Nuorten väkivalta- ja ryöstörikollisuus on sekä lisääntynyt että raaistunut niin pääkaupunkiseudulla kuin sen ulkopuolellakin. IS jalkautui Helsingin nuorisorikollisuuden polttopisteisiin.
Nuoret tekevät ryöstö- ja väkivaltarikoksia etenkin paikoissa, joissa on muutenkin nuoria viettämässä aikaa. Kuva: Terhi Ylimäinen
-?Yksi meidän koulussa oleva, kenet me tiedetään, hakattiin täällä Lauttasaaressa. Häneltä varastettiin kaikki omaisuus, puhelin, kaikki mahdollinen.
Kolmen tytön porukan ei tarvitse kauaa pohtia, kun tiedustelen heiltä, tuntevatko he ketään, joka olisi joutunut nuorisorikollisten uhriksi.
IS käsittelee tässä juttusarjassa nuorten rikoksia.
Laskeva aurinko on maalannut alkusyksyn taivaan punaoranssiksi Helsingin Lauttasaaressa. Tytöt istuvat rauhalliseen, suojaisaan paikkaan sijoitetuilla penkeillä lähellä yhtä monista kauppakeskus Lauttiksen sisäänkäynneistä. Esillä ovat älypuhelimet ja paperipussi, joka on vielä hetki sitten kätkenyt sisäänsä ruokakaupan paistopisteeltä ostetun evään.
Ilta-Sanomien tekemän kyselyn vastausten perusteella Lauttasaaressa asuvat ovat huolissaan idyllisenä tunnetun alueen rauhan säröilemisestä. Kuva: Terhi Ylimäinen
Ryöstön ja pahoinpitelyn uhriksi joutunut nuori on tyttöjen tapaan 15-vuotias. Tekijät sen sijaan ovat kolmikon tietojen mukaan hieman vanhempia, arviolta lukioikäisiä.
Porukka uskoo tekijöiden asuvan jossakin muualla kuin Lauttasaaressa.
-?Onhan se aikamoinen shokki, että yhtäkkiä Lauttasaareen tulee henkilöitä, jotka eivät asu täällä, ja ryöstävät ja hakkaavat viattomia ihmisiä, Lauttasaaressa koko ikänsä asuneet tytöt toteavat.
Lue lisää: Naamioituva nuorisoporukka kylvää pelkoa "lintukotona" pidetyssä Lauttasaaressa - huolestuneet vanhemmat alkoivat partioida kaduilla
Ilta-Sanomat on kuluvalla viikolla käsitellyt useassa artikkelissaan Suomessa lisääntynyttä nuorisorikollisuutta. Alle 21-vuotiaiden tekemät ryöstörikokset ja niiden yritykset Helsingissä ovat kasvaneet 17 prosenttia edellisvuodesta: kun alkuvuonna 2022 ryöstörikosten ja niiden yritysten määrä pääkaupungissa oli 183, oli vastaava lukema alkuvuonna 2023 kohonnut 215:een.
Suuri osa nuorten tekemien ryöstö- ja väkivaltarikosten epäillyistä on poikia ja nuoria miehiä. Teot tapahtuvat usein paikoissa, joissa nuoret viettävät muutenkin paljon aikaa - esimerkiksi liikenneasemilla ja niiden lähialueilla sekä kauppakeskuksissa ja niiden ympäristössä. Saaliiksi ryöstäjille kelpaavat muun muassa statussymboleiksi muodostuneet merkkivaatteet ja -asusteet.
Lue lisää: Nuorten rikoksissa pelottava suuntaus, josta poliisitkin tyrmistyvät - "Missä näiden lasten omatunto on?"
Pyysimme lukijoitamme kertomaan nuorisorikollisuuteen liittyviä kokemuksiaan. Kyselyyn vastanneet tuntuivat olevan erityisen huolissaan nuorten tekemistä rikoksista ja niiden vaikutuksista Pasilassa sijaitsevassa kauppakeskus Triplassa, Lauttasaaressa, Vuosaaressa ja Malmilla.
Vastausten perusteella Lauttasaaressa asuvat ovat huolissaan idyllisenä tunnetun, "onnellisten saareksi" tituleeratun alueen rauhan säröilemisestä.
Lintukoto-Lauttasaaressa on muutaman viikon ajan pelätty joukkoa, joka uhkailee ja ryöstää lähinnä nuorempia. Oma poikani on esimerkiksi joutunut ystäviensä kanssa soittamaan poliisit paikalle, ja useampaa hänen ystävistään on uhkailtu. Yhden ryöstön yhteydessä yksi tekijöistä oli saatu kiinni. Hänellä oli ollut puukko, eli siitä sakot ja vapaaksi.
Kouluun on ilmoitettu jo viime viikolla, mutta ainakaan vielä koululta ei ole tullut asiaan liittyvää Wilma-viestiä, eikä asiasta ole lapseni mukaan puhuttu koulussa lainkaan. Asia liippaa nyt todellakin liian läheltä. Uskon, että tämä loppuu tai tästä puhutaan kunnolla, kun joku vahingoittuu vakavasti tai kuolee. Ajatus on kamala ja ahdistava, mutta valitettavasti realistinen. Olen etsimässä meille uutta asuntoa muualta.
Perjantai-iltana Lauttiksessa on ajankohtaan nähden rauhallista. Vilkkainta tuntuu olevan keskikerroksen ruokakaupoissa, joiden kassoilta ihmiset viilettävät pikaisesti kauppakasseineen viilenevään syysiltaan.
Käytävällä aikaansa viettävän tyttökolmikon jäsenten mielestä liikkuminen nuorten suosimissa paikoissa iltaisin ja viikonloppuisin tuntuu nykyisin jossain määrin pelottavalta.
-?Mulla ei esimerkiksi ole paljoa merkkivaatteita, en ole sellainen tyyppi. Musta tuntuu, että kyse on enemmänkin jostakin poikien välisestä, joten itseäni ei pelota ihan kauheasti, yksi porukasta kertoo.
Kuva: Terhi Ylimäinen
Metro tuo muutaman minuutin välein uuden kourallisen ihmisiä Lauttikseen. Ehdin juuri ja juuri pysäyttää liukuportaita kohti suuntaavan Annin, 19, joka on liikkeellä 17-vuotiaan kaverinsa kanssa. Kaksikon kulkuväline lähtee laiturilta kuuden minuutin kuluttua.
Nuoret naiset kertovat nuorisorikollisuuden olevan heille tuttu ilmiö. Omakohtaista kokemusta ryöstöyrityksistä tai väkivallanteoista kaksikolla ei ole, mutta kaveripiiristä tarinoita löytyy.
-?On varasteltu ja tultu puukon kanssa uhkailemaan ja pakotettu antamaan esimerkiksi kengät, 17-vuotias nuori sanoo.
Poliisille rikosten uhrit rohkenevat kertoa kokemastaan vain harvoin, kaksikko arvelee. Heidän mukaansa nuoret pelkäävät saavansa "vasikan" maineen ja ajautuvansa syvemmälle ongelmiin, jos he ottavat yhteyttä poliisiin.
17-vuotiasta ulkona liikkuminen ei varsinaisesti pelota hänen oman turvallisuutensa vuoksi. Sen sijaan ajatus siitä, että hänen ympärillään oleville ihmisille tai hänen omalle kaveriporukalleen sattuisi jotakin, mietityttää enemmän.
-?Pelottaa, jos on yksin. Jos on kaverin kanssa tai jossain porukassa, ei huoleta niin paljon, Anni jatkaa.
Sähköpotkulaudan jarrut päästävät korviin särähtävän kirskahduksen kauppakeskus Columbuksen edustalla Vuosaaressa. Kun juuri pysäkiltä lähtenyt bussi on kadonnut horisonttiin ja ajotie on jälleen vapaa, ajelee muutaman nuoren joukko sähköpotkulaudoilla tietä edestakaisin. Toisen menopelin kyydissä on vain sen kuljettaja, toisessa kuskin rintakehää puristavat matkustajan käsivarret.
Kauppakeskus Columbuksen sisäänkäynnin liepeillä parveilee joukko nuoria pimenevässä illassa. Kuva: Terhi Ylimäinen
Kello lähestyy kahdeksaa, ja nuoret ovat keskittyneet viettämään viikon viimeisen koulupäivänsä iltaa Columbuksen ja Vuosaaren metroaseman väliselle tasanteelle.
Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneiden kertomuksista käy ilmi, että moni on törmännyt epäasialliseen käytökseen ja ryöstöyrityksiin juurikin Columbuksen ja metroaseman ympäristössä.
Vuosaaren alueella on iltaisin aika turvatonta liikkua. Keskellä päivää olen nähnyt nuorten piilottelevan puukkoa takin alla kirjaston kahvilan vieressä ja Columbuksen lähistöllä. Myös huumekauppaa nuorten keskuudessa on havaittu Vuosaaren alueella, ja tästä on poliisille myös ilmoitettu.
Huutelua, päälle räkimistä ja isottelua. Paikkojen sotkemista ja fillarivarkauksia. Pari vuotta sitten taloyhtiön pihapiirissä nuoret jahtasivat kahta miestä ja yrittivät käydä päälle. Muistaakseni poliisi kutsuttiin paikalle, ja tekijät juoksivat karkuun.
Sisällä kauppakeskuksessa seinän vieressä seisoskelee 18-vuotias Miska tummanpuhuva treenikassi olallaan. Hänen läheinen, samanikäinen, ystävänsä joutui taannoin ryöstöyrityksen kohteeksi.
-?Kaveri oli yksin kadulla, ja hänellä oli vähän hienommat vaatteet yllään. Sitten tällainen nuorisojengi kävi hänen päälleen ja sai vietyä ilmeisesti takin yltä. Vartijat tulivat onneksi sitten väliin, hän kertaa tapahtumia.
Miska kertoo asuneensa Itä-Helsingin alueella koko ikänsä. Ulkona käydessään hän tulee nykyisin miettineeksi aiempaa tarkemmin, kuinka toimii ja missä liikkuu. Tiettyjä alueita nuori mies osaa jo kokemuksen myötä välttää iltamyöhällä.
Miska uskoo nuorisorikollisuuden kumpuavan nuorten kasvatuksesta ja kotioloista. Hän kertoo kuulleensa muutaman läheisensä kautta tapauksista, joissa nuoren kotiolot ovat olleet rajut, ja nuori on päätynyt "lähtemään kaduille esittämään kovaa jätkää".
-?On lähdetty hakemaan isoa roolia katukuvassa, kun kotona ei ole ollut hyvä olla. En yleistä, mutta monesti voi olla niin, että jos kotiolot eivät ole hyvät, on pakko päästä ulos purkamaan itseään ja omaa oloaan, nuori mies sanoo.
-?Nykypäivän nuoret eivät myöskään tunne sääliä muita kohtaan. Kun he tekevät jotakin, he vain tekevät sen armoa tuntematta. Jos jollekin käy pahasti, eivät he välitä. Inhimillisyys on kadonnut kokonaan, hän jatkaa.
Miska uskoo nuorisorikollisuuden kumpuavan nuorten kasvatuksesta ja kotioloista. Kuva: Terhi Ylimäinen
Ratkaisuksi ongelmaan Miska ehdottaa sitä, että vanhemmat ottaisivat aikaa kuunnellakseen, mitä sanottavaa heidän lapsellaan todella on.
-?Jos vanhemmat ovat alusta lähtien liikkeellä hällä väliä -asenteella, se näkyy nuoressa saman tien. Nuori alkaa sitten ajatella, että kaduilla voi tehdä ihan mitä vain, kun ei vanhempia kuitenkaan kiinnosta, hän päättää.
Kello lähestyy iltayhdeksää, ja kauppakeskus Triplassa sijaitsevat liikkeet valmistautuvat sulkemaan ovensa asiakkailta. Kun ostosmahdollisuudet hupenevat, alkavat ihmiset suunnata enenevissä määrin kohti ulko-ovia.
Ilta-Sanomien kyselyyn tulleista vastauksista ilmenee, että rikoksiin syyllistyvät nuoret viihtyvät Pasilan alueella erityisesti Triplassa.
Poikani (14 vuotta) oli alkukesästä ulkopaikkakunnalta junalla ensimmäistä kertaa käymässä Helsingissä kavereidensa kanssa vaateostoksilla kauppakeskus Triplassa. Kauppareissun jälkeen kauppakeskuksen ulkopuolella poikaani ja hänen kahta kaveriaan lähti seuraamaan ulkomaalaistaustaisten nuorten joukko. Nämä nuoret pysäyttivät poikani ja hänen kaverinsa. Saman tien he hajauttivat pojat erilleen (yksi pääsi tilanteesta karkuun).
Pojaltani he veivät uhkailemalla juuri ostetut vaatteet kassista ja iPod-kuulokkeet korvista. Toiselta pojalta varastettiin kengät jalasta sekä kännykkä, ja häntä myös lyötiin kasvoihin. Tämän jälkeen tekijät poistuivat paikalta, ja pojat pakenivat takaisin Triplaan sisälle soittamaan poliisille.
Poliisit kuulivat poikia ja katsoivat valvontakameran nauhoja, jotka vahvistivat poikien puheet todeksi. Viimeisimpien tietojen mukaan tekijät jäivät kiinni, ja juttu on menossa aikanaan oikeuteen. Pojalle jäi tästä luonnollisesti traumoja, koska hän oli ensi kertaa Helsingissä ilman vanhempia, ja heti käy tällaista.
Perjantai-iltana nuoria ei kuitenkaan Triplassa juuri näy. Viidenteen kerrokseen johtavat leveät portaat, joilla nuoret tavanomaisesti aikaansa viettävät, ovat täyttyneet lähinnä viereisessä elokuvateatterissa alkavaa näytöstä odottavista nuorista - ja vähän vanhemmistakin - aikuisista.
Pienen matkan päässä portailta istuu Päivi tyttärensä Katjan kanssa. Äiti ja tytär ovat saapuneet Kuopiosta lomailemaan Helsinkiin.
Liikkuminen esimerkiksi nuorten suosimissa ostoskeskuksissa ei pelota Päiviä, mutta tämän 16-vuotiaan pojan kulkeminen yksin ulkona arveluttaa.
-?En pidä siitä, että hän lähtee yksin esimerkiksi skuuttiparkille. Ennen kuin lähdimme reissuun, määräsin, mitä hän voi laittaa ulos lähtiessään päälle, ettei tulisi ryöstetyksi, Päivi kertoo.
Nuorisorikollisuus on lisääntynyt pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualla Suomessa, kuten Oulussa, Turussa ja Tampereella. Päivin mukaan ilmiöstä on ollut nähtävillä merkkejä myös Kuopiossa.
-?Siitä ei ole pitkä aika, kun oli ensimmäinen tapaus, jossa jotakuta oli yritetty kääntää (ryöstää). Poliisit olivat olleet lähellä, joten tilanne oli selvinnyt, hän kertoo.
Päivi kuvaa nuorisorikollisuuden lisääntymistä järkyttäväksi. Hänen mukaansa on pelottava ajatus, että ihmisten täytyy Suomen kaltaisessa "lintukodossa" ryhtyä miettimään, missä voi kulkea, ja kuinka massiivinen ihmisjoukko on turvakseen otettava hyökkäyksiltä välttyäkseen.
Kuinka kelkan voisi kääntää ja nuorisorikollisuuden saada jälleen laskusuuntaan?
Päivin mukaan nuoret tarvitsevat mielekästä tekemistä, joka pitää heidät pois pahanteosta. Nuorille tulisi järjestää turvallisessa ympäristössä matalan kynnyksen nuorisotoimintaa, johon he voisivat aikuisten johdolla osallistua, nainen ehdottaa.
-?Myös kouluista pitäisi ohjata nuoria tekemisen pariin. Pitäisi olla muuta tekemistä ulkona notkumisen sijaan, hän päättää.
TetraSys Oy.