Ilta Sanoma

Gordon Herbert Sari-vaimonsa kanssa 1980-luvun lopussa.

Gordon Herbert Sari-vaimonsa kanssa 1980-luvun lopussa. Kuva: Matti Tapola

Saksan koripallon maailmanmestariksi valmentaneella Gordon Herbertillä on vahva suomalaistausta.

Hyvinkäälle saapui syksyllä 1982 kanadalainen koripalloilija. Hänen oli tarkoitus pelata Suomessa pari vuotta ja painua takaisin kotikonnuilleen Brittiläiseen Kolumbiaan.

Gordon Herbert, 65, oli tuolloin 23-vuotias perheellinen mies. Shannon-vaimo ja parivuotias Lindsay-tytär saapuivat myös Suomeen.

Yksikään NBA-seura ei ollut varannut kanadalaista, mutta Portland lähetti sentään leirikutsun.

-?Tiesin, etten saa sopimusta ja tulin Suomeen, Herbert sanoi myöhemmin.

Jouni Mäkäläinen, 65, siirtyi samana syksynä Orimattilan Jymystä Hyvinkään Tahkon riveihin ja tutustui Herbertiin.

-?"Gordie" oli rauhallinen kaveri, joka ei tehnyt itsestään numeroa, Mäkäläinen sanoo.

Gordon Herbert (10) seuraa taustalla, kun joukkuekaveri Jouni Mäkäläinen taistelee pallosta Playhongan Mikael Salmen kanssa syksyllä 1982.

Gordon Herbert (10) seuraa taustalla, kun joukkuekaveri Jouni Mäkäläinen taistelee pallosta Playhongan Mikael Salmen kanssa syksyllä 1982. Kuva: Marja Seppänen

Kentällä kanadalainen oli rautainen ammattilainen.

-?Niin harjoittelussa kuin peleissäkin. Hän pystyi koviin ratkaisuihin.

Perheellisenä miehenä Herbert ei pyörinyt Hyvinkään yöelämässä. Mäkäläinen muistaa, ettei Herbertin vaimo oikein viihtynyt pikkukaupungissa. Pelaaja on kertonut tästä itsekin.

-?Suomi oli kulttuurishokki. Kaikkialla oli pimeää ja synkkää, vähän kuin Venäjällä, Herbert sanoi vuonna 2003 ja jatkoi:

-?Vain kaksi tv-kanavaa, joiden lähetys päättyi iltakymmeneltä.

Vaimo lähti tyttären kanssa takaisin Kanadaan, mutta Gordon jäi yhden Belgiassa vietetyn kauden jälkeen Suomeen ja löysi Hyvinkäältä uuden rakkauden. Nykyään Herbert sanoo olevansa enemmän eurooppalainen kuin pohjoisamerikkalainen.

Herbertin isoisä oli ollut senaattori ja isä lakimies. Perheen elämää varjosti Gordonin veljen hukkuminen paikalliseen järveen. Liikunnanopettajaäiti oli pelannut koripalloa yliopistossa ja kannusti poikaansa lajin pariin.

Gordonia kiinnosti enemmän jääkiekko, joka oli hänen päälajinsa 15-vuotiaaksi asti ja jota hän seurasi tarkkaan myöhemminkin.

-?Enemmän kuin NBA:ta, Herbert on sanonut.

Kun Sports Illustrated teki talvella 1982 jutun hienosti menestyneestä Idahon yliopistojoukkueesta, toimittaja arveli Herbertin olevan ainoa korispelaaja, jonka suosikkiurheilija on Guy Lafleur eli Montreal Canadiensin kiekkolegenda.

Herbert nousi 1982 Kanadan maajoukkueeseen, joka pärjäsi tuolloin mainiosti. Vuonna 1983 tuli ykkössija universiadeissa ja seuraavana vuonna "kanukit" pelasivat olympiakisojen välierässä USA:ta vastaan. Kun Herbert pääsi vaihdosta kentälle, hän heitti hypärin koriin Michael Jordanin edestä. Kuitti tuli seuraavassa hyökkäyksessä.

-?Jordan donkkasi minun ylitseni, 198-senttinen Herbert on muistellut.

Suomessa Herbertin elämässä tapahtui merkittäviä käänteitä vuonna 1985. Hän voitti ensin SM-sarjan korikuninkuuden, meni sitten naimisiin Sarin kanssa ja kesällä pariskunta muutti Hyvinkäältä Turkuun.

Gordon Herbert Sari-vaimonsa kanssa 1980-luvun lopussa.

Gordon Herbert Sari-vaimonsa kanssa 1980-luvun lopussa. Kuva: Matti Tapola

Ravintoloitsijana nykyään tunnettu Juha Vuorio oli joukkuekaveri TuNMKY:ssa.

-?Gordie oli perfektionisti, joka mietti kaikki tarkasti etukäteen.

Tuohon aikaan pelurit saattoivat lähteä treenien jälkeen parille oluelle.

-?Mutta ei Gordie, hän lähti vetämään vielä ylimääräisen treenin, Vuorio sanoo.

Vuorio opiskeli samassa kauppaoppilaitoksessa kuin Herbertin vaimo.

-?Sari oli valmistautunut kokeisiin, joten lunttasin vastaukset häneltä.

Suomen kansalaisuuden 1980-luvun lopulla saaneen Herbertin peliura jatkui vuoteen 1994 asti. Kuusi polvileikkausta kolmeen vuoteen oli liikaa: Herbert päätti siirtyä penkin päähän. Suomen kielen opetellut pelaaja oli suorittanut psykologian tutkinnon ja käynyt läpi valmentajakoulutuksen.

Alku koutsina oli erinomainen, sillä Herbert johdatti Uudenkaupungin Korihait SM-hopealle keväällä 1995. Hän hävisi vuoden valmentaja -äänestyksen yhdellä äänellä Kouvojen mestariluotsille Risto Piiparille.

Gordon Herbert ohjeistaa Hongan pelaajia vuonna 1998.

Gordon Herbert ohjeistaa Hongan pelaajia vuonna 1998. Kuva: Pekka Saarinen

Herbert ehti valmentaa myös Espoon Honkaa ja Suomen nuorten maajoukkuetta ennen kuin ulkomaat kutsuivat. Hän on valmentanut seurajoukkueita useissa maissa - pisimpään Saksassa. Frankfurtista tuli toinen koti: Herbert on luotsannut Skylinersia kymmenen vuoden ajan.

Hurjimmaksi koriskokemukseksi Herbert on maininnut kreikkalaisen Aris Salonikin ottelun, jossa vastustajan kannattajat yrittävät tehdä kaikkensa saadakseen putoamista vastaan taistelevan oman joukkueen voittajaksi.

-?He heittelivät kentälle kaikkea mahdollista ja kaiken huipuksi sytyttivät rullapaperia tuleen, jolloin hallin palohälyttimet alkoivat soimaan, Herbert on muistellut kevään 2008 värikästä matsia.

Valmentaja ei ole vähästä hätkähtänyt, vaikka ympärillä on kuohunut.

-?Näytän tunteeni pukukopissa, mutta julkisuudessa olen vetäytyvä luonne.

Vuosina 2005-06 Herbert valmensi seuratyön ohessa Georgian maajoukkuetta, joka pelasi myös Suomea vastaan.

Vuosina 2005-06 Herbert valmensi seuratyön ohessa Georgian maajoukkuetta, joka pelasi myös Suomea vastaan. Kuva: TEA KARVINEN

Kaudella 2008-09 Herbert pääsi näköalapaikalle, kun NBA-seura Toronto Raptors palkkasi hänet apulaisvalmentajaksi. Herbertin tärkein tehtävä oli nostaa seuran ykkösvaraus Andrea Bargnani omalle tasolleen.

Torontossa Herbert oli päästä hengestään hämmentävässä onnettomuudessa. Pukukopissa tuoli hajosi alta, ja rytäkässä hänen selkärankansa murtui. Herbert menetti joksikin aikaan liikuntakyvyn ja joutui pitkään kuntoutukseen.

Tästä syystä hän käy säännöllisesti kuntosalilla pitääkseen huolta lihaskunnosta ja keskivartalon ryhdikkyydestä.

FAKTA

Syntynyt: 16.2.1959 Penticton.

Perhe: Eronnut kaksi kertaa, tytär Lindsay ja Suomessa kasvaneet pojat Mikael ja Daniel.

Seurat pelaajana: Idahon yliopisto 1979-1982, Hyvinkään Tahko 1982-83, BBC Toptours Aarschot 1983-84, Tahko 1984-85, TuNMKY 1985-88, FoKoPo 1988-1990, HNMKY 1990-91, Uudenkaupungin Urheilijat 1991-94. Kanadan maajoukkueessa vuosina 1982-86.

Seurat valmentajana: Korihait 1994-96, Honka 1997-99, Oberwart Gunners 1999-2000, DJK Würzburg 2000-01, Frankfurt Skyliners 2001-04, Paris Basket Racing 2004-06, Pau-Orthez 2006-07, Aris Thessalonki 2007-08, Toronto Raptors (apuvalmentaja) 2008-09, Honka 2009-10, Frankfurt 2010-11, Alba Berlin 2011-12, Frankfurt 2013-19, 2019-20 Brooklyn Nets (konsultti) ja Avtodor Saratov 2020-21.

Maajoukkuevalmentajana: Suomen nuorten maajoukkue 1995-97, Kanada MM-kisat 2002 (apuvalmentaja), Georgia 2005-06, Suomen U18-maajoukkue 2010, Kanada 2018-19 (päävalmentaja), Kanada (apuvalmentaja) 2019-20 ja Saksa 2021-.

Saavutukset: Vuoden valmentaja Itävallassa 2000, Ranskassa 2005 ja Saksassa 2016. Saksan mestaruus 2004 (Frankfurt), Ranskan cupmestaruus 2007 (Pau-Orthez), Suomen cup 2009 (Honka), 2016 FIBA Euroopan cupin mestaruus (Frankfurt). Saksan maajoukkueessa EM-pronssi 2022 ja maailmanmestaruus 2023.

Helmikuussa 2018 Herbert nimettiin Kanadan maajoukkueen valmentajaksi, ja kesän 2019 MM-kisoissa hän hääri Toronto Raptorsin NBA:n mestariksi luotsanneen Nick Nursen apuvalmentajana. Syksyllä 2019 Herbert sai pestin Brooklyn Netsissä konsulttina ja päävalmentaja Kenny Atkinsonin mentorina. Piipahdus Pohjois-Amerikassa oli inspiroiva kokemus.

-?Tunsin olevani jälleen 40-vuotias, Herbert sanoi Germanhoops-sivustolla.

Gordon Herbert pysyy kivikasvoisena tiukassakin paikassa.

Gordon Herbert pysyy kivikasvoisena tiukassakin paikassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koronavuonna 2020 hän vietti pitkän tovin Uudessakaupungissa toisessa kodissaan.

-?Tein paljon puutarhatöitä, Herbert kertoi palattuaan Saksaan kesällä 2020.

Tuolloin hän suunnitteli yhdistävänsä Kanadan maajoukkueen valmentamisen ja NBA:n apuvalmentajan hommat, mutta suunnaksi tulikin Venäjä. Pesti Saratovin peräsimessä jäi lyhyeksi, mutta syksyllä 2021 avautui paikka Saksan maajoukkueen peräsimeen.

Lopun tiedämmekin. Herbert on tehnyt vakuuttavaa jälkeä: ensin EM-pronssia kotikisoissa 2022 ja tänä kesänä huikea MM-turnaus Japanissa ja Filippiineillä. Siellä Saksa teki kaikkien aikojen sensaation ja voitti välierässä NBA-tähtien miehittämän USA:n ja eteni lopulta MM-kultaan.

Saksa juhlii maailmanmestaruutta Manilassa.

Saksa juhlii maailmanmestaruutta Manilassa. Kuva: Sherwin Vardeleon / AFP

Saksan mestaruusjuhlintaa.

Saksan mestaruusjuhlintaa. Kuva: Helmut Fricke / dpa / ZUMA / MVPhotos

Herbertin lapset ovat olleet vahvasti mukana koripallossa. Daniel on ehtinyt osoittaa valmentajankykyjään Saksassa, jossa hän toimi viime kaudella Crailsheim Merlinsin apuvalmentajana.

Lindsay-tytär seurasi isänsä jäljillä pelaten Idahon yliopiston joukkueessa.

-?Eniten kadun sitä, etten päässyt seuraamaan tyttäreni peliuraa, Herbert on tunnustanut.

Peliuran jälkeen Lindsay ryhtyi valmentajaksi, kuten perheessä on tapana.

Frankfuritn suomalaiskolmikko vuonna 2010: Carl Lindbom (vas.) Gordon Herbert ja Kimmo Muurinen.

Frankfuritn suomalaiskolmikko vuonna 2010: Carl Lindbom (vas.) Gordon Herbert ja Kimmo Muurinen. Kuva: Teijo Piilonen

Ranskalaisen Paris Basketballin valmentajaksi kesällä siirtynyt Tuomas Iisalo on valittu kahdesti peräkkäin Bundesliigan parhaaksi valmentajaksi. Keväällä 2023 loviisalaislähtöinen valmentaja pääsi juhlimaan Bonnin peräsimessä Mestarien liigan voittoa. Menestyksestä iso osa kuuluu Gordon Herbertille.

Yhteistyö alkoi erikoisissa merkeissä Hongassa kesällä 2009.

-?Minä kuntoutin polveani ja Gordie kuntoutti selkäänsä valmentaen samalla Honkaa, Iisalo sanoo.

Kun apuvalmentaja ei ehtinyt aina mukaan vieraspeleihin, Iisalo oli Herbertin apuna aamuharjoituksissa ja ottelun aikana tilastoinnissa.

-?Silloin aloin tehdä muistiinpanoja koripallosta.

Iisalon saatua valmentajapestin Crailsheimista Herbert otti pian yhteyttä ja tarjoutui jelppimään entistä suojattiaan.

-?Juttelimme pitkään ja sain yhden tärkeän neuvon.

Herbert arveli Iisalon aseman olevan heikko joukkueen taistellessa putoamista vastaan. Hän patisti Iisaloa pitämään päänsä joka tapauksessa.

-?Jos sä kaadut, niin kaadu omien ajatustesi ja arvojesi kanssa, äläkä muuta suuntaa muiden tahdosta.

Iisalo joutui tekemään seurassaan lähes kaiken valmennustyön yksin. Tämän kuultuaan Frankfurtia tuolloin valmentanut Herbert ojensi auttavan kätensä.

-?Gordie pyysi sihteeriään lähettämään Skylinersin laatimat skouttaukset minulle, jotta pystyisin valmistautumaan paremmin tuleviin otteluihin.

Lisäksi Herbert pyysi apuvalmentajaansa Klaus Perwasia käymään vastustajia läpi Iisalon kanssa.

-?Olen ikuisesti kiitollinen Gordielle ja Klausille.

Herbertin saatua maajoukkuepestin 2021 hän pyysi Iisaloa mukaan taustatiimiin. Se ei ollut Bundesliigan sääntöjen takia mahdollista.

-?Voi olla, että se olisi kaatunut aikataulujuttuihin, mutta arvostin kovasti Gordien elettä.

Miten kuvailisit Herbertiä valmentajana?

-?Hänellä on sellainen hockey-äijän taistelijaluonne, joka luo omalla järkähtämättömyydellään keskittyneen ilmapiirin.

Iisalon mukaan Herbert ei ota taka-askelia, vaan pitää päänsä.

-?Siinä ehkä syy, miksi hän on pärjännyt hyvin haastavien, lahjakkaiden pelintekijöiden kanssa.

Ilta Sanoma
dimanche 17 septembre 2023 10:38:00 Categories: Ilta Sanoma Koripallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.