Ilta Sanoma

Irwin Goodman käytti 14-vuotiasta Sirpaa seksuaalisesti hyväkseen. Laki tuomitsi, kansa ei.

Irwin Goodman käytti 14-vuotiasta Sirpaa seksuaalisesti hyväkseen. Laki tuomitsi, kansa ei. Kuva: V. K. Hietanen, Hannu Männynoksa, Jorma Pouta / Lehtikuva, Sanoma arkisto, Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Irwin Goodman oli 1970-luvulla niin suosittu, ettei edes alaikäisen kanssa seksin harrastaminen ja siitä saatu viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio haitannut mainetta. Tuomas Marjamäki kirjoittaa tapauksesta tuoreessa elämäkerrassa Yhdet vielä, Irwin.

Helatorstaina 20. toukokuuta 1971 Irwin Goodman (1943-1991) juotti hotellihuoneessaan Joensuussa 14-vuotiaalle "Sirpalle" alkoholia ja harrasti tämän kanssa seksiä.

Irwinin vankeustuomio painettiin villaisella, ja keikkailu sai jatkua.

Irwinin vankeustuomio painettiin villaisella, ja keikkailu sai jatkua. Kuva: Pekka Haraste

Oikeuden tuomio: viisi kuukautta ehdollista vankeutta lapseen kohdistuneesta haureudesta. Päälle 300 markan korvaukset Sirpalle kivusta ja särystä sekä tämän oikeuden­käynti­kulut.

Tytön isä oli vaatinut 20?000 markan korvauksia. Niitä hän ei saanut.

Suomen kansan tuomio: ei oikein minkäänlainen.

Irwin jatkoi keikkailua normaaliin tapaan. Asia painettiin niin sanotusti villaisella.

Tapaus käsitellään toimittaja Tuomas Marjamäen kirjoittamassa tuoreessa elämäkerrassa Yhdet vielä, Irwin (Docendo, 2023).

1970-luvun alussa Irwin oli kotimaisen viihdekentän kovinta kärkeä.

Olkoonkin, että henkilökohtaisessa elämässä asiat olivat mullin mallin.

Syy, Irwiniä itseään siteeraten: Meni rahahommat pieleen.

Goodman, siis verokirjoissa Antti Hammarberg, oli 1970-luvun taitteessa kärähtänyt veropetoksesta. Siispä Hattulan kuntaan rakennettu, hulppea 380-neliöinen Ryysyranta-lukaali oli ulosmitattu. Irwin tulisi olemaan veloissa koko loppuikänsä.

Tätä ennen hän oli jo vuonna 1965 törttöillyt autolla kännissä. Hän menetti ajokorttinsa kahdeksi vuodeksi ja joutui neljäksi kuukaudeksi pakkotyöhön Seutulan työsiirtolaan.

Lehdistöspektaakkeli siitäkin tehtiin. Kun Irwin viimein pääsi vapauteen, tuli Hymy-lehti paikalle. Saman päivän iltana hän esiintyi kotikaupungissaan Hämeenlinnassa täydelle urheiluhallille.

Koko kansan renttuun ei mikään törky tarttunut.

Sirpan isä teki Irwinistä rikosilmoituksen tytön saavuttua kotiin.

Sirpan isä teki Irwinistä rikosilmoituksen tytön saavuttua kotiin. Kuva: Pertti Messo

Ei siis vuoden 1971 helatorstainakaan. Eikä sikailu olisi luultavasti noussut julkisuuteen, jollei sitä olisi viety oitis poliisille.

Marjamäki pohjaa kerrotun poliisin kuulustelupöytäkirjoihin. Alaikäisten nimet on muutettu.

Hän kirjoittaa 14-vuotiaan Sirpan olleen ystävänsä Raijan kanssa katsomassa Irwiniä Joensuun kauppatorilla vanhempiensa luvalla.

Tytöt bongasivat Irwinin auton konsertin jälkeen kaupungilla sattumalta ja vilkuttivat suosikilleen. Tämä vastasi ja ajoi autonsa tyttöjen viereen. Irwin kutsui tytöt luokseen hotelliin katsomaan Suomi-Ruotsi-jalkapallo-ottelua. Sirpa lähti, Raija ei.

Seuraan liittyi myös muuan 13-vuotias Pekka, Marjamäki kirjoittaa. Tämäkin halusi Irwiniltä nimmarin, ja oli oma-aloitteisesti selvittänyt, missä kansansuosikki majoittuu.

Irwin otti nuoret ihailijansa vastaan. Mukana oli myös laulajan autonkuljettaja.

Marjamäki kirjoittaa:

Kaikki neljä katsoivat yhdessä jalkapalloa niitä näitä jutellen, kunnes autonkuljettaja lähti huoltamaan autoa. Tätä ennen Irwin oli sekoittanut pienen määrän vodkaa punaiseen limsaan ja tarjosi juomaa muillekin. Myös alaikäiset joivat sitä ainakin jonkin verran. Sirpa ei ollut aiemmin edes maistanut alkoholijuomia.

Pekka poistui paikalta. Antti ja Sirpa jäivät huoneeseen kaksin noin kahden tunnin ajaksi. Tuolloin Antti kävi pitkäkseen ja houkutteli tyttöä viereensä.

- En minä kehtaa, Sirpa vastasi, jolloin Antti veti hänet lähelleen.

Keskustelun sävy muuttui, Marjamäki kirjoittaa.

Irwin kysyi Sirpalta, oliko tämä aiemmin ollut sukupuoliyhteydessä. Hän antoi tytölle myös lisää limsa-vodka-sekoitetta. Tyttö joi "jonkin verran".

Sirpan kuvaus varsinaisesta tapahtumasta on kuulustelupöytäkirjoissa edelleen peitetty, eikä siksi ole tarkkaa tietoa, mitä Sirpa ja Irwin asioiden kulusta kertoivat.

Sirpa palasi kotiinsa myöhään illalla ja oli omien sanojensa mukaan harkinnut hyppäämistä sillalta. Sitä hän ei halunnut lopulta tehdä pienten sisarustensa takia.

Sirpan vanhemmat olivat olleet jo huolissaan tyttärestään ja tehneet poliisille jo katoamisilmoituksen.

Kun tytär saapui kotiin, teki hänen isänsä Irwinistä rikosilmoituksen. Sirpa lähetettiin sairaalaan tutkimuksiin.

Irwin Goodman juotti 14-vuotiaalle tytölle alkoholia ja kyseli, oliko hän harrastanut seksiä.

Irwin Goodman juotti 14-vuotiaalle tytölle alkoholia ja kyseli, oliko hän harrastanut seksiä. Kuva: Pentti Pekkala

Marjamäki kirjoittaa kliinisen lausunnon ratkaisseen tapauksen: raastuvanoikeus antoi langettavan tuomion juuri laboratoriotutkimuksen ja lääkärintodistuksen perusteella.

Sirpa oli kyllä ollut Irwinin ihailija ja kertoi olleensa jopa ihastunut idoliinsa, mutta aikeena ei ollut tehdä fyysistä tuttavuutta.

Kuulusteluissa Irwin itse protestoi:

Hän vähätteli tytön juoman alkoholin määrää. Myös tytön kanssa kaksin vietetystä ajasta hänellä oli eri näkemys: Sirpa oli valitellut väsymystään, minkä vuoksi Antti oli ehdottanut nukkumista yhdessä. Sukupuoliyhteyden hän kiisti.

"Missään vaiheessa kuulusteltava ei väittämänsä mukaan tehnyt tytölle varsinaista väkivaltaa, vaikka hän olikin hyväillen ja puhein yrittänyt suostutella tyttöä yhdyntään", Antin kuulustelupöytäkirjassa todetaan.

Hän ainakin väitti, ettei tiennyt tytön ikää, ja arveli tätä 15-16-vuotiaaksi. Sirpa täytti 15 vuotta muutamaa viikkoa kohtaamisen jälkeen. Marjamäki muistuttaa, että vuonna 1971 suojaikäraja oli 15 vuotta siinä tapauksessa, että nuori itse "antautuu siveettömyyteen".

Irwin oli tuolloin 27-vuotias. Sirpa oli siis lähes puolet nuorempi.

Irwin väitti, ettei tiennyt alaikäisen tytön ikää.

Irwin väitti, ettei tiennyt alaikäisen tytön ikää. Kuva: Tuntematon

Joensuun raastuvanoikeus antoi tuomionsa. Ensin Irwinille luettiin 300 markan korvausten lisäksi vain kolmen kuukauden ehdollinen vankeus. Molemmat osapuolet valittivat, jolloin asia siirtyi hovioikeuden käsittelyyn. Siellä Irwinin tuomio koveni viiteen kuukauteen. Korvaussumma ei Marjamäen kirjoittaman mukaan noussut.

Irwinillä oli tapahtuneesta oma tulkintansa loppuun asti. Kun Hymy kyseli asiasta tuoreeltaan, hän kielsi maanneensa tyttöä. Aamulehdelle hän väitti 17 vuotta myöhemmin, että tapaus oli "oikeusmurha".

Tapauksen jälkeen Irwin oli ensisijaisesti huolissaan siitä, miten yleisö suhtautuu asiaan. Marjamäki kirjoittaa artistin pohtineen:

- Me mietittiin kuulutusta. Kaveri meni lavalle ja sanoi mikkiin, että "ny esiintyy persaukinen lapsenraiskaaja". Yks tyttö huusi eturivistä, että "tu Irwin mun kanssa, niin ei tule syytteitä".

Yleisöä ei haitannut. Tai heitä ei kiinnostanut. Lehtien yleisönosastoilla käyty julkinen keskustelu halusi taas kerran suoda Irwinille "oikeuden mokata".

Marjamäki kirjoittaa syytösten kohdistuneen uhriin. Irwinin puolustelijoiden mielestä tytön olisi pitänyt ymmärtää kieltäytyä alkoholista ja makuutarjouksesta.

Eivät Irwinin vaiheet lain nurjalla puolella tähän päättyneet. Niitä tulisi vielä runsaasti vastaisuudessakin.

Irwin Goodman oli elämänsä aikana oikeudessa milloin mistäkin.

Irwin Goodman oli elämänsä aikana oikeudessa milloin mistäkin. Kuva: Hannu Männynoksa

Helatorstain tapaukseen liittyen Ilta-Sanomat uutisoi huhtikuussa 1973, että laulajaa odotti jopa seitsemän kuukauden ehdollinen tuomio sekä päälle 60?000 markan sakko ennakkoperinnän ja sosiaaliturvamaksujen laiminlyönnistä. Tuomiota kovensi aiempi seksirikos.

Vuonna 1985 Irwin oli taasen raastuvassa rattijuoppoudesta. Vähemmän yllättäen tähti kiisti tämänkin. IS:lle kommentoidessaan hän palasi 15 vuoden takaiseen:

- Tilanne on sama kuin aikoinaan Joensuussa, missä minua syytettiin alaikäiseen sekaantumisesta. Tytöllä oli ollut sukkahousut jalassa ja lääkäri vannoi, että tyttö on koskematon.

Oikeus oli kuitenkin toista mieltä. Kuten useasti Irwinin uran varrella.

Lainaukset 14.9.2023 ilmestyvästä Tuomas Marjamäen kirjasta Yhdet vielä, Irwin (Docendo).

Lue lisää: Irwin sanoi ystävälleen saunassa kohtalokkaan ennustuksen -?uutuuskirjassa kumotaan kuoleman ympärillä pyörinyt epäily: "Ei sitä olisi mikään enää estänyt"

Lue lisää: Lenita Airiston raju kirjaväite: Spede Pasanen yritti raiskata

Lue lisää: Näin uudessa Spede-elokuvassa viitataan viihdemogulin "pimeään puoleen" - yksi kohtaus paljastaa käytöksen, joka ei kestänyt päivänvaloa

Ilta Sanoma
jeudi 14 septembre 2023 10:06:00 Categories: Ilta Sanoma Musiikki

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.