paljastavansa, kuka on oikea isäni, ja veti minutkin mukaan arkaan tilanteeseen, kirjassa kerrotaan.

Nuori Sakari ei tuolloin halunnut kuulla äidin paljastusta, ja halusi suojella myös isäpuoltaan tiedolta. Vasta myöhemmin hän ymmärsi, kuinka paljon salaisuuden taakka painoi äitiä.

- Olin liian nuori ymmärtääkseni, että äiti toivoi palavasti, että asiasta viimein puhuttaisiin.

Siihen maailmanaikaan avioton lapsi, äpärä, oli luonnonoikku, joka sai kielikellot laulamaan. Huhupuheet oli helpointa hiljentää valkoisella valheella, johon myös Kuosmasen äiti turvautui.

Kuosmasen elokuvatöistä kenties tunnetuin on rooli menes­tys­elokuvassa Mies vailla menneisyyttä (2002). Lisäksi hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Juha (1999), Helmiä ja sikoja (2003) sekä Ralliraita (2009).

Kuosmasen elokuvatöistä kenties tunnetuin on rooli menes­tys­elokuvassa Mies vailla menneisyyttä (2002). Lisäksi hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Juha (1999), Helmiä ja sikoja (2003) sekä Ralliraita (2009). Kuva: Mika Ranta

Kirjan mukaan Kuosmasten suvussa kulki vuosikymmeniä totena pidetty tarina, että Sakarin isä oli eräs toinen, kenet monet tunsivat.

- Äitini tuli aikoja sitten heittäneeksi yhden väärän nimen, ja näin pienestä valheesta saattaa kasvaa pitkä ja leveä draama, joka väreilee kaiken olemisen ja tekemisen alla vuosikymmeniä.

- Mies päätyi itsekin luulemaan, että on biologinen isäni. Tästä tuli arka asia, mutta suku hyväksyi tai ainakin sieti sen, koska luuli nyt tietävänsä totuuden, Kuosmanen kertoo kirjassa.

Totuus isän oikeasta henkilöllisyydestä selvisi vasta toistakymmentä vuotta sitten sen jälkeen, kun Kuosmasen isäpuoli nukkui pois. Se oli hetki, jolloin äiti vihdoin koki tarpeelliseksi kertoa totuuden.

Sen jälkeen Kuosmasen oma tytär teetti itselleen dna-testin, joka viittasi siihen, että äiti oli puhunut totta. Viisi vuotta sitten Kuosmanen otti itseään niskasta kiinni ja soitti ensimmäistä kertaa isälleen.

Kuva: Pentti Vänskä

Toivonkipinä sammui kuitenkin nopeasti, sillä mies ei suostunut myöntämään koko asiaa. Kuosmanen lähestyi isää vielä toistamiseen, mutta mies pysyi kannassaan.

- Kun mies kielsi asian toistuvasti, aloimme etsiskellä hänen jälkeläisiään eli oletettuja lähisukulaisiani. Ensin he pyysivät, ettei asiaa pengottaisi. En penkonut. Mutta aikaa kului, ja aloin laskeskella, että kohta kaikki asianosaiset ovat kuolleet ja on myöhäistä yrittää selvittää yhtään mitään, kirjassa kerrotaan.

Lopulta Kuosmanen sai yhteyden uuteen velipuoleensa, jonka avulla myös isä taipui dna-testiin. Testitulos vahvisti vuosia velloneen aavistuksen.

- 30.12.2022 oli historiallinen päivä. Silloin paljastui yli 65 vuotta piilossa ollut salaisuus.

Sakari Kuosmasella on yhteensä neljä lasta, joista nuorimmalla ja vanhimmalla on keskenään ikäeroa peräti 17 vuotta. Kuvassa tytär Milka.

Sakari Kuosmasella on yhteensä neljä lasta, joista nuorimmalla ja vanhimmalla on keskenään ikäeroa peräti 17 vuotta. Kuvassa tytär Milka. Kuva: Reijo Hietanen

Kun Kuosmanen puhui isänsä kanssa kolmannen kerran, ääni kellossa oli muuttunut. Mies myönsi isyytensä ja isän vaimo toivotti Sakarin samantien tervetulleeksi sukuun.

- Ymmärrän, että joskus tuntuu siltä, että totuutta ei vain voi kertoa. Mutta nyt kun asia on viimein selvitetty, uskoisin, että kaikki ovat helpottuneita, Kuosmanen kertoo kirjassa.

Kuosmasen Onnen lyhteitä -kokoelma-albumi vuodelta 2001 myi kultaa.

Kuosmasen Onnen lyhteitä -kokoelma-albumi vuodelta 2001 myi kultaa. Kuva: SEPPO SOLMELA

Kuosmanen uskoo, että isättömyys kaikkine vaiheineen on vaikuttanut häneen perustavaa laatua olevalla tavalla. Sillä, että hän oli pitkälti naisten kasvattama, saattoi olla vaikutusta myös hänen musiikkituotantoonsa.

- Monet ovat kysyneet, miksi laulan tunteellisia biisejä ja miksi roolihahmoni elokuvissa ovat niin surullisia. En ole osannut vastata, mutta veikkaan, että tästä se johtuu.

Kuosmanen sanoo olevansa sinut menneisyytensä kanssa, mutta tiedostaa nyt paremmin kuin koskaan kärsineensä isäänsä liittyvistä salaisuuksista koko ikänsä.

- Mutta en ole katkera. Elämä on lahja eikä mikään rasite. Olen iloinen ja onnellinen siitä, että äitini ja isäni kohtasivat ja sain elämäni. Pitää muistaa olla elämästä kiitollinen, Kuosmanen toteaa kirjassa.

Kuosmanen tunnetaan pääosin laulajana, mutta hän on myös taitava soittamaan kitaraa ja bassoa.

Kuosmanen tunnetaan pääosin laulajana, mutta hän on myös taitava soittamaan kitaraa ja bassoa. Kuva: Akseli Muraja

Lue lisää: Sakari Kuosmanen täytti 60 vuotta - katso kuvat vuosien varrelta: "Perhe on uraa tärkeämpi"

Ilta Sanoma
jeudi 5 octobre 2023 09:08:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.