Ilta Sanoma

Riku Nieminen sujahtaa Spede Pasasen nahkoihin uudessa elokuvassa. Kuinka muuntautumistemppu tapahtui, kuinka perheellinen mies yhdistää työn ja vapaa-ajan ja vieläkö hänet nähdään politiikassa?

Kuva: Jussi Helttunen

Voe rähmä! Nyt nimittäin, eh! Spede Pasanen muistetaan elokuviensa, keksintöjensä ja speliensä lisäksi myös viljelemistään tokaisuista.

Pian näitä tokaisuja pääsee seuraamaan valkokankaalta, kun vuoden odotetuimpiin kotimaisiin leffoihin kuuluva Spede-elokuva ilmestyy elokuvateattereihin 29. syyskuuta.

Speden roolissa nähdään Riku Nieminen, joka on ennenkin sonnustautunut suomalaiseksi viihdetaivaan ikoniksi Juice Leskisestä kertovassa elokuvassa.

Spede-elokuva valottaa kulissien takaisia tapahtumia 1960-luvun lopulta Uuno Turhapuron syntytarinaan ja kansansuosioon, sekä Speden väsymätöntä taistelua ajan elokuvataidepiirejä vastaan.

Spede-elokuva valottaa kulissien takaisia tapahtumia 1960-luvun lopulta Uuno Turhapuron syntytarinaan ja kansansuosioon, sekä Speden väsymätöntä taistelua ajan elokuvataidepiirejä vastaan. Kuva: Vytautas Juozénas/Yellow Film and TV

Nieminen tunnustaa tunteneensa Speden tuotantoa vain hyvin ohuesti, ennen kuin elokuvan ohjaaja Aleksi Delikouras käynnisti kamerat.

-?Siihen nähden, kuinka paljon Spede on tehnyt, niin tiesin aika vähän. Tiesin Speden Spelit ja tiesin, että hän on Uunon Härski Hartikainen, Nieminen kertoo IS:lle.

-?Yhtään Uuno-elokuvaa en ole nähnyt alusta loppuun. Vain pätkiä sieltä täältä. Ne eivät ole aivan mun kuppini teetä. Olen kai sen verran nuorempaa sukupolvea, 36-vuotias näyttelijä huomauttaa.

Nieminen huomasi huvittuvansa, kun hän alkoi tutustua Speden uraan.

-?Ihmettelin sitä, että keski-iän ylittänyt mies ottaa niin paljon kieppiä siitä, että voittaako se jonkun hyppynarukisan, Nieminen nauraa.

-?Jäin ihmettelemään, että miksi hän haluaa tehdä sellaisia juttuja, jos ei ole hyvä fiilis? Hänellä oli selkeästi kiire pois niistä tilanteista. Että hoidetaan tämä nyt pois alta.

Niemisestä alkoi jossain vaiheessa tuntua, ettei työ haastanut häntä enää tarpeeksi. Niinpä hän päätti hypätä mukaan politiikkaan ja asettui vasemmistoliiton ehdokkaaksi viime eduskuntavaaleissa.

Niemisestä alkoi jossain vaiheessa tuntua, ettei työ haastanut häntä enää tarpeeksi. Niinpä hän päätti hypätä mukaan politiikkaan ja asettui vasemmistoliiton ehdokkaaksi viime eduskuntavaaleissa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Nieminen rakentaa elokuvaan hahmon, joka on sekoitus isoa kärsimättömyyttä ja suurta kunnianhimoa.

-?Spedellä oli halu saavuttaa viihdetaiteessaan jotain suurempaa kuin tusinasketsiohjelmia. Jos haluaa saavuttaa jotain, niin kärsimättömyys ei ole se juttu. Jos haluat päästä nopeasti paikasta toiseen, niin tee se yksin. Jos haluat pitkälle, pitäisi tehdä ryhmätyötä. Väitän, että aika moni ihminen siinä ajassa ei ollut yhtä nopea ja älykäs kuin Spede. Hänellä oli nopeat hoksottimet.

Kuinka Nieminen sujahti Speden nahkoihin? Se vaati tiukkoja linjanvetoja.

-?Juicen esittämisestä oppineena huomasin, millainen prosessi sopii mulle parhaiten. Siitä rohkaistuneena en pelännyt tietynlaisen tulkinnan tekemistä. En myöskään silitä Speden henkilöä mitenkään myötäkarvaan. Pohjavire oli se, että tässä pitää olla väkivahva ja miehekäs alfa - ja samalla nopea ja nokkela.

Speden maneereita Nieminen ei lähtenyt toistamaan suoraan, vaan niitä käytettiin harkiten.

-?Mentiin setissä ihan hetki kerrallaan ja katsottiin, kuinka paljon niitä voi käyttää. Itse ajattelen, että se hänen "ähkimisensä" tuli siitä, että ajatus kulki nopeammin kuin suuvärkki. Sitten kun Spede huomasi, että muut tekevät niistä maneereista komediaa, niin hän alkoi karrikoida niitä. Sitä otsaan läimimistä oli sen jälkeen vähän joka paikassa.

Riku Nieminen ei tuntenut Speden tuotantoa juurikaan ennen kuin hän hyppäsi legendaarisen viihdemogulin saappaisiin.

Riku Nieminen ei tuntenut Speden tuotantoa juurikaan ennen kuin hän hyppäsi legendaarisen viihdemogulin saappaisiin. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Keväällä 2022 viihdemaailmassa oli yksi kuuma puheenaihe. Useat naiset väittivät tuolloin, että yli 20 vuotta aiemmin kuollut Spede olisi ahdistellut heitä seksuaalisesti.

Ottaako elokuva kantaa näihin tapahtumiin?

-?Aika vahvasti, mutta elokuva onnistuu tekemään sen tyylikkäästi, eikä eksplisiittisesti mässäillen. Väittäisin, että yleisö osaa täydentää mielessään tyhjät kohdat. Elokuva ei pyri olemaan mikään ylituomari, Nieminen sanoo.

Spede-elokuvan tekeminen oli intensiivinen seitsemän viikon periodi. Erityisen raskaan siitä teki Niemisen loukkaantuminen harjoituksissa. Näyttelijän takareisi repesi jo ennen kuvauksien alkamista.

-?Spede oli aika fyysinen henkilö ja hänen roolinsa perustuivat siihen fyysisyyteen - vähän kuin Loirin kaatumiset. Minä sitten roikuin laskuvarjosta, hyppäsin soutuveneestä kylmään veteen ja tanssin revenneellä takareidellä. Elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa tein sovitun koreografian 14 kertaa buranan voimalla.

Spede oli kova mies hyppäämään, eikä hän kaihtanut konfliktejakaan.

-?Se ei ole ihan mun tapani elää. Itse pyrin kommunikoimaan rakentavasti. Kun näyteltiin riitelyä lempeän Joonas Nordmanin (Ere Kokkonen) kanssa, niin se tuntui tuplasti raskaalta.

Näyttelijän täytyy tarvittaessa pystyä pyyhkimään pois oma miellyttämisenhalunsa.

-?Se on mulle sisäänrakennettua. En mä halua mielistellä ketään, mutta en halua ihmisten myöskään ajattelevan, että onpa epämiellyttävää olla tuon ihmisen kanssa tekemisissä. Siksi on raskasta tehdä täysin päinvastaista roolia.

Aku Sipola (Vesa-Matti Loiri), Riku Nieminen (Spede).

Aku Sipola (Vesa-Matti Loiri), Riku Nieminen (Spede). Kuva: Vytautas Juozénas/Yellow Film and TV

Spede-elokuvan jälkeen Nieminen on ehtinyt kuvata jo toisen elokuvan. Vapaana näyttelijänä hänen on osattava pitää monta asiaa, kuten työ, vapaa-aika ja perhe, tasapainossa keskenään.

-?Onnistun siinä tasapainottelussa koko ajan paremmin. Vaikka teenkin tiiviitä viikkoja, niin energiaekonomiani on nykyisin paremmalla tasolla kuin aiemmin.

Ennen Nieminen pelkäsi lavalle menoa ja se teki työstä raskasta. Hän muistaa edelleen uransa ensimmäisen näytelmän Kajaanin kaupunginteatterissa.

-?Pelkäsin sitä lavalle menoa aivan kauheasti. Onneksi sitä näytelmää tehtiin yli sata kertaa ja pelot lieventyivät pikkuhiljaa. En sano olevani nykyisin välinpitämätön, mutta mokaamisen pelkoni on kadonnut.

Kun esiintyminen ei pelota, voi tarttua monenlaisiin työtarjouksiin. Mutta täytyykö freenäyttelijän ottaa vastaan jokainen eteen tuleva pesti?

-?Ei välttämättä. Voi valita, mutta sitten ei ole niin leveää leipää. Itse en tavoittele leveää elämää. Lisäksi ajattelen, että tämä ura ei ole mikään spurtti vaan maraton. En mieti enää, että mitä pitäisi saavuttaa.

Nieminen on pystynyt rakentamaan itselleen ja perheelleen taloudellisen puskurin, jolla tulee toimeen parikin vuotta, mikäli työelämä sakkaa.

-?Ei ne isot tulot, vaan pienet menot. En tarvitse kalliita kelloja. Nytkin ranteessa on klassinen Casio, 80 euroa. Tämän paidan lunastin yhdestä produktiosta viidellä eurolla, Nieminen esittelee.

-?Kaikki nämä ovat arjen valintoja. Ei tarvitse olla uusinta ja parasta, vaan otetaan rauhaksiin. En ole koskaan elänyt missään tavarataivaassa. Selviän vaikka superlonipatjalla yksiössä.

Riku Nieminen pitää arjen menot pieninä, jotta rahaa jää myös jemmaan. Paitansa hän lunasti viidellä eurolla kuvauksista.

Riku Nieminen pitää arjen menot pieninä, jotta rahaa jää myös jemmaan. Paitansa hän lunasti viidellä eurolla kuvauksista. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Palataan hetkeksi viime vuosikymmenen alkuun. Silloin Nieminen nähtiin Putous-viihdeohjelmassa, joka nosti hänet ja monet muut nuoret näyttelijät koko kansan suosikeiksi. Kuinka Nieminen päätyi Putouksen Kete Rahkoseksi tai Munamieheksi?

Lähtölaukaus televisioon tapahtui Q-teatterissa. Ohjaaja Jani Volanen oli löytänyt Niemisen teatterikorkeakoulusta ja kiinnittänyt nuoren näyttelijänalun Macbeth-produktioon.

Pian Niemisen puhelin soi.

-?Olin maalamassa sukulaisen seinää telalla ruskeaksi, kun Jani soitti: "Hei, Maikkari tilasi puolentoista tunnin liven, haluatko mukaan?", Nieminen muistelee.

Pyyntö kuulosti ensin oudolta, sillä Nieminen ei kokenut olevansa taitava viihdyttäjä.

-?Tosin kuin Aku (Hirviniemi) tai Janne (Kataja), jotka rakastavat sitä, että saavat astua huoneeseen viihdyttämään tuntemattomia, niin minä rakastan kakun syömistä nurkassa. Antakaa mun syrjäytyä rauhassa!

Eikös "antakaa mun syrjäytyä rauhassa" ollut Putouksen neljännen kauden sketsihahmosi Veli Sikiön hokema?

- Kyllä se oli, ja olin todellakin sitä mieltä. Tein samaan aikaan Turussa Jekyll & Hyde -näytelmän pääroolia ja aina kun se Putouksen hahmo pääsi jatkoon, olin oikeasti pahoillani.

Olit lopulta vuoden sketsihahmo -finaalissa?

-?Suomen kansa taisi ajatella, että rääkätään nyt tuota Niemistä oikein kunnolla. Se oli ihan väärin. Sillä kaudella oli paljon hauskempia hahmoja, näyttelijä nauraa.

Kaiken arjen ja sähellyksen keskellä Nieminen lähti viime keväänä mukaan politiikkaan. Hän pyrki eduskuntaan vasemmistoliiton riveistä.

-?Aika näyttää lähdenkö vielä ehdokkaaksi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että aika varmasti, mutta en ole tehnyt vielä päätöstä. Olen huomannut, että olen omimmillani, kun olen vähän epämukavuusalueella. Pitkään tuntui siltä, että elämä on liian mukavaa ja ajattelin, että saatan laiskistua.

Nieminen koki, että työt eivät haasta häntä tarpeeksi. Mielessä kävi jopa ajatus, että hän ei anna itsestään sitä kaikkein parastaan.

-?Tarvitsin jonkinlaisen jännittävän ja haastavan asian, jossa en ole pomminvarmasti onnistumassa. Olen aina ennen karttanut puoluepolitiikkaa, koska en ole seurannut sitä. Se on tuntunut kylmältä.

Spede-elokuvassa nähdään muun maussa Riku Nieminen, Joonas Nordman, Aku Sipola, Mikko Töyssy ja Minka Kuustonen.

Spede-elokuvassa nähdään muun maussa Riku Nieminen, Joonas Nordman, Aku Sipola, Mikko Töyssy ja Minka Kuustonen. Kuva: Vytautas Juozénas/Yellow Film and TV

Oppia tuli. Ainakin Twitterissä, kun Nieminen meni toivomaan kansanedustajan palkkioon roimaa korotusta.

- Jos saisin määritellä sen itse, ilman että se vaikuttaisi kenenkään muun varoihin, niin kyllä minä laittaisin nollan perään kansanedustajan kuukausiliksaan, Nieminen kommentoi palkkatoivettaan työnhakukone Duunitorin haastattelussa.

Palaute oli välitön.

-?Nykyinen oikeusministerikin tuli kettuilemaan palkkapyynnöstä Twitterissä. Siihen ei voinut olla vastaamatta.

Lue lisää: Riku Nieminen julkaisi kuvan elokuvan kulisseista - vitsailee kalliista koulutuksesta

Ei Nieminen jaksa sosiaalisessa mediassa riidellä. Eniten häntä kiinnostaa yhteistyö muiden kanssa.

-?Tiedän, että jokaisesta puolueesta löytyy yhteistyökykyisiä ihmisiä viemään Suomea siihen suuntaan, että täällä olisi kaikkien hyvä olla. En halua gloriaa itselleni. Kaikki on ryhmätyötä.

Nieminen haluaa myös oppia lisää. Hän on pyrkinyt Helsingin yliopistoon politiikan ja viestinnän koulutusohjelmaan. Vielä ei ole napannut.

-?Ensi vuonna aion pyrkiä uudestaan. Vaikka en pääsisi, niin on hienoa pyrkiä ymmärtämään syvästi poliittisen tieteen julkaisuja. Se antaa aika paljon eväitä ja kääntää katsetta olennaiseen.

Ilta Sanoma
mercredi 27 septembre 2023 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.