Ilta Sanoma

Niko Terho on näytellyt Greyn anatomiassa 19. tuotantokaudesta lähtien.

Niko Terho on näytellyt Greyn anatomiassa 19. tuotantokaudesta lähtien. Kuva: Annika Pitkänen / IS

Niko Terho nappasi roolin Greyn anatomiasta ja aloitti vauhdikkaan matkan kohti tähteyttä. Terhon Suomi-tausta on herättänyt Hollywoodissa mielenkiintoa ja koomisiakin tilanteita.

Auto kurvaa Mäntsälässä sijaitsevan punaisen kesämökin pihaan, jossa sisarukset Niko ja Nikita Terho pallottelevat jalkapallolla leikkisästi.

Pian mökistä astelevat ulos myös heidän vanhempansa, suomalainen isä Jukka ja barbadoslainen äiti Suzanne. Koko perhe toivottaa vieraat lämpimin halauksin tervetulleiksi.

Perheen pohtiessa keskenään aikataulua saunan lämmitykselle ja makkaroiden grillaamiselle ulkopuolinen ei äkkiseltään tulisi miettineeksi, että yksi paikalla olevista on Hollywood-kuuluisuus. Suomalainen Niko Terho on.

Paikalle suoraan Los Angelesista lentänyt Niko Terho on näytellyt vuoden verran megasuositussa Greyn anatomiassa ja matkannut pikajunavauhtia kohti kuuluisuutta. Terhon suosio konkretisoitui kesällä myös Suomessa, kun hän vieraili Helsingissä muutaman vuoden tauon jälkeen.

- Jo lentokentällä tultiin kyselemään, että olenko se Niko Greyn anatomiasta. Tällainen huomio on tuntunut omituiselta, Terho kertoo hymähdellen.

- Kun multa tultiin ensimmäisen kerran pyytämään yhteiskuvaa, luulin heidän haluavan, että ottaisin kuvan heistä. Elämäni on muuttunut radikaalisti vuodessa, ja kaikki on tapahtunut niin nopeasti.

Niko Terho näyttelee Greyn Anatomiassa lääkäri Lucas Adamsia

Niko Terho näyttelee Greyn Anatomiassa lääkäri Lucas Adamsia Kuva: Liliane Lathan / ABC

Vaikka Terhon taival tähtiin vaikuttaa satumaiselta, hänen tiellään on ollut myös kuoppia, syviäkin sellaisia.

Niko Terho on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Barbadoksella. Näyttelijä ei ole asunut Suomessa, mutta käy täällä usein. Hänellä on sekä Suomen että Barbadoksen kansalaisuus. Suomen kielikin taittuu muutamien lauseiden verran.

Los Angelesissa asuva Terho tunnustaa, että häntä toisinaan häiritsee, ettei hänen Suomi-juuriaan kovin hyvin tiedetä - ja että hänen oletetaan olevan amerikkalainen.

- Amerikassa olen kuullut, että en edes näytä suomalaiselta. Jos puhun suomea, se kuulostaa heistä todella oudolta. Kaikki eivät edes tiedä missä Suomi sijaitsee, Terho naurahtaa.

- Minulle on tärkeää, että ihmiset tietävät mistä tulen. Barbados sekä Suomi ovat molemmat kotimaitani. Sieluni kuuluu kummallekin.

Terho haaveilee pääsevänsä näyttelemään erilaisia rooleja niin tv-sarjoissa kuin elokuvissa. Myös suomalaiseen tuotantoon mukaan pääseminen kiinnostaa.

Terho haaveilee pääsevänsä näyttelemään erilaisia rooleja niin tv-sarjoissa kuin elokuvissa. Myös suomalaiseen tuotantoon mukaan pääseminen kiinnostaa. Kuva: Annika Pitkänen / IS

Saunakulttuuri on lähellä Terhon sydäntä. Villien huhujen mukaan hänen isänsä on rakentanut Barbadokselle saarivaltion ensimmäisen suomalaisen saunan.

- Taitaa se asia niin olla, Niko Terho myötäilee.

Kotona Los Angelesissa näyttelijätähden kaapista löytyy kuulemma aina joitakin suomalaisherkkuja.

- Tuon aina laatikollisen sinappia Suomesta. Mukaan lähtee myös suklaakonvehteja sekä ruisleipää, jota olen toistaiseksi löytänyt vain New Yorkista, hän sanoo.

Salmiakkirakkaus kuvastaa osaltaan Terhon Suomi-sympatioita. Hänen amerikkalaiset ystävänsä eivät tosin tätä ymmärrä.

- Kun maistatin salmiakkia Greyn anatomia -kollegoille, he suorastaan yökkäilivät.

Terhon kotoa löytyy myös muumituotteita, ja kaikki hänen lasinsa ja mukinsa ovat Iittalaa.

- Yllätyin hieman, kun japanilaiset ystäväni tunnistivat muumin ja Iittalan. He tosin eivät tienneet, että ne ovat suomalaisia, hän selvittää.

Niko Terhosta piti alun perin tulla jalkapalloilija. Hän pääsi pelaamaan Englannin laadukkaissa juniorisarjoissa 15-vuotiaana ja muutti uuteen maahan yksin.

- Olin täpinöissäni. Barbados on pieni paikka, joten halusin päästä näkemään maailmaa.

- Järkytyin kuitenkin Englannin sateisesta säästä. Valmentajani hankki minulle jopa kirkasvalolampun, jotta en masentuisi. Mutta ei se juuri auttanut.

Näytteleminen kiehtoi Terhoa jo lapsuudessa, sillä hänen äitinsä on tehnyt näyttelijäntöitä. Nuorena Terho kävikin näytelmäkursseilla. Englannissa Terhosta alkoi hiljalleen tuntua, että hänen olisi aika vaihtaa suuntaa.

- Olin aina puntaroinut jalkapallon ja näyttelemisen välillä. Rakastan jalkapalloa, mutta en halunnut tehdä sitä joka ikinen päivä. Kun aloin pelata ammattimaisesti, rakkaus lajiin haihtui, hän perustelee uravalintaansa.

Terho lopetti jalkapallon ja lähti jahtaamaan unelmaansa, sokkona. Hän muutti New Yorkiin 18-vuotiaana ilman takeita onnistumisesta.

Terho pääsi opiskelemaan arvostettuun William Esper -teatterikouluun. Hän ravasi koe-esiintymisissä, mutta aluksi tilanne ei vaikuttanut lupaavalta. Näyttelijäksi pyrkiviä on suurkaupungissa lukuisia ja kilpailu armotonta. Kesti jonkin aikaa, että koe-esiintymisistä kuului yhtään mitään.

- Sitten osallistuin The ABC Discovers: Talent Showcase -tapahtumaan, jossa etsittiin näyttelijälahjakkuuksia, ja tulin valituksi. Olin erittäin onnekas, sillä hakijoita oli kaikkiaan yli 10?000, joista lopulta vain 12 valittiin esiintymään alan ammattilaisille, Terho kertoo.

Hetki oli käänteentekevä. Terho sai oman managerin ja edustajan. Pitkäjänteisestä työstä seurasi nimirooli The Thing About Harry -elokuvassa.

Mutta juuri kun ura alkoi ottaa tuulta alleen, iski koronapandemia.

- Hetkeksi kaikki pysähtyi. Kahteen vuoteen minulle ei juurikaan ollut töitä tarjolla.

Kuva: Annika Pitkänen / IS

Viime kesänä Terhon elämässä tapahtui uusi iso käänne. Terhon manageri soitti ja ilmoitti, että Terhon tulisi lähettää video Greyn anatomian casting-tiimille.

Kahden viikon kuluttua Terhon puhelin soi, ja hänelle tarjottiin uransa ensimmäistä tv-roolia. Näyttelijänalku olisi ollut tyytyväinen mihin tahansa rooliin, joten uutinen tuntui epätodelliselta.

- Se oli shokki. Yritin kuitenkin pysyä rauhallisena ja ajatella, että minun täytyy keskittyä töihin valmistautumiseen, hän muistelee.

Terhon mukaan eniten liitoksistaan repesivät hänen vanhempansa. Äiti sai puhelun istuessaan kynsisalongissa, eikä ollut uskoa kuulemaansa.

- Äiti alkoi huutaa puhelimessa, mutta hän ei tietenkään voinut kertoa asiasta vielä kenellekään. Sanoin, että jutellaan, kun olet päässyt kotiin, näyttelijä sanoo.

Terholla oli viikko aikaa pakata tavaransa ja muuttaa Los Angelesiin, jossa työt alkoivat heti. Asiat tapahtuivat nopeasti, ja suuren harppauksen kynnyksellä oli paineita ilmassa.

- Oikeastaan se kaikki kolahti kunnolla vasta, kun kuvaukset alkoivat. Katselin ympärilleni ja näin lukuisat kamerat ja näyttelijäkollegat. Siinä hetkessä tiesin, että hetkeni on koittanut.

Kuva: Annika Pitkänen / IS

Ennen sairaalasarjan kuvauksia näyttelijät tutustuivat kurssilla sairaalaympäristöön ja toimintatapoihin. Lääkärit ja sairaanhoitajat opettivat muun muassa leikkausveitsen käyttöä ja elvytystä.

- Osaan nykyään tikata haavan, vaikka ei siitä välttämättä kovin kaunis tule, Terho sanoo naurahdellen.

Terho pääsi myös seuraamaan leikkauksia lähietäisyydeltä.

- Oli hurjaa, kun laitoimme päällemme oikeat varusteet ja katsoimme vierestä, kun potilaan jalkaa leikataan.

Näyttelijä paljastaa, että kuvauksissa on aina paikalla alan ammattilaisia, jotka seuraavat kohtauksia tarkalla silmällä. Lääkärit eivät kauniste mielipiteitään.

- He kyllä rehellisesti kertoivat, jos jokin näytti kamalalta ja sen teki väärin. Kerran tein paineluelvytystä ja lääkäri tuli kysymään, mitä oikein luulen tekeväni, Terho hymähtää.

Terho näyttelee sarjassa lääkäri Lucas Adamsia, joka kuuluu Shepherdien sukuun. Alkuun Lucas ei halua kenenkään tietävän hänen olevan aito Shepherd. Lucas pelkää muiden luulevan, että hän on saanut työn vain sukutaustansa takia.

Lucasilla alkaa kipinöidä lääkäri Simone Griffithin (Alexis Floyd) kanssa, ja heidän romanttinen tarinansa kehittyy kauden ajan erilaisine juonenkäänteineen.

Terhon mukaan uudet näyttelijät otetaan kuvauksissa lämpimästi vastaan. Hän kiittelee konkarinäyttelijöiden avuliaisuutta ja kuvausten hyvää ilmapiiriä.

Terhon mukaan uudet näyttelijät otetaan kuvauksissa lämpimästi vastaan. Hän kiittelee konkarinäyttelijöiden avuliaisuutta ja kuvausten hyvää ilmapiiriä. Kuva: Nino Muñoz / ABC

Terho ei ollut katsonut suosikkisarjaa ennen rooliaan. Jo ajallisesti kaikkien tuotantokausien kahlaaminen siinä kohtaa olisi ollut suorastaan mahdotonta.

- Se olisi varmaan vienyt kaksi vuotta. Katsoin kyllä muutamia tuotantokausia, hän sanoo.

Terhon mukaan alkuperäisten näyttelijöiden tapaaminen jännitti etukäteen, mutta aivan turhaan.

- He ovat supertähtiä, joten voisi kuvitella, että heissä olisi jotakin poikkeuksellista. He olivatkin niin mukavia ja avuliaita, Terho alleviivaa.

- Mietin, että käyttäydy normaalisti, tapaat kohta Ellen Pompeon. Hän olikin todella rento ja helposti lähestyttävä ihminen.

Terhon mukaan uusien ja vanhojen näyttelijöiden välillä ei ollut kuilua. Näyttelijäkonkarit jakoivat vinkkejä uusille tulokkaille. Ikään kuin muistuttivat pitämään jalat maassa suosiosta huomiotta.

- Kerran Chandra Wilson (Dr. Miranda Bailey) veti meidät uudet näyttelijät sivuun ja muistutti, että olemme kaikki samassa veneessä. Hän kannusti olemaan mukavia toisille kuvauksissa sekä ulkopuolella, Terho selvittää.

- Hän muistutti, että tämä on suurempi asia kuin me, sillä niin monet ihmiset katsovat meitä ylöspäin - faneista lähtien.

Terholle perhe on kaikki kaikessa. Hän kertoo näkevänsä perhettään aina, kun se on mahdollista, vaikka perheenjäseniä asuu eri puolilla maailmaa.

Terholle perhe on kaikki kaikessa. Hän kertoo näkevänsä perhettään aina, kun se on mahdollista, vaikka perheenjäseniä asuu eri puolilla maailmaa. Kuva: Annika Pitkänen / IS

Eläväisen ja hyväntuulisen Terhon mukaan Barbadoksen ja Suomen kulttuureja yhdistää perhekeskeisyys.

- Erona on, että suomalaiset kaipaavat enemmän omaa aikaa. He ovat hiljaisempia ja rehellisiä. Barbadoksella perhe on kaikki kaikessa, mutta perheeseen lasketaan myös ystävät ja juhliin saatetaan kutsua tuntemattomia kadulta.

Hollywoodissa Terhon voisi kuvitella kurvaavan kuvauksiin kalliilla urheiluautolla, mutta hän kulkee studiolle skeittilaudalla.

- Paljon on tapahtunut vuodessa, mutta yritän pitää elämäni yksinkertaisena ja tehdä niitä asioita, joita rakastan. En näkisi itseäni Lamborghinin kuskina, hän tokaisee.

Terhon mukaan Yhdysvalloissa suurellisuuteen on ollut tottumista. -Amerikassa moni asia on yliampuvaa ja kaikesta innostutaan isosti. Ihmiset ovat kovia jutustelemaan. Barbadoksella tykkään hitaasta elämäntyylistä, ei ole jatkuvaa kiirettä tai tarvitse ottaa kaikkea niin vakavasti.

Terhon mukaan Yhdysvalloissa suurellisuuteen on ollut tottumista. -Amerikassa moni asia on yliampuvaa ja kaikesta innostutaan isosti. Ihmiset ovat kovia jutustelemaan. Barbadoksella tykkään hitaasta elämäntyylistä, ei ole jatkuvaa kiirettä tai tarvitse ottaa kaikkea niin vakavasti. Kuva: Annika Pitkänen / IS

Terhon mukaan Hollywoodin glamourintäyteiset kutsuvierasbileet eivät ole häntä varten.

- Ihmisen status ja vauraus eivät tee minuun vaikutusta. Ehkä se on osa suomalaisuuttani, ettei ole tapana kehuskella asioilla, hän kiteyttää.

Terho on ollut mukana sarjan 19. tuotantokaudesta lähtien. Kausi on katsottavissa Ruutu-palvelussa.

Ilta Sanoma
mardi 5 septembre 2023 10:15:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.