Ilta Sanoma

Kuva: Milka Alanen, Seppo Solmela, Joonas Salo, Antti Hämäläinen / IS

Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa osallistujien elämäntapoja laitetaan uusiksi pikaisella aikataululla. Näin julkkisten elämänmuutoksille kävi ohjelman jälkeen.

Elämäntapojen ruodinta ja niiden totaalinen uusiminen on suosittu tapa tuottaa tv-ohjelmia maailmanlaajuisesti. Suomessakin useat julkisuuden henkilöt ovat laittaneet totutut tapansa syynin alle, toiveenaan niin sanottu elämäntaparemontti.

Esimerkiksi Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa kilpaillaan siitä, kuka pudottaa painoaan eniten. Lääkäri Pippa Laukan luotsaamassa Olet mitä syöt -ohjelmassa taas käydään osallistujien ruokatottumuksia läpi ja yritetään uudistaa niitä.

Ensimmäisessä mukana on kilpailuasetelma, mutta muuten idea on sama: laittaa osallistujan elämäntavat uusiksi ja yleensä myös pudottaa painoa.

Vuonna 2020 Aarni Mikkola, 31, voitti Suurimman pudottajan saavuttaen suuria tuloksia. Finaalijaksossa Aarnin paino oli pudonnut 27,1 kiloa.

- Minullahan se ei loppunut siihen kilpailuun, syksyllä kuvattiin voitto ja saman vuoden joulukuuhun mennessä olin pudottanut vielä kymmenen kiloa lisää, hän kertoo IS:lle.

Vaikka Mikkola puhuu karistetuista kiloista, on hänellä siihen liittyen tärkeä muistutus.

- Tavoite ei ollut, että pitää saada kiloja mahdollisimman paljon alas vaan se, että hyvän olon tunne lisääntyi liikunnasta ja sai sellaista intoa siitä jatkoon.

Aarni Mikkola nappasi voiton Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa vuonna 2020.

Aarni Mikkola nappasi voiton Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa vuonna 2020. Kuva: Seppo Solmela / IS

Nykyisin Mikkola haluaa liikkua hyvän olotilan mukaan ja tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Elämäntapojen muutos otti kuitenkin takapakkia tammikuussa 2022, kun Mikkola loukkasi polvensa ristisiteen lasketellessaan.

- Samana keväänä se revähti kaksi kertaa ja sitten se repesi. Se aiheutti sen, että minulla oli yhteensä kymmenen kuukauden liikuntakielto.

Mikkola kertoo ajanjakson olleen erittäin inhottava. Liikuntakielto oli paha isku, kun oli juuri tehnyt niin ison muutoksen elämänsä ja itsensä eteen.

- Minulla tuli 18,5 kiloa takaisin siinä vaiheessa. En pystynyt liikkumaan, mutta nyt minulla on ihan mahtava personal trainer, jonka kanssa olemme kuntouttaneet jalan. Jalka voi tällä hetkellä oikein hyvin ja nyt vain etiäpäin.

Vaikeampi ajanjakso on takanapäin ja nyt Mikkola katsoo tulevaisuuteen iloisin mielin.

- Elämä on sitä, että paino voi jojoilla edes ja takas. Se minkä minä sain siitä ohjelmasta on avaimet terveelliseen elämään, innon liikuntaan ja halun tehdä erilaisia asioita. Oikein innolla odotan, kun ensi viikolla olen pitkästä aikaa menossa potkunyrkkeilytunnille.

-?Se minkä minä sain siitä ohjelmasta on avaimet terveelliseen elämään, innon liikuntaan ja halun tehdä erilaisia asioita, Aarni Mikkola sanoo.

-?Se minkä minä sain siitä ohjelmasta on avaimet terveelliseen elämään, innon liikuntaan ja halun tehdä erilaisia asioita, Aarni Mikkola sanoo. Kuva: Milka Alanen

Mikkola myös sanoo osallistujien suurten painonpudotusten perustuneen juuri siihen, että Suurimman pudottajan aikaan se oli heidän ainoa työnsä. Mikkola oli tarkka palatessaan arkeensa, että uudet elintavat jatkuivat myös kotioloissa.

- Koko seuraavan vuoden jatkoin urheilua ja pysyin samoissa mitoissa. Ainoastaan tämän onnettomuuden aikaan se on muuttunut. Ja sehän on asia, mille en voi mitään.

Nyt Mikkola miettii kulkeneensa aikamoisen matkan muutaman vuoden aikana.

- Ensin hirveän iso painonpudotus ja sitten takapakki, mihin itsellä ei ollut mitään avaimia. Mutta joskus tapahtuu elämässä asioita, joille ihminen ei voi itse yhtään mitään ja minulla on ne avaimet siihen hyvään, kun pääsen takaisin niin sanotusti hevosen selkään. Se on mahtava asia, että ilo on säilynyt.

Aarni Mikkola osallistui Selviytyjien viidennelle kaudelle 2021.

Aarni Mikkola osallistui Selviytyjien viidennelle kaudelle 2021. Kuva: Jaakko Kahilaniemi / Nelonen

Samalla kaudella elämäntapojaan pisti uusiksi myös entinen näyttelijä Oskari Katajisto, 57. Sitä ennen Katajisto osallistui myös Olet mitä syöt -ohjelmaan. Suurimman pudottajan hän joutui keskeyttämään kihtikipujen vuoksi.

Katajisto kertoo kolme vuotta viimeisen ohjelman jälkeen, etteivät ne tuoneet elämään suurta muutosta.

- Hyvin samaan palattiin, mutta ei ihan totaalisesti, hän kertoo hyväntuulisena.

Samaan hengenvetoon Katajisto kuitenkin kertoo uniongelmien olevan historiaa ja liikkuvansa nykyisin enemmän. Sen tosin on mahdollistanut puolen vuoden melko raju kortisonikuuri, jonka myötä kivuliaan kihdin oireet ovat hävinneet.

Reumaliiton mukaan kihti on niveltulehdus, joka aiheutuu virtsahapon kiteytymisestä nivelessä, ja voi ilmetä äkillisenä niveltulehduksena tai pitkäaikaisena niveltautina.

Katajisto käy yhdessä vaimonsa ja tytärpuolensa kanssa kuntosalilla. Sen lisäksi kuntoa pitävät yllä perheen koirat, joiden kanssa tulee käveltyä päivittäin.

- Kyllä se myös innostaa siihen liikkumiseen, kun aikaisemmin ei ole voinut (kihdin vuoksi) kuvitellakaan, että tekisi pitkää kävelylenkkiä. Kipua ei ole enää siinä syynä, että jää sohvalle istumaan, vaan haluaa lähteä liikkumaan.

Oskari Katajisto osallistui Olet mitä syöt -ohjelmaan vuonna 2019.

Oskari Katajisto osallistui Olet mitä syöt -ohjelmaan vuonna 2019. Kuva: Joonas Salo, Joonas Salo / IS

Katajisto muistuttaa ohjelmien kuten Suurin pudottaja olevan "tirkistelyviihdettä" ja laskelmoitua draamaa. Niissä nähtävät kuntokuurit ja dieetit eivät ole sellaisia, että niitä voisi ylläpitää normaalissa arjessa - ainakaan hirveän helposti.

- Sehän on paratiisi ajatukseen siitä, että tästä voisi tulla pysyvä muutos.

Suurimmassa pudottajassa kuitenkin osallistujien ainoa tehtävä koko vuorokauden aikana oli liikkua, syödä ja nukkua.

- Eihän sellainen ole mahdollista ihmisen elämässä. Sitten se arki rymistelee vastaan, kun lähdet pois sieltä.

Kyseisiä ohjelmia Katajisto pitää hyvänä herätyksenä omaan terveydentilaan liittyen. Enää hän ei kuitenkaan lähtisi vastaaviin ohjelmiin mukaan.

- Kyllä minä olen ne nyt nähnyt, pitää antaa tilaa muille. Kyllä olen kaiken sen infon sieltä saanut, mitä piti saada.

Oskari Katajisto kuvattuna 2004 ja 2011.

Oskari Katajisto kuvattuna 2004 ja 2011. Kuva: Pentti Nissinen / IS

Kuva: Tatu Lertola

Vuonna 2019 Nina Mikkonen, 59, vei voiton kotiin Suurimmassa pudottajassa.

- Voitto oli minulle käänteentekevä. Sen ansiosta terveysarvoni paranivat huimasti ja painoa putosi toistakymmentä kiloa.

Nyt Mikkonen kertoo kärsivänsä nivelrikosta ja sairastavansa masennusta. Ne molemmat vaikuttavat suuresti elämään.

- Tämä ja ikäiseni naisen hormonaaliset muutokset ovat seikkoja, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan sekä toimintakykyyn. En tuijota vaakaa, vaan olen itsestäni ylpeä joka kerta, kun löydän itseni kuntosalilta, pyöräilemästä tai reippaalta kävelylenkiltä.

-?En tuijota vaakaa, vaan olen itsestäni ylpeä joka kerta, kun löydän itseni kuntosalilta, pyöräilemästä tai reippaalta kävelylenkiltä, Nina Mikkonen sanoo.

-?En tuijota vaakaa, vaan olen itsestäni ylpeä joka kerta, kun löydän itseni kuntosalilta, pyöräilemästä tai reippaalta kävelylenkiltä, Nina Mikkonen sanoo. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Mikkonen kertoo käyvänsä kuntosalilla personal trainerin ohjauksessa yhdessä Meiju Suvaksen kanssa, joka on myös osallistunut Suurimpaan pudottajaan.

- Yhdessä treenaaminen on palkitsevaa, koska kannustamme ja tuemme toisiamme.

Vaikka kaikki ohjelmassa saavutetut muutokset kaikki ole olleet pysyviä, sytytti se kuitenkin liikunnan kipinän Mikkosessa. Siitä kipinästä on syntynyt maksuton Kunto jumppa -tapahtuma.

- Tapahtuman suojelija Pirkko Mannola näytti meille nuoremmille edessä esimerkkiä, kuinka jalka nousee ja spagaatti taittuu vielä 84-vuotiaalla, Mikkonen iloitsee.

Nina Mikkonen kuvattuna 2002 ja 2019.

Nina Mikkonen kuvattuna 2002 ja 2019. Kuva: Pentti Nissinen / IS

Kuva: Antti Hämäläinen

Burgerimiehenä tunnettu yrittäjä Akseli Herlevi, 38, eteni Suurimmassa pudottajassa vuonna 2019 finaalikolmikkoon asti. Silloin hän muistelee polkeneensa spinningpyörällä hurjan määrän 12 tunnin aikana.

- Sen voin sanoa ihan suoraan, kertaakaan en ole mennyt spinningpyörän päälle sen jälkeen. Enkä tule menemään.

- Sain peräpukamat ja elinikäisen vihan spinningpyörää kohtaan.

Vaikka Herlevi kantaa kaunaa spinningpyörää kohtaan, pyyhkii elämässä hyvin.

- Elämä on mukavaa ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Homma toimii ja ruoka maistuu.

Akseli Herlevi vuonna 2014.

Akseli Herlevi vuonna 2014. Kuva: Leena Koskela

Akseli Herlevi eteni Suurimmassa pudottajassa vuonna 2019 finaalikolmikkoon asti.

Akseli Herlevi eteni Suurimmassa pudottajassa vuonna 2019 finaalikolmikkoon asti. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Suurimmasta pudottajasta käteen jäi oivalluksia, mutta siellä opetellut elintavat hukkuivat arjen kiireiden alle. Myös Herlevi painottaa, että kuvauksien aikaan oli helppoa, kun ei täytynyt käydä töissä tai hoitaa arkea muutoin.

- Elämäntaparemontti ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan se on pitkä prosessi.

Ohjelmassa elintavat laitettiin aika kertarysäyksellä uusiksi. Sellainen rääkki ei hänen mielestään toimi. Sittemmin Herlevi on aloittanut kuntosaliharrastuksen. Siellä hän kertoo käyvänsä useamman kerran viikossa.

- En tiedä onko minulla elämäntapamuutos, en sellaisena sitä koe. Kyllä olen alkanut liikkumaan enemmän. Minua ei kiinnosta kävely tai kuntoliikunta, ne on ihan perseestä, kun niissä ei ole mitään virkaa. Esimerkiksi golf voisi olla tekosyy kävellä, hän sanoo.

Akseli Herlevi kuvattuna 2018.

Akseli Herlevi kuvattuna 2018. Kuva: Jonna Öhrnberg

- Kyllä suurin haasteeni on ehkä se epäsäännöllinen elämänrytmi, Akseli Herlevi sanoo.

- Kyllä suurin haasteeni on ehkä se epäsäännöllinen elämänrytmi, Akseli Herlevi sanoo. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Arjessa Herlevi sanoo suurimman haasteen olevan riittävä uni ja korkea stressi.

- Kyllä suurin haasteeni on ehkä se epäsäännöllinen elämänrytmi. Korkea stressi jatkuvasti, kävin sitä mittaamassa verikokeillakin. Siellä oli joku tietty hormoni, joka osoittaa sitä stressiä.

Herlevillä on myös selkeä viesti ihmisille, jotka miettivät elintapojensa muuttamista terveellisempään suuntaan.

- Koskaan ei ole liian myöhäistä. Aloita ihan rauhallisesti ja jos et ole kauheasti liikkunut, niin viisi minuuttia riittää, kunhan se on säännöllistä.

Juuri säännöllisyys on Herlevin mielestä avain onnistuneeseen muutokseen.

- Kysymys on tavoista. Et voi muuttaa itseäsi ja elämääsi, vaan muutat tapasi ja se muuttaa elämän, hän kiteyttää.

Ilta Sanoma
dimanche 1 octobre 2023 10:02:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.