Ilta Sanoma

Oululainen Anja Rajanen ei ole se pullantuoksuisin mummo. Hän sanoo asiat suoraan ja viljelee hurttia huumoria. Ehkä juuri siksi hän valloittanut somekansan sydämet.

Kriteereitä 90-vuotiaan oululaismummo Anja Rajasen mahdolliselle uudelle miehelle:

- Ainakin se oma rollaattori, ettei tarvitse minun rollaattoria lainata. Joku pyörätuoli, ettei tarvitse minun pyörätuolilla kuljettaa, Anja sanoo.

Entäpä ikäraja? Anjan tyttärentytär Kaisa Lindeman, 47, kysyy mummoltaan suositulla Tiktok-videollaan.

- Kahdeksastakymmenestä sataan!

Ei yli satavuotiaita?

- Ei, Anja sanoo pöyristyneenä.

Löytyisikö mies Tinderistä? Tiedä häntä, sinne mummo ei ole menossa.

- Ei jumalauta minähän oisin aina päissään, Anja sanoo.

Ei se ole alkoholia, Kaisa vastaa.

- Tinneri on. Se on myrkkyjuomaa. En mee tinneriin, mummo lataa.

Tällaista huumoria Anja viljelee tuon tuosta, ja siksi hänestä on tullut sosiaalisessa mediassa supersuosittu.

Ehkä juuri huumorin vuoksi mummolla olisi myös kysyntää: moni nainen on kommentoinut videoihin, että kiinnostaisiko mummoa heidän ysikymppiset isänsä.

Mutta ei 88-vuotiaana aviomiehestään eronnut Anja oikeasti mitään miestä etsi.

- Ainahan ne miehet on osoittaneet kiinnostusta meikäläistä kohtaan. Mutta se, että miten meikäläinen ottaa vastaan, se on eri asia, mummo kertoo Ilta-Sanomille ja vakuuttaa, että aikoo pysyä sinkkuna.

Kaisan Tiktok-tilillä on kymmeniä videoita Anjasta, jota tyttärentytär kuvailee "Suomen rehellisimmäksi mummoksi". Suosituimmalla videolla on yli 800?000 katselukertaa. Mummon suora puhe ja hurtti huumori uppoaa yleisöön.

- Me ollaan ihan tavallisia ihmisiä. Vastaamme kysymyksiin rehellisesti aina oikein tai väärin, mummo muotoilee.

Suosio on yllättänyt tyttärentyttären, mutta sitäkin enemmän mummon itsensä.

- Mummo ihmettelee ja sanoo, että miten ihmiset vanhaa ja ryppyistä naista tuolla lailla katsoo. Että eikö niillä ole parempaa tekemistä. On kuulemma ihan hölmöä hommaa niitä videoita katsoa, Kaisa kertoo.

Anja Rajanen ei ole stereotyyppinen mummo muusijauhepaketin kannesta. Hän polttaa tupakkaa ja kiroilee. "Hyi että on pahhaa", kuuluu mielipide juhlan kunniaksi tarjoillusta kuohuviinistä. Alkoholia mummo ei muutenkaan käytä.

Suora vastaus tulee kysymykseen kuin kysymykseen. Ei tarvitse tulkita rivien välistä.

Kevään eduskuntavaaleissa mummo ei äänestänyt. Syy oli selvä. Mummon mukaan kaikki ehdokkaat olivat aivan "haistapaskoja".

- Ne puhuvat ja puhuvat ja siihen se jää, mummo tuhahti Tiktok-videolla.

Yksi mummon suosikkinoitumisista on "kissanpaskat". Se ei kuulemma ole kirosana. Muutenkaan kiroilusta eivät närkästy hänen mukaansa kuin "tehouskovaiset".

Kaisa kuvasi kesällä videon mummon 90-vuotispäiviltä. Videolla hän huikkasi mummolleen, että täytät yhdeksänkymmentä.

- Se on vale! mummo vastasi napakasti.

Kaisa vakuutteli, että ei ole, vaan nyt on mummon syntymäpäivä.

- Kissanpaskat! mummo tokaisi.

Anjassa on myös se pehmeä puoli, Kaisa sanoo. Jopa pullantuoksuinen.

- Mummo asuu kolmikerroksisen hissittömän kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Kun pikkutyttönä menin vierailulle nukkekärryjen kanssa, niin käytävässä haistelin, että mitähän kiisseliä mummo on nyt tehnyt, Kaisa muistelee.

Videot näyttävät vain pienen osan siitä, mitä mummo ja tyttärentytär yhdessä tekevät. Kaisa vierailee mummonsa luona pari kertaa viikossa. Yleensä he käyvät autoajelulla, ulkoilemassa tai Kaisan luona saunomassa. Usein mummo ei aluksi haluaisi lähteä, mutta piristyy, kun lähtee.

- Itselläni pitää olla vähän tsemppi päällä, että saa mummon lähtemään. Se vaatii hikeä ja potkun luiseen takapuoleen.

Joskus kaksikko leipoo yhdessä, yleensä pannukakkuja. Niistä mummo pitää.

Mummon ehdoton suosikkiruoka on grilliltä ostettu kärkkäri eli grillimakkara. Sen päälle maistuu tupakka, jota mummo on polttanut yli 70 vuotta.

- Mummo kun on niin iäkäs, niin puhumme myös kuolemasta suoraan. Mummo on sanonut, että kun hän kuolee, niin arkkuun pitää heittää mukaan villasukat ja tupakka-aski.

Somesuosion vuoksi mummo on viime aikoina pohtinut, että myös muut kuin lapset ja lapsenlapset saattavat tuoda haudalle kukkia. Se olisi kuulemma hienoa.

Kuvassa Anja-mummo ja Kaisa vuonna 1978.

Kuvassa Anja-mummo ja Kaisa vuonna 1978. Kuva: Haastateltavan kotialbumi

Tupakan, pannareiden ja kärkkärin lisäksi mummo tykkää Jari Sillanpäästä. Ehdoton suosikki on Satulinna-kappale. Jos muuta tekemistä ei ole, se laitetaan soimaan.

Sillanpään puhtoinen imago romuttui, kun hänet tuomittiin huumausainerikoksista ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Mummo ei tuomioista piittaa, musiikki ratkaisee.

- Hän sanoo, että tykkää Sillanpään lauluista, eikä tuomitse ketään saati luokittele ihmisiä.

Kaisan ja Anjan videot eivät ole pelkkää viihdettä. Niillä on suurempi tarkoitus.

Videoilta huokuu kaksikon kunnioitus toisiaan kohtaan. Anja ei ole Kaisalle pelkkä isovanhempi, jota nähdään lähinnä merkkipäivinä, häissä tai hautajaisissa. Anja on Kaisan ystävä.

- Tällaisena hoivavietin omaavana naisena toivon, että ihmiset saisivat rohkaisua ottaa yhteyttä omiin isovanhempiin ja isoisovanhempiin. Ei sen tarvitse olla sen kummempaa. Voin vai istua, hölöttää ja leipoa pannareita.

- Mummojen ja pappojen kanssa voi pitää hauskaa. Sen ei pidä olla pelkkää jäykkää kirkonpenkkien kulutusta.

Kotipalvelu käy Anjan luona kaksi kertaa päivässä. Kaisa kehuu palvelun maasta taivaisiin, mutta muistuttaa, ettei se korvaa läheisiä ja ystäviä. Ne ovat yksin asuvalle ikäihmiselle tärkeitä.

Etenkin korona-aikana moni vanhus koki jäävänsä yksin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi vuoden 2020 lopulla tutkimuksen, jonka mukaan reilut 40 prosenttia yli 80-vuotiaista koki yksinäisyyden lisääntyneen korona-aikana.

Korona-aikana myös Anja Rajanen oli aiempaa enemmän yksin. Kontaktien minimoinnista huolimatta hän sai tartunnan ja joutui sairaalaan. Muutamia kertoja läheiset käännyteltiin sairaalan ovelta, vaikka heillä oli varattuna vierailuaika mummon luo. Tartuntariski oli liian korkea.

Rajanen toipui taudista - ja ryhtyi kapinoimaan rajoituksia vastaan. Hän pakotti läheiset riisumaan maskit, kun he tulivat kylään, ja kävi kaupassa maskitta.

Mummon yksinäisyyttä ja ajoittaista melankoliaa on Lindemanin mukaan vähentänyt se, että ihmiset tykkäävät hänen videoistaan. Positiivista palautetta on tullut Yhdysvalloista asti.

- Ei mummo tätä kirveelläkään myönnä, mutta on tämä ruokkinut mummon itsetuntoa. Hän kokee olevansa tärkeä.

Miltä tuntuu olla somejulkkis?

- Voi venäjänkemi. En minä tiiä. Ei kai se ole sen kummempaa kuin olla tavallisten ihmisten esikuvana, Anja naurahtaa.

Anja Rajanen vietti kesällä 90-vuotissyntymäpäiviään.

Anja Rajanen vietti kesällä 90-vuotissyntymäpäiviään. Kuva: Haastateltavan kotialbumi

Anja Rajasen järki pelaa hyvin, vaikka ikää alkaa jo olla. Höperö hän ei ole. Lähimuisti reistailee, mutta sellaista se on.

Kaisa kertoo, että Tiktok-videot tehdään mummon ehdoilla. Jos mummolla on huono päivä tai hän ei jaksa, videota ei kuvata. Silloin ollaan vain.

Anja sanoo Ilta-Sanomille, että videoiden tekeminen on kivaa.

Yleensä kuvaustilanne tulee vastaan silloin, kun mummo on laulanut tai sanonut jotain hauskaa. Tämän jälkeen Kaisa kysyy, että kuvattaisiinko tuosta video.

Jos mummon kunto huononee niin, ettei hän enää ymmärrä, mitä tapahtuu ja mitä ollaan tekemässä, Kaisa lopettaa videoiden tekemisen. Se on kiitos ja kumarrus, kuten hän sanoo.

- Moraalia täytyy olla. Vaikka onhan minun ja mummon moraali vähän löyhä, Kaisa nauraa.

Mummon tyttärentytär Kaisa Lindeman kuvaa kaksikon videot.

Mummon tyttärentytär Kaisa Lindeman kuvaa kaksikon videot. Kuva: Haastateltavan kotialbumi

Osa videoiden aiheista ja sisällöistä on syntynyt videoihin kirjoitettujen kommenttien kautta. Mummon ei "tarvitse" enää sanoa mitään hauskaa, vaan monet haluavat kuulla palasia mummon elämän?tarinasta.

- Minä olen ollut sairaala- ja kauppa-apulaisena koko työelämäni. Olen harrastanut voimistelua ja näyttelemistä harrastajateatterissa. Se oli metkaa aikaa, Rajanen sanoo.

Elämäntarinan lisäksi Rajanen mielipiteet eri asioista, kuten sateenkaari-ihmisistä, kiinnostavat ihmisiä. Rajanen mielipide on, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat.

Eri kyselytutkimuksista on voinut viime vuosina tehdä päätelmän, ettei iäkkäiden ihmisten mielipiteillä olisi väliä. Kansallinen senioriliitto kertoi viime vuonna tuskastuneensa siihen, kuinka ikääntyvien ihmisten vaikutusmahdollisuuksia on vähennetty. Yhtenä räikeimmistä esimerkeistä mainittiin kyselytutkimukset, joiden korkein ikäraja on 79 tai joissain tapauksissa vain 65 vuotta.

Emeritusprofessori Timo Strandberg ja emeritaprofessori Marja Vaarama nostivat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan esille sen, että jopa Natoon liittyvissä mielipidekysymyksissä oli rajattu ulos se joukko ihmisistä, jotka ovat itse aikanaan kohdanneet sodan kauhut.

Iäkkäiltä ihmisiltä tavataan lehtihaastatteluissa kysyä, mikä heidän pitkän ikänsä salaisuus on. Usein vastaukset ovat liittyneet esimerkiksi säännölliseen liikuntaan tai positiiviseen elämänasenteeseen.

Anja Rajasen vastaus on merkittävästi simppelimpi.

- Ei kai se ole kuin hengittää, eikä lopeta sitä kesken. Ei se ole mikään salaisuus.

Tyttärentytär yrittää kalastella mummoltaan enemmän vakavissaan annettavaa vastausta. Hän kysyy, että eikös se ole niin, että nauru pidentää ikää.

- No en minä tiiä, mummo vastaa.

- Ei mua aina naurata.

Ilta Sanoma
samedi 30 septembre 2023 13:00:00 Categories: Ilta Sanoma Perhe

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.