Ilta Sanoma

Onlyfans ei ole pelkkää helppoa rahaa, sanovat sisällöntuottajat Marianne Kallio ja Tuuli Lehtonen. Työn pelottavin varjopuoli ovat seuraajat, jotka menevät liian pitkälle.

- Kyllä minä keinon keksin.

Keski-ikäinen mies on painostanut 29-vuotiasta Marianne Kalliota tapaamiseen jo pitkään.

Kallio tekee sisältöä Onlyfansiin, muttei koskaan tapaa tilaajiaan kasvotusten. Hän ilmoittaa rajansa selvästi profiilissaan. Treffikutsuja satelee silti päivittäin.

- Yhdestä yöstä on tarjottu 5?000 euroa. Mulle on ihan sama mitä tarjotaan, mä en ole tulossa.

Työn varjopuolia ei pääse pakoon vapaa-ajallakaan. Ehdotteluja joskus täysin yllättäen. Kallio kertoo kohdanneensa erään tilaajan kadulla kahdesti.

- Hän lähti perääni, tuli iholle ja pyysi livetapaamista. Sanoin, etten puhu työstäni täällä, mutta hän vain jatkoi seuraamistani kadulla.

Marianne Kallion mukaan moni tilaaja lähestyy häntä myös Onlyfansin ulkopuolella.

Marianne Kallion mukaan moni tilaaja lähestyy häntä myös Onlyfansin ulkopuolella. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Painostaminen on tuttua myös 25-vuotiaalle Tuuli Lehtoselle. Hän perusti tilin Onlyfansiin vuonna 2019. Lehtonen kertoo julkaisseensa palvelussa rohkeita, mutta maltillisia valokuvia.

- Profiilissani luki, minkälaista sisältöä tein, mutta kaikenlaisia pyyntöjä tuli silti.

Lehtosen mukaan hän joutui usein seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Jos tilaajien toiveita ei toteuttanut, hän saattoi kuulla olevansa ruma tai huora.

- Pysyin kuitenkin kovana, enkä halunnut joustaa rajoistani muutaman euron takia. Vastaanotto oli vaihtelevaa, osa ymmärsi ja toiset taas eivät.

Marianne Kallio kertoo toteuttavansa mielellään tilaajien toiveita - tai ainakin osan niistä. Mutta hänelläkin on rajansa.

- Halutaan, että röyhtäilisin videolle. Että juon limua, sitten näkyy kuinka vatsani turpoaa ja sen jälkeen röyhtäilen.

Pahimmillaan toiveet ovat jopa pelottavia ja uhkaavia.

- Joku kertoi haaveilevansa siitä, että pitää oikeaa asetta mun suussa. Että ampuisi mut, jos en ottaisi aseelta suuhun, Kallio kertoo. Siinä kohtaa ajatus ei tuntunut enää seksuaaliselta fantasialta.

Vuonna 2016 perustettu Onlyfans-verkkosivusto on mullistanut aikuisviihdemaailman. Idea oli viedä maksumuurin taakse kaikenlaista sisältöä, mutta sivustosta tuli nopeasti alusta lähinnä maksulliselle aikuisviihteelle.

Tuuli Lehtosen mukaan seksuaalinen häirintä on monien mielestä Onlyfansissa jotenkin hyväksyttävämpää.

Tuuli Lehtosen mukaan seksuaalinen häirintä on monien mielestä Onlyfansissa jotenkin hyväksyttävämpää. Kuva: Panu Rissanen

Asiantuntijajärjestö Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovisen mukaan sivuston suosio kasvoi globaalisti erityisesti koronapandemian aikana.

Huovisen mukaan ei ole harvinaista, että tekijät kokevat erilaista häirintää sivustolla tai sen ulkopuolella. Tutkittua tietoa tai tilastoja ilmiön yleisyydestä on kuitenkin vain vähän.

Digitaalinen väkivalta voi ilmetä esimerkiksi kontrollointina, häirintänä, seuraamisena ja tarkkailuna, kuvamateriaalin luvattomana jakamisena tai sillä kiristämisenä.

Pro-tukipiste ylläpitää palvelutoimintaa ja vertaistukiyhteisöä, jossa seksi- ja erotiikka-alan ihmiset voivat saada tukea ja apua. Järjestö rohkaisee häirinnän kohteeksi joutuneita hakemaan apua.

- On paljon piiloon jäävää häirintää ja hyväksikäyttöä. Aina ei uskalleta hakea oikeutta ja apua, vaikka se uhrille kuuluukin, Huovinen toteaa.

Huovisen mukaan Onlyfans-sisällöntuottajien kokeman häirinnän yleisyyteen voi vaikuttaa se, että Suomessa toiminta Onlyfansin kaltaisissa digitaalisissa ympäristöissä on uutta.

- Ei ole kulttuuria, jossa olisi yleisesti ja yhteisesti jaetut toimintatavat. Jos pelisäännöistä ei ole yhteisesti keskusteltu, voi tulla rajojen ylityksiä. Tässäkin ympäristössä pitäisi sopia etukäteen, mitä palvelua tarjotaan ja millä ehdoilla, ja asiakkaan tehtävä on kunnioittaa näitä pelisääntöjä. Mukana olon ei pitäisi missään nimessä tuoda mukanaan tällaisia rajojen ylityksiä.

Tuomio

IS selvitti tätä juttua varten rikostapauksia, jotka liittyivät Onlyfans-palveluun.

Yksi Onlyfansin ongelma on se, ettei käyttäjä voi olla aina täysin varma siitä, onko sisältö esillä kaikkien osapuolten suostumuksella.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli alkuvuodesta tapausta, jossa mies oli kuvannut seksivideon ilman muiden osapuolten lupaa ja julkaissut sen Onlyfans-tililleen.

Maaliskuussa 2021 mies oli ollut sukupuoliyhteydessä kolmen muun henkilön kanssa. Mies oli kuvannut tapahtuman ilman kahden muun henkilön suostumusta ja ladannut sen ilman lupaa Onlyfans-tililleen. Kolmatta henkilöä ei koskaan tunnistettu. Noin seitsemän minuuttia pitkä video oli ollut tilillä ainakin kaksi viikkoa.

Video poistettiin yhden uhrin pyynnöstä, mutta tuomion mukaan on mahdollista, ettei videota saatu netistä kokonaan pois.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen helmikuussa 2023 salakatselusta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi mies velvoitettiin korvaamaan kahdelle uhrille yhteensä 4?200 euroa aiheuttamasta kärsimyksestä.

Huovisen mukaan Onlyfansin kaltaisilla sivustoilla työskennellessä on hyvä pohtia etukäteen turvallisuusriskejä ja pyrkiä suojaamaan omaa identiteettiään mahdollisimman hyvin.

Nimimerkin tai anonymisoitujen kuvien takaa voi kuitenkin olla vaikea tienata. Sekä Lehtosen että Kallion mukaan menestyminen Onlyfansissa vaatii usein laajaa näkyvyyttä sivuston ulkopuolella. Sivuston tekijöistä monet ovat tunnettuja henkilöitä sosiaalisessa mediassa.

Kun Onlyfans yleistyi, kilpailu sisällöntuottajien välillä kiristyi. Maltillisempaa sisältöä tuottaneelle Lehtoselle se tarkoitti tulojen tyrehtymistä.

- Tuntui, ettei itselläni ollut enää annettavaa. Tilaajat menivät automaattisesti niille, jotka tekivät sisältöä rohkeammin, eikä minun kesymmästä tekemisestä haluttu maksaa samaa hintaa. Motivaatio hiipui, ja päätin, että on parempi pistää homma seis ja keskittyä muuhun.

Lehtonen lopetti tilinsä syksyllä 2021. Maine Onlyfans-tähtenä ei kuitenkaan hävinnyt.

- En tehnyt lähdöstäni mitään numeroa. Ihmiset puhuivat edelleen, että olen se, joka tekee Onlyfansia. Aika monesti jouduin asian oikaisemaan.

Tuuli Lehtosen mukaan moni kuvittelee Onlyfansissa tienaamisen helpoksi. Todellisuudessa menestyneet sisällöntuottajat ovat usein Lehtosen mukaan jo valmiiksi tunnettuja sosiaalisessa mediassa. Laajasta seuraajakunnasta moni siirtyy suoraan maksavaksi asiakkaaksi.

Tuuli Lehtosen mukaan moni kuvittelee Onlyfansissa tienaamisen helpoksi. Todellisuudessa menestyneet sisällöntuottajat ovat usein Lehtosen mukaan jo valmiiksi tunnettuja sosiaalisessa mediassa. Laajasta seuraajakunnasta moni siirtyy suoraan maksavaksi asiakkaaksi. Kuva: Panu Rissanen

Lehtosen mukaan osa tilaajista jatkoi yhteydenottoja muilla sosiaalisen median alustoilla. Se tuntui naisen mukaan vaikealta.

- Viikoittain tuli sellaisia viestejä, että koska palaat ja teet taas. Se jäi ihmisille päälle. Tuli vähän sellainen olo, että unohtaispa ihmiset jo tuon asian.

Myös helsinkiläinen Marianne Kallio tunnistaa Onlyfansin mukana tulevan leiman. Kalliolla on tytär, ja äitiys on ilmiselvästi vaikuttanut arvostelun määrään, vaikka lähipiiri on suhtautunut uravalintaan myönteisesti.

- Tiesin, että joudun arvostelun kohteeksi. Siksi olin loppujen lopuksi aika hiljaa, enkä juurikaan puhunut tilin avaamisesta julkisesti.

Keho on Marianne Kallion työväline. Kallio on kärsinyt erilaisista terveysongelmista tämän vuoden aikana. Siksi hän on tottunut tekemään sisältöä eteenpäin aina noin puolentoista kuukauden verran. - Esimerkiksi kilpirauhasen kanssa on ollut ongelmaa. Lääkitys ei toimi, ja paino nousi useamman kilon. Silloin mietin, mitähän ihmiset nyt sanovat.

Keho on Marianne Kallion työväline. Kallio on kärsinyt erilaisista terveysongelmista tämän vuoden aikana. Siksi hän on tottunut tekemään sisältöä eteenpäin aina noin puolentoista kuukauden verran. - Esimerkiksi kilpirauhasen kanssa on ollut ongelmaa. Lääkitys ei toimi, ja paino nousi useamman kilon. Silloin mietin, mitähän ihmiset nyt sanovat. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Tilaajat löysivät hänet silti, ja joukosta löytyi myös yllättäviä nimiä.

- Tilaajissa on ihmisiä, jotka tuntevat mut jostain. On entisiä tapailukumppaneita ja ihmisiä, joiden kanssa olen tehnyt töitä ihan muissa kuvioissa. Joukossa on myös julkisuuden henkilöitä.

- Alkuun se oli vähän shokki. Sitten totesin, että maksava tilaaja on maksava tilaaja.

Naimisissa olevat perheenisät tilaajien joukossa eivät Kalliota hietkauta.

- En voi vastata heidän elämästään, arjestaan tai ylipäätään siitä, mitä he tekevät. Välillä työ on myös sellaista terapointia ihmisille.

Tuomio

Vaikka Onlyfans-profiilin luominen vaatii tunnistautumista, sivustolla liikkuu myös valeprofiileja. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna 48-vuotiaan naisen ehdolliseen vankeuteen rockmuusikko Herra Ylpön puolison vainoamisesta. Hämeenlinnan seudulla asuvan naisen syyksi luettiin myös identiteettivarkaus, kunnianloukkaus, laiton uhkaus sekä kaksi tietosuojarikosta ja kaksi virkavelvollisuuden rikkomista. Naisen uhri on muusikko Ylpön puoliso.

48-vuotias nainen oli syyttäjän mukaan tehnyt syyskuussa 2021 uhrista profiilin Onlyfans-sivustolle. Syyttäjän mukaan valeprofiili luotiin myös Instagramiin. Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli vainota uhria niin, että tuntemattomat henkilöt ottaisivat yhteyttä uhriin. Profiileissa annettiin ymmärtää, että uhrilta saisi maksua vastaan tilattua seksuaalista sisältöä.

Tuomion perusteluiden mukaan ei ollut järkevää epäilyä siitä, etteikö nainen olisi luonut uhrin nimissä seksuaalipalveluja tarjoavia sivuja.

Kallion mukaan Onlyfans on tehnyt aikuisviihteestä yleisesti ottaen eettisempää, vaikka ulkopuoliset yrittävät yhä hyötyä tekijöistä rahallisesti.

Hänen sisältönsä päätyy ulkopuolisten käsiin viikoittain. Joskus kuvat on jaettu ilmaiseksi netin keskustelupalstoille, toisinaan joku taas yrittää myydä kuvia Onlyfansin ulkopuolella.

Ongelma on yleinen, ja siksi Onlyfans-sisällöntuottajat ovat perustaneet keskusteluryhmän, jossa kuvien levittämisestä tiedotetaan.

- Juuri viime viikolla yksi tuottaja otti yhteyttä ja sanoi, että jollain sivustolla leviää monien tekijöiden kuvat. Löysin sieltä myös itseni.

Kallion mukaan tilanteiden selvittely vaatii monesti salapoliisityötä. Onlyfans tarjoaa käyttäjilleen apua, jos sisällöt vuotavat sovelluksen ulkopuolelle. Itse vuotajat Kallio käräyttää usein itse.

- Usein sisältöjä levittävät ihmiset tilaavat sisällön, kopioivat sen yhden päivän sisällä ja sen jälkeen peruuttavat tilauksen, jolloin saavat rahat takaisin. Katson, miltä ajankohdalta levitetyt kuvat ovat ja selvitän, kuka silloin on tilannut ja mahdollisesti peruuttanut tilauksensa. Tutkiskelen myös, onko sama tilaaja tilannut myös muiden ihmisten sisältöjä, jotka ovat lähteneet leviämään.

Aina levittäjää ei saada kiinni. Kallion mukaan kerran eräs sisällöntuottaja soluttautui keskustelupalstalle, jossa sisältöjä levitettiin. Soluttautuja pyrki ostamaan varastettuja sisältöjä Paypalin avulla. Levittäjän Paypal-tilin avulla tietoon saatiin puhelinnumero ja muita yhteystietoja.

- Kun numeroon soitettiin, puhelimeen vastasi isä, ja pian selvisi, että hänen alaikäinen poikansa oli ollut yksi sisältöjen levittelijöistä. Isä alkoi sitten selvittämään poikansa tekosia.

Kallion mukaan jokaisen Onlyfans-sisällöntuottajan tulisi varautua siihen, että kaikki netissä julkaistu materiaali voi levitä tarkoitettua laajemmalle yleisölle.

- Netissä leviää myös kostopornoa ja alaikäisten kuvia, siksi asiaan on suhtauduttava erityisen vakavasti.

Onlyfansin sääntöjen mukaan käyttäjien pitää olla vähintään 18-vuotiaita. BBC:n vuonna 2020 julkaiseman Nudes4sale -dokumentin mukaan Onlyfansissa on kuitenkin runsaasti seksuaalissävytteistä sisältöä myös alaikäisistä.

Onlyfansiin liittyäkseen sekä tilaajien että tekijöiden on esitettävä henkilöllisyystodistus. BBC:n haastatteleman 17-vuotiaan tytön mukaan hän liittyi Onlyfansiin väärennetyn henkilöllisyystodistuksen avulla. Myöhemmin tili ilmiannettiin, mutta 17-vuotias onnistui luomaan itselleen uuden tilin, jonka avulla alastonkuvien myyminen sai jatkua.

Viime kesänä Tuuli Lehtonen päätti palata takaisin Onlyfansiin. Nykyisin hän tekee maksumuurin taakse erilaista hyvinvointisisältöä. Videot pyörivät treenaamisen, ihonhoidon ja ravinnon ympärillä. Aiheet on puettu Lehtosen mukaan tarinan muotoon. Lehtonen saa apua poikaystävältään Nikiltä, joka kuvaa ja editoi videot.

Lehtosen mukaan aiemmalla tilillä tilaajat olivat pääasiassa keski-ikäisiä miehiä. Nyt tiliä seuraavat myös monet naiset. Samalla häirintä on loppunut kuin seinään.

- Osa on myös samoja seuraajia. On kiva, että he tulivat takaisin.

Tuuli Lehtosen poikaystävä Niki kuvaa ja editoi Lehtosen Onlyfans-videot. Nykyisellä tilillä materiaali pyörii hyvinvoinnin ympärillä.

Tuuli Lehtosen poikaystävä Niki kuvaa ja editoi Lehtosen Onlyfans-videot. Nykyisellä tilillä materiaali pyörii hyvinvoinnin ympärillä. Kuva: Panu Rissanen

Ensimmäisellä tilillä Lehtosen tilaajamäärät lähtivät nopeasti nousuun. Houkuttimena toimi muun muassa alhainen hinta. Nyt tilin kasvunopeus on ollut maltillisempaa. Lehtosen mukaan yhtenä syynä on se, että kohderyhmä on aiempaa rajatumpi.

Sisällöt eivät tuota rahaa kuten ennen, mutta Lehtonen vakuuttaa olevansa sujut asian kanssa.

- Olen hyväksynyt sen ja ajatellut, että tämä on ihan uutta sisältöä ihmisille, joten ei saa olettaa mitään.

Osassa Lehtosen videoista hän saattaa joogata bikinit päällä. Vähäpukeisemmat videot näyttävät keräävän heti enemmän huomiota tilaajien keskuudessa.

- Sama homma on Instagramissa. Paljastavat kuvat saavat enemmän tykkäyksiä.

Lehtosen mukaan tykkäykset ja tilaajat eivät saa sekoittaa tekijöiden päätä. 22-vuotiaana Onlyfansin ensimmäisen kerran aloittanut Lehtonen kantaakin huolta nuorista, jotka näkevät Onlyfansin vain helppona reittinä rikastua.

- Jännittää, kun näen, että tekijät ovat tosi nuoria. Ilkeät kommentit voivat tehdä tosi pahaa jälkeä.

Ilta Sanoma
dimanche 17 septembre 2023 11:00:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.