Ilta Sanoma

Tekisikö vain mieli käpertyä jonkun ihanan tyypin kanssa viltin alle? Et ole yksin. Deittailussa on nyt käsillä aika, jolloin villeinkin sinkku hakeutuu talvehtimaan jonkun kainaloon. Kysyimme deittivalmentajalta, miten rakkautta kannattaa syksyllä etsiä.

Kuva: Niin sanottu cuffling season on niin Ilta-Sanomien haastatteleman deittivalmentajan kuin useiden deittisovellusten tunnistama ilmiö.

On taas se aika vuodesta. Syksy ja talvi tunnetaan deittailusanastossa termillä cuffing season, jonka voi vapaasti kääntää vaikkapa "kahlekaudeksi". Sen aikana villeimmätkin sinkut haluavat pariutua - ainakin kylmän ja pimeän talven yli.

Siinä missä kevät ja kesä mielletään kuumaksi ajaksi, jolloin hormonit hyrräävät, vaatteet vähenevät ja kepeät lomaromanssit kukoistavat, syksyn tullen sinkut alkavat kaivata turvallista kiehnäämistä viltin alla takkatulen loimussa. Deittailulta halutaan enemmän lämpöä ja turvaa: vakituisempaa säätöä, pysyvää paria, kenties jopa kihloja. Sanalla "cuffing" viitataankin käsirautoihin. Villit ja vapaat sinkut ikään kuin kahlitsevat itsensä kumppaniin pärjätäkseen talven yksinäisyydessä.

Näin siis mielikuvissa. Vaan onko ilmiö todellinen?

Deittivalmentaja ja Lovena-deittisovelluksen perustaja Katri Gruner naurahtaa kuulessaan cuffing seasonista. Termi on hänelle uusi, mutta itse ilmiö sitäkin tutumpi.

Gruner kertoo, että ainakin Lovenassa syksy on selvästi vilkkaampaa aikaa kuin kesä.

Lovena ei ole ainoa palveluntarjoaja, jossa ilmiö on huomattu. Yhdysvaltalaisen deittisivusto Dating.comin vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset todella deittailevat aktiivisemmin talvikuukausina, ja myös Tinder on raportoinut ilmiöstä.

- On ihan selvää, että parisuhteen puuttuminen korostuu, kun tulee syksy ja pimeä. Moni keskittyy kesällä rentoutumaan, tapaamaan kavereita, käymään tapahtumissa, juhlissa ja festareilla. Parisuhteen puute ei korostu samalla tavalla kuin arjessa. Arki on kuitenkin monesti monotonista, samoja ympyröitä ja ihmisiä, Gruner sanoo.

Juuri arjen jakaminen onkin se, mitä moni kaipaa parisuhteelta.

- Ihmiset haluavat ihan tavallisia asioita: käydä ruokakaupassa, katsoa telkkaria yhdessä, mennä harrastamaan jotakin. Kun vettä tulee taivaalta, on pimeää ja aamulla haluaisi vain torkuttaa, niin tulee ajatus, että arki olisi helpompaa, kun sitä olisi joku toinen jakamassa.

Monesti sanotaan, että pitää osata olla onnellinen yksin, ennen kuin voi olla onnellinen parisuhteessa. Gruner kuitenkin ymmärtää hyvin, että parisuhteen kaipaaminen ja tyhjään kotiin saapuminen voi aiheuttaa ahdistusta ja kipeitä tunteita. Parisuhde - tai sen puute - vaikuttaa hänestä niin paljon ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

- Olen huomannut, että syksyisin ihmisillä on enemmän aikaa miettiä omaa elämäntilannetta. Yksinäisyyden kokemus voi korostua, ja se helposti lisää epätoivon tunteita ja painetta pariutua.

Epätoivo taas voi johtaa siihen, että haluaa parisuhteen vain parisuhteen takia, ei sen toisen ihmisen. Hätävarasuhteeseen ei Grunerin mielestä tule tyytyä, vaikka yksinäisyys kuinka kalvaisi.

- Aina pitää odottaa hyvää kohtelua, kunnioittavaa ja asiallista käytöstä. Jos oikeasti etsii parisuhdetta, niin ei kannata tuhlata aikaa ihmisiin, joiden kanssa ei ole potentiaalia pysyvään suhteeseen.

Lue lisää: Tinder-mies kuolasi Jonnaa, 24, netissä - kasvotusten luvassa oli järkytys

Toisaalta "kahlekauden" suhde voi olla myös kepeää piristystä tylsyyteen ja kaamosajan alakuloon. Siitä ei välttämättä ole mitään haittaa, kunhan on avoin ja rehellinen omien tarkoitusperiensä suhteen.

- Olen huomannut, että jos etsitään parisuhdetta, mutta ei tavata sopivaa kumppania, saatetaan muodostaa "viikonloppusuhteita". Voi olla vaikka useita kevyitä tapailusuhteita yhden vakavan sijaan. Eihän siinäkään mitään väärää ole, jos se on molemmille ok.

Deittivalmentajan mukaan syksylläkään ei kannata tyytyä etsimään kiinnostavia ihmisiä vain deittisovelluksista, vaan lähteä rohkeasti ovesta ulos.

Deittivalmentajan mukaan syksylläkään ei kannata tyytyä etsimään kiinnostavia ihmisiä vain deittisovelluksista, vaan lähteä rohkeasti ovesta ulos. Kuva: Colourbox

Kahlekausi on sinkulle siis oiva mahdollisuus rakkauden löytämiseen, vaikka sateenvarjon alta onkin vaikeampi flirttailla. Syksyn ei tarvitse olla kuolinisku sosiaaliselle elämälle, ja paljon on kiinni myös omasta aktiivisuudesta. Gruner neuvoo syysdeittailijoita lähtemään rohkeasti ylös, ulos ja liikkeelle.

- Syksyllä ihmiset pysyvät helposti kotona, ja ihmissuhteet voivat muuttua kirjoitteluksi. Minusta on aina iso riski, jos deittailussa vain kirjoitellaan pitkään ja puhutaan puhelimessa. Silloin ehtii luoda mielikuvan ihmisestä ja tulee isoja odotuksia, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta live-tilanteessa, Gruner sanoo.

- Minusta on todella tärkeää nähdä toinen livenä, sanoisin jopa mahdollisimman nopeasti. Heti, kun juttu luistaa, on keskusteltavaa ja mukavan oloinen ihminen, ehdota tapaamista. Ihmissuhteet luodaan livenä, ei kännykän näytöllä.

Onnen löytymistä ei tarvitse pistää vain yhden nettideittiprofiilin varaan, ja ihmisten ilmoille kannattaa lähteä myös muuten vain. Uusi harrastus, tapahtumiin osallistuminen tai vaikkapa illanvietto ystävien kanssa piristää arkea, ja voi kenties tuoda elämään myös uusia tuttavuuksia.

Käytännön vinkkinä Gruner kehottaa vilkaisemaan vaikkapa Facebookin harrastusryhmiä, lähtemään minilomalle kotimaassa tai kutsumaan kaveriporukan hohtokeilaamaan - ideoita kyllä riittää.

- Kokeile ennakkoluulottomasti uusia juttuja ja tee jotain, mitä et ole tehnyt aiemmin. Uusia sosiaalisia suhteita syntyy vain menemällä ympäristöön, jossa on uusia ihmisiä, Gruner rohkaisee.

Lue lisää: Musta sydän deittiprofiilissa voi paljastaa intiimin salaisuuden - tunnetko jo Tinderin salakielen?

Samanhenkisiä ihmisiä voi tavata myös oman ystäväpiirin kautta. Siksi parisuhteen kaipuusta kannattaa Grunerin mielestä puhua ääneen.

- Omille läheisille voi sanoa suoraan haluavansa suhteen. Siinä ei ole mitään hävettävää eikä menetettävää: kuka tietää, vaikka kaveripiirissä joku tuntisikin sopivan ihmisen. Parisuhteessa olevia kavereita voi vaikka pyytää tuomaan heidän kumppaneidensa sinkkukavereita mukaan yhteisiin juttuihin.

Deittivalmentaja neuvoo pitämään mielen avoimena ja suhtautumaan ennakkoluulottomasti uusiin ihmisiin. Tiukat kriteerit eivät välttämättä takaa onnistunutta deittailua, päinvastoin.

- Yleensä mahdollisuudet löytää kumppani nousevat selvästi, kun ei suhtaudu pakkomielteisesti joitain asioita kohtaan, vaan katsoo, mitä tulee vastaan. Unohtaisin joustamattomuuden ja tapailisin vaikka sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät tavallisesti ole omaa tyyppiä.

Tietynlaisen "oman tyypin" sijaan Gruner neuvoo miettimään syvemmin, millainen ihminen omaan arkeen, elämäntyyliin ja arvoihin oikeasti sopii. Syksyn rauhallisempi syke tarjoaa myös mahdollisuuden keskittyä antamaan lempeää huomiota itselleen.

- Mielestäni on tärkeää aina ymmärtää, mitä omaan elämään tarvitsee ollakseen onnellinen. Mitkä ovat oman onnellisen elämän peruspilarit, mikä tuottaa hyvää oloa, mitkä ovat tärkeitä arvoja itselle parisuhteessa? Mitä paremmin näitä ymmärtää, sitä helpompi on löytää kumppani, joka pystyy ne jakamaan.

Ilta Sanoma
mardi 12 septembre 2023 11:10:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.