Ilta Sanoma

Arttu Lindeman kävi lähellä kuolemaa ja heräsi siihen, että asioiden on muututtava. Sitten hän muuttui popparista hevariksi.

Arttu Lindeman katosi julkisuudesta noin puoleksitoista vuodeksi.

Arttu Lindeman katosi julkisuudesta noin puoleksitoista vuodeksi. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Tammikuussa 2021 artisti Arttu Lindeman, 26, sulki yhden kappaleen elämässään. Silloin hän katosi julkisuudesta, kunnes viime syksynä hän teki paluun täysin uudenlaisena.

Lindeman poistui popparina ja palasi nu metal -genreä edustavana hevarina.

Hänet muistetaan erityisesti vuonna 2016 julkaistusta popkappaleesta Läikkyy, joka nousi listaykköseksi.

-?Muutos tapahtui pikkuhiljaa, vaikka jengille se näyttäytyi niin, että lähdin pystytukalla ja värikkäällä hupparilla ja palasin korut kaulassa, kynnet lakattuina ja silmät meikattuina, Lindeman kertoo.

Ajatus uran täyskäännöksestä oli kytenyt mielessä pitkään. Kun Lindeman joutui vaaralliseen auto-onnettomuuteen loppuvuodesta 2020, hän teki lopullisen päätöksen.

-?Tilanteen jälkeen ajattelin, että jos olisin nyt lähtenyt, en olisi lähtenyt edustaen sitä mitä haluan olla. Tämä ura oli ihan kesken, Lindeman kertoo.

Lindemanin mukaan onnettomuuden jälkeen kelkkaa oli helppo kääntää. Mitä hävittävää, hän ajatteli. Lindeman alkoi pikkuhiljaa poistaa Instagram-tililtään kuvia ja pyyhkäisi lopulta tilin täysin tyhjäksi. Loppuvuoden aikana hän hoiti vielä sovitut hommat loppuun.

Tammikuussa 2021 Lindeman julkaisi suositulle YouTube-kanavalleen videon, jossa hän ilmoitti lopettavansa tubettajana. Lindeman poisti kaikki videot kanavaltaan, jolla oli lähes 200?000 tilaajaa.

Arttu Lindeman tyhjensi suositun YouTube-kanavansa.

Arttu Lindeman tyhjensi suositun YouTube-kanavansa. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Lopettamisen päämääränä oli antaa Lindemanille aikaa keskittyä uuteen musiikkiin.

-?Kävin ostamassa uusia kitaran kieliä, kirjoitin biisejä ja yritin opetella laulamaan. Se oli vaikeaa, välillä ahdisti todella paljon, ja mietin, että mitä olen mennyt tekemään, Lindeman muistelee.

Hänelle oli tärkeää luoda uusi juttu ja tehdä biisit itse. Tuleva Egosysteemi-albumi on Lindemanin mukaan hänen omasta kynästään.

-?Albumi on tunteita laidasta laitaan siitä, millainen vääristyneiden minäkuvien summa tämä on. Miten monet ihmiset elävät sillä, mitä muut ajattelevat.

Toimeentuloa ei tullut enää YouTubesta tai sosiaalisesta mediasta, joten Lindeman hankki muita töitä. Hän teki kaikennäköisiä töitä yrittäjänä, kuten some­markkinointi­videoita yrityksille, ja auttoi muita vaikuttajia.

-?Opin, kuinka pienellä tulee toimeen, kun ei enää tarvinnut esittää elävänsä leveästi.

Lindeman alkoi syödä enemmän kotona ja keskittyi terveelliseen ruokavalioon. Samalla hän treenasi kuntosalilla enemmän kuin ennen.

Uusi tyyli alkoi myös syntyä vähitellen. Kun Lindeman ei ollut enää isosti näkyvillä, hän pukeutui pelkästään itseään varten. Pukeutumisessa ei ollut enää trendipaineita. Aiemmin Lindemanin tyylissä tuttu näky olivat hattu ja värikkäät vaatteet.

-?Yhtäkkiä huomasin, että kaikki vaatteeni ovat mustia ja vähän kireämpiä kuin ennen, hän kertoo.

Lindemanin tyylimuutos oli huomattava.

Lindemanin tyylimuutos oli huomattava. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Meikkaaminen tuli mukaan, kun Lindeman uskalsi kokeilla sitä.

-?Meikkaukseen oli aika iso kynnys. Olen perinteisen kasvatuksen saanut jääkiekkojuniori, Lindeman sanoo.

Ensin Lindeman kokeili meikkiä kotona. Sitten hän kävi meikit päällä kaupassa. Se tuntui hänestä todella siistiltä.

-?Kun kukaan ei sanonutkaan mitään, tajusin, että eihän ketään oikeasti kiinnosta. Sitten aloin käyttää meikkiä enemmän.

Lindeman tiesi, että hän palaa julkisuuteen raskaamman musiikin kanssa. Hän kokee, että nykyään visuaalisuus on iso osa musiikkia. Lindeman halusi itsekin mennä samaan suuntaan, jonne hänen musiikkinsa oli menossa.

Arttu Lindeman halusi myös tyylillisesti muuttua samaan suuntaan kuin hänen musiikkinsa.

Arttu Lindeman halusi myös tyylillisesti muuttua samaan suuntaan kuin hänen musiikkinsa. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Syksyllä 2022 Lindeman palasi julkisuuteen julkaisemalla Anomalia EP:n.

Lindeman on itse kuunnellut metallia ajoittain pikkupojasta asti. Aloitettuaan musiikkiuransa vuonna 2016 hän alkoi tehdä poppia. Silloin hän arvotti erilaisia asioita, kuten suosiota.

Hänet muistetaan kappaleista, kuten Läikkyy, Faijas, Leijonii ja Hukutaan. Hittibiisi Läikkyy kertoo Lindemanin ja hänen parhaan kaverinsa Jaakko Parkkalin baarielämästä.

-?Silloin halusin tehdä sellaista musiikkia, mutta motiivit olivat erilaiset. Oli todella tärkeää, että jengi diggaa.

-?Kuuntelin hittibiisejä kavereiden kanssa, jotta olin in-jutuissa. Kotona kuitenkin saatoin soittaa rummuilla Kornia, Lindeman sanoo.

Hän korostaa, ettei ajattele negatiivisesti entisestä urastaan. Lindeman kuvailee olleensa epävarma nuori, joka ei osannut haaveilla niistä asioista, joita hän todellisuudessa itse halusi.

Lindeman on kiertänyt Suomen moneen kertaan läpi. Muutamia vuosia sitten hän tahkosi keikkoja kahdessa vuodessa yli 200. Lindeman voitti 2017 Emma-gaalassa Vuoden artisti -palkinnon ja hänellä oli nimikko Läikkyy-limonadi ja -karkkipussi. Vuonna 2016 Tubecon-show'ssaan Lindeman laskeutui näyttävästi katosta Hartwall-areenan lavalle.

-?Ajattelen, että olen onnekas, kun olen saanut kokea sellaisia juttuja, hän muistelee.

Aiemmalla urallaan Lindeman keikkaili Suomen ympäri monet kerrat.

Aiemmalla urallaan Lindeman keikkaili Suomen ympäri monet kerrat. Kuva: Janne Aaltonen / IS

-?Kun pääsi kokemaan paljon, uskalsi katsoa sille toiselle puolelle ja sitä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Aiemmin joutui tekemään jopa kompromisseja sen suhteen, mikä myy.

Nuorempana Lindemanille epävarmuus saattoi ilmetä yli-itsevarmuutena. Nykyään hänelle tuottaa hyvää fiilistä se, että hän hyväksyy itsensä sellaisena kuin on.

Arttu Lindeman oli koulukiusattu yläaste- ja lukioaikoinaan. Hän muistelee aikoja niin, että oli sellaisissa porukoissa, joihin hän ei ollut niin tervetullut. Hänen oli vaikeaa saada ystäviä.

Nuorempana Arttu Lindemanille epävarmuus saattoi ilmetä yli-itsevarmuutena.

Nuorempana Arttu Lindemanille epävarmuus saattoi ilmetä yli-itsevarmuutena. Kuva: Seppo Solmela / IS

-?Silloin nuorempana ei ymmärtänyt sitä, että niistä ihmisistä, joille ei kelpaa sellaisena kuin on, ei ikinä tulisi oikeita ystäviäsi.

Lindemanin mukaan häntä ei hyväksytty omana itsenään. Siitä syntyi kova näytön tarve.

Osittain kiusaamistaustansa innoittamana Lindeman perusti oman Discord-kanavan eli keskustelufoorumin. Sen tarkoituksena on kerätä yhteen samanhenkisiä ihmisiä, jotka tykkäävät edes etäisesti alternative-musiikista.

-?Sen ideana on, että ihmiset saisivat frendejä ja vaikka keikkaseuraa.

Kanavalla on jo lähes toista tuhatta jäsentä. Siellä jaetaan päivittäin esimerkiksi elokuva- ja reseptisuosituksia. Kanavalla on myös päiväkirja, johon jäsenet kirjoittavat kuulumisiaan ja tsemppaavat toisiaan.

Lindeman halusi tarjota alustan, jossa samanhenkiset ihmiset kohtaisivat toisensa.

Lindeman halusi tarjota alustan, jossa samanhenkiset ihmiset kohtaisivat toisensa. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Menestys-sana on saanut Lindemanin mielessä uuden merkityksen. Joskus haaveena oli, että oma biisi on listaykkösenä, ja sitten se oli. Nyt Lindemanille menestys on sitä, että ympärillä on lähipiiri ja turvaverkko, joka pysyy, vaikka asiat menisivät reisille.

-?Menestyminen on myös sitä, että löydät tyypin, jonka kanssa haluaa rakentaa elämää, viettää aikaa ja ehkä saada jälkikasvua. Kelaan, että ne tyypit ovat menestyneitä, Lindeman sanoo.

Lindemanin mukaan rakkauden löytäminen voi tarkoittaa myös itsensä löytämistä.

-?Silloin, kun tein vielä edellistä juttuani, kuvittelin olevani todella itsenäinen ja vapaa. Ajattelin, että jengi seurasi minua, koska teen tällaista juttua.

-?Todellisuudessa se menee aivan toisinpäin. Valitettavan moni vaikuttaja juoksee itse sen jengin perässä aivan hätäpäissään. Ehkä minä olin silloin myös yksi niistä, Lindeman pohtii.

Lindeman on päästänyt irti suosion loputtomasta tavoittelusta. Siitä kertoo hänen biisinsä PAS2. Asiat täytyi rikkoa, jotta niistä pääsi irti.

Suosio on Lindemanin mukaan ohimenevää. Hänen unelmansa kohdistuvatkin aivan muualle. Lindeman haaveilee nykyään pysyvistä asioista.

-?Toivon, että joskus minulla olisi ehkä vaimo ja ehkä lapsia, joita voisi viedä harrastuksiin.

Haaveet liittyvät paljolti muihin asioihin kuin pelkkään musiikkiin.

Haaveet liittyvät paljolti muihin asioihin kuin pelkkään musiikkiin. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Perhekeskeinen artisti viettää myös paljon aikaa perheensä ja sisarustensa lasten kanssa. Lindemanilla on Freddie-koira, jonka kanssa hän lenkkeilee paljon.

Arkeen kuuluu musiikin lisäksi paljon treeniä, sillä Lindeman haluaa pysyä hyvässä kunnossa fyysisten keikkojen vuoksi.

Arttu Lindemanin bändiä kutsutaan nimellä AL. Heidän treenipaikkansa sijaitsee Jyväskylässä.

Keikat ovat kovia suorituksia, joten bändin raiderissa eli toivelistassa on harvemmin alkoholia. Lindeman kertoo, että energisillä keikoilla hän huitelee usein itse pitkin yleisöä.

-?Meillä on raiderissa palautusjuomia, pähkinöitä ja banaania, koska on pakko, Lindeman nauraa.

Keikkojen jälkeen bändi lähtee harvemmin juhlimaan, sillä kaikki ovat yleensä niin väsyneitä. Toki mahtavia jatkojakin on ollut.

Viime vuonna Lindemanin AL-yhtye oli lämppärinä mukana Blind Channelin kiertueella.

Viime vuonna Lindemanin AL-yhtye oli lämppärinä mukana Blind Channelin kiertueella. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Lindemanin yllätti se, että faneista löytyy edelleen samoja henkilöitä kuin hänen vuosien takaiselta pop-uraltaan.

-?Eturivi näyttää kyllä erilaiselta kuin ennen, hän sanoo.

Auto-onnettomuus pysäytti Lindemanin ajattelemaan, että jonkun täytyy muuttua. Nyt hän on rakentanut itselleen uuden suunnan elämässä. Hän kokee olevansa sinut itsensä kanssa.

Lindeman julkaisi juuri Enemmän elämää -singlen, joka on hänen mukaansa huuto vapaudelle.

-?Toivon, että tämän kappaleen myötä ihmiset voisivat edes hieman vapautua arjen kahleista, elää enemmän.

Ilta Sanoma
jeudi 7 septembre 2023 09:15:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.