Ilta Sanoma

Kuva: Kuvitus: Elias Can

Helsingissä pelattiin 10 vuotta sitten jalkapallon miesten Kakkosen etelälohkon ottelu, jonka eeppiset loppuhetket noteerattiin aina brittilehti The Guardianissa asti. IF Gnistanin ja Grankulla IFK:n välisessä eriskummallisessa ottelussa mukana olleet muistelevat nyt, mitä Oulunkylän tekonurmella tapahtui.

Pitkään Kakkosessa pelanneet IF Gnistan ja Grankulla IFK olivat toisilleen tuttuja vastustajia. Välillä oli pelattu eri lohkoissa, mutta kaudella 2013 molemmat kamppailivat etelälohkossa. Molempia oli povattu kärkitaistoon.

Joukkueet kohtasivat Gnistanin kotikentällä Oulunkylässä Helsingissä jo kolmannella kierroksella. Gnistanilla oli neljä pistettä, Kauniaisista ponnistavalla GrIFK:lla kolme.

Erkka V. Lehtola, Gnistanin päävalmentaja: Kauden ekassa matsissa töhrittiin 1-1 kotona EsPaa vastaan. He tulivat tasoihin lisäajalla. Seuraava peli oli Karjaalla, jossa EIF (Tammisaaresta) jostain syystä pelasi ja voitettiin se 4-1. Grani oli tuttu vastus, tuttu valmentaja ja tuttuja pelaajia. Tiedettiin, ettei päästä helpolla, mutta viritys oli plusmerkkinen, koska oltiin vedetty niin hyvin Karjaalla. Lähtökohta oli kaikin puolin luottavainen.

Kimi Lindeman, Grankulla IFK:n maalivahti: Gnistan oli aina rakas vihollinen. Aina sattui ja tapahtui, eikä niihin peleihin vaikuttanut, miten aiemmin oli mennyt. Se oli aina oma pelinsä ja myös vähän enemmän kuin kolme pinnaa.

Toukokuinen kevätilta on aurinkoinen. Vierasjoukkue GrIFK avaa maalinteon 22. peliminuutilla. Jarostakin tuttu Petter Meyer puskee pallon boksin rajalta yli reilusti vastassa olleen Atte Otrosen.

Johto kestää seitsemän minuuttia. Gnistan hyökkää oikealta. Matala keskitys löytää tiensä takatolppaa kohti juosseelle Tuomas Mustoselle, joka saa tökättyä palloa. Se lipuu piinallisen hitaasti maaliviivan yli.

1-1 jää taukotulokseksi.

GrIFK:n Faton Seferi, viikkoa vaille 24, on ottanut lämpöä avausjaksolla. Gnistan-ottelu on Seferille ensimmäinen 1,5 vuoteen. Nivusvamma on pitänyt operoida leikkauspöydällä, tulehdukset ovat hidastaneet kuntoutusta. Seferi vaihdetaan kentälle 50. minuutilla.

Palloliitossa nykyään työskentelevä Erkka V. Lehtola ei nauranut näin leveästi, kun Gnistanin ja GrIFK:n välinen kamppailu oli ohi keväällä 2013.

Palloliitossa nykyään työskentelevä Erkka V. Lehtola ei nauranut näin leveästi, kun Gnistanin ja GrIFK:n välinen kamppailu oli ohi keväällä 2013. Kuva: Heikki Westergård

Gnistanille tuomitaan rangaistuspotku. Pitkää ristipalloa tavoitellut Jaakko Lepola työnnetään kumoon. Syntyy kalabaliikkia. GrIFK:n Joonas Ilomäki saa toisen keltaisen kortin ja lentää ottelusta pihalle.

Mustonen asettuu pallon taakse ja lataa sen vasempaan alakulmaan ohi väärään suuntaan aavistaneen Lindemanin. Mustonen juoksee sivurajalle ja tekee tavaramerkkituuletuksensa, hyppää hiekkalaatikkoon. Lindeman kaivaa pallon verkosta ja sadattelee voimakkaaseen sävyyn.

Vajaalla pelaavalla vierasjoukkueella on vuori kiivettävänään.

Kimi Lindeman: En kiinnittänyt tuuletuksen huomiota, koska tiesin, että "Mudella" oli tapana hyppiä hiekkalaatikkoon. Ehkä se koko tilanne ylipäätään turhautti, maali omiin ja punainen. En koskaan sano, että selkäranka katkeaisi tai luovuttaisin, mutta en välttämättä olisi laittanut omaa asuntoani siinä vaiheessa pantiksi, että noustaisiin rinnalle ja tasoihin.

Erkka V. Lehtola: Varmaksi ei voi koskaan sanoa, mutta onhan se ihan selvää, että kun kaverilta lentää kaveri ulos, puoli tuntia jäljellä ja mennään rankkarista 2-1-johtoon, niin kyllähän se hyvältä tuntui.

-?Gnistan oli aina rakas vihollinen. Aina sattui ja tapahtui, Kimi Lindeman, Grankulla IFK:n maalivahti sanoo.

-?Gnistan oli aina rakas vihollinen. Aina sattui ja tapahtui, Kimi Lindeman, Grankulla IFK:n maalivahti sanoo. Kuva: GRANKULLA IFK

Gnistanin keskikenttä sählää. Pudotus takaisin alakertaan ei tavoita omaa pelaajaa. Katsomosta huudetaan "Voi jumalauta!", vähemmän ystävällisellä äänenpainolla.

Palloon spurttaa 20 minuuttia aiemmin kentälle tullut Seferi, joka saa pallon noin 25 metrissä. Vastassa on kaksi Gnistanin puolustajaa.

Faton Seferi, Grankulla IFK:n hyökkääjä: Topparien välissä oli iso aukko. Toinen toppari Pauli (Kuusijärvi) on vanha joukkuekaverini. Tiesin, että hän odottaa mun kääntävän vahvemmalle oikealle jalalleni. Olin nopeampi ja tiesin, että todennäköisesti voitan juoksukilpailussa. Ajattelin, että jos ohitan vasemmalta ja pääsen laukomaan, niin eiköhän se maaliin mene.

Seferi kääntää pallon toisella kosketuksellaan vasemmalle. Kuusijärvi ei pysy mukana. Seferi sijoittaa vasurillaan takakulmaan. 2-2.

Vajaalla pelaava GrIFK roikkuu pisteessä vain neljä minuuttia. Gnistan keskittää oikealta, ex-honkalainen Lepola ajoittaa juoksunsa täsmällisesti ja sijoittaa pallon rankkaritäplän kohdalta verkkoon.

Faton Seferi on ylpeä siitä, että hänen iskemäänsä huimaa osumaa muistellaan vieläkin lajipiireissä.

Faton Seferi on ylpeä siitä, että hänen iskemäänsä huimaa osumaa muistellaan vieläkin lajipiireissä. Kuva: Tuomas Selänne

Vajaamiehinen GrIFK hakee tasoitusta ja nostaa riskitasoa. Gnistanin 4-2-maali on roikkunut ilmassa. Paikkoja on piisannut.

Lisäajan neljännellä minuutilla GrIFK:n puolustaja lähettää kaaripallon ylös. Se palautetaan kuitenkin saman tien takaisin. Mustonen lähtee prässäämään vieraiden Joni Kaasista, joka pudottaa pelivälineen huolimattomasti kohti Lindemania. Liian hitaasti.

Lindeman syöksyy vastaan, mutta Gnistanin Marko Selin tökkää pallon GrIFK-vahdin ohi 20 metrissä. Edessä on tyhjä maali. Mustonen on myös irronnut kohti maalia, joka ammottaa tyhjyyttään. Lindeman ei käänny edes katsomaan palloa, vaan antaa tulikivenkatkuista palautetta Kaasiselle.

Kimi Lindeman: En edes muista mitä huusin Jonille. Todennäköisesti jotain rakentavaa palautetta (naurahtaa), kun tiputus mulle ei ihan onnistunut. Pidin niin itsestään selvänä, että jos kaksi kokenutta kaveria pääsee 20 metristä juoksemaan tyhjään maaliin, pallo viedään keskelle.

Selin kuljettaa kohti tyhjää maalia, Mustonen juoksee takana. Gnistanin päävalmentaja Lehtola tuulettaa nostamalla nyrkissä olleen oikean kätensä varovaisesti sivulle.

Tuomas Mustonen, IF Gnistanin hyökkääjä: Se oli viimeinen hyökkäys ja ajattelin, että haluan hatun täyteen, kun olin tehnyt jo kaksi maalia. Huusin Markolle, että syöttää mulle, niin naulaan sen tyhjiin ja saan knallin päähän.

Etutolppaa kohti juossut Selin lopettaa pelaamisen jättää pallon pelikaverilleen. Mustosen liike taas suuntautuu kohti keskustaa.

Tuomas Mustonen: Marko varmaan luuli, että olin siinä ihan vieressä. Huusin sen verran kovaa ja Marko sitten antoikin pallon mennä, enkä enää kerennyt palloon. Tai ikävä kyllä kerkesin pitämään pallon kentällä.

Tuomas Mustonen käänsi tuhannen taalan paikan tuhrimisen opiksi uralleen.

Tuomas Mustonen käänsi tuhannen taalan paikan tuhrimisen opiksi uralleen. Kuva: PETER JANSSON

Kun Selin ei syötäkään palloa keskustaan, vaan jättää sen vierimään, syöttöä odotellut Mustonen muuttaa liikesuuntaansa, liukuu epätoivoisesti, mutta osuu pelivälineeseen vasta sen ollessa päätyviivalla. Samalla hetkellä, kun Mustonen lähtee liukumaan, Lindeman kääntää katseensa maalille ja huomaa, ettei pallo olekaan maalissa.

Pallo kierii rankkarialueella. Alkaa juoksukilpa, mutta Mustonen kompastuu maaliviivalla, ikään kuin alleviivatakseen tilanteen surkuhupaisuutta.

Kimi Lindeman: Mustonen makasi maaliviivalla ja Selin oli kaatunut tolpan väärälle puolelle. Mulla on sellainen kutina, että ehkä jopa vähän nauroin samalla, kun menin hakemaan palloa niiden ohi. Kyllä se aika uskomattomalta tuntui, että ne saivat sen sählättyä.

Tuomas Mustonen: Siinä kävi kommunikaatiokatkos. Paljon sitä tuli silloin mietittyä, että kannattiko pyytää hattutemppua kaverilta.

-?Muistan sen tunteen. Tuli niin paha olo ja ahdistus, että ei voi olla totta, Erkka V. Lehtola muistelee.

-?Muistan sen tunteen. Tuli niin paha olo ja ahdistus, että ei voi olla totta, Erkka V. Lehtola muistelee. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Erkka V. Lehtola: Siinä vaiheessa, kun Selin tökkää pallon Lindemanin ohi ja näen, että kaksi kaveria on menossa pallo hallussa kohti tyhjää maalia, eikä Granin veskari enää edes katso sinne, vaan rupeaa käymään jotain vääntöä omiensa kanssa, ajattelin, että huhhuh, vihdoin tämä ratkesi. Yhtäkkiä huomaan, että mitä helvettiä, pallo ei ole maalissa ja omat pojat makaavat kentässä. Mustonen perseellään maaliviivalla ja Selin tolpan vieressä. Mitä ihmettä? Katsomo elää mukana ja Granin jätkät ovat heränneet siinä vaiheessa, että tässä onkin ehkä vielä joku sauma homma hoitaa. Johdettiin toki vielä 3-2 ja peli oli vain muutamaa minuuttia vaille valmis. Siinä vaiheessa se teki vasta vähän kipeää. Tuollaista tilannetta en taatusti ollut koskaan nähnyt, enkä tuon jälkeenkään. En missään roolissa. En valmentajana, kommentaattorina, kirjoittajana, en missään.

Faton Seferi: Ajattelin, että se on siinä. Hyvä taistelu vajaalla, mutta ei riittänyt. Gnistanilla oli vikoilla minuuteilla muitakin paikkoja. Maali roikkui ilmassa, kun meillä loppui jalat alivoimalla. Mutta kun nähtiin vastustajan mokaavan tuollaisen paikan, tuli fiilis, että hei kokeillaankos mekin. Jos ne sählää noin, olisi kiva pistää pallo pussiin ja mennä sen jälkeen kotiin. Kyllä meillä taisi tulla kova buusti, ihan penkiltä lähtien, että tämä voidaan vielä kääntää.

Lisäaika vetelee viimeisiään, on saattanut mennä jo yli, kun GrIFK saa vapaapotkun keskiviivalta. Lehtola muistaa rikkeen olleen typerä. Katsomosta ja Gnistanin penkiltä huudellaan peliajan tulleen täyteen.

Lindeman astelee antamaan vapaapotkua, viimeistä epätoivoista yritystä. Kahta vaille kaikki pelaajat ovat Gnistanin rankkarialueella.

Faton Seferi: Mua käskettiin menemään boksiin, mutta ajattelin, että miksi menen sinne, kun siellä on jo 20 pelaajaa. Tiesin, että mulla on hyvä potku, joten päätin jäädä boksin ulkopuolelle odottelemaan reboundia, jos se siihen tippuisi. Voi olla, että en halunnut mennä painimaan, kun alla oli pitkä loukkaantuminen.

Kimi Lindeman: Se oli sellainen perinteinen, että lämätään pallo vaan tarpeeksi pitkänä, että se menee boksiin asti, ja sittenhän se saatiin tietysti purettua.

Purkupallo ei kuitenkaan lennä kohti Gnistanin päätyä, vaan nousee lähes pystysuorana ilmaan, niin korkealle, että pallo häviää hetkeksi kamerasta. Peliväline lähtee tippumaan kohti Seferiä, joka on jäänyt odottelemaan irtopalloa 35 metriin. Mustonen säntää prässäämään kohti Seferiä, kun tämä odottaa pallon tippuvan.

Faton Seferi: Mun piti jollain tavalla hämätä hyökkääjää, joka juoksi mua kohti. Esitin vetäväni ja potkaisin jalalla maahan ja pojalla vauhti hidastui.

Mustonen heittäytyy blokkaamaan laukausta, mutta Seferi ei lauokaan.

Faton Seferi: Nostin pallon haltuunotolla Mustosen yli ja ajattelin, että antaa mennä. Aika hyvin se sitten napsui takanurkkaan.

Faton Seferi kuvattuna kesäkuussa 2010.

Faton Seferi kuvattuna kesäkuussa 2010. Kuva: Tuomas Selänne

Seferi tykittää pallon toisella kosketuksellaan volleystä vastustamattomalla alakierteellä Otrosen yli aivan Gnistanin maalin takaylänurkkaan. Pallo ei ole koskenut tekonurmimattoon kertaakaan sen jälkeen, kun Lindeman on potkaissut vaparin ilmaan puolesta kentästä: 3-3.

Faton Seferi: Kyllä sitä maalia aika paljon huudettiin. En ollut ikinä pelannut seitsemää minuuttia lisäaikaa, mutta siinä pelissä oli paljon draamaa ja sähellystä, joten tuomari antoi pelata pitempään. Tiedettiin ja myös Gnistanin pojat tiesivät, että peli päättyy siihen.

Kimi Lindeman: Veskalle on aina pirun paha, jos pääsee kokovolleysta vetämään. Pallon saa alajengalla tippumaan nopeasti. Olihan se hauska tilanne. En tiedä olenko koskaan juossut niin kovaa, kun juoksin sen maalin jälkeen kavereiden luokse juhlimaan.

Erkka V. Lehtola: Muistan sen tunteen. Tuli niin paha olo ja ahdistus, että ei voi olla totta. Mitä pahaa olen tehnyt. Kävin kättelemässä Granin koutsin Luomanpään Ramin, joka on tuttu mies FC Espoon ajoilta. Toivottavasti muistin käydä myös dumarit kättelemässä. Sellainen puolisilmitön raivonpuuska oli päällä, enkä saanut sanottua muuta kuin, että kaikki nyt v*ttu äkkiä koppiin. Ja sitten sinne mentiin.

Värikäs ottelu on päättynyt 3-3-tasalukemiin. Vihreäpaitaiset juhlivat, pettyneet keltaiset ihmettelevät tapahtunutta.

Erkka V. Lehtola: Alkufiilis kopissa oli hiljaisen painostava, kunnes rupesin mylvimään ja purkamaan pahaa oloani. Hyökkäsin siihen 2vs0-tilanteeseen, jossa peli piti sinetöidä. Varmaankin käytin kaikki mahdolliset kirosanat ja puin huudon muotoon kaikki kysymykset, miten tässä näin kävi. Sitten Mustonen, joka on yksi mahtavimpia persoonia suomalaisessa jalkapallossa ja ihan legenda Gnistanissa, nosti käden pystyyn.

Tuomas Mustonen: Muistaakseni Erkka oli Selinille vihainen ja huusi, mitä siinä tilanteessa tapahtui. Nostin käden pystyyn ja sanoin jätkille "sori tää oli mun moka, kun pyysin Markolta hattutemppua". Omatunto rupesi kolkuttamaan. Ajattelin, että turha tästä on Markolle huutaa.

Ottelusta ja sen käsittämättömistä käänteistä koostettu video on noussut viraalihitiksi. Kansainvälistä huomiota se saa yli puoli vuotta myöhemmin. Britannian arvostetuimpiin lehtiin lukeutuva The Guardian nostaa sen viikon otteluksi. Ottelu kuvastaa, mikä on parasta ja pahinta jalkapallossa, brittilehti otsikoi. 2vs0-tilannetta Guardian kuvailee "hämmästyttävän pahaksi tuhrimiseksi".

Suomen kolmanneksi korkein sarjataso saa yhtäkkiä kansainvälistä mediahuomiota.

Video löytyy yhä Guardianin nettisivuilta.

Erkka V. Lehtola: Koostin itse sen videon aikanaan. Se on upea tarina ja kertoo paljon, minkälaisia asioita jalkapallossa voi tapahtua ja millä tasolla tahansa. Netti oli jo silloin olemassa ja maailma oli auki tällaisille tarinoille. Vaikka se teki pirun kipeää, ajattelin heti, että tähän kannattaa leikata muutama klippi, jotta tämä jää elämään - vaikka se pirun lujaa sattuikin.

Tuomas Mustonen: Sen pelin jälkeen joutui aika syvältä itseään kaivamaan, että mitä juuri tapahtui. Jälkikäteen se oli ehkä yksi parhaista jutuista, mitä mun futisuralle on tapahtunut. Se oli viimeinen juttu minkä tarvitsin, että sain mitattua itsestäni kaiken ulos. Olen ajatellut niin, että kaiken mitä olen saavuttanut, olisi voinut jäädä saavuttamatta ilman sitä nöyryyttä, mitä siitä tilanteesta oppi. Sitä koostetta on hyvä näyttää, jos jollain joukkuekavereilla on hankalaa tai junnuilla on vähän vaikeaa. Aina voi sanoa, että on näitä tapahtunut muillekin. Niin päin olen sen itse kääntänyt. Ja olihan se hauska tarina, jolle ollaan Erkankin kanssa monesti naurettu.

Tuomas Mustonen Gnistanin paidassa 2019.

Tuomas Mustonen Gnistanin paidassa 2019. Kuva: Kari Mankonen

Tätä nykyä 38-vuotias Mustonen latoi 19 maalia kaudella 2013 ja voitti etelälohkon maalipörssin. Kyseisen kauden jälkeen Mustonen pelasi Ykköstä ja Veikkausliigaa HIFK:ssa. Edelleen Kakkosta helsinkiläisessä PPJ:ssä pelaava Mustonen on iskenyt 90 maalia kolmannella sarjaportaalla.

Mainetta brittimediassa niitti myös Seferi. Tätä nykyä espoolaisen EBK:n valmennuspäällikkönä työskentelevän Seferin, 34, henkeäsalpaavan upea osuma arvostettiin Guardianin viikon maaliksi. Taakse jäivät mm. Ronaldinhon, Zlatan Ibrahimovicin ja Mario Balotellin kaltaisten maailmantähtien näyttävät täysosumat.

Faton Seferi: Ronaldinho on aina ollut lempipelaajani ja on edelleen. Kun näin hänen nimensä omani alla, ajattelin, okei, tämä on aika kiva juttu. Ronaldinhon nimen jälkeen en muista edes välittänyt. Harvoin sitä pääsee tuollaisia nimiä vastaan taistelemaan.

Erkka V. Lehtola: Ihan heti ei tule mieleen ihan yhtä upeaa maalia. Olihan se ihan käsittämätön. Pallo tulee niin tajuttoman korkealta alas ja hän saa aivan täydellisen ensimmäisen kosketuksen. Eikä hän ole edes ihan yksin siinä, vaan keltaista on vierellä. Laukaus on niin hieno kuin siitä tilanteesta voi lähteä. Meidän veskari yllättyy, mutta silti laukauksen piti olla aivan täydellinen, että se meni veskarin yli takakulmaan. Ei tuollaisia tapahdu ihan joka pelissä, ei millään tasolla - puhumattakaan Kakkosen etelälohkosta.

Tuomas Mustonen: Pitää Fatonia kiittää. Jos sitä maalia ei olisi tullut, en tiedä olisinko oppinut niin paljon. Suosittelen kaikille nuorille jalkapalloilijoille kokemaan tuollaisen. Tuo perspektiiviä.

Faton Seferi: Yksi valmentajakaveri, joka kävi Uefa A:ta (valmentajakoulutus) soitti hiljattain ja sanoi, että mun maali pyöri sielläkin. Olen otettu, että siitä maalista puhutaan vielä 10 vuoden jälkeen. Tällaisten fiilisten takia jalkapalloa pelataan.

Ilta Sanoma
dimanche 3 septembre 2023 12:11:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilulehden parhaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.