Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä on työskennellyt poliisina 33 vuotta, joista suuren osan nuorten parissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
"On pelottavaa, miten tunteettomia ja kylmiä osa lapsista ja nuorista voi olla väkivaltaa kohtaan", vuosikymmenten uran tehnyt poliisi sanoo.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä on toiminut poliisina 33 vuotta, joista suurimman osan partioautossa ja nuorten parissa.
Vuosikymmenten varrella hän on saanut huomata, kuinka nuorten väkivaltarikollisuutta näkyy entistä enemmän kaduilla. Ylikonstaapelin mukaan yleisempää on myös se, että nuorilla on mukana kättä pidempää: teleskooppipamppuja, nyrkkirautoja, puukkoja, linkkuveitsiä ja muita teräaseita.
- Valitettavasti myös ampuma-aseita on käytetty ryöstöissä alueellamme.
IS käsittelee tässä juttusarjassa nuorten rikoksia.
Lue lisää: Kuvat: Poliisi takavarikoi nuorilta järkyttäviä esineitä
Tutuksi ovat tulleet myös nuorten vanhempien erilaiset reaktiot. Keväällä poliisi oli löytänyt nuoren pojan hallusta alkoholia ja puukon ja ottanut ne haltuunsa.
Seuraavana päivänä nuoren äiti otti yhteyttä poliisiin. Äiti ymmärsi, että poliisi otti alkoholit talteen, mutta hänen mielestään puukon olisi voinut jättää pojalle, koska Turun keskustassa on hänen mukaansa vaarallista liikkua.
Aro-Heinilä toppuuttelee.
- Ei Turun keskustassa ole turvatonta kulkea, jos oma toiminta ei liity laittomuuksiin.
Hän sanoo, että jos keskustassa todella olisi vaarallista, lapsen ei kenties kannattaisi mennä sinne ollenkaan. Joka tapauksessa on täysin väärä ratkaisu varustautua ulos lähtiessä kättä pidemmällä.
- Ei voi olla ainakaan niin, että kotona sanotaan, että "ota poika puukko mukaan ja mene Turun keskustaan".
Lue lisää: Nuorten rikoksissa pelottava suuntaus, josta poliisitkin tyrmistyvät - "Missä näiden lasten omatunto on?"
Vuosikymmeniä poliisina työskennellyt ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilän mukaan on yleistä, että nuorilta takavarikoidaan teräaseita, varsinkin päivinä, joina valvontaa kohdennetaan nuoriin. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Aro-Heinilä pohtii, voisiko kyse olla ainakin osin siitä, että teräaseet taskussa kulkevat nuoret lisäävät turvattomuuden tunnetta. Häntä huolettaa, koska jos taskussa on veitsi, kynnys ottaa se esiin - ja jopa käyttää sitä - laskee.
Hän kertoo esimerkkinä, että elokuussa poliisi oli saanut ilmoituksen, jonka mukaan nuori oli uhkaillut pyöräilijää puukolla sen jälkeen, kun pyöräilijä oli soittanut kelloa keskellä tietä olleelle nuorelle.
Teräaseiden takavarikoiminen nuorilta on Aro-Heinilän mukaan "hyvin yleistä", varsinkin silloin, kun valvontaa kohdistetaan nuoriin.
- Ei sellaista lasten ja nuorten päihdevalvontaan kohdistuvaa päivää ole, että vähintään yhteen puukkoon ei törmäisi.
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä sanoo, että kaikki nuorten väkivaltaisuudet eivät tule poliisin tietoon, koska niiden taustalla voi olla esimerkiksi huumausainekauppaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Nuoret varautuvat, sanoo Aro-Heinilä. Hän tarkoittaa sitä, että nuoret kantavat mukanaan toisen vahingoittamiseen soveltuvia välineitä puolustautuakseen muilta, joilla saattaa olla vastaavia välineitä.
Väkivaltaiseksi äityneen tilanteen taustalla voi olla Aro-Heinilän mukaan esimerkiksi anonyymisti sovitut huumausainekaupat. Sovitussa tapaamisessa käy lopulta ilmi, että kaupattavaa tavaraa tai rahaa ei ole, vaan kyseessä on ryöstö. Jos kummallakin osapuolella on mukanaan kättä pidempää, jälki voi olla rumaa.
Aro-Heinilä arvelee, että vain osa nuorten väkivaltarikoksista tulee poliisin tietoon, koska niihin liittyy laittomuuksia.
- Jos on ollut ostamassa huumausaineita, aika harva lähtee itse ilmoitusta tekemään.
Usein poliisi päätyy paikalle vasta, kun ulkopuolinen on ilmoittanut asiasta poliisille tai sairaalasta on ilmoitettu puukotuksesta.
Lue lisää: Teinipojat pysäyttivät Anninan 9-vuotiaan tyttären kotimatkalla - sitten tapahtui niin röyhkeä teko, että poliisipartiokin järkyttyi
Aseman lapset ry:n rikos- ja konfliktityön tiimipäällikkö sanoo, että nuoret voivat hakea hyväksyntää kaduilta ja niillä liikkuvilta nuorilta, jos koulussa ja kotona asiat eivät ole kunnossa. Kuva: Antti Hämäläinen / IS
Huolta nuorten tilanteesta kantaa myös Aseman lapset ry:n Heikki Turkka.
Jos asioita ei voi käsitellä muutoin eikä nuori ole oppinut tunnetaitoja, tämä ottaa herkästi puukon esiin.
- Kun sanat loppuvat, kädet alkavat heilua. Me suomalaisethan olemme siinä muutenkin todella hyviä.
Turkka on työskennellyt vuodesta 2010 Aseman lasten nuorten rikos- ja konfliktityön tiimipäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli lastensuojelussa ja erityisopettajana. Nuorten parissa Turkka on työskennellyt 80-luvun lopulta lähtien.
Hänen mukaansa rajunkin väkivallan taustalla voi olla tarve tulla hyväksytyksi.
Jos koulu ja harrastukset eivät suju, eivätkä asiat kotona ole kunnossa, nuori saattaa hakea hyväksyntää toisaalta: kaduilta ja niillä liikkuvilta nuorilta.
- Silloin on valmis menemään kaveriporukassa aika pitkällekin, että saa hyväksyntää.
Fakta
Vuonna 1990 poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö.
Pyrkii edistämään lasten ja nuorten turvallista kasvua sekä perheiden hyvinvointia ja torjumaan syrjäytymistä.
Järjestössä työskentelee lähes 50 kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista.
Järjestön tehtäviin kuuluu tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamista, koulukiusaamiseen puuttumista, nuorten kohtaamista julkisissa tiloissa, sovittelua, tukemista rikoskierteiden katkaisussa sekä rinnalla kulkemista monenlaisissa haastavissa elämäntilanteissa.
Pahoinpitely ei aina jää vain fyysiseen väkivaltaan, vaan sitä jatketaan jakamalla sosiaaliseen mediaan videoita.
- Fyysisen väkivallan lisäksi nuorten keskuudessa on valtavasti henkistä väkivaltaa ja nöyryyttämistä. Se vahingoittaa yhtä lailla ja joskus pahemmin ja pitkäkestoisemmin kuin yksittäinen lyönti, Aro-Heinilä sanoo.
Turkka puhuu nuorten väkivallan yhteydessä kunniasta. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että nuorta nöyryytetään, alistetaan ja pahoinpidellään sosiaalisessa mediassa suuren yleisön edessä.
- Tällaista ihan idiotismia. Aiemmin kunnia on yhdistetty tiettyihin kulttuureihin. Nykyään sillä ei ole mitään väliä. Se on ihan sama, mikä on etninen tausta. Kunniasta on tullut jotenkin ihmeellinen asia, jolla ei voi leikkiä.
Pahimmillaan uhittelu johtaa fyysiseen väkivaltaan, kun menetetty kunnia yritetään saada takaisin.
- Se vaatii aika isoja ja rankkoja tekoja.
Heikki Turkka pyrkii työssään kohtaamaan lapsia ja nuoria ja ymmärtämään, mitä väkivaltaisen käytöksen taustalla on. Kuva: Antti Hämäläinen / IS
Aseman lapsissa Turkka on päässyt tutustumaan nuoriin, jotka väkivaltarikoksia tekevät. Hän pyrkii työssään ymmärtämään, miksi nuori päätyy väkivaltaan.
- Kun tuntee nuoren koko tilanteen, lapsuuden, kasvuympäristön, ei hämmästytä eikä ihmetytä, että hänen elämänsä on ajautunut sellaiseksi.
Turkka muistuttaakin, että moni väkivaltarikollinen on jossain vaiheessa ollut itsekin uhri.
Ylikonstaapeli Aro-Heinilä arvelee, että osa nuorista ei pidä toisen vahingoittamista vääränä ja toistavat tekoaan kerta toisensa jälkeen. Hyvinkin nuoret saattavat nauraa ja puolustella tekoaan - ajatella, että uhri ansaitsi sen.
- On pelottavaa, miten tunteettomia ja kylmiä osa lapsista ja nuorista voi olla väkivaltaa kohtaan.
Lue lisää: Julmasti ryöstetty 17-vuotias poika tuli sukkasillaan ja paita veressä kotiin - rikosilmoitusta seurasi painajaismainen koston kierre
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä sanoo, että lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt huomattavasti. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Aro-Heinilä on kiinnittänyt huomiota siihen, miten lasten ja nuorten pahoinvointi nousee esiin hätäkeskuksesta jo tulevissa tehtävissä. Vanhemmat saattavat ilmoittaa hätäkeskukseen, että eivät pärjää kotona kymmenenvuotiaan lapsen kanssa.
- Se tuntuu käsittämättömältä. 90-luvun alussa tällaisia tapauksia oli vain yksittäisiä. Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt huomattavasti.
Turkka sanoo, että todella moni nuori ei ymmärrä toisten ihmisten rajoja. Nuorille ei siis ole selvää, mitä toiselle saa ja mitä ei saa tehdä.
- Niitä olisi kova kiire opettaa niin pojille kuin tytöillekin.
Lue lisää: Poliisi tutkii järkyttävää pahoinpitelyä: "Vanhempien on syytä herätä"
TetraSys Oy.