Ilta Sanoma

Mustasukkainen savonlinnalaismies räjäytti syyskuussa 1983 omatekoisen pommin asunnossa, johon hänen entinen avovaimonsa oli tullut ravintolaillan jatkoille toisen miehen kanssa. Räjähdys vei kahden miehen hengen. Pahasti palanut ex-avovaimo juoksi hädissään Saimaaseen. Pommimies menetti kätensä.

Kuva: Savonlinnan poliisilaitos, kuvankäsittely / IS

Savonlinnan Sortteerinlahdessa avautui lauantaiaamuna 10. syyskuuta 1983 lohduton näkymä. OK Lihan omistama lautarakenteinen puolitoistakerroksinen omakotitalo oli kuin sodan jäljiltä.

Voimakas räjähdys oli tuhonnut kokonaan yläkerran ja sytyttänyt tulipalon. Katto roikkui repaleisena.

Muun irtaimen ohella televisio, videot, stereot ja levyt olivat lentäneet pitkin pihaa. Yhden rikkinäisen lp-levyn nimenä oli kuin kohtalon ivana Nightlife.

Pihalla seisonut Mersu oli ihme kyllä säilynyt lähes vaurioitta. Auton omistaja, 23-vuotias myyjä, taisteli samaan aikaan hengestään sairaalassa.

Pommi-iskun tekijä, 22-vuotias rakennusmies, oli elänyt puolentoista vuoden ajan avoliitossa saman ikäisen naisen kanssa, joka oli hänen entinen luokkatoverinsa. Parilla oli yhteinen pieni lapsi.

Avoliitto oli juuri kariutunut. Myyjänä työskennellyt nainen oli muuttanut lapsen kanssa vanhempiensa luokse.

Pommi tuhosi omakotitalon yläkerran lähes kokonaan.

Pommi tuhosi omakotitalon yläkerran lähes kokonaan. Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Ex-avovaimo oli soittanut maanantaina 5. syyskuuta rakennusmiehen äidille ja ilmoittanut parin asunnon olevan nyt tyhjä hänen tavaroistaan. Miehen "pommit" olivat kuulemma kellarissa.

Kymen pioneeripataljoonassa Korialla asevelvollisena 1981-82 palvellut mies oli anastanut armeijalta räjähdysaineita ja -tarvikkeita. Hän kävi siirtämässä räjähteitä sisältävän kassin kellarista isänsä rakennusliikkeen varastoon.

Rakennusmies vieraili hyvän ystävänsä, 23-vuotiaan myyjän vuokra-asunnolla Sortteerinlahdessa perjantai-iltana 9. syyskuuta aivan sopuisissa tunnelmissa. Puhe kääntyi räjähteisiin, jotka rakennusmies hallitsi. Miehet keskustelivat räjähteiden käyttämisestä kalastuksessa.

Illanvietto jatkui Savonlinnan Seurahuoneen alaravintolassa Pukinsarvessa. Rakennusmiehen entinen avovaimokin oli paikalla.

Juopunut rakennusmies heitti sanaharkan päätteeksi juomalasin eksänsä kasvoille, jolloin tämä sai haavoja nenänvarteensa. Mies ajettiin ulos ravintolasta.

Hän oli epäillyt naisella ja 23-vuotiaalla myyjällä olevan vispilänkauppaa. Mies joutui todistamaan, kuinka eksä nousi hieman myöhemmin ravintolan edessä samaan taksiin myyjän kanssa.

Pesukone oli harvoja räjähdyksestä selvinneitä esineitä. Muun irtaimiston savonlinnalaismiehen rakentama pommi tuhosi täysin.

Pesukone oli harvoja räjähdyksestä selvinneitä esineitä. Muun irtaimiston savonlinnalaismiehen rakentama pommi tuhosi täysin. Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Rakennusmiehen mieli kiehui. Hän lähti Pukinsarvessa olleen tuttunsa, 22-vuotiaan kerimäkeläisen valokuvaajan kanssa myyjän asunnolle, jonne oli noin kolme kilometriä.

Valokuvaaja pääsi asuntoon, mutta rakennusmiehen myyjä sysäsi ulos käsirysyn jälkeen.

Rakennusmies kuvaili myöhemmin tutkivalle psykiatrille tunnetta, kuinka joku olisi ajanut häntä seuraaviin tapahtumiin. Myyjä, jota mies piti ex-avovaimon poikaystävänä, oli heittänyt hänet pihalle.

-?Millään ei ollut enää merkitystä. Näin vain mustaa, mies pohti.

Jätetty mies sai taksin ja ajoi noin kuuden kilometrin matkan rakennusliikkeen varastolle.

Hän otti kätköstään tulilankaa, nallin sekä 500 grammaa heksogeenia, joka on muovailtavaa räjähdysainetta ja voimakkaampaa kuin esimerkiksi dynamiitti.

Rakennusmies valmisti pommin ja palasi Sortteerinlahteen. Yläkerrassa avattiin juuri olohuoneen ikkuna.

Mies päätteli eksän ja myyjän olevan asunnossa kahdestaan ja "tehneen juuri temppunsa". Hän sytytti tulilangan ja asteli yläkertaan. Mies laski, että hänellä on ehkä minuutti aikaa toimia.

Poliisi kuvasi esitutkintapöytäkirjaan valokuvaliitettä varten myös rakennusmiehen ex-avovaimon palaneet kädet.

Poliisi kuvasi esitutkintapöytäkirjaan valokuvaliitettä varten myös rakennusmiehen ex-avovaimon palaneet kädet. Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Kutsumaton tulija ilmestyi pommi kädessään olohuoneeseen. Ex-avovaimo oli pitkällään sohvalla. Vieressä istumassa ollut myyjä kohottautui sohvalta. Valokuvaaja oli nukkumassa keittiössä, mutta sitä rakennusmies ei tiennyt.

Hän laittoi pommin olohuoneen pöydälle. Sytytyslanka paloi hehkuen jo 5-10 sentin päässä panoksesta.

-?Herkistykää, rakennusmies ehti sanoa.

Samalla pommi räjähti valtavalla voimalla. Rakennusmies tunsi kuin olisi törmännyt johonkin. Hän myös sokaistui joksikin aikaa.

Kun mies yritti avata ulko-ovea, hän huomasi oikean kätensä kadonneen. Mies raahautui koivun juurelle viereiseen metsikköön.

-?Kun kajahti niin miulle tuli mieleen, että nyt huoltoasemalla kävi jotain. Parvekkeelta mie sitten huomasin missä paloi. Koko lahti oli valaistu. Talolta kuului hirveä tuskanhuuto. Senkin mie kuulin, kun vesi molskahti, IS:n haastattelema lähinaapuri Pentti Huttunen kertoi.

Järveltä kuului molskahdus, koska erittäin vaikeat palovammat saanut ex-avovaimo juoksi Saimaaseen. Sivulliset tapasivat hänet myöhemmin läheiseltä Laitaatsillantieltä ja veivät Savonlinnan keskussairaalaan.

Valokuvaajan palanut ruumis löytyi läheltä rantaa (2), myyjä makasi henkitoreissaan talon edessä (1) ja kätensä menettänyt pommimies oli puun juurella metsikössä

Valokuvaajan palanut ruumis löytyi läheltä rantaa (2), myyjä makasi henkitoreissaan talon edessä (1) ja kätensä menettänyt pommimies oli puun juurella metsikössä Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Oopperakaupungin palokunta sai hälytyksen kello 3.10.

-?Talo oli kauttaaltaan liekeissä tullessamme paikalle. Sen on ollut helvetinmoinen paukku. Verhotkin olivat lentäneet puihin, vapaapalokuntalainen Lauri Konsti kuvaili IS:lle..

Valokuvaajan palanut ruumis löytyi parikymmenen metrin päästä talosta. Henkitoreissaan ollut myyjä makasi aivan talon edessä. Hän kuoli myöhemmin Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa.

OK Lihan talon alakerrassa asunut nuoripari Lea ja Juha Koivula ei onnekseen ollut pommiyönä kotona vaan kyläilemässä Pihlajalahdessa, reilun 20 kilometrin päässä.

Juhan vanhemmat olivat säikähtäneet aamuyöllä sydänjuuriaan myöten, kun palopäällikkö oli soittanut ja ilmoittanut räjähdyksestä. Vanhemmat eivät tienneet parin olleen kyläreissulla.

-?Ajattelin, että tuosta ei olisi selvitty kyllä hengissä, Juha Koivula muisteli tunnelmaan nähtyään pommi-iskun aiheuttamat tuhot.

Koivulat huomasivat lauantaiaamuna omistavansa vain auton, talvirenkaat ja pesukoneen. Kaikki muu omaisuus oli tuhoutunut.

Rakennusmies vakuutti kuulustelussa, ettei hänen päämääränään ollut vahingoittaa ex-avovaimoa tai tämän seuralaista.

-Tarkoitus oli vain säikäyttää heitä. Halusin pelotella (myyjää) sen vuoksi, että olin hetkeä aikaisemmin saanut selkääni ja sen vuoksi, että halusin (eksän) pois (myyjän) luota tai ainakin keskustella hänen kanssaan, mies ilmoitti.

Mies kertoi, että hän oli suunnitellut nallin irrottamista viime tingassa tai sitten räjähdyspanoksen heittämistä ulos ikkunasta. Kumpaankaan toimeen ei jäänyt aikaa.

Rakennusmies rakensi tuhoisan pommin heksogeenista ja tarvikkeista, jotka hän oli edellisenä vuonna varastanut pioneeripataljoonasta.

Rakennusmies rakensi tuhoisan pommin heksogeenista ja tarvikkeista, jotka hän oli edellisenä vuonna varastanut pioneeripataljoonasta. Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Savonlinnan raastuvanoikeus pui pommijuttua vanhalla oikeustalolla ensimmäisen kerran 18. lokakuuta 1983. Syyttäjä, Mikkelin läänin poliisitarkastaja Olli Soine vaati rakennusmiehelle rangaistusta kahdesta murhasta, murhayrityksestä, räjähdyksen aiheuttamisesta, kotirauhan rikkomisesta, pahoinpitelystä ja rattijuopumuksesta.

Soineen mielestä miehen olisi pitänyt pioneerikoulutuksen saaneena ottaa huomioon räjähdyspanoksen syttymismahdollisuus ja räjähdyksen aiheuttamat seuraukset.

Ex-avovaimoa ei voitu vammojensa vuoksi kuulla istunnossa. Hänelle jouduttiin viiden kuukauden aikana tekemään 15 ihonpuhdistus- tai siirtoleikkausta.

Avustajansa mukaan nainen ei voisi näkyvien vammojen vuoksi palata enää yleisönpalvelutehtäviin.

Oikeudella oli käytössään naisen kuulustelukertomus sekä kuulustelun yhteydessä sairaalassa taltioitu dramaattinen ääninauha, jonka kuulemisen ajaksi yleisö joutui poistumaan salista.

22-vuotias nainen painotti, ettei hän ollut räjähdyksessä kuolleen myyjän tyttöystävä. Toisaalta asialla ei hänen mielestään ollut edes merkitystä, koska seurustelusuhde rakennusmiehen kanssa oli jo päättynyt ja hän oli muuttanut pois parin yhteisestä asunnosta.

Nainen kirjoitti käsiinkin tulleista palovammoista huolimatta kynällä monisivuiset täsmennykset ja kommentit kuulustelupöytäkirjoihin.

Hänen mukaansa miehen väkivaltaisuus, uhkailut ja piittaamattomuus perheestä olivat johtaneet avoliiton lopahtamiseen.

"Vähitellen hän oli yhä enemmän poissa kotoa, myös illat ja yöt. Eikä liikkunut julkisesti minun ja pojan kanssa, ei edes omien vanhempiensa luona. Ja sanoi, ettei mekään olisi saatu käydä missään", ex-avovaimo tilitti.

Mustasukkainen rakennusmies kävi hakemassa räjähdysaineen ja räjähdystarvikkeet yöllä rakennusliikkeen varastolta Lypsyniemestä. Kuvassa räjähteiden kätköpaikkana toiminut mökki.

Mustasukkainen rakennusmies kävi hakemassa räjähdysaineen ja räjähdystarvikkeet yöllä rakennusliikkeen varastolta Lypsyniemestä. Kuvassa räjähteiden kätköpaikkana toiminut mökki. Kuva: Savonlinnan poliisilaitos

Mies tunnusti tutkivalle psykiatrille, että potkut pioneeripataljoonan reservialiupseerikoulusta lomilta myöhästelyn vuoksi olivat olleet paha pettymys hänelle ja isälle. Isä oli asettanut oman asunnon saamisen ehdoksi aliupseerikoulun käymisen.

Mies väitti menneensä yöllä 10. syyskuuta myyjän asuntoon Sortteerinlahdessa, koska hän halusi nähdä minkälaisia vammoja ex-avovaimo oli saanut hänen heittämästään lasista.

Tultuaan ajetuksi ulos, hänelle oli "välähtänyt" lähteä "pilailemaan" myyjän ja eksän kanssa. Toisaalta mies näki ulosheitossaan myös "maailmanlopun enteitä".

Avohoidon ylilääkärin, psykiatri Pentti Heikkilän mielestä mies oli tekohetkellä ollut alentuneesti syyntakeinen. Heikkilä esitti hänen määräämistään laajempaan mielentilatutkimukseen.

Savonlinnalaismies tuomittiin muun muassa taposta, tapon yrityksestä sekä kuolemantuottamuksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen vuoden 1984 heinäkuussa.

Savonlinnalaismies tuomittiin muun muassa taposta, tapon yrityksestä sekä kuolemantuottamuksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen vuoden 1984 heinäkuussa. Kuva: Raimo Poutanen

Raastuvanoikeus käsitteli juttua toisen kerran 1. marraskuuta 1983. Oikeus päätti lähettää rakennusmiehen mielentilatutkimukseen. Tutkimuksen mukaan hän oli rikoksia tehdessään täyttä ymmärrystä vailla.

Syytetyn avustaja, varatuomari Matti Toppola kiisti päämiehensä puolesta syytteet. Tämä oli valmis tunnustamaan pommi-iskun osalta täyttä ymmärrystä vailla yksinteoin tehdyt räjähdyksen aiheuttamisen, kaksi kuolemantuottamusta, vaikean ruumiinvamman tuottamuksen sekä kotirauhan rikkomisen.

Toppolan mielestä myyjä ja ex-avovaimo olivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaneet rakennusmiehen reaktioiden syntymiseen.

Savonlinnan raastuvanoikeus tuomitsi 22-vuotiaan miehen 17. heinäkuuta 1984 täyttä ymmärrystä vailla yksinteoin tehdyistä räjähdyksen aiheuttamisesta, taposta, tapon yrityksestä ja kuolemantuottamuksesta sekä täyttä ymmärrystä vailla tehdyistä pahoinpitelystä, rattijuopumuksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

Lisäksi oikeus luki miehen syntilistalle jatketun varkauden eli räjähteiden ja tarvikkeiden varastamisen armeijalta.

Yhdistetyksi tuomioksi tuli 9 vuotta 1 kuukausi vankeutta.

Oikeus velvoitti tuomitun korvaamaan entiselle avovaimolle kivusta ja särystä 200?500 markkaa sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta ja viasta 100?000 markkaa. Mies määrättiin maksamaan naiselle yhteensä 348?745 markan, nykyrahassa 146?520 euron korvaukset.

Rakennusmiehen korvauslasku nousi kaikkiaan 440?684 markkaan, mikä vastaa 172?837:ää euroa.

Tuomio sai lainvoiman.

Rakennusmies kuoli 53-vuotiaana 2014. Hänen entinen avovaimonsa elää edelleen. Hän on 62-vuotias ja kantaa Savonlinnan pommiyön järkyttäviä jälkiä kehossaan loppuikänsä.

Ilta Sanoma
samedi 9 septembre 2023 22:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.