Ilta Sanoma

Eicca Toppinen viestitteli toiselle naiselle vaimoltaan salaa. Siitä käynnistyi itsetutkiskelun prosessi, joka johti lopulta eroon.

Eicca Toppinen viestitteli toiselle naiselle vaimoltaan salaa. Siitä käynnistyi itsetutkiskelun prosessi, joka johti lopulta eroon. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS, Jonna Öhrnberg

Apocalypticasta tuttu Eicca Toppinen paljastaa tuoreessa elämäkerrassa, miksi erosi näyttelijäpuolisostaan 23 yhteisen avioliittovuoden jälkeen.

Apocalyptica-yhtyeen keulakuva ja sellotaituri Eino "Eicca" Toppinen, 48, kertoo elämänsä käännekohdista tuoreessa nimikkoteoksessa Eicca -?Yhdistävä tekijä (Johnny Kniga). Elämäkerran on kirjoittanut muusikko itse yhdessä Petri Silaksen kanssa.

Vastajulkaistu teos käsittelee Toppisen matkaa Vantaan musiikkiopistosta maailmankiertueille, mutta uskomattoman urapolkunsa lisäksi muusikko paljastaa ennenkuulumattomia asioita yksityiselämästään.

Kirjan kenties kiinnostavin lanka punoutuu Eicca Toppisen ja näyttelijä Kirsi Ylijoen, 54, pitkään suhteeseen, joka päättyi monien yllätykseksi eroon 23 yhteisen avioliittovuoden jälkeen. Pari ilmoitti erostaan sosiaalisessa mediassa keväällä 2020.

Tuoreen elämäkerran mukaan kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Toppiselle entuudestaan tuntematon norjalaisnainen lähestyi häntä Instagramissa, kiitteli keikasta ja kutsui kanssaan Oslon oopperataloon. Elettiin vuotta 2018.

- Tapoihini ei todellakaan kuulu vastailla tuntemattomien ihmisten viesteihin, mutta jokin kontaktissa herätti huomioni, Toppinen kirjoittaa kirjassa.

Tapojensa vastaisesti huippukuuluisa sellisti vastasi fanin viestiin.

- Viestittely alkoi arkisesti, mutta siinä oli heti kärkeen joku juttu. Jos yksi chat-kontakti voi tehdä vaikutuksen, tässä kävi niin.

- Koin jo parin lisäviestin jälkeen voimakasta ihastumista ja myös kummallista, selittämätöntä oikeutuksen tunnetta. Ajattelin, että olen jotenkin ansainnut tämän. Jokin kommunikaatiossamme osui minussa tosi syvälle, Toppinen kertaa kirjassa.

Vantaan Hakunilasta ponnistanut Eino

Vantaan Hakunilasta ponnistanut Eino "Eicca" Toppinen on yksi Suomen parhaista ja menestyneimmistä sellisteistä. Kuva: Pasi Kostiainen

Toppinen oli vielä näihin aikoihin naimisissa näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa, joka tunnetaan lukuisista teatteri-, elokuva- ja tv-tuotannoista.

Toppisen ja Ylijoen tarina sai alkunsa syksyllä 1996, kun sellisti kirjaimellisesti törmäsi vastavalmistuneeseen teatteritaiteen maisteriin ravintola Manalassa Helsingissä.

- Jumalaisen kaunis, miellyttävä ja fiksu ihminen, Toppinen kuvailee kohtaamaansa henkilöä kirjassa.

Toppinen raapusti salaa puhelinnumeronsa Ylijoen kalenteriin, ja muutaman sattuman kautta hän löysi itsensä Ylijoen kämpältä, jossa hän aloitti rakastuneen miehen monologin.

- Olin päätä pahkaa rakastunut ja selostin juurta jaksain, miten alamme olla yhdessä ja millaista meidän yhteisestä elämästämme tulee.

Toppinen oli tuolloin 21-vuotias.

- Kirsi oli minua kuutisen vuotta vanhempi ja juuri irtautunut hankalasta suhteesta. Hän oli muutenkin nähnyt ja kokenut paljon minua enemmän. Hullaannuin paitsi Kirsin räiskyvään luonteeseen myös siihen teatteriväkeä usein ympäröivään täysin omanlaiseensa energiaan, Toppinen kirjoittaa.

Eicca Toppinen kertoo kirjassa ihastuneensa seitsemän vuotta vanhempaan Kirsi Ylijokeen päätä pahkaa. -?Epäsuhta oli mieletön, ja totta kai katsoin Kirsiä ylöspäin, Toppinen kirjoittaa.

Eicca Toppinen kertoo kirjassa ihastuneensa seitsemän vuotta vanhempaan Kirsi Ylijokeen päätä pahkaa. -?Epäsuhta oli mieletön, ja totta kai katsoin Kirsiä ylöspäin, Toppinen kirjoittaa. Kuva: Rosemarie Särkkä

Parisuhde eteni pikavauhtia: Toppinen kosi tyttöystäväänsä, kun ensitapaamisesta oli kulunut vain kuusi viikkoa, ja häitä vietettiin alle kymmenen kuukautta myöhemmin. Sitten he alkoivat suunnitella perhettä.

- Esikoispoikamme Eelis syntyi, kun olimme asuneet yhdessä vajaat pari vuotta. Siitä vajaan kolmen vuoden päästä saimme kuopuksemme Ilmarin ja aloimme rakennuttaa taloa.

Toppisen mukaan yhteiselo alkoi moitteettomasti, mutta Ylijoen rooli keikkailevan muusikon puolisona ei ollut helppo. Tulevien vuosikymmenten aikana Toppinen vietti julmetun paljon aikaa maailmalla, jolloin vastuu lapsista ja kodinhoidosta lankesi pitkälti Ylijoen harteille.

- Otin kotona ollessani mielelläni vastuulleni ison osan ruokahuollosta ja muusta touhusta lievittääkseni poissaolojeni aiheuttamaa syyllisyydentunnetta. Aina, kun olin tien päällä, kaikki lankesi Kirsin hartioille, Toppinen kirjoittaa.

Kirsi Ylijoki ja Eino

Kirsi Ylijoki ja Eino "Eicca" Toppinen edustivat yhdessä Linnan juhlissa vuonna 2007. Kuva: Sami Kero

Siinä missä Toppinen poti syyllisyyttä poissaoloistaan, norjalaisnaisen kanssa viestittely ei tuottanut hänelle tunnontuskaa. Samalla sellisti toteaa, että alkoholilla oli jollain tasolla näppinsä pelissä tässäkin. Toppinen puhuu läpi elämäkerran vaikeasta suhteestaan alkoholiin, josta hän pääsi lopullisesti irti vasta muutama vuosi sitten.

- Tasainen tissuttelu estää tarkastelemasta asioita objektiivisesti, ja pikku sumussa kaikki epäilyt, kysymykset ja syyttävät sormet oli nytkin helppo sivuuttaa tai työntää ajatusten takamaastoon, Toppinen kirjoittaa.

Ihastumisen tunteista ja salaisista viesteistä huolimatta Toppinen kiistää syyllistyneensä uskottomuuteen avioliiton aikana.

- Myönnän, että joitakin lyhyitä ihastumisia ja kevyitä harmaalle alueelle lipsahtamisia on matkan varrella tapahtunut. Housut olen silti pitänyt aina jalassa.

- Nyt ymmärrän, että vaikka pintapuolisesti elämäni näytti lähes täydelliseltä, jotkin syvällä olevat tarpeet eivät tulleet tyydytetyiksi, Toppinen sanoo kirjassa.

- Nyt ymmärrän, että vaikka pintapuolisesti elämäni näytti lähes täydelliseltä, jotkin syvällä olevat tarpeet eivät tulleet tyydytetyiksi, Toppinen sanoo kirjassa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Kirjan mukaan Toppisen oli turha selitellä, kun salassa pidetty yhteydenpito paljastui vaimolle tammikuussa 2019.

- Olin Kultainen Venla -gaalan jälkeisissä juhlatunnelmissa Kirsin kanssa saunassa, kun sain vahinkopuhelun Norjasta. Kirsi reagoi kuin kuka tahansa vastaavaan tilanteeseen joutunut ihminen ja tulkitsi kuvion totta kai pahimman mahdollisen kautta, kirjassa kerrotaan.

Puhelimen toisesta päästä löytynyt norjalaisnainen oli kotimaassaan näyttelijänä ja mallina tunnettu Marianne Lindbeck. Lindbeck oli Toppista reilusti nuorempi, mikä loukkasi Ylijokea entisestään.

- Minun ja Mariannen seitsemäntoista vuoden ikäero oli Kirsille totta kai kuin suolaa haavoihin ja oikeutettu syy raivostua lisää. Olin hänen silmissään viidenkympin villityksestä kärsivä alkoholisti ja ennen muuta kolossaalinen pettymys - vaikka en todellakaan ollut tahtonut aiheuttaa kenellekään harmia tai vahinkoa.

- Vasta silloin havahduin kunnolla tajuamaan, että minullahan on pönttö ihan sekaisin enkä näytä tietävän lainkaan, mitä elämältäni haluan. Oli päivänselvää, että alkoholin jättäminen oli ainoa mahdollisuus alkaa saamaan päänsisäiseen sekamelskaan selkeyttä, Toppinen kirjoittaa.

- Kirsille tulen olemaan ikuisesti kiitollinen siitä, että meistä kumpikin pystyi elämään kahdenkymmenenkolmen vuoden ajan yhdessä pitkälti itsensä näköistä elämää, Toppinen kirjoittaa.

- Kirsille tulen olemaan ikuisesti kiitollinen siitä, että meistä kumpikin pystyi elämään kahdenkymmenenkolmen vuoden ajan yhdessä pitkälti itsensä näköistä elämää, Toppinen kirjoittaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sellisti pääsi alkoholista, mutta avioliitto ei enää koskaan korjaantunut ennalleen.

- Olin välttänyt juomalla monien tärkeiden asioiden kohtaamista ja aiheuttanut paljon pettymyksiä Kirsille ja muillekin läheisilleni. Lähes vuoden raitistumiseni jälkeen kestäneet syvät keskustelut ja yhteiselo Kirsin kanssa puolestaan auttoivat näkemään, miten erilaiset intressit tulevaisuuden suhteen hänellä ja minulla on.

- Niin ikään meille kirkastui, kuinka hyvä liittomme oli ollut, kuinka monet asiat eivät enää millään palaisi ennalleen ja kuinka meistä kumpikaan ei pidemmän päälle tyytyisi laimeaan kompromissiin. Joten päätimme yhdessä tuumin jättää eropaperit.

Toppinen tapasi Mariannen ensi kertaa kasvotusten keväällä 2020, ja ero Kirsistä astui voimaan saman vuoden syksynä. Nyt hän asuu uuden kumppaninsa kanssa Oslossa.

Muusikko toteaa kirjassa, ettei ole katunut eroa hetkeäkään ja että eron jälkeinen aika on kuulunut hänen elämänsä merkityksellisimpiin vaiheisiin.

- Elän renessanssia, ja koko elämä on auki. Tuntuu fantastiselta olla tilassa, jossa voi oppia jotain uutta koko ajan. Ja sen Marianne on minussa herättänyt.

Ilta Sanoma
jeudi 5 octobre 2023 08:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.