Ilta Sanoma

"Jengi" herättää Lauttasaaren asukkaiden mukaan tällä hetkellä paljon huolta ja pelkoa alueella. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

IS:lle kerrotaan, että häiriköivän porukan uskotaan tulevan Lauttasaareen jostakin muualta päin pääkaupunkiseutua.

Helsingin Lauttasaaren asukkaat ovat syvästi huolissaan asuinalueensa rauhan rikkoutumisesta.

"Lintukotona" pidetyllä alueella on viime viikkojen aikana asukkaiden mukaan liikkunut teini-ikäisten nuorten muodostama porukka, joka on käyttäytynyt uhkaavasti muita nuoria ja lapsia kohtaan.

IS käsittelee tässä juttusarjassa nuorten rikoksia.

IS käsittelee tässä juttusarjassa nuorten rikoksia.

Ilta-Sanomat on saanut alueelta useita ilmiöstä kertovia viestejä sen jälkeen, kun lehti pureutui nuorten rikollisuuden huolestuttavaan kehitykseen laajassa juttusarjassa.

- Asia liippaa nyt todellakin liian läheltä. Uskon että tämä loppuu tai tähän puututaan kunnolla, kun joku vahingoittuu vakavasti tai kuolee. Ajatus on kamala ja ahdistava, mutta valitettavasti realistinen, eräs asukas muun muassa kirjoittaa IS:lle.

- Olen etsimässä meille uutta asuntoa muualta, hän jatkaa.

Nuorisoporukasta on käyty vilkasta keskustelua myös Facebookissa lauttasaarelaisten puskaradioryhmässä. Kommenteissa on jaettu havaintoja "jengiksi" kutsutusta ryhmästä ja sen aiheuttamista välikohtauksista.

Lauttasaaren asukkaat uskovat, että häiriötä aiheuttaneita nuoria on tullut alueelle muualta pääkaupunkiseudulta.

Lauttasaaren asukkaat uskovat, että häiriötä aiheuttaneita nuoria on tullut alueelle muualta pääkaupunkiseudulta. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Lauttasaarelaisen äidin mukaan kaksi hänen lastaan on joutunut lyhyen ajan sisällä tilanteisiin, joissa nuorisoporukka on käyttäytynyt uhkaavasti ja väkivaltaisesti.

- Emme osanneet kuvitellakaan, että lapsemme kohtaisivat täällä mitään turvallisuuteen liittyviä ongelmia. Nyt lapset arvuuttelevat täällä iltaisin, että voiko lähteä ulos, äiti päivittelee.

Ensimmäinen uhkatilanteista sattui äidin mukaan arki-iltana elokuun loppupuolella. Hänen yläkouluikäinen lapsensa oli liikkeellä kaveriporukassa, jota pelkoa herättävä "nuorisojengi" oli lähtenyt seuraamaan.

- Tämä jengi oli jäänyt metrosta Lauttasaaressa pois. Jo rullaportaissa osa heistä oli peittänyt hiihtomaskeilla naamansa. Sitten he olivat lähteneet seuraamaan porukkaa, jossa lapseni oli mukana, äiti kertoo IS:lle.

Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Äidin mukaan tilanne oli lopulta kärjistynyt väkivaltaiseksi Lauttasaaren liikuntapuistossa. Hänen oma lapsensa oli jo ehtinyt poistua kauemmas tilanteen leimahtaessa.

Helsingin poliisista kerrotaan IS:lle, että kyseiseltä elokuiselta päivältä löytyy Lauttasaaresta yksi rikosilmoitus, jota tutkitaan nuorisorikosryhmässä ryöstönä. Poliisi ei kommentoi rikosepäilyä tässä vaiheessa tarkemmin tutkinnallisiin syihin vedoten.

Muita esitutkintoja, jotka olisivat liitettävissä asukkaiden raportoimaan nuorisoporukkaan ja sen aiheuttamiin häiriöihin, ei poliisin mukaan toistaiseksi ole.

Lauttasaari ei poliisin mukaan nouse erityisesti esiin poliisitehtävien tai rikosilmoitusten perusteella. Ryöstöstä kirjatun rikosilmoituksen lisäksi virkavalta kertoo saaneensa alueelta hätäkeskuksen kautta kaksi ilmoitusta syyskuun alussa.

Ensimmäisessä tapauksessa viisi nuorta häiriköivät nuorisotalolla rynkyttämällä ovea. Poliisi kävi poistamassa heidät paikalta. Toisessa tapauksessa ilmoittajan ulko-ovea oli hakattu. Tekijät jäivät poliisin mukaan tuntemattomiksi.

Paikallisen äidin mukaan eräs uhkaavaan nuorisoporukkaan liittyvä tilanne oli kärjistynyt väkivaltaiseksi Lauttasaaren liikuntapuistossa.

Paikallisen äidin mukaan eräs uhkaavaan nuorisoporukkaan liittyvä tilanne oli kärjistynyt väkivaltaiseksi Lauttasaaren liikuntapuistossa. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Myös lauttasaarelaisäidin toinen alakouluikäinen lapsi joutui viime viikolla arkena ilta-aikaan tilanteeseen, jossa tältä yritettiin äidin mukaan isolla porukalla varastaa omaisuutta.

- Hän oli päässyt pakoon juoksemalla. Yksi jengistä oli lähtenyt jahtaamaan lasta, mutta luovuttanut kotipihan kohdalla, koska naapuri oli ollut ulkona, äiti kertoo.

- Lapsi oli tietysti todella hädissään, koska tiesi, että täällä oli ollut se uhkaava ryöstötilanne jo aiemmin. Hän oli juossut ihan henkensä edestä jahtaajan ollessa aivan perässä kiinni.

Äidin mukaan nuoremman lapsen kokemuksesta ei heti tehty rikosilmoitusta, vaikka tapahtuneesta oltiinkin välittömästi viranomaisiin yhteydessä. Sittemmin mieli muuttui.

- Koin, että poliisi silloin väheksyi asiaa, kun tekijät eivät lopulta onnistuneetkaan varastamaan mitään. Kesti vähän aikaa itsellänikin tajuta, että totta kai me teemme tästä rikosilmoituksen siitä huolimatta, äiti sanoo.

- On tärkeää, että poliisille välittyy tieto, että täällä tapahtuu tällaista.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan yksi nuorisoporukan aiheuttamista uhkatilanteista sattui Lauttasaaren kirjaston luona.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan yksi nuorisoporukan aiheuttamista uhkatilanteista sattui Lauttasaaren kirjaston luona. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Lauttasaarta piinaavaa nuorisoporukkaa kuvaillaan noin 10-15 nuorukaisen muodostamaksi "jengiksi". Porukkaan kuuluvien ikähaarukaksi on arvioitu 15-18 vuotta.

IS:lle kerrotaan, että porukan uskotaan tulevan Lauttasaareen jostakin muualta päin pääkaupunkiseutua - mahdollisesti Itä-Helsingistä tai Espoosta. Mitään varmaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole.

Yksi asukas kertoo havainnoista, joiden mukaan joukossa olisi ollut mukana myös paikallisia nuoria.

Havaintojen mukaan porukkaan kuuluvilla on ollut tapana naamioitua. Ainakin osan nuorista kerrotaan olevan maahanmuuttajataustaisia.

"Jengi" herättää asukkaiden mukaan tällä hetkellä paljon huolta ja pelkoa alueella.

Lauttasaarelaisäidin nuorempi lapsi ja tämän kaveri olivat esimerkiksi kuluvalla viikolla aikeissa lähteä alkuillasta ulos, kunnes naapurissa asuva lapsi oli tullut kertomaan, että "jengiläisiä" oli taas nähty lähistöllä.

- Jonkin aikaa odotettuaan he lopulta lähtivät ulos, mutta kyllähän he koko ajan katsoivat, että näkyykö sitä porukkaa, äiti kertoo.

- Myöhemmin samana iltana tuli sitten nuorten verkostojen kautta tietoa, että paikallisella koululla oli useampi poliisiauto. Mitään tietoa, mitä siellä on tarkalleen tapahtunut, ei ole saatu.

Poliisi on saanut hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, jossa kerrottiin nuorten

Poliisi on saanut hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, jossa kerrottiin nuorten "rynkyttäneen" nuorisotalon ovea. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Samassa paikassa ja samaan ajankohtaan koululla sattuneesta nuorten "väkivaltatilanteesta" kertoo IS:lle myös alueella asuva isä.

Hän kertoo, että nuorisoporukan uhkaava käytös on koskettanut myös hänen lähipiiriään.

- Vanhemmat ovat esimerkiksi joutuneet soittamaan poliisit paikalle, kun porukkaa tunkeutui häiriköimään nuorempien poikien harrastustoimintaa. Tämä häirikköporukka tosin koostui pelkästään lauttasaarelaisista nuorista, eikä mukana ollut ulkopuolisia, hän kertoo.

Isä kritisoi viranomaisten tiedotuslinjaa vallitsevasta tilanteesta. Hänen mukaansa moni muukin on kokenut, ettei huolta ole otettu tarpeeksi vakavasti.

Lauttasaarelaiset vanhemmat ja muut huolestuneet aikuiset ovat hänen mukaansa siksi päättäneet toimia itse.

- Meillä on huolestuneista vanhemmista koostuva porukka, joka kasvaa koko ajan. Kiertelemme saarella pyrkien läsnäololla luomaan nuorille turvallisen mahdollisuuden harrastustoimintaan. Tässä tilanteessa ei voi alkaa pelkäämään vaan on varmistettava, että nuoret saavat kulkea ja harrastaa rauhassa ilman ulkopuolisia uhkia, hän sanoo.

- Tässä kun ei ole kyse enää mistään pelkästä kiusaamisesta, vaan ryöstämisestä ja pahoinpitelystä. Somessa on ilmoitettu havainnoista, että näillä nuorilla on ollut mukana puukkoa ja kaasua.

Huolestuneen isän lisäksi myös eräs toinen Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut asukas kertoo aikuisten puuttuneen tilanteeseen omatoimisesti turvaamalla esimerkiksi nuorten harrastustoimintaa.

Lauttasaarelaiset ovat kokeneet pelkoa ja huolta alueella häiriötä aiheuttavan nuorisoporukan vuoksi.

Lauttasaarelaiset ovat kokeneet pelkoa ja huolta alueella häiriötä aiheuttavan nuorisoporukan vuoksi. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Lauttasaarelaisäiti sanoo toivovansa, että viranomaiset viestisivät asukkaille avoimemmin siitä, kuinka laajasta ja vakavasta ilmiöstä on tosiasiassa kyse.

Hän nostaa esille riskin, että sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu ja huhut voivat paisua ja siten luoda vääriäkin mielikuvia.

Helsingin poliisista vakuutetaan IS:lle, että Lauttasaaressa vallitseva huoli on kantautunut viranomaisten tietoon.

Poliisin mukaan tilannetta tarkastellaan nyt laitoksen ennalta estävän toiminnan yksikössä. Yksikössä selvitetään parhaillaan nuoria, jotka mahdollisesti ovat aiheuttaneet häiriötä Lauttasaaressa, mutta selvitystyö on edelleen kesken.

Myöhemmin syyskuussa on poliisin mukaan myös tulossa yhteistyöpalaveri, johon osallistuu poliisin lisäksi paikallisen koulun, seurakunnan ja nuorisotoimen edustajia.

Lauttasaaren tilanteesta uutisoi aiemmin Lauttasaari-lehti.

Ilta Sanoma
samedi 16 septembre 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.