Ilta Sanoma

Kuva: AOP, MVPhotos

Lapsitähti Lil Tayn, 14, kuolemasta kohuttiin Suomessa asti. Vaikka suru-uutinen paljastui valheeksi, sen takaa paljastuu synkkä tarina.

Lil Tay on kuollut!

Otsikot ympäri maailman kirkuivat 9. elokuuta, myös Ilta-Sanomissa. Kuolinuutinen kiinnosti, kuten kuolinuutisilla on tapana, niitäkin, joilla ei ollut aavistustakaan siitä, kuka edes on Lil Tay.

Uutisten lähde oli Lil Tayn Instagram-tilille ilmestynyt kirjoitus:

- Kerromme raskain sydämin musertavan uutisen rakkaan Clairemme yllättävästä ja traagisesta kuolemasta.

Lil Tayn oikea nimi on Claire Hope. Samassa päivityksessä myös Lil Tayn velipuolen, Jason Tianin, väitettiin kuolleen. Seuraavana päivänä saatiin uusi uutinen: Lil Tay ei olekaan kuollut. Kyseessä oli huijaus.

Lue lisää: 14-vuotiaan Lil Tayn ja hänen veljensä uutisoitiin kuolleen - nyt räppäri tiedottaa: "Minä ja veljeni olemme elossa"

Kuka lavasti kuoleman ja miksi? Vastauksen löytämiseksi täytyy ensin kerrata, miten tästä 14-vuotiaasta tytöstä tuli kuuluisa.

Lil Tay pulpahti julkisuuteen vain 9 vuoden iässä. On epäselvää, kysyikö kukaan häneltä, haluaako hän sitä.

Julkisuusmylläkkä sai alkunsa vuonna 2018. Ensimmäisillä videoillaan Lil Tay heiluttelee rahatukkoja ja väittää asuvansa Hollywood Hillsillä talossa, jonka vessanpönttö "maksaa enemmän kuin sun koko vuokra". Hän tylyttää "köyhiä vihaajiaan", heittelee seteleitä ympäriinsä, nousee Mercedeksen SL 550 -mallin urheiluautoon ja kailottaa sen maksaneen 200?000 dollaria.

- Mulla ei ole ajokorttia, mutta ajan silti tätä urheiluautoa, bitch!

Videot saivat nopeasti valtavan huomion. Kuka tämä tyttö luulee oikein olevansa? Missä hänen vanhempansa ovat?

Someseuraajien määrä räjähti ja kasvoi entisestään, kun Lil Tay solvasi Youtubessa RiceGum-nimimerkillä operoivaa Bryan Letä, jolla oli tuolloin kymmenisen miljoonaa tilaajaa.

Le nieli syötin ja vastasi Lil Taylle kahdella videolla, jotka keräsivät miljoonia katselukertoja. Kaikki halusivat tietää, kuka on tämä törkyturpainen tyttö on ja mitä hän seuraavaksi tekee.

Operaatio Lil Tay oli onnistunut. Hänestä oli tullut meemi.

Mutta kenen operaatio se lopulta oli?

Jason Tianilla oli elämässään vain yksi päämäärä. Hän halusi olla kuuluisa.

Siksi Tian julkaisi Youtubessa videoita, joilla hän haukkui tunnettuja tubettajia lyttyyn. Mutta vaikka hän teki kaikkensa, reaktiota ei tullut.

Oli ehkä liian tavallista, että teinipoika sanoi sopimattomia asioita. Ketään ei kiinnostanut.

Mutta entä jos pieni ja sievä tyttö laitettaisiin sanomaan niitä samoja asioita?

Yhdysvalloissa tunnetaan käsite stage mom. Se tarkoittaa äitiä, joka on valmis tekemään kaikkensa, että hänen lapsensa pääsisi julkisuuteen.

Jason Tianista tuli Lil Tayn stage brother. Hän toimi videoiden käsikirjoittajana ja opetti siskopuolelleen, kuinka sana 'bitch' lausutaan niin, että paikallisella Ylilaudalla kuohuu.

Tian ei halunnut tyytyä meemeihin. Lil Taystä tulisi räppäri.

Tian sai yhteyden idolinsa, edellisvuonna räjähdysmäiseen suosioon nousseen räppäri Lil Pumpin manageriin Dooney Battleen, joka oli kiinnostunut yhteistyöstä. Lil Tayn ja Jason Tianin alaikäisyydestä johtuen tarvittiin kuitenkin huoltajan suostumus.

Se oli helppo nakki.

Esimerkiksi Louis Vuittonin laukku ja tukku rahaa kuuluivat 9-vuotiaan Lil Tayn fleksaustyyliin

Esimerkiksi Louis Vuittonin laukku ja tukku rahaa kuuluivat 9-vuotiaan Lil Tayn fleksaustyyliin Kuva: INSTAGRAM / Planet / MVPhotos

Lil Tayn äiti Angela Tian työskenteli Kanadan Vancouverissa kiinteistönvälittäjänä. Hänellä oli pääsy poikkeuksellisen tyylikkäisiin asuntoihin ja huoneistoihin.

Asunto, jonka vessanpöntön hinta oli "suurempi kuin sun vuokra" oli yksi asunnoista, joita Angela Tian välitti. Mercedesin SL 550, jolla Lil Tay leveili, oli Angelan kollegan auto.

Kun pomo ja työkaverit näkivät videot, Angela sai potkut.

Väliäkös sillä. Oli jo ilmeistä, että Claire-tyttärellä voisi tehdä rahaa.

Dooney Battle osti perheelle lentoliput Los Angelesiin ja ehdotti heille viiden vuoden diiliä. Äiti ei suostunut. Hän ajatteli, ettei niin nuorena kannattaisi sitoutua niin pitkään sopimukseen.

Sitten tapahtui jotain, mikä nosti Lil Tayn markkina-arvon taivaisiin.

Lil Tayllä on tällä hetkellä Instagramissa viisi miljoonaa seuraajaa.

Lil Tayllä on tällä hetkellä Instagramissa viisi miljoonaa seuraajaa. Kuva: Instagram via Bestimage / Bestimage / MVPhotos

Huhtikuu, 2018. Los Angelesin kaduilla kuohuu. 18-vuotiaan räppärit ja somejulkkikset Woah Vicky ja Bhad Bhabie ottavat toisistaan mittaa. Paikalla ollut viihdemedia TMZ julkaisee tapahtumasta videon, jossa miesporukka yrittää estää naisia tappelemasta.

Woah Vickyn porukasta eli possesta erottuu paria päätä muita lyhyempi tyttö. Myös hän soittaa poskeaan Bhad Bhabielle. Yritätkö tapella? Bitch! hän mylvii.

Tyttö on tietysti Lil Tay.

Videon päätähteä Bhad Bhabieta voi jossain määrin pitää Lil Tayn esikuvana. Hän on esimerkki siitä, miten meemiksi joutuminen voi olla ponnahduslauta viihdemaailmaan.

Bhad Bhabie eli Danielle Bregoli oli ongelmanuori, joka esiintyi 13-vuotiaana äitinsä kanssa Dr. Phil -ohjelmaan. Haastattelu oli sekava. Yleisöä nauratti, Bregolia ei. Hän hermostui ja heitti ilmoille lauseen, joka teki hänestä kuuluisan: Cash me outside, how 'bow dah. Lause tarkoittaa sitä, että on valmis tappelemaan.

Fraasista tuli meemi, Bhad Bhabiesta tunnettu meemityttö, "Cash me outside girl".

Vain kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2018, Bhad Bhabie oli Billboard Music Awards -gaalassa ehdolla vuoden naisräppäriksi.

Bhad Bhabien ja Woah Vickyn katukärhämällä oli tasan yksi voittaja: Lil Tay. Ennen torsoksi jäänyttä kissatappelua Lil Tayllä oli noin 300?000 seuraajaa Instagramissa. Parissa viikossa luku kohosi 2,5 miljoonaan.

Lil Taystä oli tullut brändi, josta kaikki halusivat osansa. Oli haastattelu Jake Paulin Youtube-kanavalla, Facetime-puheluita Diplon kanssa, tapaaminen muun muassa Adelen ja Jay-Z:n kanssa työskennelleen tuottajan Rick Rubinin kanssa...

Kulisseihin kaivattiin ammattilaista. Sellainen löytyi manageri Diomi Corderosta, joka oli kartuttanut CV:tään aiemmin Beyoncén taustatiimissä.

Cordero huomasi pian, ettei työstä tulisi helppoa. Velipuoli Jasonilla oli vaikeuksia hyväksyä sitä, ettei hän voinut enää hallinnoida täydellisesti luomansa hahmon sometilejä. Corderon mukaan perhe lupasi yhteistyötahoille ummet ja lammet, mutta ei lopulta suostunut mihinkään.

Jotain piti tehdä, jotta tähdenlento ei sammuisi.

Niinpä Cordero järjesti perheelle haastattelun Good Morning America -tv-ohjelmaan. Siinä Lil Tay vihdoin myöntäis olevansa vain velipuolensa laatima luomus.

Toisin kävi. Lil Tay ei myöntänyt mitään.

- Kukaan ei pakota minua mihinkään, hän vakuutti.

Sunnuntaina, kesäkuun 3. päivänä vuonna 2018 Lil Tay katosi sosiaalisesta mediasta - vain kaksi ja puoli kuukautta sen jälkeen, kun kaikki olivat alkaneet puhua hänestä.

Syy katoamiseen löytyi sekin perhepiiristä.

Juristi-isä Christopher Hope oli kaiken aikaa käynyt huoltajuuskiistaa tyttärestään. Nyt hän sai oikeuden määräyksellä palautettua Clairen Los Angelesista Vancouveriin. Instagram-tili laitettiin kiinni.

Isä oli ehtinyt jo huolestua. Claire ei ollut käynyt koulua sinä aikana, kun hän oli Los Angelesissa. Isällä ei ollut sinänsä mitään julkisuutta vastaan, mutta hän ei hyväksynyt keinoja, joilla sitä haettiin.

Isällä oli omat visionsa. Hän näki tyttäressään laulajan tai tanssijan. Silläkin uralla näkyvyydestä olisi apua, joten Lil Tay palasi Instagramiin.

Pian hän esiintyi sometähti Rocco Piazzan musiikkivideolla ja äänitti omia kappaleita. Tarkoitus oli edistää uraa siten, että molemmat vanhemmat pysyisivät tyytyväisinä. Ajatus oli kaunis, mutta utopistinen, sillä Angela ja Christopher olivat taistelleet oikeudessa siitä asti, kun he erosivat Clairen ollessa vain vuoden ikäinen.

Sopimuksia ei taaskaan saatu aikaiseksi. Angela ja Jason syyttivät kaikesta isää.

Heinäkuussa 2018 Lil Tay poisti jälleen kaikki kuvansa Instagramista. Jäljelle jäi ainoastaan hetken aikaa pyörivä video, jossa luki "help me", auta minua.

Nelisen kuukautta myöhemmin Lil Tayn Instagramissa julkaistiin runsaasti hänen isäänsä mustamaalaavia väitteitä aihetunnisteen #FreeLilTay kera. Varmuutta ei ole siitä, kuka oli kaiken takana, mutta isälle alkoi tulvia vihaisia yhteydenottoja.

Alkoi hiljaiselo, joka päättyi uutiseen Lil Tayn kuolemasta.

Viime kesänä oli äidin vuoro voittaa huoltajuuskiista. Hän sai lapsitähden takaisin itselleen ja oikeuden päätöksen, jossa isä määrättiin maksamaan 275?000 dollarin elatusmaksut.

Lil Tayn tarinan tuorein luku alkoi 26. syyskuuta 2023, jolloin hänen Instagram-tilinsä tyhjennettiin taas kerran, ja jäljelle jäi vain videopätkä, jossa väitettiin isän levittäneen virheellistä tietoa tyttärensä kuolemasta. Isä on kiistänyt väitteen.

Kolme päivää myöhemmin sometili palasi ennalleen. Syyskuun lopussa julkaistiin uusi musiikkivideo Sucker 4 Green, joka toistaa jälleen vanhaa vitsiä: tämä tyttö rakastaa rahaa ja sillä leveilyä! Videon lopussa Lil Tay, Jason ja Angela heittelevät kartanon parvekkeelta seteleitä.

9-vuotiaasta meemilapsesta näyttää varttuvan melko perinteinen teinitähti. Musiikkivideo ylitti reilussa päivässä kahden miljoonan katselukerran rajan Youtubessa.

Jos kerran lapsitähden kuolema oli lavastusta, onko mikään muukaan osa tarinasta totta? Onko eroperheen sekoilun sijaan sittenkin kyse laskelmoidusta kohauttelusta?

Esimerkiksi Lil Tayn väitetyn kuolinpäivän jälkeisenä päivänä julkaistiin kryptovaluutta nimeltä LILTAY.

Saara Särmä.

Saara Särmä. Kuva: Lehtikuva

- Kyllähän tästä sellainen mielikuva tulee, että näitä asioita tehdään tarkoituksella, yhteiskuntatieteiden tohtori ja meemitutkija Saara Särmä sanoo.

On mahdollista, että harkitsemattomalta vaikuttava toiminta onkin ollut hyvin suunnitelmallista.

Jason Tianin idoli oli räppäri Lil Pump, josta tuli maailmanlaajuinen ilmiö vuonna 2017. Musiikkivideollaan Lil Pump fleksaa rahanivaskan kanssa urheiluauton konepellillä.

Siitä tuli meemi, jonka Lil Tay käytännössä kopioi.

Entäpä #FreeLilTay-liike? Sekin oli kopioi aiemmista viraali-ilmiöistä, kuten myös The Ellen Dance, jonka musiikkivideolla Lil Tay esiintyi.

- Lil Tayn tarina on monikerroksinen, kuten meemit yleensä ovat. Ne näyttävät tosi simppeleiltä, mutta niissä voi olla kerroksellisuutta ja ne voivat avautua moneen eri suuntaan. Siinä mielessä hänen julkisuutensa on hyvin meemityyppinen juttu, Särmä kertoo.

Lil Pump esiintyi Miamissa vuonna 2021.

Lil Pump esiintyi Miamissa vuonna 2021. Kuva: SETH BROWARNIK / INSTAR Images / MVPhotos

Tarina tytöstä, joka tuotetaan meemiksi vain 9-vuotiaana, tuntuu joka tapauksessa traagiselta. Halusiko hän sitä itse?

Vastauksella ei ole edes väliä. 9-vuotias ei voi päättää sellaista itse. Vastuu on huoltajalla.

Vaikka Lil Tay on jatkuvasti vakuuttanut, ettei häntä ole pakotettu mihinkään, hän on toisinaan puhunut julkisuuden varjopuolista. Siitä, miten hän ei voi enää käydä koulua tai liikkua julkisilla paikoilla, koska hänet tunnistetaan jatkuvasti.

Kaikki siksi, että velipuoli halusi Lil Taystä julkkiksen ja äiti vähintään mahdollisti sen.

Antti Järventaus.

Antti Järventaus. Kuva: Kalle Koponen / HS

Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö ja työssään digitaaliseen hyvinvointiin ja lapsen oikeuksiin erikoistunut Antti Järventaus ei ollut ennen IS:n yhteydenottoa kuullut Lil Tayn tarinasta, mutta hän pitää sitä hyvin surullisena.

- Lapset ovat haavoittuvia vanhempien muokkausyrityksille. Jos lapsesta aletaan yhdeksän vuoden iässä muovata karkealla ja rujolla tavalla toimivaa kiroilevaa hahmoa, niin onhan se karua, hän sanoo.

Järventauksen mukaan ei ole epätavallista, että lapsi otetaan omien pyrkimysten ja täyttymättömien unelmien välikappaleeksi. Hän korostaa, että tällöin vanhemmat sortuvat herkästi tekemään virheitä, eivätkä he kuuntele tai ymmärrä, millainen lapsi pohjimmiltaan on.

- Että puskeeko lasta suuntaan, joka ei ole lapsen oman persoonan mukainen tai vaikka suoraan haitallinen? Siinä voi tietämättään rakentaa pommia, jonka lapsi joutuu aikuisena purkamaan, kun on mennyt rikki toimiessaan odotusten mukaan.

Saara Särmän mukaan Yhdysvalloissa somevaikuttajat käyvät keskustelua siitä, tulisiko oman lapsen kuvia julkaista ollenkaan. Suomessakin aihe on noussut esiin.

Särmä toisaalta muistuttaa, että taustalla on voinut Lil Tayn kohdalla olla niinkin inhimillinen asia kuin Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmä, jonka hinnat ovat suomalaisittain käsittämättömät.

- Monet vanhemmat voivat perustella valintansa sillä, että kun lapsena tienaa hyvin, niin mahdollisuus parempaan koulutukseen aukeaa.

Lil Tayn nettovarallisuudeksi tai arvoksi (net worth) on arvioitu 500?000 dollaria.

Lil Tay on nyt 14-vuotias. Hän ei ole ainoa lapsi, josta suku on leiponut somejulkkista.

Teen Vogue

Yksi tämän hetken tunnetuimmista sosiaalisen median lapsitähdistä on 7-vuotias Brody Schaffer, jolla on Instagramissa 770?000 seuraajaa. Schaffer on sekä tanssija että näyttelijä. Schaffer ei itse julkaise mitään.

Schafferin Instagram-tiliä hallinnoi hänen äitinsä, somevaikuttaja.

 Brody Schafferin somea hallinnoi hänen äitinsä.

Brody Schafferin somea hallinnoi hänen äitinsä. Kuva: Admedia / Sipa / MVPhotos

Lapsitähteys voi myös sosiaalisessa mediassa johtaa ennakoimattomiin seurauksiin. Se on yksi syistä, joiden vuoksi Saara Särmä suhtautuu lasten hyödyntämiseen somessa hyvin kriittisesti. Hän ei usko, että esimerkiksi Lil Tayn äiti osasi ajatella, että tyttären yksityisyys katoaa somejulkisuuden myötä.

- Johonkin pisteeseen saakka julkisuus voi olla hauskaa, mutta eihän lapsella ole kykyä ymmärtää kauaskantoisia seurauksia.

Kuvan keskellä Lil Tay, joka kuvattiin ensimmäisen kerran väitetyn kuolemansa jälkeen Los Angelesin lentokentällä 27.9. Lil Tay oli kentällä velipuolensa Jasonin ja äitinsä Angelan kanssa.

Kuvan keskellä Lil Tay, joka kuvattiin ensimmäisen kerran väitetyn kuolemansa jälkeen Los Angelesin lentokentällä 27.9. Lil Tay oli kentällä velipuolensa Jasonin ja äitinsä Angelan kanssa. Kuva: Splash News / AOP

Olisiko Lil Tay onnellisempi, jos hän olisi edelleen vain Claire Hope?

Sitä ei tietenkään voi kukaan ulkopuolinen tietää. Todennäköisesti hänellä olisi omanikäisiä kavereita ja tavallisia teinien harrastuksia.

Ehkä hän tekisi vapaa-ajalla huvikseen somevideoita ja toivoisi, että joku niistä lähtisi viraaliksi.

Ilmiö

Osa vanhemmista pitää omaa sosiaalisen median tiliään ikään kuin perhealbumina, jonne he julkaisevat kuvia lapsistaan. Tykkäykset ja kivat kommentit saattavat yllyttää julkaisemaan lisää ja lisää otoksia omasta pienokaisestaan.

Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Antti Järventaus muistuttaa, että lapsilla on suurempi oikeus yksityisyyden säilyttämiseen kuin aikuisilla.

- Jos vanhemmat julkaisevat lapsesta kivoja kuvia, niin se ei suoraan ole hirveän haitallista, mutta kun materiaalia kertyy tarpeeksi, se voi alkaa haitata ajan mittaan, Järventaus sanoo.

Koskaan kun ei voi täysin tietää, mihin kuva tiensä löytää ja mitä sillä tehdään. Hassu vauvakuva voi pompata ihmisten ilmoille yläkouluikäisenä ja johtaa kiusaamiseen. Muokattuna tai yhdistettynä deepfake-materiaaliin kuvaa voidaan käyttää vaikka seksuaalista hyväksikäyttöä esittäviin muunnelmiin.

- Lapsi ei osaa arvioida, mihin kuvan julkaisu voi vaikuttaa, kun eivät aikuisetkaan oikein osaa, Järventaus toteaa.

YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommentissa digitaaliseen ympäristöön liittyvistä lapsen oikeuksista todetaan, että lapsen oikeuksia on kunnioitettava ja suojeltava, ja lapsen oikeuksien on toteuduttava digitaalisessa ympäristössä.

Järventauksen mukaan tätä ei hahmoteta tai ymmärretä kovin hyvin. Se voi johtua siitä, että vanhemmat voivat lapsen edunvalvojina kokea, että heillä on oikeus lasten kuvien julkaisuun mukisematta.

Toinen syy voi Järventauksen mukaan olla se, että yksityisyyteen liittyvät asiat ovat tulleet erityisen kiinnostaviksi vasta internetin ja etenkin sosiaalisen median myötä viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Viime vuosina yksityisyydestä on tullut myös kauppatavaraa.

- Netissä olevia tietojamme tullaan tekoälyn aikakaudessa käyttämään tavoilla, joita emme osaa kuvitellakaan, Järventaus sanoo.

- Toivon, että jokainen pysähtyisi hetkeksi miettimään, mitä nettiin kannattaa julkaista sekä itsestään että muista ihmisistä.

Taustalähde: Who Was Lil Tay? The making, and marketing, of a 9-year-old meme machine (New York Magazine)

Ilta Sanoma
mercredi 4 octobre 2023 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.