Ilta Sanoma

Kuva: Reuters

Kim Jong-unin kovapintaista pikkusiskoa on veikkailtu seuraajaksi, jos Pohjois-Korean diktaattorin terveys pettäisi äkisti.

Korean talviolympialaisissa helmikuussa 2018 tehtiin historiaa. Ensi kertaa vuoden 1950 jälkeen Pohjois-Korean Kim-perheen jäsen astui Etelä-Korean kamaralle: siro nuori nainen nousi itsevarmasti lentokentältä mustaan autoon.

Hän oli diktaattorin pikkusisko Kim Yo-jong, joka oli jo vuosien ajan nähty vallan ytimessä kotimaassaan.

Talviolympialaisten jälkeen hänet on havaittu toistuvasti veljensä Kim Jong-unin rinnalla kansainvälisillä areenoilla: Kiinan presidentin Xin, Donald Trumpin ja Etelä-Korean presidenttien tapaamisissa - ja tällä viikolla tapaamisessa Vladimir Putinin kanssa.

Kim Yo-jong veljensä Kim Jong-unin vieressä keskiviikkona Vostotshnyin avaruuskeskuksessa, jossa delegaatio keskusteli Vladimir Putinin kanssa kaksi tuntia.

Kim Yo-jong veljensä Kim Jong-unin vieressä keskiviikkona Vostotshnyin avaruuskeskuksessa, jossa delegaatio keskusteli Vladimir Putinin kanssa kaksi tuntia. Kuva: SPUTNIK / Reuters

Pohjois-Korean prinsessa -kirjassa (Bazar) professori Sung-Yoon Lee kuvaa Yo-jongin ottaneen jo olympialaisissa näyttämön haltuunsa suvereenisti ja olleen aivan muuta kuin delegaation kaunistus, vaikka hänet sellaisenakin noteerattiin - hän on veljensä johtajuuden kovaotteinen, toimeenpaneva voima, kiteyttää Korean tutkimuksen professorina Tufts Universityssä Yhdysvalloissa toimiva Lee.

Pohjois-Korea vaati delegaatiolleen paikat olympialaisten avajaisseremoniassa heti Yhdysvaltojen takaa, jolloin Kim Yo-jong näkyi kuvissa varapresidentti Mike Pencen yläpuolella. "Koko illan hän valoi kuninkaallista hymyään tämän ja vaimon niskaan, näiden istuessa suoraan hänen alapuolellaan", Lee kuvaa juuri suomennetussa kirjassa.

Hän huomauttaa Kimin myös tervehtineen kättään aurinkoisesti hymyillen tarjonnutta Etelä-Korean presidentti Moonia suoraryhtisenä, juuri kumartumatta, ja ojentaen kättään vain osittain, jolloin vaikutelmaksi tuli hänen ylemmyytensä.

Kim Yo-jong helmikuussa 2018 olympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin seurassa naisten jääkiekon katsomossa pohjoiskorealaisen riemuryhmän takana.

Kim Yo-jong helmikuussa 2018 olympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin seurassa naisten jääkiekon katsomossa pohjoiskorealaisen riemuryhmän takana. Kuva: Anke Waelischmiller/Sven Simon/ZUMA

Kim Yo-jong vaihtoi asiakirjoja Mike Pompeon kanssa Kim Jong-unin ja Donald Trumpin tapaamisessa Singaporessa kesäkuussa 2018.

Kim Yo-jong vaihtoi asiakirjoja Mike Pompeon kanssa Kim Jong-unin ja Donald Trumpin tapaamisessa Singaporessa kesäkuussa 2018. Kuva: Jonathan Ernst/REUTERS

Pikkusiskoa on veikkailtu Kim Jong-unin seuraajaksi, koska diktaattorin lapset ovat aikuisia vasta 2030-luvulla. Kim Jong-unin on uutisoitu esiintyneen julkisuudessa muutaman kerran tyttärensä Kim Ju-aen kanssa, mitä pidetään mahdollisena merkkinä valinnasta, viimeksi elokuun lopussa merivoimien päämajassa. Tytär on kuitenkin vasta noin kymmenen.

Kim Ju-ae nähtiin isänsä Kim Jong-unin rinnalla toukokuussa tapaamassa satelliittien laukaisua valmistelevan komitean jäseniä.

Kim Ju-ae nähtiin isänsä Kim Jong-unin rinnalla toukokuussa tapaamassa satelliittien laukaisua valmistelevan komitean jäseniä. Kuva: KCNA/Reuters

Diktaattorin terveys ei liene kovin vahva. Leen mukaan korona on diabetesta sairastavan ylipainoisen Kimin pahin uhka ja pikkusisko olisi tarvittaessa voinut astua hänen tilalleen.

Elokuussa 2022 Pohjois-Korean televisio näytti ensi kertaa siskon puhetta. Kun Kim Jong-un kertoi poliittisessa kokouksessa Pohjois-Korean kukistaneen koronan, sisko paljasti Suuren Johtajan sairastuneen itsekin korkeaan kuumeeseen mutta kieltäytyneen vuodelevosta "koska oli niin omistautunut kansansa hyvinvoinnin puolustamiselle loppuun saakka", Lee siteeraa kirjassa.

Virkamiesten parissa Kim Yo-jong on pelätty,

Virkamiesten parissa Kim Yo-jong on pelätty, "Paholaisnaiseksikin" kutsuttu. Kuva: Jorge Silva/REUTERS

Kim Yo-jongista tiedetään melko vähän. Syntymävuodesta ei ole varmaa tietoa. Leen mukaan se on todennäköisesti 1984, mutta myös vuodet 1987, 1988 ja 1989 on mainittu.

Enimmäkseen hänen on oletettu olevan naimaton, mutta joidenkin lähteiden mukaan hänellä olisi aviomies ja yksi lapsi.

Se tiedetään, että hän on opiskellut Sveitsissä 1996-2000 veljiensä kanssa Liebefeld-Steinhölzlin koulussa Bernissä.

Yo-jong on johtanut vuodesta 2014 tärkeää julkisuus- ja informaatioministeriötä, joka hoitaa propagandaa ja agitaatiota. Jossain vaiheessa veli, Suuri Johtaja, on julistanut hänet Rakkaaksi Toiseksi Johtajaksi.

Hän on johtanut organisointi- ja opetusosastoa, joka kontrolloi ja rankaisee avainhenkilöstöä, ja on siksi pelätty - Paholaisnaiseksi kutsuttu. Hän on ainakin ollut politbyroon varajäsen. Hänen vastuullaan on ulkopolitiikka - "vihollisten vastaiset" toimet.

Hänen muodollisella asemallaan ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska Pohjois-Korean diktatuuri rakentuu Kim Il-sungin luomalle dynastialle, jonka on määrä hallita omanlaiselleen kommunismille perustuvaa valtiota ikuisesti ja yhdistää Koreat.

Vallanvaihto on tehty vasta kahdesti, kummallakin kerralla isältä pojalle; ensin Kim Jong-ilille ja sitten Kim Jong-unille.

Kansalaisia Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin patsailla Pyongyangissa.

Kansalaisia Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin patsailla Pyongyangissa. Kuva: Kim Won Jin / AFP

Kimin dynastiaa kutsutaan "Paektu-vuoren verenperinnön jatkajiksi". Käsite on tärkeä, sillä Paektun rinteiltä Kim Il-sung löi japanilaiset miehittäjät. Kiinan rajalla sijaitseva myyttinen vuori on "valtion peruspilari ja valtion poliittisen opin kulmakivi", määrittelee Lee kirjassa.

Kuvasto Kimin perheen jäsenistä ratsastamassa Paektu-vuoren rinteillä, klaanin tunnus hopeatähti ratsun otsapannassa, onkin symbolisesti hyvin tärkeää.

Lokakuussa 2019 Kim Jong-il ja pikkusisko Yo-jong nähtiin yhteisellä ratsastusretkellä, ja kirjan mukaan se osoitti, että Yo-jongin asemasta hallinnossa oli päätetty.

Kim Jong-un ja Yo-jong 2018.

Kim Jong-un ja Yo-jong 2018. Kuva: Reuters

Sushikokkina Kimin perheessä toiminut Kenji Fujimoto on paljastanut, että vanhemmat kutsuivat Yo-jongia pienestä pitäen Prinsessaksi ja että hän oli Kim Jong-ilin suosikkilapsi. Hän kuvaa tyttöä jo pienenä lujatahtoiseksi.

Kim Jong-ilillä oli useita vaimoja ja suhteita, joista on syntynyt "sivuoksia", kuten jo Kim Il-sungin käyttämä termi kuuluu. Nykyisen johtajan äidin Ko Yong-huin on kerrottu olleen lempivaimo, vaikka virallisesti he eivät olleet naimisissa.

Vaikka kansan elämä oli niukkaa ja kurinalaista, playboyprinssiksi kutsutun Kim Jong-ilin kerrotaan viettäneen varsin riehakasta elämää yksityisjuhlineen, joissa kävi nelisenkymmentä virkamiestä ja viihdyttäjänaisia. Kirjan mukaan Kim lauloi "juopottelujuhlissaan" itsekin eteläkorealaisia iskelmiä, jotka oli maassa kieltänyt.

"Vähintään kerran kuussa miehet saivat ulkomailta hankittuja pukuja, sukkia, kenkiä ja kalliita kyniä. Rakas Johtaja helli naisia, useat heistä filmitähtiä ja monet miespuolisten juhlavieraiden seksuaalisia viihdyttäjiä, japanilaisilla alusvaatteilla, meikeillä, saippuoilla ja kaulahuiveilla", professori Lee kirjoittaa.

Kerran erään juhlarinkiin kuuluneen virkamiehen vaimo kirjoitti juhlinnasta nimettömän kirjeen Kim Il-sungille, joka oli tuolloin vielä vallassa. Kirjeet kuitenkin kulkivat pojan kautta, ja kirjoittaja selvisi tutkimuksissa. Virkamies tarjoutui itse teloittamaan vaimonsa, "vihamielisen petturin".

Kim Jong-un vaimonsa Ri Sol-jun sekä siskonsa Kim Yo-jongin seurassa 2018.

Kim Jong-un vaimonsa Ri Sol-jun sekä siskonsa Kim Yo-jongin seurassa 2018. Kuva: Reuters

Kim Jong-il tapasi maan tulevan johtajan tulevan äidin vuonna 1972 juhlissaan, joissa Ko Yong-hui oli tanssiryhmässä esiintymässä. Suhde syveni, vaikka Kim oli yhä liitossa toisen naisen kanssa ja myöhemmin suhteen aikana solmi avioliiton sihteerinsä kanssa.

Vuonna 1979 Ko Yong-hui kuitenkin muutti Pjongjangissa ylelliseen kartanoon, jossa oli oma eläintarhakin. Pariskunta sai kolme lasta. Vuonna 2004 hän kuoli rintasyöpään Pariisissa.

Esikoispoikaa Kim Jong-cholta ei tiettävästi politiikka kiinnosta. Toisaalta perheessä ei kannata hinkua valtaan, jos selusta ei ole turvattu. Velipuoli Kim Jong-nam salamurhattiin Malesiassa 2017.

On paradoksaalista, että Ko Yong-huin lapset ovat nousseet dynastian huipulle, sillä hänen vanhempansa olivat muuttaneet Japaniin, vihollisvaltioon, ja hän itse oli syntynyt Japanissa. Kotiin palanneen siirtolaisen jälkeläinen olisi tanssiuran jälkeen voinut päätyä alimpaan kastiin.

Kim Jong-un ja Kim Yo-jong luovuttamassa Paektu-vuoren muistopistooleja upseereille isänmaan vapautussodan voiton vuosipäivänä heinäkussa 2020.

Kim Jong-un ja Kim Yo-jong luovuttamassa Paektu-vuoren muistopistooleja upseereille isänmaan vapautussodan voiton vuosipäivänä heinäkussa 2020. Kuva: KCNA/REUTERS

Vielä raskauttavampaa on se, että hänen sisarensa loikkasi perheineen vuonna 1998 Yhdysvaltoihin, joka on Pohjois-Korean ykkösvihollisia.

Pohjois-Koreassa harrastetaan Leen mukaan yhä lähipiirin syyllistämistä: jos joku julistetaan vastavallankumoukselliseksi, koko perhe kolmen sukupolven yli tuomitaan kuolemaan tai keskitysleirille.

"Jos lakia olisi noudatettu tavalliseen tapaan, Kim Jong-un, kuten myös veljensä ja sisarensa, samoin heidän äitinsä ja isänsä (.) olisi kyyditetty keskitysleirille sen jälkeen kun täti oli ryhtynyt loikkariksi", kirjassa todetaan.

Raskauttavaa suvulle olisi ollut myös itsensä Kim Il-sungin tausta: hänen vanhempansa olivat ahkeria kristittyjä, äiti jopa diakonissa. Kristinoppi on Pohjois-Koreassa tiukasti kielletty ja kristittyjä vainotaan.

Tv-kuvaa Kim Yo-jongista ottamassa kantaa ballististen ohjusten kehittämiseen joulukuussa 2022.

Tv-kuvaa Kim Yo-jongista ottamassa kantaa ballististen ohjusten kehittämiseen joulukuussa 2022. Kuva: Kim Jae-Hwan/SOPA Images/ZUMA

Propagandasta vastaavan julkisuus- ja informaatioministeriön johtoon Kim Yo-Jong palasi vuonna 2021. Sen on tulkittu tarkoittavan, että hänen osaamiselleen on käyttöä, kun vihollisia tavataan naamatusten tai heitä solvataan tai uhkaillaan, vaikkapa ydinaseen käytöllä, professori toteaa.

Hän kertaa kirjassaan Pohjois-Korean lausumia vuodelta 2014, jolloin Etelä-Korean naispuolista presidenttiä Park Geun Hyeta huoriteltiin jatkuvasti. Häntä kutsuttiin muun muassa "vanhaksi likaiseksi huoraksi", "poliittiseksi huoraksi", "epähienoksi alamaailman naiseksi" etenkin liittyen tapaamisiin presidentti Barack Obaman kanssa.

Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye

Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye Kuva: Pool Korea Out

Leen mukaan Pohjois-Korean propagandan rasistiset, seksistiset ja homokammoiset heitot ovat nimenomaan Yo-jongin tuotosta. "Ruman kielen käyttö pilkanteon yhteydessä (...) oli Kim Yo-jongin omaa keksintöä."

"3. maaliskuuta 2020 jälkeen Kim Yo-jong on julkaissut yli 25 kirjallista julkilausumaa, joissa ruoskitaan Etelä-Korean presidenttiä 'röyhkeäksi', 'hävyttömäksi', 'älyttömäksi', 'pelkurikoiraksi', 'imbesilliksi' ja 'hulluksi'".

Kim Yo-jong ja Etelä-Korean kansallisen turvallisuustoimiston johtaja Chung Eui-yong kesäkuussa 2019.

Kim Yo-jong ja Etelä-Korean kansallisen turvallisuustoimiston johtaja Chung Eui-yong kesäkuussa 2019. Kuva: South Korean Unification Ministry/ZUMA

Samaan aikaan Pohjois-Korea on toistuvasti uhkaillut ydinaseen käytöllä ja vuosi sitten hyväksynyt lain, joka mahdollistaa ydiniskun tekemisen ennaltaehkäisevänä toimena. Se on tänä vuonna tehnyt useita ballististen ohjusten koelaukaisuja.

Leen mukaan Yo-jong on keskeinen henkilö ydinaseuhkailuissa, vaikka lopullinen päätösvalta onkin hänen veljellään.

Vaikka Paektu-vuoren prinsessa osaa halutessaan käyttäytyä miellyttävästi, hallitukset eri puolilla maailmaa "saattavat syyllistyä yliarviointiin (...) prinsessan hyväntahtoisuuden suhteen", professori Lee varoittaa.

Kim Yo-jong 2019 saapumassa Vietnamissa Dong Dangin rautatieasemalle Kiinan rajalla.

Kim Yo-jong 2019 saapumassa Vietnamissa Dong Dangin rautatieasemalle Kiinan rajalla. Kuva: Athit Perawongmetha/REUTERS

Ilta Sanoma
samedi 16 septembre 2023 13:06:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.