Ilta Sanoma

Venezuelalaiset Jaime Moreno ja Ericka Oliva asuvat Seinäjoella.

Venezuelalaiset Jaime Moreno ja Ericka Oliva asuvat Seinäjoella. Kuva: Johannes Tervo

Venezuelalaiset Jaime Moreno ja Ericka Oliva muuttivat talvella pian häidensä jälkeen Suomeen. Se mullisti kaaoksen keskellä varttuneen parin elämän.

Uunituore venezuelalainen aviopari laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle 27.12.2022.

Jaime Moreno, 28, ja Ericka Oliva, 21, olivat menneet naimisiin kotimaassaan kuukautta aiemmin. Nyt he muuttivat kaukaiseen Suomeen, josta tiesivät etukäteen sen olevan maailman onnellisin maa. Eivät juuri muuta.

Pariskunnan ei tarvinnut odottaa pitkään ensimmäistä hämmästyttävää asiaa uudessa kotimaassaan. Moreno ja Oliva juoksivat ehtiäkseen lentoasemalta lähtevään junaan, jotta ennättäisivät jatkoyhteyteensä Seinäjoelle.

Vauhti hidastui äkkiä, kun Oliva huomasi, että oli hukannut laukkunsa ja sen mukana sekä passinsa että puhelimensa. Yhtäkkiä heidän takaansa kuului hätääntynyt huuto.

-?Venezuela! Venezuela! perässä kirmannut mies karjui heilutellen samalla venezuelalaista passia ilmassa.

Mies oli löytänyt unohtuneen laukun ja halusi palauttaa sen omistajilleen. Moreno ja Oliva olivat kuin puulla päähän lyötyjä.

-?Hän pyysi minulta anteeksi, että oli katsonut laukkuun sisälle. Hän oli tehnyt niin selvittääkseen, kenen laukku se on. Kiitin vuolaasti ja sanoin, ettei haittaa pätkääkään, Ericka Oliva sanoo.

-?Se oli ensimmäinen kokemuksemme uudessa maassa, ajattelimme että miten hullua! Etelä- tai Keski-Amerikassa tällaista ei olisi tapahtunut ikinä. Kun siellä löytää jotain, se pidetään itse eikä palauteta minnekään, Jaime Moreno hämmästelee.

Pariskunta on kotoisin pienestä Puerto la Cruzin rannikkokaupungista Venezuelasta. Siellä he myös myös tapasivat koronavuonna 2020, kun jo vuosia jalkapallouraansa ulkomailla rakentanut Jaime Moreno oli palannut kotiin.

Suhde syveni nopeasti, ja jo seuraavana vuonna Ericka muutti rakkaansa mukana Nicaraguaan, jonka liigaan Moreno siirtyi pelaamaan. Nicaragua on myös Morenon isän kotimaa ja hyökkääjä edustaa Nicaraguan maajoukkuetta. Sieltä matka on johtanut Paraguayn kautta Seinäjoelle, missä Moreno takoo maaleja SJK:n paidassa.

Pariskunnan ensivaikutelma Suomesta oli ikimuistoinen.

Pariskunnan ensivaikutelma Suomesta oli ikimuistoinen. Kuva: Johannes Tervo

Suomi on kaksikolle kuin uusi maailma, eikä ihme. Heidän kotimaansa Venezuela on ollut jo vuosia täydellisessä kaaoksessa. Ihmisille ei riitä ruokaa eikä sähköä, rikollisuus rehottaa yhdessä maailman väkivaltaisimmista maista eikä korruptoitunutta hallintoa palvelevaan virkavaltaan tai oikeusjärjestelmään voi luottaa.

Aikanaan öljyllä vaurastuneen maan taloudellinen alamäki alkoi sosialistipresidentin Hugo Chavezin aikakaudella (1999-2013) ja romahti täysin vuoden 2014 öljyn hinnanlaskun seurauksena. Silloin johdossa oli jo Chavezin seuraaja Nicolas Maduro. Parjattu Maduro jatkaa virassa edelleen.

Elämä maassa on ollut täydellistä kaaosta jo pitkään. Vuonna 2019 raha menetti arvonsa, kun maan inflaatio nousi käsittämättömästi 10 miljoonaan prosenttiin.

-?Oli aika, jolloin Venezuelassa asiat olivat paremmin. Maahan tuli paljon paljon ulkomaalaisia: italialaisia, portugalilaisia, arabeja. Tämä oli ehkä 1970-90-luvuilla. Se oli runsauden aikaa. Nyt edistys on pysähtynyt, ja kaikki on päinvastoin, Moreno taustoittaa.

Pariskunta on kohdannut Suomeen saapumisensa jälkeen paljon yllätyksiä.

Pariskunta on kohdannut Suomeen saapumisensa jälkeen paljon yllätyksiä. Kuva: Johannes Tervo

Nykyään tilanne on radikaalisti toinen. Pula on yltynyt niin rajuksi, että paradoksaalisesti öljymaassa joutuu jonottamaan pitkiä aikoja myös bensaa.

-?Venezuela on todella kaunis maa, jota rakastamme. Mutta kun puhutaan perustarpeista, kuten vedestä, sähköstä ja valosta, valtio on tehoton. Joskus toimii, suurimman osan ajasta ei. Silloin vettä ja sähköä ei ole. Bensan kanssa on sama asia. Tilanne on todella uuvuttava, Moreno kuvailee.

Vaikka Chavezin aikakaudella äärimmäinen köyhyys, lapsikuolleisuus ja lukutaidottomuus vähenivät, rikollisuus alkoi jo kasvaa räjähdysmäisesti. Kun tuhlaileva taloudenhoito ja korruptio iskivät tosissaan vasten kasvoja, Venezuela muuttui entistä vaarallisemmaksi paikaksi asua.

-?Systeemi on korruptoitunut, eikä kansa saa totuudenmukaista tietoa. Maa on täynnä ihmisiä, jotka ovat ryöstöjen, kidnappausten ja huijausten uhreja. Se on kauheaa ja pelottavaa. Moni on päättänyt lähteä, toiset ovat päättäneet jäädä ja taistella vastaan. Elämä Venezuelassa on kirjaimellisesti hengissä selviämistä, Moreno kuvailee.

Moreno ja Oliva sekä heidän läheisensä ovat säästyneet pahimmalta, mutta väkivaltaisuuksien näkemiseltä on vaikea täysin välttyä. Oliva kertoo, että vuonna 2018 entistä rajummiksi kärjistyneet protestit jättivät häneen ja Puerto la Cruziin ikuisen jäljen.

-?Maassa oli kansallinen lakko, ja vuosia jatkuneet mielenosoitukset olivat kärjistyneet käytännössä sisällissodaksi. Kaduille oli tehty sulkuja autonrenkaista, ja mielenosoittajat nousivat näille barrikadeille. Hallitus lähetti armeijan paikalle tappamaan jokaisen barrikadin päällä olleen ihmisen, Oliva kertoo.

-?Kotikaupungissani, tosi lähellä kotiani oli iso tiesulku. Siihen tapettiin valtavasti nuoria ihmisiä, 20-25-vuotiaita yliopiston opiskelijoita.

Ericka Oliva muistaa kotimaansa hurjaksi yltyneet mielenosoitukset ikuisesti.

Ericka Oliva muistaa kotimaansa hurjaksi yltyneet mielenosoitukset ikuisesti. Kuva: Johannes Tervo

Moreno puolestaan kertoo lapsuuden tuttavastaan, jonka Facebook-viestiin törmäsi vain vähän aikaa sitten. Siinä tämä pyysi ihmisiä rukoilemaan puolestaan, jotta hänen kaapattu poikansa löytyisi. Poika onneksi löytyi muutaman päivän päästä Kolumbiasta.

Virkavallan suuntaan kansa ei pariskunnan mukaan uskalla kääntyä, sillä korruptio rehottaa ja vähän tienaavat poliisit ovat hallinnon talutusnuorassa.

-?Pelkäämme enemmän poliisia kuin muita ihmisiä. He käyttävät valtaansa väärin kansaa kohtaan aina tilaisuuden tullen viedäkseen heidän rahansa. Näin vallanpitäjät hallitsevat ja ohjaavat ihmisiä. Kaikki rahan ja aseman takia, Moreno näkee.

-?Hallinnon sisällä olevat ihmiset hyötyvät tästä kaikesta. Kun ei ole vettä, he voivat ostaa vesipumpun. Jos ei ole sähköä, he voivat ostaa generaattorin. Samalla tavalla he voivat ostaa suojelua armeijalta ja poliisilta, Oliva lisää.

Aviopari päätyi Suomeen, kun Seinäjoen Jalkapallokerho otti viime syksynä yhteyttä silloin Paraguayn liigassa pelanneeseen Morenoon. Hyökkääjä innostui välittömästi ja tarttui 1+2-vuotiseen sopimustarjoukseen. Kun hän soitti vaimolleen ja ilmoitti, että he muuttavat Suomeen, reaktio oli yllättävänkin voimakas.

-?Olin aivan tolaltani, kun Jaime soitti minulle, että lähdemme Suomeen. Olen aina unelmoinut Suomeen tulemisesta. Olen puhunut jo vuosia kaikille, että jonain päivänä aion matkustaa Suomeen. Sanoisin sitä unelmaksi, Oliva kertoo leveä hymy huulillaan.

Unelma Suomesta perustuu pitkälti uutisiin, joissa on kerrottu vuosittain Suomen listaamisesta maailman onnellisimmaksi maaksi. Toisaalta Oliva oli jonkin verran perehtynyt suomalaiseen yhteiskuntajärjestelmään, joka kuulosti hänen korvaansa ihanteelliselta.

-?Maat kuten Suomi, Norja, Sveitsi, Saksa ja Tanska ovat ideaaleja elämiseen. Tietenkin pitää tottua kylmään ja siihen ettei tunne ketään. Yksin on vaikea tulla maahan, kun ei osaa kieltä. Mutta minä en välitä näistä asioista. En halua lähteä täältä!

Iloisen juna-asemakohtauksen jälkeen arkitodellisuus otti vallan uuden kotimaan ensivaikutelmassa. Joulukuun lopun Seinäjoella oli kylmää, lumista ja pimeää. Tämäkään ei pariskuntaa silti masentanut.

Seinäjoen Oma SP Stadion on Jaime Morenon työpaikka.

Seinäjoen Oma SP Stadion on Jaime Morenon työpaikka. Kuva: Johannes Tervo

Oliva poistui ensimmäistä kertaa elämässään Venezuelasta lähtiessään miehensä matkaan Nicaraguaan, joten Suomessa hän näki lunta ensimmäistä kertaa elämässään. Näky oli niin verraton, että hänen oli välittömästi kokeiltava, miltä lumi tuntuu.

Oliva julkaisi nopeasti myös Instagramissa hauskan videon, jossa esitteli lumisia puuhia talvisella Seinäjoella.

-?Pidän talvesta! Olemme tosi onnellisia täällä, koska täällä on niin paljon tekemistä. Pidämme paljon raittiista ilmasta ja luonnosta. Täällä on liikaakin asioita tehtäväksi, koska tykkäämme haluamme jatkuvasti kokeilla erilaisia asioita ja viihdyttää itseämme. Minulla kaikki menee tosi hyvin, vaikka kylmyys oli talvella niin äärimmäistä, että siihen tottumisessa oli vaikeuksia.

Koska ympäristö ja kulttuuri ovat nyt täysin erilaisia kuin mihin Moreno ja Oliva olivat tottuneet, kaikenlaisia yllätyksiä on tullut vastaan varsin runsaasti. He ovat erityisen vaikuttuneita maan turvallisuudesta sekä siitä, miten lapset kulkevat kadulla vapaasti ilman huolen häivää. Että sekin on turvallista.

Sekin on käynyt selväksi, että kuten kaikissa maailman maissa, myös Suomessa on omat ongelmansa. Pari vakuuttaa silti viihtyvänsä edelleen mainiosti, ja pääosin yllättävät asiat ovat olleet hauskoja.

Moreno iskee maaleja SJK:n riveissä.

Moreno iskee maaleja SJK:n riveissä. Kuva: Johannes Tervo

-?Ei tämä ehkä ole niin outoa, mutta outoa meille. Olen huomannut, että jonain päivänä samat ihmiset tervehtivät, mutta toisena päivänä eivät. Tiedän etteivät he tarkoita pahaa, se vaan on niin. Se on erilaista, koska kotona tervehditään kaikkia koko ajan, vaikka ei tunnettaisi lainkaan. Ja vaihdetaan kuulumisia vaikka kuinka paljon, Moreno hämmästelee.

Oliva nostaa esiin asian, joka kumosi tylysti hänen äitinsä opit ja käsityksensä fysiikan laeista.

-?Minulle erikoista lähteminen saunasta kierimään lumeen. Se oli shokki! Koska aina kun äitini silitti vaatteita kuumalla silitysraudalla, hän huusi että tuo vettä, koska en pysty laittamaan kättäni jääkaappiin. Hän ajatteli - kuten monet meillä päin - että kuumasta kylmään siirtyminen on vaarallista. Se on hullu juttu, en tiedä miksi ihmiset uskovat niin. Uskoin tietysti äitiäni, mutta sitten tulin tänne ja näin, miten ihmiset säntäävät mitä kuumimmasta saunasta suoraan lumeen, eikä se näytä haittaavan lainkaan. Elämäni muuttui, hän naurahtaa.

-?Kokeilimme sitä jo itsekin. Ilmajoella painelimme saunasta hankeen. Se oli loistavaa.

Moreno ja Oliva viettävät Seinäjoella vielä ainakin kaksi vuotta lisää, sillä SJK käytti tehohyökkääjänsä sopimuksessa olleen option kahdesta lisävuodesta. Se vaikuttaa sopivan mainiosti kummallekin.

Moreno on tyytyväinen seuraansa ja asemaansa siinä, ja maassa on vielä paljon nähtävää. Pari haluaisi käydä esimerkiksi Helsingissä sekä Rovaniemellä tervehtimässä Joulupukkia.

Ericka Olivaa ei haittaisi, vaikka miehensä pesti jatkuisi vieläkin pidempään.

-?Kaksi lisävuotta kuulostaa aivan mahtavalta! Jos voimme asua täällä, se on uskomattoman hienoa. Vaikka koko loppuelämän. Haluaisin, että perheemmekin tulisivat tänne. Kaikki tänne asumaan!

Ilta Sanoma
vendredi 15 septembre 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.