Ilta Sanoma

Sanna Marinin uuden työnantajan, Tony Blair Instituten kotipaikka on Lontoo. Marin kertoi torstaina, ettei aio muuttaa Lontooseen, mutta tulevaan työhön kuuluu paljon matkustamista.

Sanna Marinin uuden työnantajan, Tony Blair Instituten kotipaikka on Lontoo. Marin kertoi torstaina, ettei aio muuttaa Lontooseen, mutta tulevaan työhön kuuluu paljon matkustamista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva, Hannah McKay / Reuters, Peter Guenzel / TBI

Markku Jokisipilän mukaan on ymmärrettävää, että Sanna Marin hakeutui pääministerin pestinsä jälkeen työhön, jossa ei tarvitse paistatella jatkuvasti julkisuuden valokeilassa.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Sanna Marin (sd) yllätti torstaina pyytämällä eroa kansanedustajan tehtävästään.

Kevään eduskuntavaaleissa yhteensä 35?628 ääntä kahminut Marin kertoi uusien haasteiden odottavan ulkomailla: hän siirtyy brittiläisen ajatushautomon Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi.

Marinin mukaan työ on käytännössä eri maiden hallitusten ja johtajien neuvomista Marinille itselleen tutuiksi tulleissa politiikan aihepiireissä, kuten teknologiassa, ilmastoasioissa ja tasa-arvokysymyksissä.

Entiseen pääministeriin kohdistuu tällä hetkellä niin suuri kansainvälinen kiinnostus, että sen hyödyntäminen on ainoastaan järkevää, arvioi apulaisprofessori, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Sanna Marin pyysi eroa kansanedustajan tehtävästään torstaina.

Sanna Marin pyysi eroa kansanedustajan tehtävästään torstaina. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Tony Blair Institute for Global Change (TBI) on saanut nimensä Britannian entiseltä pääministeriltä ja työväenpuolueen puheenjohtajalta Tony Blairilta, joka perusti instituutin vuonna 2016. Kyseessä on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia strategisissa politiikkalinjauksissa ja politiikan toimeenpanoissa.

Blair itse kertoi vuonna 2017 brittilehti The Guardianin haastattelussa instituutin pyrkivän varustamaan "eturintaman poliitikkoja strategioilla ja käytännöillä" muun muassa globalisaation lieveilmiöiden aiheuttamaa populismia vastaan.

Instituutin mukaan suurimpia mahdollisuuksia hallituksille antaa tänä päivänä teknologian kehitys, joka tarjoaa uusia työkaluja muun muassa julkisten palveluiden järjestämiseen.

Instituutti kertoo tarjoavansa hallituksille ja poliitikoille työkaluja osallistavampien ja avoimempien yhteiskuntien rakentamiseksi ja edesauttavansa muun muassa digitaalisen muutoksen aikaansaamista Afrikassa.

Instituutti on saanut osakseen myös kritiikkiä yhteistyötahojensa vuoksi. Muun muassa brittilehti The Times kertoi elokuussa, että TBI on toiminut edelleen neuvonantajana ja saanut rahaa Saudi-Arabian hallitukselta toimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen.

Timesin mukaan instituutti on auttanut Saudi-Arabian hallintoa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johtaman Vision 2030 -ohjelman luomisessa viimeiset kuusi vuotta. Useiden miljoonien puntien kumppanuus alkoi vuoden 2017 lopulla, kun TBI siirsi henkilökuntaa töihin Saudi-Arabian informaatio- ja kulttuuriministeriöön.

Tony Blair toimi Britannian pääministerinä vuodesta 1997 vuoteen 2007.

Tony Blair toimi Britannian pääministerinä vuodesta 1997 vuoteen 2007. Kuva: Peter Guenzel / Tony Blair Institute for Global Change

Jokisipilä ei osaa arvioida, minkälainen ponnahduslauta Tony Blair Institute Marinille on, mutta hänen mukaansa kyse on joka tapauksessa "vakavasti otettavasta järjestöstä".

Instituutin kotipaikka on Lontoossa ja se toimii yli 30 valtiossa. Marin kertoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei aio muuttaa Lontooseen, mutta tulevaan työhön kuuluu paljon matkustamista.

InHuntin senior headhunter Jari Tourunen arvioi Ilta-Sanomille, että Senior Advisorin tai Strategic Advisorin palkka voi vaihdella rajustikin. Hänen mukaansa Marinin vuosipalkka saattaa pyöriä 200?000 euron tuntumassa, tai pompata reilusti sen ylikin. Marinin tarkka palkka on luultavasti ainoastaan työnantajan ja palkatun itsensä tiedossa.

Instituutin lisäksi Marin löytyy yhä kansainvälisiä puhujia välittävän newyorkilaisen Harry Walker Agencyn (HWA) listoilta. Hänen uutisoitiin tehneen sopimuksen muun muassa Barack Obamaa ja Bill Clintonia edustavan toimiston kanssa heinäkuussa. Mahdollisia puhujakeikkojaan varten Marin perusti kesällä yrityksen.

Tony Blair Instituten kotipaikka sijaitsee Lontoossa.

Tony Blair Instituten kotipaikka sijaitsee Lontoossa. Kuva: Hannah McKay/Reuters

Marinin siirtymä pääministerin tehtävistä rivikansanedustajan paikan kautta kansainvälisiin tehtäviin on Markku Jokisipilän mukaan luonteva.

-?Ennen vaaleja Marin oli hyvin vaitelias tulevaisuudensuunnitelmistaan. Fokus oli silloin vaalien voittamisessa. Hän kertoi maaliskuussa, että EU-komission jäsenyys tai Naton pääsihteerin tehtävät eivät kiinnosta häntä. Nyt hän on katsonut, että tämä on tässä vaiheessa hänelle sopiva työ, Jokisipilä sanoo.

-?Pääministerin tehtäviin verrattuna kyseessä on vähemmän hektinen työ, jossa saa pysytellä pois julkisuuden valokeilasta. On täysin ymmärrettävää, että hän haluaa sellaista kolmen ja puolen vuoden tiukan rumban jälkeen, hän jatkaa.

Jokisipilän mukaan "inhimillisen toiminnan laki on se, että rautaa täytyy takoa, kun se on kuumaa". Kansainvälinen kysyntä on sitä suurempaa, mitä lyhyempi aika aktiivisesta julkisuuden valokeilassa paistattelemisesta on kulunut: mahdollisuuksiin kannattaa siis Jokisipilän mukaan tarttua heti, kun niitä tarjotaan.

-?Vuoden tai kahden kuluttua poliittinen pyörä on ehtinyt jo pyörähtää aika paljon eteenpäin. Politiikassa syklit ovat nopeita, ja poliittinen muisti on lyhyt sekä hyvässä että pahassa.

Täysiä takeita kansainvälisen uran pitkäkestoisuudesta ei siis ole. Jos pesti Tony Blair Institutessa jäisi syystä tai toisesta lyhyeksi, saattaisiko Marin asettua ehdolle EU-vaaleissa?

Jokisipilän mukaan kaikki on mahdollista, mutta ottaen huomioon uusiin tehtäviin siirtymisen, päätös lähteä ehdolle olisi Marinilta "varsin erikoinen". Marin ei ole julkisesti ilmaissut kiinnostusta ehdolle asettumiseen.

Kotimaan politiikan pariin Marin puolestaan saattaa hyvinkin joskus palata, arvioi Jokisipilä.

- Kyseessä on hyvin nuori ihminen, jonka ura poliitikkona voi jatkua vaikka 70-vuotiaaksi saakka. Hänellä on vuosikymmeniä aikaa palata takaisin. Esimerkiksi Matti Vanhanen palasi politiikkaan tauon jälkeen, kuten myös Alexander Stubb, joka on nyt presidenttiehdokkaana, Jokisipilä luettelee.

Turun yliopiston apulaisprofessori, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Turun yliopiston apulaisprofessori, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Marin ei ole ensimmäinen suomalainen pääministeri tai poliittinen tähtihenkilö, joka on suunnannut pestinsä jälkeen uusille urille Suomen ulkopuolelle.

Jokisipilä nostaa esiin muun muassa pääministerinä vuodesta 1991 vuoteen 1995 toimineen Esko Ahon, joka lähti 2000-luvun alussa vajaaksi vuodeksi luennoimaan yhdysvaltalaiseen huippuyliopisto Harvardiin. Hän palasi yhdysvaltalaisyliopistoon vuonna 2012, ja toimi Kennedy Schoolin senior fellow -tehtävässä kahden vuoden ajan. Pestinsä jälkeen hän on toiminut East Officen puheenjohtajana ja EU:n pakotelistalla olevan, venäläisen Sberbankin hallituksen jäsenenä.

Stubb puolestaan lähti ministerikausiensa jälkeen professoriksi Firenzessä sijaitsevaan EU-yliopistoon vuonna 2020. Muutamaa vuotta myöhemmin hän alkoi kommentoida Ukrainan sotaa kansainvälisille medioille. Elokuussa 2023 pääministeri Petteri Orpo pyysi Stubbia asettumaan kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi, ja tämä suostui pyyntöön.

Jyrki Katainen puolestaan ei luopunut politiikasta pääministerikautensa jälkeen, vaan siirtyi eduskuntavaalien alla EU-komissioon. Sitrassa aiemmin työskennellyt Katainen valittiin kesäkuun alussa Nordean yhteiskuntasuhdejohtajaksi.

Ilta Sanoma
samedi 9 septembre 2023 17:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.