Kipinät lentävät perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja ay-liikkeen välillä. Perussuomalaisissakin on heitä, joiden mielestä Purra on mennyt liian pitkälle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on sanasodassa ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Kuva: Eeva Valtokari, Markku Ulander, Anni Savolainen, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Ay-liikkeen ja perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran välit ovat etäiset. Purra ei ole ollut kiinnostunut tapaamaan palkansaajajärjestöjen edustajia, ei ennen eduskuntavaaleja eikä ministeriksi noustuaan.
- Hallitus on ollut vallassa 100 päivää, eikä Purralla vielä ole ollut aikaa tavata SAK:n puheenjohtajaa, IS:lle tuskaillaan.
Yksi tapaaminen oli sovittu tulevalle viikolle, mutta senkin Purra perui. Nyt SAK:n puheenjohtajalla Jarkko Elorannalla on kuitenkin kalenterissa tapaaminen Purran valtiosihteerin Riikka Slunga-Poutsalon kanssa.
SAK:n Jarkko Eloranta, STTK:n Antti Palola ja Akavan Maria Löfgren kävivät tapaamassa pääministeri Petteri Orpoa Kesärannassa 27. syyskuuta 2023. Purra ei ollut mukana tapaamisessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
- Käsittääkseni kaikki ammattiyhdistyspuolella jaamme tämän näkemyksen, että Purra ei ole ollut kovin innokas ottamaan vastaan meidän viestiämme. Arroganssi on näkynyt pitkin matkaa. Ehkä siinä on jotain vastenmielisyyttä ay-liikettä kohtaan, merkittävä vaikuttaja toisesta palkansaajakeskusjärjestöstä pohtii.
IS:n tietojen mukaan joillekin työmarkkinajärjestöjen edustajille Purran kalenterista on kuitenkin löytynyt aikaa. Elinkeinoelämän keskusliittoa Purralla on ollut aikaa tavata, esimerkiksi ennen budjettiriihtä.
Palkansaajapuolella jotkut kokevat, ettei suhdetta valtiovarainministeriin ole lainkaan.
- Koen henkilökohtaisesti, ettei Purraan ole minkäänlaista suhdetta tällä hetkellä. Ainoastaan nokittelua on näkynyt julkisuudessa puolin ja toisin, eräs puheenjohtaja sanoo.
Esimerkiksi nostetaan Purran puheet soppatykeistä ikkunansa alla ja "terrierimäinen" reagointi SAK:n mielenilmauksiin.
Riikka Purran koetaan suhtautuvan ay-liikkeeseen kielteisesti ja kielteisemmin kuin ay-liike suhtautuu häneen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
- Hän on impulsiivinen. Hän nopeasti lähtee leiskauttamaan, antaa takaisin. Ehkä pitäisi joskus miettiä yhden yön yli, liittojohtaja sanoo.
Lue lisää: Riikka Purra saa SAK:n soppatykit työhuoneensa ikkunan alle - "Kyllä sitten hernekeittoa on tarjolla"
Lue lisää: Valtiovarainministeri Purralta tulinen vastaus SAK:lle: "Vääristelyä, uhkailua"
Purran koetaan suhtautuvan ay-liikkeeseen kielteisesti ja kielteisemmin kuin ay-liike suhtautuu häneen.
- Minulle on syntynyt vaikutelma, että hän on jostain hyvin sydämistynyt meihin. Perussuomalaisten puolueen ja ay-liikkeen välillä tilanne on sama, mutta loivemmassa mittakaavassa. He ovat mielestäni mahdottoman kiukkuisia meille. Tarpeettoman kiukkuisia, merkittävä ay-vaikuttaja kertoo.
Yhdeksi syyksi arvellaan eduskuntavaalien alla leimahtanutta kiky-kiistaa.
Vaalien alla perussuomalaisten työmies Matti Putkonen vastasi SAK:n äänestysaktivointikampanjaan, että perussuomalaiset kannattaa kiky-maksujen siirtoa työntekijöitä takaisin työnantajille. MTV:n vaalitentissä Purra kuitenkin ilmoitti, ettei puolue kannata maksujen siirtoa.
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen vastasi SAK:n äänestysaktivointikampanjaan, että perussuomalaiset kannattaa kiky-maksujen siirtoa työntekijöitä takaisin työnantajille. Kuva: Silja-Riikka Seppälä / Lehtikuva
SAK nosti mielenmuutoksesta äläkän ja kutsui sitä "takinkäännöksi". Ay-puolella arvellaan, että perussuomalaiset ottavat asioita koskevat erimielisyydet ja kovistelun henkilökohtaisesti.
- Tämä on vain bisnestä, ei mitään henkilökohtaista, ay-vaikuttaja toteaa.
Myös toisesta keskusjärjestöstä arvioidaan, että kiky-maksuista syntynyt välikohtaus kärjisti tilannetta ay-liikkeen ja perussuomalaisten välillä.
- Siinä tuli ylilyöntejä monelta suunnalta ja se voi olla yksi, mikä on laukaissut ay-liikkeeseen kohdistuvan arroganssin.
Toisaalta kiky-selkkauksesta on jäänyt hampaankoloon myös ay-puolelle, erityisesti liittotasolla.
- Perussuomalaiset puolueena asettui ay-liikkeen kampanjateemojen taakse. Ammattiliittojen jäsenistölle kerrottiin, että nämä puolueet kampanjateemojen takana. Kun puolet äänistä oli annettu, perussuomalaiset kertoivatkin, että he eivät olekaan meidän tärkeimmän vaaliteeman takana, eräs merkittävä vaikuttaja kertaa.
Esimerkiksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto oli painanut lehteensä, että perussuomalaiset kannattaa kiky-maksujen siirtoa työnantajille.
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton Elintae-lehteen oltiin jo ehditty painaa tieto siitä, että perussuomalaiset tukevat kiky-maksujen siirtämistä takaisin työnantajien maksettavaksi. Kuva: Kuvakaappaus / Elintae 2/2023
- Sehän on lupa äänestää. "Ah, liittokin sanoo, että he ovat meidän teemojen takana", vaikuttaja kuvaa.
Lue lisää: Perussuomalaisten kanta kiky-maksuihin muuttui yhtäkkiä - palkansaajajärjestöt ja Sdp kuvailevat takinkääntöä petokseksi
Erityisesti ammattiliitoissa ihmetyttää perussuomalaisten kääntyminen omia äänestäjiään vastaan.
- Hyvin työväenhenkisesti on haluttu heittäytyä markkinoimaan puoluetta vaaleissa ja paljon on sinne väkeä siirtynytkin työväestä, liittojohtaja toteaa.
SAK:n Kantar TNS:llä syksyllä 2022 toteuttaman tutkimuksen mukaan Suomen työväestöstä melkein 30 prosenttia kannatti perussuomalaisia.
Tutkimuksen mukaan he ajattelevat työelämään ja sosiaaliturvaan liittyvistä kysymyksistä kuten muukin työväestö keskimäärin. He pitävät esimerkiksi luottamusmiestä tärkeänä paikallisessa sopimisessa, haluavat pitää kiinni työehtosopimuksista ja katsovat, että ammattiliitot käyttävät lakko-oikeutta vastuullisesti.
Perussuomalaisten kannattajia erottaa muusta työväestöstä kielteinen suhtautuminen humanitaariseen maahanmuuttoon.
Yleisesti ottaen perussuomalaisia kannattava työntekijä on kohtuullisen hyvin pärjäävä duunarimies, joka työskentelee yksityisellä sektorilla eikä tavallista useammin kuulu ammattiliittoon. Kannattajia ei juurikaan ole julkisen sektorin tai yksityisten palvelualojen työntekijöissä.
Perussuomalaisten suhteita ay-liikkeeseen on hoitanut työmies Putkonen, joka jäi nyt eläkkeelle. Viimeisellä tuumaustunnillaan Putkonen purki sydäntään siitä, että ay-liike on ryhtynyt mollaamaan perussuomalaisia. Putkosen mukaan perussuomalaiset piti hallitusneuvotteluissa ay-liikkeen puolta, mutta kiitoksia ei ole herunut.
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen on sitä mieltä, että perussuomalaiset piti hallitusneuvotteluissa ay-liikkeen puolta, mutta kiitoksia ei ole herunut. Kuva: Eeva Valtokari
Ay-puolella Putkosen väitettä pidetään "röyhkeänä".
- Minun mielestäni perussuomalaisten edunvalvonta petti Säätytalolla pahemman kerran. En ymmärrä, miten on päädytty lopputulemaan, jossa työntekijäjärjestöjen ensimmäistäkään ehdotusta tai ajatusta ei ole viety neuvottelutuloksena läpi, vaan lähtökohtaisesti työnantajapuolen uudistukset on viety melkeinpä sellaisenaan läpi, eräs vaikuttaja sanoo.
Ay-puolella koetaan, että hallitusohjelma on pahasti epätasapainossa: ohjelmaan on otettu elinkeinoelämän ja työnantajapuolen pitkäaikaisia tavoitteita, mutta hyvin vähän palkansaajapuolen tavoitteita.
Putkosen katsotaan toimineen portinvartijana perussuomalaisten ja ay-liikkeen välillä. Muutamat palkansaajajärjestöissä elättelevät toiveita, että Putkosen poisjäänti pakottaa muutkin perussuomalaiset perehtymään työmarkkinakysymyksiin.
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Rakennusliitto järjestivät mielenilmauksen Turun torilla 27. syyskuuta 2023. Mielenosoituksessa vastustettiin hallituksen leikkauksia ja työehtojen heikennyksiä. Kuva: Anni Savolainen / Lehtikuva
IS kysyi myös perussuomalaisilta vaikuttajilta, onko Purra lähtenyt liian voimakkaaseen "vastahyökkäykseen" ay-liikettä vastaan.
- Ei ole syytä lähteä nöyristelemään. On kuitenkin eri asia, mitä tavallinen kansanedustaja sanoo kuin se, mitä valtiovarainministeri ja puolueen puheenjohtaja sanoo, eräs perussuomalaisten kansanedustaja toteaa.
- Ilmapiiri on vähän liian uhoava molemmilta puolilta, hän jatkaa.
Perussuomalainen ammattiyhdistysaktiivi ei ole tyytyväinen puheenjohtajan "vastahyökkäykseen".
- Riikka on mennyt liian pitkälle. Ei pitäisi polttaa siltoja.
- Hän on tietyllä tapaa niin kiihkeän tosissaan valtiontalouden kuntoon saattamisessa, että pieni ihminen on unohtunut.
Ymmärrystäkin Purran voimakkaille reaktioille löytyy.
- Ei tuollaista hyökkäystä voi puheenjohtaja yksinkertaisesti seurata sivusta, sanoo eräs puolueen ydinvaikuttaja.
Merkittävä perussuomalainen vaikuttaja sanoo ay-liikkeen "tykkien" osoittavan perussuomalaisten suuntaan, koska erityisesti SAK:laiset liitot ovat hänen mielestään "ilmiselvä demareiden jatke".
- Tuntuu, että ay-liike ei edes vakavissaan yritä muodostaa perussuomalaisten kanssa luottamuksellisia ja toimivia suhteita.
Lue lisää: Purra piikitteli hoitajajärjestöä ja SAK:ta: "Jossain vaiheessa sieltä tulee aina puolueen kanta"
- Ay-liike edelleen kuvittelee, että perussuomalaiset on tilapäinen häiriö, joka on poistettavissa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi IS:n haastattelussa syyskuun alussa kurkistavansa joka aamu työhuoneensa ikkunasta Valtioneuvoston linnasta, ovatko SAK:n soppatykit jo Senaatintorilla. Kuva: Paula Kaskimaa / IS
Perussuomalaisten kansanedustaja sanoo, että hän kävisi "ihan mielellään" keskusteluja ay-väen kanssa ja hakisi yhteistyömahdollisuuksia.
- Lähinnä asetelma on kuitenkin se, että ei pyydetä.
Perussuomalaiset on heterogeeninen puolue, jossa on paljon niin pienyrittäjiä kuin duunareitakin. Mitä perussuomalaisten laaja kenttäväki ajattelee puolueen ja ay-liikkeen yhteenotosta?
- Kaikkein kärkkäimmät persuyrittäjät vetävät kokoomuksesta oikealta ohi työelämäkysymyksissä. Toisaalta on ay-toiminnassa aktiivisesti mukana olevia luottamusmiehiä. Valtavirta on aika pragmaattista porukkaa, joka ei halua heikentää työntekijöiden asemaa, mutta ei toisaalta haluta lähteä tähän vasemmistopolitikointiinkaan mukaan, perussuomalaisten kansanedustaja sanoo.
Perussuomalaisten kansanedustaja arvioi, että puolueen kannatus saattaa laskea, kun ikäviä talouspäätöksiä pannaan toimeen, mutta hän ei usko, että perussuomalaisten ja ay-liikkeen yhteenotto sinänsä aiheuttaa repeämiä puolueessa.
- Minä väitän, että tässä tapauksessa ay-liike kärsii enemmän. Kun he dissaavat geneerisesti kaikkia persuja, he tulevat samalla dissanneeksi isoa joukkoa omia jäseniään. Se vain johtaa siihen, että ei kukaan perussuomalainen kohta halua kuunnella poskeaan soittavaa ay-liikettä.
Perussuomalaisissa nähdään, että työtaistelutoimien käynnistäminen on "kukkoilua".
- Ei hallitus ole tekemässä radikaaleja, laajoja duunarijoukkoja koskettavia muutoksia. Ei duunareilla ole aitoa motiivia lähteä radikaaleihin lakkoihin tai muihin toimiin. Ay-liikkeen uhittelu on pelkkää bluffia.
SAK:laiset liitot ovat erään merkittävän perussuomalaisen vaikuttajan mielestä "ilmiselvä demareiden jatke". Kuva: Anni Savolainen / Lehtikuva
PUOLUEEN pitkän linjan ydinvaikuttaja huomauttaa, että perussuomalaiset sai hallitusneuvotteluissa torpattua pitkän listan asioita, jotka olisivat olleet ay-liikkeelle täyttä myrkkyä.
- Kiitosta ei ole kuulunut. Päinvastoin. Jumalaton hyökkäys päällä.
Hän luettelee perussuomalaisten estäneen hallitusneuvotteluissa esimerkiksi yleissitovuuden poiston ja ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poiston sekä työttömyysturvan lyhentämisen, joita kokoomus ajoi voimalla neuvotteluissa.
Vaikuttaja ajattelee, että vaikka perussuomalaiset on ainoa ay-liikkeen yhdysside nykyiseen hallitukseen, ei ay-liikkeessä ole halua tätä linkkiä hyödyntää. Hän näkee, että ay-liikkeen tarkoituksena on vain nitistää perussuomalaiset ja saada duunariäänestäjät palaamaan demareihin.
Perussuomalaisten ydinvaikuttaja arvioi, että ay-liike voi osittain onnistuakin "tavoitteessaan" eli demareiden suosion nostamisessa perussuomalaisten kustannuksella. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
- Puoluepolitiikasta tässä on kyse, eikä tavallisten työntekijöiden asioiden ajamisesta. Perussuomalaiset ymmärtävät duunareiden ja pienyrittäjien huolet paljon paremmin kuin kukaan tuolla (ay-liikkeessä), perussuomalainen vaikuttaja väittää.
Puolueen ydinvaikuttaja arvioi, että ay-liike voi osittain onnistuakin "tavoitteessaan" eli demareiden suosion nostamisessa perussuomalaisten kustannuksella.
- Suhdanteet vaihtelevat, se on selvää. Mutta ei ay-liike persujen päälle oksentamalla persuista eroon pääse.
PERUSSUOMALAISTEN ay-aktiivi kuvailee tuntemuksiaan "hyvin ristiriitaisiksi". Usko perussuomalaisuuteen on ollut koetuksella, mutta hänelle itselleen sopivia vaihtoehtojakaan ei ole.
- Kyllähän sitä miettii, että olenko oikeassa puolueessa vai en. Vaikeaa on olla tässä ay-toiminnan ja perussuomalaisuuden välissä, hän sanoo.
Ay-perussuomalainen sanoo, että duunarikentän palaute hallituksen työelämäuudistuksista vaihtelee voimakkaasti ammattikunnan mukaan. Hänen mukaansa keskipalkkaiset duunarit eivät ole suuremmin meteliä pitäneet, mutta pienipalkkaisten alojen edustajat ovat hyvin harmissaan.
Palkansaajajärjestöissä koetaan, että kokoomukseen saa helpommin kontaktin kuin perussuomalaisiin. "He tapaavat mielellään myös ay-liikettä. Siinä on valtavan iso ero", eräs puheenjohtaja sanoo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
- On toki selvää, ettei kukaan ole sadan vuoden aikana saavutetuista eduista valmis tuosta noin vain luopumaan.
Ay-perussuomalaisen mielestä puolueessa on liian vähän ymmärrystä ay-liikkeestä - ja toisaalta ay-liikkeessä perussuomalaisista. Sillanrakentajia ay-liikkeen ja perussuomalaisten välillä on kovin vähän, hän sanoo.
- Nyt kun Matti Putkonenkin jää eläkkeelle, niin ei esimerkiksi puoluetoimistolla ole ketään, kenellä olisi luontevia kontakteja ay-liikkeeseen. Eduskuntaryhmässäkään tätä tietotaitoa ei ole. Se on tietenkin huolestuttava ja huono tilanne - ja näkyy siinä politiikassa, mitä puolue eduskunnassa ajaa.
IS on haastatellut juttuun keskeisiä vaikuttajia työmarkkinajärjestöistä sekä keskusjärjestötasolta että liittotasolta. Myös perussuomalaisista on haastateltu keskeisiä vaikuttajia. Puheenjohtaja Riikka Purra ei ole vastannut IS:n yhteydenottoihin.
TetraSys Oy.