Ilta Sanoma

Mitä kävi Salattujen kansioiden Fox Mulderille, Dana Scullylle, Tupakkamiehelle ja Walter Skinnerille?

Mitä kävi Salattujen kansioiden Fox Mulderille, Dana Scullylle, Tupakkamiehelle ja Walter Skinnerille? Kuva: FOX FILMS / Zuma Press / MV Photos, Zuma Press / MV Photos

Salaisissa kansioissa totuutta etsineiden Mulderin ja Scullyn seikkailut alkoivat tv:ssä 1990-luvulla. Sarja teki pääparistaan supertähtiä.

MTV3-kanavan myöhäisillassa suomalaisia pelotellut 1990-luvun kulttisarja Salaiset kansiot täyttää jo 30 vuotta, kun ohjelman ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 10. syyskuuta 1993.

Vuosina 1993-2002 pyörineessä tieteissarjassa FBI:n agentit Fox Mulder (David Duchovny) ja Dana Scully (Gillian Anderson) tutkivat hyytäviä tapauksia paranormaaleista ilmiöistä avaruusolioiden sieppauksiin.

Sarjan suosio hiipui 2000-luvun alussa, kun David Duchovny lähti lätkimään kipakan rahakiistan päätteeksi. Duchovny oli vääntänyt kättä saamistaan rojalteista ja nappasi lopulta noin 20 miljoonan dollarin korvauksen.

Studiopomot suututtanut Duchovny otti kuitenkin hatkat seitsemännen tuotantokauden kuvausten päätyttyä. Sarjassa näyttelijän yllätyslähtö ratkaistiin sillä, että avaruusoliot sieppasivat Mulderin.

- En odota mitään lottovoittoa. Olen täyttänyt sopimusehdot ja odotan samaa heiltä, Duchovny kommentoi tuolloin rahakärhämää.

Dana Scully (Gillian Anderson) ja Fox Mulder (David Duchovny) tutkivat outoja ilmiöitä. Samalla he yrittivät paljastaa Yhdysvaltain hallituksen salaliiton avaruusolioiden olemassaolon peittelemiseksi.

Dana Scully (Gillian Anderson) ja Fox Mulder (David Duchovny) tutkivat outoja ilmiöitä. Samalla he yrittivät paljastaa Yhdysvaltain hallituksen salaliiton avaruusolioiden olemassaolon peittelemiseksi. Kuva: FOX FILMS / Album/ Zuma Press / MV Photos

Myöhemmillä kausilla Mulder nähtiin vain pienessä roolissa, ja sarjan suosio romahti. Mulderin mystisen katoamisen oli tarkoitus olla luonnollinen päätös Salaisille kansioille, joka sarjan luojan mielestä oli jo tuolloin "yliajalla".

Sarjan oli tarkoitus päättyä viidennen tuotantokauden jälkeen, mutta se osoittautui niin suureksi rahasammoksi, että siitä ei haluttu luopua.

Mulderin puuttuminen oli faneille kova pala purtavaksi, ja se näkyi katsojaluvuissa. Sarjan tuotanto taas uskoi vuoden 2001 terrori-iskujen karkottaneet viimeisetkin katsojat, sillä salaliittoteorioita alkoi ääriliikkeiden ja netin myötä olla maassa liikaa. Lopulta Salaiset kansiot kuopattiin 2002.

Fanit ovat olleet vakuuttuneita, että David Duchovnylla ja Gillian Andersonilla olisi ollut suhde Salaisten kansioiden kuvauksissa. Molemmat ovat kiistäneet väitteet.

Fanit ovat olleet vakuuttuneita, että David Duchovnylla ja Gillian Andersonilla olisi ollut suhde Salaisten kansioiden kuvauksissa. Molemmat ovat kiistäneet väitteet. Kuva: 20TH CENTURY FOX / Album/ Zuma press / MV Photos

Dana Scullyn rooliin haluttiin aluksi pitkäsäärinen ja isorintainen blondi, ja 160-senttinen Gillian Anderson oli kaikkea muuta. Sarjan luoja Chris Carter kuitenkin vakuutti, että Anderson oli täydellinen valinta, eikä hän ollut väärässä.

- En ajatellut, että Scully on feministinen hahmo, vaan pikemminkin että tässä on nainen, jollaista en ole nähnyt ennen tv:ssä. Hän on ainutlaatuinen, Gillian Anderson muisteli Scullyn suosiota Varietylle 2022.

Gillian Anderson esitti Salaisissa kansioissa Dana Scullya, joka suhtautui asioihin järjellä, eikä tunteella.

Gillian Anderson esitti Salaisissa kansioissa Dana Scullya, joka suhtautui asioihin järjellä, eikä tunteella. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Dana Scully teki Gillian Andersonista myös seksisymbolin, ja kovimman Salaiset kansiot -buumin aikana Anderson tähditti esimerkiksi roboteilla höystettyä eroottista musiikkivideota, jossa Anderson kieriskeli sängyllä ja henkäili kappaleen lyriikoita.

Salaisten kansioiden jälkeen kolmen lapsen äiti Anderson on keskittynyt draamarooleihin ja teatteriin. 2020 hän astui rautarouva Margaret Thatcherin avokkaisiin brittikuninkaallisten elämästä kertovassa The Crownissa. Kaksi kertaa naimisissa ollut tähti on pysytellyt vaitonaisena yksityiselämästään, mutta viime vuosina tähdellä on ollut on-off-suhde The Crownin käsikirjoittajan Peter Morganin kanssa.

Mulder ja Scully palasivat ufojahtiin vielä vuosina 2016-2018. Tuolloin kiisteltiin, onko aika ajanut jo Salaiset kansiot -huuman ohi. Fanit hämmästelivät myös sitä, miksi Dana Scully näyttää niin oudolta.

Scullyn ennen niin räväkänpunaiset hiukset olivat muuttuneet huomattavasti vaaleammiksi, ja sekös faneja suututti. Gillian Anderson totesi haastatteluissa, ettei halunnut värjätä hiuksiaan, joten kuvauksissa käytettiin peruukkia. Jatkuva värjääminen ja käsittely olivat tehneet hallaa tähden hiuksille.

- Hiukseni alkoivat tippua päästäni vuoden 2014 aikana, Anderson perusteli.

Gillian Anderson Cannesissa huhtikuussa 2022.

Gillian Anderson Cannesissa huhtikuussa 2022. Kuva: MPP / Zumapress / MVPhotos

Fanit kauhistuivat kun Scullyn räiskyvänpunaiset hiukset olivatkin sarjan tuoreimmissa jaksoissa huomattavasti vaaleammat. Kyseessä oli peruukki, sillä Gillian Anderson ei halunnut värjätä hiuksiaan.

Fanit kauhistuivat kun Scullyn räiskyvänpunaiset hiukset olivatkin sarjan tuoreimmissa jaksoissa huomattavasti vaaleammat. Kyseessä oli peruukki, sillä Gillian Anderson ei halunnut värjätä hiuksiaan. Kuva: FOX / Planet / MVPhotos

11 kauden ja kahden elokuvan jälkeen hän ilmoitti, ettei esittäisi enää Scullya. Hän on tehnyt selväksi, että pitäisi tapahtua pienoinen ihme, että hän palaisi rooliinsa.

- Salaisissa kansioissa pitäisi olla kokonaan uudet kirjoittajat ja valtikan pitäisi siirtyä eteenpäin, että ohjelma tuntuisi uudelta, Anderson totesi Varietylle.

David Duchovny teki sarjan koekuvauksissa suuren vaikutuksen Chris Carteriin. Carter tosin epäili näyttelijän älykkyyttä, sillä tämä puhui niin hitaasti.

Mulderin roolin jälkeen David Duchovny, 63, niitti suosiota renttukirjailijana Californication-sarjassa. Tähden yksityiselämän kiemurat lävähtivät julkisuuteen 2008, kun hän ilmoitti hakeutuneensa hoitoon seksiriippuvuuden takia.

Tuolloin julkisuudessa levisivät huhut Duchovnyn ja unkarilaisen tennisopettajan salasuhteesta. Duchovny ja näyttelijävaimo Téa Leoni erosivat ja palasivat yhteen useita kertoja, kunnes 2014 he jättivät avioeropaperit.

David Duchovnyn ja Téa Leonin liitosta syntyi kaksi lasta. Leoni on sanonut parin eronneen hyvissä väleissä.

David Duchovnyn ja Téa Leonin liitosta syntyi kaksi lasta. Leoni on sanonut parin eronneen hyvissä väleissä. Kuva: FOX FILMS / Album / Zuma Press / MV Photos

David Duchovny Tribecan elokuvafestivaalilla kesäkuussa.

David Duchovny Tribecan elokuvafestivaalilla kesäkuussa. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Ero sai vanhan faniteorian Duchovnyn ja Andersonin salaromanssista roihuamaan. Huhut saivat lisää tuulta alleen, kun fanit keksivät, että kumpikin tähdistä oli ilmoittanut erostaan vastanäyttelijänsä syntymäpäivänä. Eihän se voinut olla sattumaa!

- Gillian ja minä emme ole rakastavaisia, emmekä seurustele, tympääntynyt Duchovny vakuutti 2016 The Guardianille.

Näyttelemisen ohella Duchovny on puuhaillut viime vuosina niin musiikin kuin kirjojenkin parissa. Hän on intohimoinen Rolling Stones -fani ja on julkaissut myös omaa musiikkiaan. Tänä vuonna ensi-iltansa sai Duchovnyn kirjaan perustuva Bucky F*cking Dent -elokuva, jonka hän myös itse ohjasi ja käsikirjoitti.

David Duchovny tunnetaan myös muusikkona ja hänellä on oma rockbändi.

David Duchovny tunnetaan myös muusikkona ja hänellä on oma rockbändi. Kuva: Rmv

FBI-pomo Walter Skinnerinä nähty Mitch Pileggi ehti käydä koekuvauksissa useampaankin Salaiset kansiot -rooliin, ennen kuin tärppäsi.

1990-luvulla uransa pienissä tv-rooleissa aloittanut Pileggi löysi myös rakkauden sarjan kuvauksista. Hän avioitui vuonna 1997 Gillian Andersonin sijaisnäyttelijän Arlene Warrenin kanssa. David Duchovny toimi hänen best maninaan.

- Olen velkaa ison osan urastani Chris Carterille. Jos hän pyytäisi minua palaamaan Skinneriksi, niin suostuisin heti, Pileggi on sanonut.

Mitch Pileggi on sanonut palaavansa Walter Skinnerin rooliin heti kun kutsu käy.

Mitch Pileggi on sanonut palaavansa Walter Skinnerin rooliin heti kun kutsu käy. Kuva: LFI/Avalon.red / Avalon / MVPhotos

Pileggillä, 71, on riittänyt kiireitä Salaisten kansioiden jälkeenkin. Näyttelijän CV on hengästyttävää luettavaa, sillä hän on näytellyt peräti 106 elokuvassa ja tv-sarjassa.

Viime vuosina Mitch Pileggi on nähty Walker-sarjassa, joka on uusi versio legendaarisesta Walker, Texasista -ysärisarjasta.

Viime vuosina Mitch Pileggi on nähty Walker-sarjassa, joka on uusi versio legendaarisesta Walker, Texasista -ysärisarjasta. Kuva: F. Sadou/AdMedia via ZUMA Wire / MV Photos

Mulderin kaappauksen jälkeen Salaiset kansiot -sarjalle kaavailtiin uutta pääparia. Annabeth Gishin esittämä agentti Monica Reyes ja Terminator 2 -elokuvan tappajakyborgin roolista tutun Robert Patrickin tulkitsema agentti John Doggett eivät kuitenkaan täyttäneet Mulderin ja Scullyn saappaita.

- Mulderin ja Scullyn välinen seksuaalinen vetovoima teki hahmoista todelliset. Doggetin ja Reyesin välillä ei ole mitään kemiaa, New York Timesin kriitikko purnasi.

Annabeth Gishin (vas.) ja Robert Patrickin piti jatkaa Salaisten kansioiden pääparina, mutta yleisö ja kriitikot eivät innostuneet hahmoista.

Annabeth Gishin (vas.) ja Robert Patrickin piti jatkaa Salaisten kansioiden pääparina, mutta yleisö ja kriitikot eivät innostuneet hahmoista. Kuva: FOX FILMS / Album / Mv Photos

Gish ja Patrick eivät jääneet suremaan Salaisten kansioiden päättymistä, vaan rooleja on riittänyt niin tv:ssä kuin elokuvissakin. Annabeth Gish uusi Reyesin roolinsa Salaisten kansioiden viimeisellä kaudella 2018.

Salaperäinen Tupakkamies veteli naruja kulisseissa ja tuprutteli tupakkaa minkä kerkesi. Häntä esitti skeptikoksi itseään kutsuva William B. Davis, 85, joka on sanonut haastatteluissa ihmettelevänsä, kuinka innoissaan Salaiset kansiot -fanit hyppäsivät salaliittoteorioiden maailmaan. Hän on kiertänyt tapahtumissa ja yliopistoissa puhumassa paranormaaleista ilmiöistä.

- Sarja on fiktiota, ei mikään dokumentti, hän on todennut.

Tupakkamies (William B. Davis) tuprutteli kuvauksissa aluksi oikeaa tupakkaa, mutta näyttelijän pyynnöstä savukkeet vaihdettiin yrttitupakaksi.

Tupakkamies (William B. Davis) tuprutteli kuvauksissa aluksi oikeaa tupakkaa, mutta näyttelijän pyynnöstä savukkeet vaihdettiin yrttitupakaksi. Kuva: LFI/Avalon.red / Avalon / MVPhotos

Veteraaninäyttelijä on nauttinut täysillä sarjan ja hahmonsa kulttisuosiosta ja kirjoittanut kirjan, jossa hän kertoi Salaisten kansioiden tekemisestä. Onpa hän toiminut jopa syöpäjärjestön keulakuvana varoittamassa tupakoinnin vaaroista.

Tupakkamiehenä tunnettu William B. Davis on kiertänyt ahkerasti eri tapahtumia.

Tupakkamiehenä tunnettu William B. Davis on kiertänyt ahkerasti eri tapahtumia. Kuva: Christopher Drost/SHIFT digital/ZUMAPRESS/MV Photos

Fanien suuria suosikkeja olivat myös oman sarjansa saanut The Lone Gunmen -hakkeritrio Frohike, Byers ja Langly (Tom Braidwood, Bruce Hardwood ja Dean Haglund).

Nykyään eläkkeellä oleva Tom Braidwood oli aluksi Salaisten kansioiden apulaisohjaaja. Frohiken rooliin tarvittiin tarpeeksi "niljakkaan" näköinen mies, ja Braidwood sopi työkavereidensa mielestä rooliin. Niinpä Braidwood siirtyi kameran eteen.

Bruce Hardwood on tehnyt Salaisten kansioiden jälkeen pikkurooleja tv:ssä, Dean Haglund taas luotsaa nykyään omaa podcastiaan.

Tom Braidwood (vas.) ja Dean Haglund kuvattuna 2002.

Tom Braidwood (vas.) ja Dean Haglund kuvattuna 2002. Kuva: Matrix via ZUMA Press / MV Photos

Muita sarjan vakiokasvoja olivat fanien inhokki Alex Krycek (Nicholas Lea), joka oli Tupakkamiehen luottomies sekä Mulderille sisäpiiritietoja vuotanut Syväkurkku (Jerry Hardin).

Salaisille kansioille on jo väläytellyt sarjalle jatkoa. Chris Carter paljasti maaliskuussa keskustelleensa asiasta ohjaaja Ryan Cooglerin kanssa, joka haluaisi uudistaa Salaiset kansiot. Toistaiseksi projektista ei ole tihkunut julkisuuteen lisätietoa.

Salaiset kansiot on katsottavissa Disney+-palvelussa.

Ilta Sanoma
samedi 9 septembre 2023 12:20:00 Categories: Ilta Sanoma TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.